Fågelperspektiv

Direktlänk till inlägg 5 september 2007

Varning för vård som affärsidé

Av Margus - 5 september 2007 11:47

Nu är jag bedrövad. Hörde nyss onsdagens Tendens i radions P1 som  handlade om vården som affärsidé. Idag tog man upp den ofta omänskliga sjukvården i USA där enda intresset är vinstmaximering.

Det var ruggigt. Så ruggigt att det vänder sig i magen. Särskilt när man hör de nya tongångarna i Sverige som vill sälja ut våra svenska sjukhus. Och som för övrigt redan lett till inskränkningar i undersökningar och behandlingar.

I programmet beskrevs hur svårt sjuka kan sitta och dö utanför sjukhusen för att de inte haft råd med en mycket dyr försäkring, eller för att de privata klinikerna helt styrs av försäkringsbolagens cyniska krav utan respekt  och solidaritet i sin jakt på att maximera vinsterna. Nära 50 miljoner amerikaner saknar helt något försäkringsskydd mot skyhöga vårdkostnader.

En amerikansk teolog (tror jag) som flyttat hit varnade i programmet för att det blir amerikanska storföretag som kommer att köpa upp de svenska sjukhusen - när de säljs.

Som utgångspunkt för programmet låg den amerikanske Oscars-belönade filmaren Michael Moores nya film Sicko som går för fulla hus i Amerika och där många applåderar hela filmen igenom.

Filmen har biopremiär i Sverige den 5 oktober. En riktig varningsklocka, sa en svensk läkare verksam i USA i programmet, som tyckte att den bör visas i tv så att alla får se den - innan det är för sent.

Tendens sänder del två om "vård som affärsidé" den 12 september och tar gärna emot synpunkter mail- och telefonledes. Alla program kan höras i efterhand på webben.





 
 
skogsfrun

skogsfrun

5 september 2007 15:27

ja det är klart att vi ska se den filmen men hur ska vi agera sedan? Vi* har ju redan "sålt taska till räven".

http://barasaras

 
Erika

Erika

5 september 2007 16:11

Man blir mer än mörkrädd när man hör sådant. Finnst det ingenting kvar längre som inte ska gynnas affärsmässigt sett. Det låter som ett mycket dåligt skämt. Men, tyvärr så är det inget skämt. Det är så fruktansvärt skrämmande det som sker.

Köpa upp svenska sjukhus. Ärligt, jag trodde jag läste fel först. Men det ser jag nu, att jag inte gjorde. Känner att orden tog slut nu.

http://ericha.bloggagratis.se

 
Ingen bild

margus

5 september 2007 20:33

Ja, Erika, allt är till salu i marknadsliberalismens namn. Alliansregeringen vill inte att staten ska äga något, allt ska konkurrensutsättas. Ingenting får kosta.
Men jag menar att man inte behöver snåla på allt. Det finns så mycket stålar i samhället att vi har råd med precis vad vi vill. Det gäller bara att bestämma sig för VAD som får kosta.

Från
    Kom ihåg mig
URL

Säkerhetskod
   Spamskydd  

Kommentar

Av Margus - 19 september 2015 23:25

Bloggen gör uppehåll. För inre tjänst. På egen tid. För att skapa energi. Ska bara ta in. Uppleva. Njuta. Bearbeta. Inte omedelbart omvandla för utgivning till offentligheten. Tid för motion och träning. Frisk luft. Vila och eftertanke. Sjukdom...

Av Margus - 19 september 2015 23:10

  Två och en halv mil. Rätt bra cykeltur, menar jag. Så duktiga är Husbonden och jag numera. Vi går eller cyklar var eller varannan dag. Och har väldigt roligt. Med kilometermätaren blev det ännu roligare... Vi har gått närmare två mil också, och ...

Av Margus - 19 september 2015 22:53


  Den första valvbron i Fåglum byggdes troligen under 1800-talets första hälft. Den hade två större valv och ett mindre där överloppsvatten släpptes fram vid flod. På strömsidan fanns en så kallad klyvare gjord av uppstaplade stenar. 1923 revs de...

Av Margus - 19 september 2015 22:17

  Öbrona är namnet på en liten stenvalvsbro i Fötene, Södra Härene socken, Vårgårda kommun. Den är byggd över Öbrodiket som rinner till ån Nossan. Vem blir inte fascinerad av dessa vackra gamla stenvalvsbroar som syns lite varstans och ännu fun...

Av Margus - 14 september 2015 23:50

  Mitt i redigeringen av sommarens minnesresor hamnade vår "trösksafari". Vi gav oss ut för att njuta av tilldragelsen när startskottet gick. ALLA var ute med gott humör och alla upptänkliga vagnar och kärror. Jag tog några bilder från evenemanget...

HEJ, OCH VÄLKOMMEN !

      

  Visa presentation

Avdelningar i bloggen

Så var det då... denna dag

Sök i bloggen

ARKIV från start 14 mars 2007

Ti On To Fr
          1 2
3 4 5 6 7 8 9
10 11 12 13 14 15 16
17 18 19 20 21 22 23
24 25 26 27 28 29 30
<<< September 2007 >>>

   Underbar video från YouTube

  

Bra historiebok på internet

Mina länkar

Antal besök

Följ bloggen


Ovido - Quiz & Flashcards