Fågelperspektiv

Alla inlägg under maj 2007

Av Margus - 16 maj 2007 20:42

...framskrider enligt agendan. Stillsamt nu... efter en serie rangstrider mellan pojkarna. De två yngre killarna finner det orättvist att det bara finns två (!) holkar uppsatta. Surast är Lillis (bilden), som vill Mycket! Nu finns dessutom bara EN lady ledig eftersom Thomas har fått TVÅ damer i sin holk. Stollaprov!

Det ska sättas upp ett par holkar till, men vi har väntat tills Pappi skulle få upp över öronen att göra med egna ungar (det har han nu) så han inte orkar ta sig såna brösttoner mot de andra som har gjorde ett tag. Tack och lov har det varit mest vingfäktning - inget grövre våld.

Dom har nu slutat ruva efter "inprogrammerad" tid och fyra ägg kunde plockas bort från holken med två damer. Det går åt rent gruvligt med mat. När frukosten är serverad bänkar sig föräldrarna vid var sina matskålar och bara lassar in, mun efter mun så de är alldeles grisiga om näbben. Och sen ner i holkarna för matning där det väser* från fem respektive sex ungar.

Här gros litervis med fröer och mosas tre kokta ägg både morgon och kväll. Utöver detta rivna morötter, gröna ärtor, gräs och maskrosor mm.

* Så låter nymfungar som tigger.

Av Margus - 15 maj 2007 20:26

Kompisen ringde idag och berättade senaste nytt från Samhällets Nya Personterror som nu utövas mot sjuka och svaga. Det bara drösar in beslut som ska överklagas, både från Försäkringskassan och Socialen. Men de beslut hon verkligen behöver för att få sin rätt; tid för undersökning och diagnos och bevis på att hon pga. sjukdom inte kan arbeta... DET dröjer och dröjer och dröjer! Bara för att det är så många som jagas samtidigt.

Samtal ska ringas, blanketter fyllas i, handläggare jagas (för dom är aldrig på plats), hjälp ska letas... Katten på råttan, råttan på repet. Sjuka har det inte lätt idag.

Nu måste hon anlita advokat för hon klarar inte att sätta sig in i hela sociallagstiftningen - också. Då kommer frågan om rättsskydd in i bilden. Hallå... det finns inget rättsskydd för ärenden i länsrätten där dessa ärenden handläggs. Rättsskyddet gäller först senare när det kommer till kammarrätt och hovrätt, men... hallå... Den som är bestulen på sin rättmätiga sjukersättning kan alltså inte anlita hjälp för att klara sina överklaganden!! Hon blir stoppad av proppar som redan täppt till alla vägar.

Nu kan man verkligen prata om UTANFÖRSKAP. Det som Alliansen talade om före valet - och som dom sa sig vilja bekämpa - är HÄR nu, men Stora Stövlarna på.

Av Margus - 14 maj 2007 21:55

Den första kabbelekan i dammen ger en särskild lyckokänsla, yes.. det är på gång. Kabbelekan är samtidig med vitsipporna men så kraftfull i färgen att det känns som långt inpå sommaren. Flera av småbäckarna utefter fälten i grannskapet är fulla med dessa gula solar. Och länge står de dessutom. Det kan inte hjälpas, det ÄR min favoritfärg.


Stilla flyter dagarna... Idag har jag "bara" vilat och det är för mig en stor framgång. Sovit, löst sudoku, lyssnat på musik...typ. Har ju faktiskt sjukpension! Håller på att lära mig vila och njuta utan att få dåligt samvete, jösses... det är en svår konst. Jag tror vi är många som behöver öva på det.


Har också börjat lära mig att prioritera upplevelser framför nyttigheter. Således valde vi i kväll att se den gamla filmen I HETASTE LAGET med Jack Lemmon, Tony Curtis och Marilyn Monroe samtliga medlemmar i en damorkester. En riktigt gammal klassiker, rolig rakt igenom.


Och milde tid vad det blåser.

Stora parasollen åkte över ände IGEN. Sist drog den med sig bordet som är genomborrat av parasollbenet. Med följde även stålfästet som var nerstucket i marken samt markstenen runt omkring.

Nu har Husbonden gjutit fast fästet ordentligt. Denna gång åkte "bara" parasoll och bord. Vinden hade lyft parasollen ur sitt fäste (det är en TUNG dito) och vi fann hela härligheten inne i guldflädern med några brutna grenar. FÖRBASKAT. Vi som sa att parasollen ska FÄLLAS IHOP vid blåst. Nu kanske vi kan lära oss.

Av Margus - 14 maj 2007 07:21

Jaha, nu får det bli Anticimex till mössen. Det fanns "bara" en i knäckebrödsskåpet, tackom och lovom, men illa nog. Husbonden har monterat hinder där de troligen promenerat in genom stora entrén så nu kanske man vågar öppna dörren för att vädra ut värmen om sommarkvällarna.

Vilken värme, förresten? Just nu smattrar regnet på taken och vi tänder lampor i dunklet inomhus. Mysigt på sitt vis.

Det smattrar dock inte värre än att jag hör några filurer som stökar med något i badrumstaket... Dom skulle för sjutton vara utomhus så här års! Likadant i fågelhuset, där fångas möss var och varannan dag. Sorkar gräver gångar under trädgården och nu har funkian drabbats. Nä nu får det bli slut på det här. Anticimex är inte billiga men har förbaskat effektivt gift.


Gift spreds även på åkrarna i förrgår. Visserligen på påbjudet avstånd från vår prunkande trädgård, men, men... man vet aldrig. Alltid lika obehagligt. Tänk om häcken skulle drabbas. Man får väl ersättning till ny, men vem ser till att den växer upp snabbt nog...?

Bilden från vattenfallet vid vår fiskdamm. Har inte ett dugg med texten att göra, men är roligare än giftsnack.


Vi hann också få in fåglarna! Vinden drev visserligen bort från oss, men för säkerhets skull tog vi in dem. Ha! Lättare sagt än gjort. Det var alldeles för tidigt och dom tittade konstigt på oss. Det går inte att skynda på för då blir det kalabalik. Lugnt och metodiskt viftar vi med håvarna så droppar det in några i taget. Sist blir alltid de kaxiga och morska, de som tänker själva och tycker... vaddå, vaffö då, vi har inte sett nåt? Till slut lyckades vi. Och bonden kunde köra stora giftsprutan. Äckligt. Vi gick inomhus för att inte se.


Så var pappa här på middag i går. Passade på att intervjua honom om tider som varit och farit, framför allt i släkten. Många noteringar att ta hand om. Kul. Passar utmärkt i detta rofyllda väder. Men först.... fåglarna. Dags att diska gårdagens skålar och ladda nytt. Lite att äta till mig själv också.

Av Margus - 13 maj 2007 22:33

Det vi numera benämner Fågelhuset, vilket just nu rymmer en bra bit över hundra fåglar, var från början inget mer än ett gammalt spannmålsmagasin, mycket stabilt och välbyggt.

Många idéer om dess kommande användning passerade revy, fotolabb var en dröm men den föll i takt med digitaliseringen. Tur det, nu har man ju fotolabb i datorn. Hobbyverkstad var nästa tanke. 


Detta hindrade ju inte att vi inredde en hunddusch i byggnaden. När man som vi då hade fyra robusta hundar i knähöjd började det bli jobbigt för Mattes rygg att ligga på knä i vår egen dusch och sköta deras hygien. Drömmen var en dusch i bekävm arbetshöjd. Sagt och gjort.

Hanna "Gammelklok" som nu är död, poserar i den då nya duschen. I midjehöjd för Matte, med duschdraperi och andra faciliteter som hör en dylik hörna till, kaklad vägg, riktig plastmatta i botten, lös halkskyddsmatta, hyllor för handdukar och schampo -  allt inom räckhåll. Den blev även idealisk för enklare avspolning efter tuffande i leriga åkrar etc. Flera bekanta blev imponerade och planerade egna duschar. Nu har vi bara två hundar men lyxen känns precis lika nödvändig.


Sen fåglarna flyttat in i spannmålsmagasinet är duschen dagligen igång som tvättplats för fågelbadkar och slabbande med vatten vid groning av fröer. Där tvättar vi också begagnade reden och holkar. En investering som fick betydligt fler användningsområden än vi först kunde gissa. Bingo.

Av Margus - 12 maj 2007 21:15

... och blommar gör det överallt.

Var hos Väninnan idag och fick lite input, som vi numera säger på ren svenska... Peppande samtal när energin tryter är guld värt. Därav detta guldfält i högsäsong. Gult är glädjens färg för mig. Full av energi åkte jag hem och tänk... det sitter i än!


Såg Stina med gäster på tv där Björn Ulvaeus medverkade. En skön kille, en sån där som man blir glad av att se och höra. Pålitlig. Satt med brett leende från öra till öra hela tiden.


Lånade med mig en bunt CD-skivor med klassisk musik från Väninnan. Ska pröva om det är detta jag saknar i livet. Man travar hit och dit, jobbar och gnor, planerar och kreerar tills man nästan kreverar, he he. Lyssnar alldeles för lite på musik och just när jag får lust... är stereon på översyn.

Behöver separat CD-spelare så man kan sitta var man vill. Det är ju löjligt att vara bunden till en speciell plats i hemmet. Ungefär som före de trådlösa telefonernas tid...! Minns mycket väl hur det var att sitta fjättrad vid väggen för att tala i telefon, förhindrad att ens hämta kaffekoppen...


Hänryckningens tid är den tid då Husbonden spritter av arbetslust.  

Sommarens LISTA är gjord!

Den brukar kompletteras efter hand och måste ej följas slaviskt. Ett stöd för minnet bara, när vi undrar "vad var det nu som ....". Då väljer vi fritt från listan vad som lockar för tillfället av följande:


grövre avloppsrör till fågelhuset (fröer fastnar)

markiser till ytterligare två fönster (ozonfri sol är het)

vedkamin och skorsten inköpas (sparar el)

räkna på byte av altantak

nya grindar till parken (ny design önskas)

byt ut hallgolvet (knarrar förfärligt)

.......

Av Margus - 9 maj 2007 06:42

... alltid mer när jag handlar maten? Husbonden lyckas alltid hålla inköpen runt 300-400 kronor. I mitt fall har kvittona betydligt högre belopp och det är ändå bara mat, livets nödtorft. Konstigt är det.

Beror det på att det är jag som tänker framåt och håller koll på vad som behövs medan han endast handlar det nödvändiga däremellan? Hmm... undras om det är en vettig förklaring. Ja, så måste det nog vara.


Fotvård i går. Lyxigt värre. Hjälp med mångårigt nageltrång med små plattor (dyra) som limmas tvärs över stortånaglar vid nagelrot. De ska sedan hänga med naglarna fram eftersom dessa växer och tvinga dem att inte kröka inåt. Spännande experiment.


Husbonden reparerar staket på vårverandan där delar ruttnat. Bytte mot tryckimpregnerat. Efter en dag i kylig blåst tuppar han av på stört i tv-soffan vid slutet av dagen.


Då dammsög jag. Glömde av det hela dagen. Har ofta en förmåga att INTE SE när jag tänker på annat. Tvingade mig sen att göra det i kvällningen som straff. Dels var jag tröttare då, dels såg jag inte vad jag gjorde. Smart? Inte vet jag, det visar sig när dagsljuset nått full styrka.


Fönstertvätt får vänta ännu ett tag. Det är bara för kallt. Själv vill jag absolut ha bara underarmar vid detta arbete, jag bara AVSKYR när vatten rinner in under jackärmarna - och det gör det alltid. På mig.



Idag väntar färd till Grannbyn för inköp av FEM säckar fågelfrön och Äggpulver "Speciale", klippning av hår, inlämning av stereo och lite till. Och detta utan ett uns av dåligt samvete för att vi använder bilen, denna i dagarna så förhatliga "miljöbov".

Jag tänker fortsätta använda bilen UTAN ATT SKÄMMAS så länge onödiga motorsporttävlingar och rallyn över hela världen inte ens ifrågasätts. Så det så.

Av Margus - 8 maj 2007 22:05

fröer förstås (fink- & kanarieblandning, två sorters parakitblandningar och duvblandning)

samt i häckningstider, som nu:

grodda fröer

äggpulver "speciale"

hackat kokt ägg med majsgryn

hirskolvar

(allt överstrött med kalk och vitamin)

utöver detta populära tillägg som:

gröna ärter (som på bilden)

rivna morötter

gurkskivor

salladsblad

eller

söta äpplen.

Särskilt tilläggen är eftertraktade. När skålarna förbereds fylls fågelrummen med förväntansfullt kvitter vilket ger en glad och stimulerande "arbetsmiljö" för Husbonden och mig. Kanarierna som är särskilt nyfikna hänger tätt intill på nätet och följer uppmärksamt varje moment i tur och ordning. På bilden är framfusiga Orange framme och tar för sig (namnet efter färgen på ringmärkningen).


Utöver det som syns i bild ges även de uppskattade maskrosorna, våtarv, gröngräs och annat som har högsäsong nu. Snart serveras knippen med omogna fröer på strå som t.ex älggräs, timotej, ängssvingel, rajgräs mm.

HEJ, OCH VÄLKOMMEN !

      

  Visa presentation

Avdelningar i bloggen

Så var det då... denna dag

Sök i bloggen

ARKIV från start 14 mars 2007

Ti On To Fr
  1 2 3 4 5 6
7 8 9
10
11
12 13
14 15 16 17 18 19 20
21 22 23 24 25 26 27
28 29 30 31
<<< Maj 2007 >>>

   Underbar video från YouTube

  

Bra historiebok på internet

Mina länkar

Antal besök

Följ bloggen


Ovido - Quiz & Flashcards