Fågelperspektiv

Direktlänk till inlägg 12 januari 2008

Peggy värdelös...?

Av Margus - 12 januari 2008 16:48

Farmor och farfar bodde hos släkten ett tag i Amerika ungefär vid tiden för min födelse. De funderade starkt på att emigrera dit eftersom farfar blev född i Boston på grund av en tidigare emigration i släkten. Släkten har alltså haft starka band med USA.

Men... de återvände.

Med sig hade de gådockan Peggy som sånär höll på att skrämma slaget på mig som ettåring. Dockan var ju lika stor som jag, eller kanske till och med större.

70 - 80 cm är en kvalificerad gissning så här i efterhand, och hon kunde alltså GÅ när man knyckte i henne på rätt sätt. Knepig teknik minns jag.

Den stora dockan fick således ställas undan, för att så småningom plockas fram när jag blivit äldre och mer härdad...;)

Här hade hon tydligen tagits till nåder.


Peggy är borta sedan länge, så det blev ett kärt återseende när Antikrundan härom kvällen visade en sådan docka, mest som avskräckande exempel (!). För att de är så vanliga och därmed värdelösa, antikmässigt vill säga.

Här ses farmor posera med dockan på bild. I amerikansk sidenklänning, den gula till vänster, stickad  dräkt till höger som jag nästan tror farmor hade gjort själv.


Experten var tämligen trött på dessa gådockor i papier maché som tros ha importerats från Sydeuropa i tusental. Papier maché är en slags pappersmassa som används för modellering.

Personligen tror jag inte att min docka från Amerika hade samma ursprung som den i Antikrundan. Min hade bland annat bättre formade fötter med tår och mer välformade ben, vilket jag inte såg på exemplaret i tv. Men strunt samma... det spelar liksom ingen roll.


 
 
Fru Fundersam

Fru Fundersam

14 januari 2008 13:17

Jag såg också inslaget i Antikrundan ... Men du, vilka fina bilder du har!

Jag hade ingen sån där docka, men jag minns en annan "babydocka" som var stoppad med halm och klädd med tyg. Bara två hårda händer och ansiktet stack fram och det påminde om ett sådant ansikte som din docka hade. Man kunde trycka in sitt (eller dockans?) finger i dockans kind, och så blev det en grop, som kanske inte gick att ta bort sedan ....(?)
Minns inte .... Det var så förfärligt länge sedan ...

http://frufundersam.bloggagratis.se

Från
    Kom ihåg mig
URL

Säkerhetskod
   Spamskydd  

Kommentar

Av Margus - 19 september 2015 23:25

Bloggen gör uppehåll. För inre tjänst. På egen tid. För att skapa energi. Ska bara ta in. Uppleva. Njuta. Bearbeta. Inte omedelbart omvandla för utgivning till offentligheten. Tid för motion och träning. Frisk luft. Vila och eftertanke. Sjukdom...

Av Margus - 19 september 2015 23:10

  Två och en halv mil. Rätt bra cykeltur, menar jag. Så duktiga är Husbonden och jag numera. Vi går eller cyklar var eller varannan dag. Och har väldigt roligt. Med kilometermätaren blev det ännu roligare... Vi har gått närmare två mil också, och ...

Av Margus - 19 september 2015 22:53


  Den första valvbron i Fåglum byggdes troligen under 1800-talets första hälft. Den hade två större valv och ett mindre där överloppsvatten släpptes fram vid flod. På strömsidan fanns en så kallad klyvare gjord av uppstaplade stenar. 1923 revs de...

Av Margus - 19 september 2015 22:17

  Öbrona är namnet på en liten stenvalvsbro i Fötene, Södra Härene socken, Vårgårda kommun. Den är byggd över Öbrodiket som rinner till ån Nossan. Vem blir inte fascinerad av dessa vackra gamla stenvalvsbroar som syns lite varstans och ännu fun...

Av Margus - 14 september 2015 23:50

  Mitt i redigeringen av sommarens minnesresor hamnade vår "trösksafari". Vi gav oss ut för att njuta av tilldragelsen när startskottet gick. ALLA var ute med gott humör och alla upptänkliga vagnar och kärror. Jag tog några bilder från evenemanget...

HEJ, OCH VÄLKOMMEN !

      

  Visa presentation

Avdelningar i bloggen

Så var det då... denna dag

Sök i bloggen

ARKIV från start 14 mars 2007

Ti On To Fr
  1 2 3 4 5 6
7 8 9 10 11 12 13
14 15 16 17 18 19 20
21 22 23 24 25 26 27
28 29 30 31
<<< Januari 2008 >>>

   Underbar video från YouTube

  

Bra historiebok på internet

Mina länkar

Antal besök

Följ bloggen


Ovido - Quiz & Flashcards