Fågelperspektiv

Alla inlägg under januari 2010

Av Margus - 31 januari 2010 12:52

Så var det dags för den årliga fågelbordsrapporteringen till SOF, Sveriges Ornitologiska Förening, något man inte gärna missar. Det är denna helgen som gäller, men... det går att lämna rapport per post fram till 15 februari.

Vinterfåglar inpå knuten heter projektet som körs för femte året i rad. Följ länken om du vill delta. Rapporteringen på nätet stängs 7 februari.


Lilla Husets rapport 2010 lyder som följer:  

pilfink50
nötskrika3
blåmes10
entita8
talgoxe9
gulsparv7
skata4
större hackspett1
koltrast1
sparvhök1
kaja12
kråka6

Blåmesen brukar ligga i topp i landet, men efter hittills inlämnade rapporter har talgoxen gått om. Detta begriper man knappt när man bor i en pilfinkskoloni som vi. Grönfinken saknas för oss i år, tyvärr, och fler hackspettar brukar vi också se. Liksom ekorrar för övrigt - ingen enda i år, men det hör ju inte hit. Topplistan kan man också kolla på länken ovan.

Av Margus - 29 januari 2010 22:15

Om nymferna har det lite stökigt med att välja holkar just nu, så är det desto lugnare i finkavdelningen. Här liggs det på ägg i i bo efter bo efter bo. Det är ganska stilla. Kanariesången ljuder hela tiden, den växlar i intesitet mellan starka serenader som ljuder ända ut på gården och lugnare passager med vackra drillar. Trevligare musik under arbetet kan man knappt ha.

              

Så här i kvällningen skymmer det klockan tio. Lysrören släcks ett efter ett tills endast nattlamporna lyser svagt. Lille Jesus har lagt ner dagisverksamheten, idag har han ätit på hirskolv och uppblötta fröer samt dragit i stickor och strån. Aktiv liten krabat, den där.

           

Inte mindre än åtta kanarieflickor ruvar. De ligger hårt i 14 dygn och har slutat trakassera varann för att istället koncentrera sig på sina uppgifter. Det ser lite ensamt ut, men ibland får de sällskap av nån gammal ungmö som slår sig ner och småpratar på bokanten. Helmut har 4 ägg, Gulan 3, Grynet 4, Gretchen 3... osv.

Särskilt spännande är det at se vad nybörjarna Brynja, Kopian och Whitney Houston kan åstadkomma.

           

Våra tre astrildhanar lever ungkarlsliv i gemensam bokorg, de tycker mycket om närhet och mys. Sebra- och måsfinkar bor i sju lägenheter där de turas om med sina ruvningar. De grå risfåglarna koloniserar ena delen av rummet med sina små hus, någon av holkarna hade visst sju ägg redan.

En fridfull tid, en tid i väntan, väntan på nåt stort - livets under. Lägger ut några klickbara bilder... i väntan.

Av Margus - 28 januari 2010 22:19

  

Det här gänget är oprövat hittills. Tre nya killar har gjort entré och fått nya tjejer. Så rart som på bilden var det inte hela tiden. Spelet "Vem tar vem" har börjat. Att välja både tjej och bostad kräver sin man. Viss blodspillan har förekommit, såg vi. Ajajaj... men alla ser oskadda ut.

Två holkar har tingats, men Rudolf som tvangs ge sig för övermakten fick ägna nån dag åt att trösta sitt stukade testosteron medan Pärlvit fortfarande väntar. Varför inte välja tjej först och hus sen, tänker vi. Men man kanske inte ska lägga sig i.

I kväll piggnade Rudolf till och vågade röra sig lite. Nu hoppas vi han vet var tomtgränsen går. Det lediga huset som skymtar på bilden är över åt honom när han känner för det. Sigge och Isadora har redan ett ägg i holken och idkar ljudligt kel och smek därinne, till viss frustration för övriga. Gustaf och Lili inreder mest som det verkar. Det ordnar sig nog...

Av Margus - 28 januari 2010 22:01

  

Det finns inget roligare än att se fåglarnas intresse när holkarna kommer upp. Bostadsvisning i Royal Suite. Först kom risfågelholkarna upp och då skulle ALLA dit och kolla. Vilket skådespel. Kackel och kakafoni. Steppande på taken. Glädjetjut och visslingar. Nymferna skulle absolut kika in i de alldeles för små holkarna. Men när storholkarna kom in övergav truppen de små lekstugorna för The Real Thing.

Hela kvällen flaxades det runt och kikades in i alla lägenheterna, prövades in- och urklivning, kollades utsikten och vad konkurrenterna hade för synpunkter. Pappi & Topsy bestämde sig fort för fönsterholken, men bytte lika fort åsikt och for vidare till nästa. Samma gjorde Lillis & Isabell och Thomas & Sussi. Så när Pappi kom tillbaka till första holken satt Lillis där och körde bort honom... och så där höll det på. Grannlaga uppgift det där.

Risfåglarna kilar ut och in i sina små lekstugor och verkar väldigt nöjda med samma placering som förra året. Obetalbara miner när de sträcker på sig och blir extralånga eller gör fula miner åt varann. Bedårande. Åååh, vad jag älskar dessa käcka risfåglar. 

  

Av Margus - 27 januari 2010 21:32

På lätta fötter trippades det ut från läkaren i snöyran. Friskförklarad. Nåja… åtminstone från alla farhågor jag dragits med den senaste tiden. Värken har klingat av högst betydligt och läkaren tror absolut att det tog så lång tid för kroppen att hämta sig från cortisonutsättningen. Det höga B12-värdet var därtill helt normalt - för mig som tar B12-injektioner alltså. Det byggs upp en depå i kroppen vid varje injektion och pytsas sen ut eftersom. Och eftersom jag hade mycket vätska i kroppen var det väl kvar ovanligt mycket.


Sådär bara. Blodtrycket var helt okej. "Nej, vi ändrar inte på några mediciner – detta ser bra ut". Jag kunde 'klappt en och kysst en', för att travestera Cornelis nej... Frödings Bergatroll. Härligt att andas var det också denna dag med plusgrader för första gången på två månader tror jag. Plus 1,8. Undra på att jag köpte med mig bakelser hem, här fanns mycket att fira. Sen fick det väl snöa så mycket det ville. Vilket det också gjorde.

Trött efter två månaders köld, värk och oro. Hämtar mig väl så småningom, vilket behövs för nu häckas det i fågelhuset. Nu ska vi bara invänta en sista (?) attack av rysskylan. I somras fasade vi för ryssvärmen, som aldrig kom. Det behöver inte kölden göra heller. Nu räcker det.

Av Margus - 27 januari 2010 21:30

... eller... Det ska vi fira del 1.


Tidigt hörde vi att SAAB la ner jobbet en stund för att fira Spyker Cars köp av företaget. Man firade dagens hjältar vd:n Jan-Åke Jonsson och Victor Muller. Ja, stans bagerier sålde semlekransar och tårtor på ’löpande band’ ;-).

Denne Muller har drivits av en stark tro på saken men av många samtidigt beskrivits som en drömmare som aldrig fått något att gå med vinst. Skit samma, det ska finnas plats för drömmare också;-) En stark övertygelse KAN ge framgång. De gamla industrimagnaterna som alla "började med två tomma händer" lyckades ju… så det måste väl vara värt ett försök. Segern nu är väl värd att fira!


I går gjorde förstås Maudan stort nummer av köpet, men om det är någon som ska firas för denna extra chans så är det då INTE REGERINGEN. För vad har dom gjort, egentligen? Maud Olofssons bevingade ord till de hotade anställda "efter regn kommer sol" glömmer inte jag. Hon har också, som regeringsmedlem, med emfas pratat ner SAAB och dess förutsättningar så som ingen annan regering gjort utomlands. Därtill har alliansen endast och allenast beviljat en lånegaranti på ynka fyra miljarder. Ja… just ynka. Inte ens ett lån. Utan bara en garanti!

Nu låter regeringen som det är enorma summor "av skattebetalarnas pengar", men när dom sänkte skatten för landets rikaste tiondel med 60 procent knusslade man inte med miljarderna. Skattebetalarnas pengar! Inte när dom sålde Vin & Sprit heller och alla våra gemensamt ägda Apotek. Där går vi miste om massor av pengar TILL skattebetalarna. Det ska vi minnas nu i vidräkningens tid.

Och vad är väl fyra miljarder? Vi slänger ut 33 MILJARDER ÅRLIGEN till EU. För att inte tala om hur många miljarder en nedläggning hade kostat i arbetslöshet...!!!


Jag är ingen ekonom, gudskelov… för räknenissar står inte alltid högt i kurs, men jag tror det finns plats för nischade företag inom bilbranschen. Ett svenskt bilföretag kan väl aldrig konkurrera globalt med större nationers så det gäller nog att hitta sin nisch. Hoppas det lyckas, för glöden i Victor Mullers ögons skull.

Av Margus - 25 januari 2010 00:14

Lilla Huset väntar nu ivrigt på OS men varnar för en övertro på våra svenska skidskyttetjejer. Tyskorna tycks oss både för starka och många. Det vill till ett under för att slå dem. Och visst låter den tyska publiken hotfull när de vrålar för varje träff. Lite som massornas jubel på Hitlers tid.


Söndagens titt på Vinterstudion bjöd på en härlig OS-klassiker från 80-talet med Gunde Svan, Ottosson, Wassberg och Mogren när de tog guld i stafett 4 x 1 mil. Sverige tävlade i clownprickig pyamas. Vi har alltid haft konstiga skidkläder, någon mer än vi som minns spindelnäten?

Lilla Huset slogs också av det faktum att bortsett från bilden av Wassbergs frusna skägg en gång, så var dåtidens skidsport totalt befriad från dagens snorande. De såg så fina och rena ut, inget som hängde och slängde ur munnen. Vad har hänt på 20 år?

Idag snoras och dreglas det nåt bedrövligt i spåren. Kanske mest i skidskyttet. Jag snackar män, alltså. Kvinnor dreglar, med mycket få undantag, aldrig. Antingen har de vett på att torka sig om munnen eller så tycker grabbarna att det är eftersträvansvärt manligt, animaliskt och primitivt på nåt sätt. Något som ska visas upp.

Värst är norrmännen med Björndalen i täten. Har vi fått en ny slemkultur? Utöver den kiss- och bajskultur komikerna befunnit sig i alldeles för lång tid. Är det ett norskt fenomen? Frågan äger sin riktighet för det finns en norska som dreglar också. Det enda kvinnliga undantaget?

Där står killarna på skjutvallen med munnen öppen och dreglet rinnande i en decimeterlång, eller värre, sträng medan dom skjuter. Armen slängs över axeln för att få fram geväret men munnen torkas inte. Nu när skidskyttet blivit en populär tv-sport kräver jag som tittare en diskvalificering av detta oskick.

Voffo e det på dette viset?

Av Margus - 24 januari 2010 23:04

Maffigt. Rödgröna leder över högeralliansen med 10,3 procent i SIFOs mätning som presenterats idag.

Just nu alltså. Men Reinfeldt ska man inte räkna ut förrän sista ordet är sagt, dvs. väljarnas röst den 19 september. (Klicka för större bild.)


Nog var han lite darrig i kvällens Agenda. Och tonen faktiskt lite nedstämd från riksdagsdebatten för ett par dar sen – före senaste mätningen – där han gjorde stort nummer av sitt regeringsinnehav. Men hans tvångsmässigt påklistrade statsmannaattityd bleknade direkt när han pöste upp och kallade sig REGERINGSVAN…!!! Efter ynka tre år vid makten! Det motsvarar väl EN DAG av Sahlins mångåriga regeringsarbete, kan jag tro.

Han skällde Lars Ohly för att "ha varit i opposition i hela sitt liv mot allt och alla". Men det har väl Reinfeldt också varit i hela sitt liv - utom de tre senaste åren. Så det så.

Dessutom skällde han Mona för hennes rödgröna "vänsterexperiment". Okej, men nu får han stå till svars för sitt impopulära högerexperiment som vi förhoppningsvis redan anar slutet på.

I Agenda gjorde han en slät figur, men ej ofarlig. Mona var lugn och säker och utan alla spår av dagisfröken. Yes! Jag var lite nervös innan, det var jag. Debatten visade tydligt TVÅ HELT OLIKA SYNSÄTT på samhället. Bra. Och Reinfeldts lögn om det nya "arbetarpartiet" är avslöjad.

 

Ska avhålla mig från valrörelsen så gott jag kan, sist blev jag utbränd när det gick så illa ;-). Nu står Rödgröna mot Alliansen. Mona behöver INTE STÅ ENSAM mot fyra partier i valdebatterna som Göran Persson fick göra 2006, vilket var fruktansvärt orättvist.

Det fina i kråksången är nu att man kan rösta på vilket av de tre rödgröna partierna som helst för att få ett skifte till stånd. Är man mer åt vänster än sossarna i allmänhet, röstar man på V. Har man sitt hjärta åt miljön röstar man på MP. Och vilket man än väljer så ger det INTE MAKTEN ÅT REINFELDT.


HEJ, OCH VÄLKOMMEN !

      

  Visa presentation

Avdelningar i bloggen

Så var det då... denna dag

Sök i bloggen

ARKIV från start 14 mars 2007

Ti On To Fr
        1 2 3
4
5
6 7
8
9
10
11
12
13 14
15
16 17
18 19 20
21
22
23 24
25
26
27 28 29
30
31
<<< Januari 2010 >>>

   Underbar video från YouTube

  

Bra historiebok på internet

Mina länkar

Antal besök

Följ bloggen


Ovido - Quiz & Flashcards