Fågelperspektiv

Direktlänk till inlägg 22 september 2012

Islam är ett hot mot vår kultur, juridik och våra värderingar

Av Margus - 22 september 2012 23:09

Svenska kyrkan säljer kyrkor p.g.a vikande medlemsantal. 58 kyrkor har sålts eller stängts de senaste tolv åren. Frikyrkor i Eskilstuna och Flen har i år sålts till muslimska föreningar. Detta är ett stort tvisteämne. 

- Muslimer köper kyrkor  överallt i Europa nu, säger Abd al Haqq Kielan (född Leif Karlsson) svensk imam och känd talesman, till SVT Sörmland i maj.


Den svenska reaktionen har ofta varit att försöka förstå detta med ömhet och medmänsklighet (dvs. flathet, min. anm.). Pingstpastorn Stanley Sjöberg har andra tankar om saken, värda att spridas. Jag känner inte till Sjöberg närmare, men hans tankar ur P1:s Människor och tro är kloka. De citeras här:


" Jag stödjer religionsfrihet och demokrati, men det är en tragedi, en sorg, ett tecken på kyrkornas svaghet - kristendomens kris – att det här händer. Det som händer i Flen sker runtom i Europa. I England är det bortåt 500 kyrkor som har blivit moskéer.

[...] Islam är ett hot mot vår kultur och i konflikt med vår juridik och våra sociala värderingar så vi måste behålla skärpan i dialogen, i att arbeta för att upprätta en kristen tro. Islam förnekar Bibelns trovärdighet, Jesu gudomlighet, kristen etik, kärleken, barmhärtigheten, alltså allt det vi tror på utmanas av Islam.

[...] Det finns en risk i den här ödmjukheten därför att Islam är den stora utmaningen mot allt grundläggande i kristen tro, och man får inte bli för snäll. Vi måste behålla skärpan därför att i de länder som kristendomen är mycket stark, i Indonesien, där är förföljelsen och många kristna människors död ett starkt argument för att vi måste… inte varna för muslimer, men… vi måste verkligen förstå allvaret i utmaningen av Islams inträde i Europa.

[...] Jag tror på att vi ska möta andra religioner med respekt, tro på religionsfriheten, ungefär som vi kan se en debatt mellan socialdemokrater och de borgerliga. Den måste vara skarp men de är ändå vänner. Det är den hållningen som är svår men nödvändig. Jag stödjer ju att de sålde bort kyrkan till en moské men vi får inte vara för snälla i våra kommentarer för det här är en tragedi. Det är en historisk tragedi. "  (slut citat)


Sjöbergs ord talar för sig själva, och jag tror att han med ordet SKÄRPA här inte menar aggressivitet utan att det snarare ska tolkas som tydlighet, pregnans, klarhet och skarpsinne. Vilket gör stor skillnad.

Stanley Sjöberg startar ny kyrka på internet i ett försök att nå ut till nutidsmänniskan på ett nytt sätt. Den är igång sedan februari och heter WEBBKYRKAN.

 
 
Erika

Erika

23 september 2012 10:47

Har sagt det här förut och jag säger det igen, och det står jag för. Om ett antal år, då menar jag inte tio utan betydligt fler, har nog en hel del övertagits i vårt samhälle. Jag såg ju vad som hände på min gamla hemort och i det bostadsområdet, jag jämför från -96 tills jag flyttade -10. Jag missunnar ingen att få komma till ett fredligt land när det är krig i deras eget, men inte av bekostnad av vårt eget folk som enligt mig kryper och blir mindre och mindre. Bo här, anpassar sig, men försök inte att föra över något som inte passar in i vår samhälle.

Den här religionen anser de själva är den enda riktiga, såg en man på tv för något år sedan där han uttalade sig eller skrek ut i rutan (passar bättre) att de skulle tar över hela världen, eftersom deras religion var den enda sanna religionen och de skulle lyckas också enligt honom. Det var riktigt skrämmande att se honom, för han gav ett fanatisk uttalande.

Konstigt att vi inte kan, har var och en sin religion, utan hela tiden dessa konflikter.....ja jag vet inte... orden tröt nu.

http://enstrimmaljus.blogspot.com

Margus

23 september 2012 16:39

Alla krig - i stort som smått - börjar ju när man vill tvinga andra att göra/tycka/tänka som en själv.
Men, vet du, det värsta är att vi svenskar själva släpper vår kultur ifrån oss. Säga vad man vill om den kristna tron... den har i alla fall lagt grunden till våra värderingar, vår juridik och vårt samhälle (som Stanley Sjöberg säger). DET borde få oss svenskar att stå upp för dessa värden. Då hade ingen kyrka ens behövt vara till salu. Vi hade kunnat ta vara på dem som kulturbyggnader, om inte annat.

 
skogsfrua på dal

skogsfrua på dal

23 september 2012 11:02

Bevara oss väl för fanatiska muslimer, men anser jag att ALL religion är av ondo och vilseledande. Humanism borde räcka; "Mitt land är världen och min religion är att göra gott" (Thomas Paine)
Fast jag vill inkludera djuren;-)...alla VARELSER har lika värde.

http://barasaras.bloggplatsen.se

Margus

23 september 2012 16:51

Det må vara hur som helst med religion, men människans behov av andlighet behöver ändå tillgodoses på något sätt (dock helst inte av den 'muslimska vreden'). Naturen kunde varit en stor källa för andligheten, men den alltmer urbana nutidsmänniskan är idag för mig en främmande fågel. Har nyligen sett/hört flera exempel på folk som inte ens tål de vackra höstlöven. Suck.

 
Ingen bild

RVK

23 september 2012 22:18

http://religionsvetenskapligakommentarer.blogspot.se/2012/09/religionsfrihetslagstiftningen.html

Margus

23 september 2012 23:39

Denna länk kom nog med automatik, men här finns fakta för den som vill födjupa sig, så jag släpper igenom 'kommentaren'.

 
Ewa

Ewa

23 september 2012 22:27

Jag tror att många är naiva när det gäller religion, som jag och min man har varit tills i år. All dramatik som varit pga vår dotter och hennes muslimske pojkvän har rötterna i just islam. Förutom att jag aldrig har varit så arg och frustrerad, så har jag sällan känt mig så rädd heller.

Jag är ateist/humanist, men tror på religionsfrihet och jag kan helt enkelt inte förstå tankesättet att en religion skulle vara den enda rätta.

Flyttar man till Sverige, så är det vårt svenska system och våra värderingar som gäller. Om man vill bo här och dra fördel av sjukvård mm, så är det minsta man kan göra att anpassa sig, att lära sig svenska t.ex Ett problem är att när man uttalar sig på det här viset, så anses man vara rasist, men är det någon som är trångsynt och rasistisk, som inte anser att alla människor har lika värde, så är det just de religösa.

http://www.fundringar.bloggplatsen.se

Margus

23 september 2012 23:30

Jag har den största förståelse för hur omvälvande det kan vara att bli indragen i, och personligt berörd av, en sådan kulturkrock. Är för min del glad att stå utanför, men bekymrad över samhällsutvecklingen. Man kan ändå inte negligera att vår svenska kyrka lagt grunden för våra värderingar, lagar och samhällsordning - vår kultur.
Har själv bara goda erfarenheter(ej blåögd)av svenska kyrkan vad gäller kärlek och humanism, men förstår att det inte är allom givet.
Tack och lov har problemen ändå börjat ventileras öppet lite mer.

 
skogsfrua på dal

skogsfrua på dal

24 september 2012 11:37

"Andlighet behöver inte inbegripa tron på något övernaturligt eller transcendent. Även utövande eller beundran av konst, musik, litteratur, mm, liksom de känslor som kärlek eller självförverkligande kan väcka, är immateriella till sin natur och kan ge en översinnlig upplevelse." Wikipedia förklarar så bra vad jag menar;-) För mig är det som du vet främst Naturen som är det lycksaliga men också djur och vissa mänskliga relationer.

Religion har i alla tider tyvärr varit en maktfaktor -ett sätt att för egen vinning, dupera människor, det är bara att läsa historien.

Ska vi ha religionsfrihet måste vi väl även godkänna att muslimer övertar våra tomma kyrkor? Vilken hämnd över de miljoner som slaktades av korsriddarna, som kombinerade sin "andlighet" med jakt efter rikedomar.

Istället för att söka svar hos en imaginär fader i himlen borde nog människan söka den inom sig själv och sträva efter demokrati och förståelse för moder jord:-)

http://barasaras.bloggplatsen.se

Margus

24 september 2012 18:26

Instämmer, naturen är även min ledstjärna. Min erfarenhet är att kyrkans ord "fader" inbegriper det mesta för den som förmår lyfta blicken högre än barnatrons "gubbe på ett moln".
T.ex "Gud är den Verklighet i vilken vi lever, rör oss och är till" (Apg 17:28).
Betr. kyrkans tillkortakommande idag oroar jag mig mest för svenskars förlust av sin kultur och de värden den representerar.
Tricket att blanda hämnd med relionsfrihet vill jag nog helst stå över, även om jag instämmer i din slutledning. F. övr. är det nog mest politik i den islam vi hör om på tv.
Amen.

Från
    Kom ihåg mig
URL

Säkerhetskod
   Spamskydd  

Kommentar

Av Margus - 19 september 2015 23:25

Bloggen gör uppehåll. För inre tjänst. På egen tid. För att skapa energi. Ska bara ta in. Uppleva. Njuta. Bearbeta. Inte omedelbart omvandla för utgivning till offentligheten. Tid för motion och träning. Frisk luft. Vila och eftertanke. Sjukdom...

Av Margus - 19 september 2015 23:10

  Två och en halv mil. Rätt bra cykeltur, menar jag. Så duktiga är Husbonden och jag numera. Vi går eller cyklar var eller varannan dag. Och har väldigt roligt. Med kilometermätaren blev det ännu roligare... Vi har gått närmare två mil också, och ...

Av Margus - 19 september 2015 22:53


  Den första valvbron i Fåglum byggdes troligen under 1800-talets första hälft. Den hade två större valv och ett mindre där överloppsvatten släpptes fram vid flod. På strömsidan fanns en så kallad klyvare gjord av uppstaplade stenar. 1923 revs de...

Av Margus - 19 september 2015 22:17

  Öbrona är namnet på en liten stenvalvsbro i Fötene, Södra Härene socken, Vårgårda kommun. Den är byggd över Öbrodiket som rinner till ån Nossan. Vem blir inte fascinerad av dessa vackra gamla stenvalvsbroar som syns lite varstans och ännu fun...

Av Margus - 14 september 2015 23:50

  Mitt i redigeringen av sommarens minnesresor hamnade vår "trösksafari". Vi gav oss ut för att njuta av tilldragelsen när startskottet gick. ALLA var ute med gott humör och alla upptänkliga vagnar och kärror. Jag tog några bilder från evenemanget...

HEJ, OCH VÄLKOMMEN !

      

  Visa presentation

Avdelningar i bloggen

Så var det då... denna dag

Sök i bloggen

ARKIV från start 14 mars 2007

Ti On To Fr
          1
2
3 4 5 6
7
8 9
10 11 12 13 14 15
16
17
18
19
20
21 22
23
24 25 26
27
28 29
30
<<< September 2012 >>>

   Underbar video från YouTube

  

Bra historiebok på internet

Mina länkar

Antal besök

Följ bloggen


Ovido - Quiz & Flashcards