Fågelperspektiv

Direktlänk till inlägg 14 februari 2014

Varför ängslas SVT Godheten?

Av Margus - 14 februari 2014 22:50

SVT:s vägran att sända Stefan Jarls dokumentär ”Godheten” gjorde oss extra nyfikna. Filmen ligger på nätet, hos Dreamfilm.se. Efter tips från Berit Elisabeth hittade vi dit. Hoppas många ser den med egna ögon och öron.


Den innehåller kritik mot vår moderna kapitalism med allt vad girighet, dyrkan av Mammon, och överklassens återkomst gäller osv… Viktig information för samhällets medborgare! Varför skulle detta ge SVT sådan byxångest? Alla har vi hört kritiken förr, vilket inte gör den mindre viktig. Det påminner för övrigt om vilket Uppdrag Granskning som helst, SVT:s eget granskningsprogram. Varför ängslas SVT då? Ska SVT därför förbjuda UG att sända under valåret? Eller har UG munkavle så att vissa områden inte får granskas under valåret?


SVT granskar dagligen ökande klassklyftor, bankernas rofferi mm. Under särskild rubrik inför valet #dinröst tar man upp kritik mot försämrad vård, skola och äldrevård. Vad är så farligt?

I Jarls film utreder flera ekonomiska experter kapitalets utveckling, orsaker och verkan. Då filmen kritiserar ett system som varken är bra för människa eller samhälle är den desto angelägnare. Något som alla medborgare har rätt att bli informerade om – särskilt ett valår.

Blott det att SVT är skräckslaget för att visa en vanlig dokumentär gör det istället extra viktigt att faktiskt sända den! Darrar SVT av fruktan för repressalier från 'finansokratin' som Jarl kallar det? Från en fortsatt borgerlig regering? Ja, då är finansstyret ännu värre än vad filmen antyder. Och mer angeläget att visas FÖRE valet.


Kanske var det inledningen med Olof Palmes tal om demokratin och människovärde 1975 (2 min 21 sek av totalt 79 min) som sved mest i öronen? Men vaddå? Demokrati och människovärde vill vi väl alla ha… eller?

SVT verkar totalt ha tappat klöset. Vi måste nog rädda vårt public service ur finansstyrets klor.

Filmen kan ses i sin helhet HÄR.

 
 
Berit E

Berit E

15 februari 2014 14:49

Jag har fortfarande inte själv hunnit se filmen, men tycker SVTs agerande är både dumt och obegripligt.
Hoppas blåsvädret ökar till storm! Just under ett valår borde det vara extra angeläget att släppa fram allt som kan hjälpa väljare att tänka själva! Därefter kan man nagelfara och diskutera innehållet, i ett eller annat debattprogram.
I det här fallet är uppskjuten visning minst lika illa som ren censur, tycker jag. Att i efterhand få se det man borde ha vetat före sitt ställningstagande kan naturligtvis upplevas väldigt frustrerande.

http://kasperian2.blogspot.se

Margus

15 februari 2014 22:15

Instämmer till fullo! Det gjorde f.kulturministern Bengt Göransson (S) också i nedan länkade artikel, men han insåg ändå att SVT i dagsläget gjorde rätt. Och jag ger honom rätt i detta också. Myntet har ofta två sidor.
Det är förstås samtidigt ruggigt att 'högern' indirekt kan styra public service på detta sätt, ett valår. Läs och begrunda:
http://www.dagensarena.se/opinion/bengt-goransson-ah-denna-fega-public-service/

 
Gubbfan

Gubbfan

15 februari 2014 22:34

Det Bengt Göransson förtiger i sin kommentar till ickevisningsbeslutet är att det knappast tillåts någon debatt efter valet.
Allt kommer att drunkna i en massa fånerier som melodifestivaler, OS-ar och debatter om huruvida folk skall raka sig i armhålorna innan de visar sig på TV. Alltså sådant skräp som närigheten skapar för att söva ner folks tankeapparat.
Att förhåna filmen som en simpel pamflett visar att Göransson antingen själv är ängslig för sin egen position som en av närigheten accepterad tämligen ofarlig debattör eller så har han blivit en alltför gammal förvirrad gubbe han också.
Det senare är vi alltför många.
:-(

http://Gubbfan.bloggplatsen.se

Margus

16 februari 2014 22:50

Ja, dessvärre är det mycke' nu. En enda stor surrig soppa av fånigheter. Och... ja, förvirrade är vi allihop... ;-)

Från
    Kom ihåg mig
URL

Säkerhetskod
   Spamskydd  

Kommentar

Av Margus - 19 september 2015 23:25

Bloggen gör uppehåll. För inre tjänst. På egen tid. För att skapa energi. Ska bara ta in. Uppleva. Njuta. Bearbeta. Inte omedelbart omvandla för utgivning till offentligheten. Tid för motion och träning. Frisk luft. Vila och eftertanke. Sjukdom...

Av Margus - 19 september 2015 23:10

  Två och en halv mil. Rätt bra cykeltur, menar jag. Så duktiga är Husbonden och jag numera. Vi går eller cyklar var eller varannan dag. Och har väldigt roligt. Med kilometermätaren blev det ännu roligare... Vi har gått närmare två mil också, och ...

Av Margus - 19 september 2015 22:53


  Den första valvbron i Fåglum byggdes troligen under 1800-talets första hälft. Den hade två större valv och ett mindre där överloppsvatten släpptes fram vid flod. På strömsidan fanns en så kallad klyvare gjord av uppstaplade stenar. 1923 revs de...

Av Margus - 19 september 2015 22:17

  Öbrona är namnet på en liten stenvalvsbro i Fötene, Södra Härene socken, Vårgårda kommun. Den är byggd över Öbrodiket som rinner till ån Nossan. Vem blir inte fascinerad av dessa vackra gamla stenvalvsbroar som syns lite varstans och ännu fun...

Av Margus - 14 september 2015 23:50

  Mitt i redigeringen av sommarens minnesresor hamnade vår "trösksafari". Vi gav oss ut för att njuta av tilldragelsen när startskottet gick. ALLA var ute med gott humör och alla upptänkliga vagnar och kärror. Jag tog några bilder från evenemanget...

HEJ, OCH VÄLKOMMEN !

      

  Visa presentation

Avdelningar i bloggen

Så var det då... denna dag

Sök i bloggen

ARKIV från start 14 mars 2007

Ti On To Fr
          1 2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13 14 15 16
17 18 19 20 21
22
23
24
25 26
27
28
<<< Februari 2014 >>>

   Underbar video från YouTube

  

Bra historiebok på internet

Mina länkar

Antal besök

Följ bloggen


Ovido - Quiz & Flashcards