Fågelperspektiv

Direktlänk till inlägg 6 mars 2013

Sjukvården ruttnar inifrån - läs så håret reser sig!

Av Margus - 6 mars 2013 22:29

Nu är det min tur att slå ett slag för Maciej Zarembas artikelserie om vår sjukvård i förruttnelse. Många har säkert redan läst artiklarna i DN, men för mig var de nya. Säkert gäller det fler.

Zaremba har massor att berätta. Han har grävt… och grävt. Här avslöjas det ena horribla efter det andra. Hur totalt känslobefriande räknenissar från näringslivet släppts in för att införa ”Lean Production” och en rad andra konstigheter i vården. Lönsamheten framför allt.

Flera läkare träder nu fram med namn och ger honom sitt stöd! Hårresande avslöjanden som gör en både ledsen, förtvivlad, frustrerad, deprimerad och självmordsbenägen. Men ändå något VI BÖR VETA. Om vi inte reser oss som en man och ställer krav nu går det käpprätt… Tiden är helt rätt, nästa år är det valår.

Artiklarna är långa men mycket, mycket lättlästa. Maciej Zaremba skriver intresseväckande och spänstigt och handlingen driver en framåt utan ansträngning. Stora Journalistpriset från mig, direkt. Han har fått det förut, men so what. Varför inte SVT tagit upp stora debatter om detta redan förvånar mig. Vad ska vi annars ha Public Service till? Var är folkstormen? Att Vänsterpartiet står på patienternas sida vet vi redan, men frågan är… VAD GÖR SOSSARNA ÅT SAKEN?

Här är länkar till artiklarna i serien, en efter en:


1. Vad var det som dödade herr B?

2. Hur mycket bonus ger ett benbrott?

3. På vilken prislista står din njursvikt?

4. Hur mycket oro tål en människa?

Och HÄR träder flera läkare fram och instämmer.


--------------------- 

Har för övrigt varit något piggare idag. Fick städat hos marsvinen och plockat in pärmar i ett skåp efter golvläggningen däruppe. Talat med jämnårig kusin vars pappa, min morbror, gått bort som den siste i syskonskaran. ”Nu står vi på tur” konstaterade hon sanningsenligt… och nog sagt om detta;-)

Hon hade nyligen gått i pension vid 63 som mellanstadielärare och ”skulle inte orkat en dag till”. Nu ska hon spela golf i Spanien tre månader om året. Det unnar jag henne. Alla jobb har fördärvats med dokumentation ”in idiotum”, som hon sa.

Inte bara i sjukvården således, men i vård, skola och omsorg gör det störst skada. De drabbade kan inte protestera själva! Nu ska jag skriva ut alla artiklarna för att läsa noga. Många sidor blir det…

 
 
Ingen bild

nina

7 mars 2013 06:05

Ja, visst är det hemskt! Det senaste vi ska syssla med i sjukvården just nu under 2013 är hälsosamtal för 30-åringar. Det är ett 1 1/2 timmes långt samtal med patienten, där det viktigaste är att vi fyller i blanketter och skickar iväg (vet ej egentligen var), men det heter att det är forskning, men jag misstänker att det är ett underlag för försäkringsbolagen i en framtida sjukvård? Nästa år ska vi göra alla 40-åringar o s v ....

Margus

7 mars 2013 21:45

Gärna folkhälsa, men det måste ju finnas resurser! Och leda hälsa istället för dokument. För övrigt vore den bästa folkhälsan att återinföra gymnastik och idrott på schemat för ungarna, menar jag.

 
Gubbfan

Gubbfan

7 mars 2013 16:14

Så bra att du också har hittat till artikelserien.
Det är vidrigt.
Det värsta är att vansinnet med interndebiteringar finns nästan överallt i samhället.
Det finns antagligen för många okunniga politiker som har förgapat sig i sifferflyttandets konst.

Jag vill fortfarande hävda att det skulle vara skottpengar på företagsekonomer. Vi är en yrkesgrupp som har ställt till det för alldeles för många.
Jag skäms fortfarande för min yrkeskår, fast det är nästan tio år sedan jag gick i pension.

http://Gubbfan.bloggplatsen.se

Margus

7 mars 2013 21:55

Absolut har du rätt ang. politiker och "sifferflyttandets konst". Bra uttryck! Experter är nog bra, men det måste ju vara rätt experter till rätt verksamhet.
Förstod nästan att du kunde ekonomi. Inte behöver du skämmas för det... såvida du inte har gjort nåt riktigt fult...;-)

 
Gubbfan

Gubbfan

7 mars 2013 23:04

Det är tillräckligt skämmigt att jobbat med det hela under ett helt liv.
Låtsats att det har varit viktigt att "flytta siffror från en kolumn till en annan". Allt bara för att få ihop till räntor, amorteringar, gröten på bordet ock liknande. En slags prostitution egentligen när man tänker efter.

Jag undrar om det var Galenskaparna och After shave som gjorde en sketch om ett möte med De Trögfattades Förening. Den var mycket talande.

http://Gubbfan.bloggplatsen.se

Margus

8 mars 2013 19:43

Minns inte heller vem som gjorde den. Men, vet du, i nästan alla jobb blir man lite 'hjärntvättad' betr. vad som "är viktigt"... Det berömda ekorrhjulet, stressen osv. Och 'prostituerar' sig gör man alltid när man säljer sina tjänster - i alla verksamheter. Huvudsaken är att du 'sett ljuset' på 'gamla dar' och idkar botgöring genom bloggen t.ex Man är inte mer än människa. Viktigast är att man VILL gott även om det bli fel. Tur att man blir klokare med åren. Du har ett gott hjärta och blir säkert förlåten på den yttersta dagen;-) (Ursäkta, kunde inte låta bli...)

 
Gubbfan

Gubbfan

8 mars 2013 23:58

Nja, det där med yttersta dagen blir nog problematiskt.
Varken Horn-per eller Vår Herre vill nog ha en själ som sysslat med skattefiffliska och bokföringsfiffliska åtgärder. För tänk om själen ifråga utnyttjar sina kunskaper i kreativ bokföring och avslöjar de två potentaternas inbördes handel med själar.
För att inte tala om att han kanske protesterar mot deras syn på kvinnor.
Du vet väl att enligt den gamla kristna kyrkan så kom inga kvinnor till himlen. Det var bara män. Känns inte lockande även om det visst är modernt.
Kvinnor hörde till Horn-Per.
Så jag vet inte hur det blir.
Inte så intresserad av att komma upp till molnen.
Får nog be att få komma ned till flickorna hos Horn-Per.

Men fy på sig gubbe. Skäms!

http://Gubbfan.bloggplatsen.se

Margus

9 mars 2013 00:08

Nu var du riktigt i skapartagen ju, hihi... Och så här dags! Nattar härmed med ett leende på läpparna!

 
skogsfrua på dal

skogsfrua på dal

10 mars 2013 19:13

Jag har laddat ner alla pdf.n men vet inte om jag orkar läsa allt, man blir så frustrerad:-(

ps har du fått mitt mail?

http://barasaras.bloggplatsen.se

Margus

10 mars 2013 22:22

Ja, det är verkligen en påfrestning att möta DEN sanningen. Men jag tragglar på... en bit i taget.
Nä, tyvärr inget mail. Skynda dig att göra om, jag blev nyfiken.

 
skogsfrua på dal

skogsfrua på dal

16 mars 2013 18:42

Försöker igen;-)

http://barasaras.bloggplatsen.se

Margus

16 mars 2013 22:57

Har lyckats ta mig igenom - trots sovpauser, hehe. Viktigt, för nu börjar det hända saker... Enl. text-tv idag stor demonstration i Skåne bl.a

Från
    Kom ihåg mig
URL

Säkerhetskod
   Spamskydd  

Kommentar

Av Margus - 19 september 2015 23:25

Bloggen gör uppehåll. För inre tjänst. På egen tid. För att skapa energi. Ska bara ta in. Uppleva. Njuta. Bearbeta. Inte omedelbart omvandla för utgivning till offentligheten. Tid för motion och träning. Frisk luft. Vila och eftertanke. Sjukdom...

Av Margus - 19 september 2015 23:10

  Två och en halv mil. Rätt bra cykeltur, menar jag. Så duktiga är Husbonden och jag numera. Vi går eller cyklar var eller varannan dag. Och har väldigt roligt. Med kilometermätaren blev det ännu roligare... Vi har gått närmare två mil också, och ...

Av Margus - 19 september 2015 22:53


  Den första valvbron i Fåglum byggdes troligen under 1800-talets första hälft. Den hade två större valv och ett mindre där överloppsvatten släpptes fram vid flod. På strömsidan fanns en så kallad klyvare gjord av uppstaplade stenar. 1923 revs de...

Av Margus - 19 september 2015 22:17

  Öbrona är namnet på en liten stenvalvsbro i Fötene, Södra Härene socken, Vårgårda kommun. Den är byggd över Öbrodiket som rinner till ån Nossan. Vem blir inte fascinerad av dessa vackra gamla stenvalvsbroar som syns lite varstans och ännu fun...

Av Margus - 14 september 2015 23:50

  Mitt i redigeringen av sommarens minnesresor hamnade vår "trösksafari". Vi gav oss ut för att njuta av tilldragelsen när startskottet gick. ALLA var ute med gott humör och alla upptänkliga vagnar och kärror. Jag tog några bilder från evenemanget...

HEJ, OCH VÄLKOMMEN !

      

  Visa presentation

Avdelningar i bloggen

Så var det då... denna dag

Sök i bloggen

ARKIV från start 14 mars 2007

Ti On To Fr
        1
2
3
4
5 6
7
8 9 10
11
12
13
14 15 16
17
18
19 20
21
22
23
24
25
26
27
28
29 30 31
<<< Mars 2013 >>>

   Underbar video från YouTube

  

Bra historiebok på internet

Mina länkar

Antal besök

Följ bloggen


Ovido - Quiz & Flashcards