Fågelperspektiv

Direktlänk till inlägg 1 september 2012

Är det brittsommar - eller är det inte?

Av Margus - 1 september 2012 23:45

Hur är det nu… är det brittsommar nu – eller är det inte? Begreppsförvirringen är stor. Och den ökar.

Begreppet brittsommar finns endast i svenskan. Men något så urtråkigt kan vi ju inte ha när man kan importera det amerikanska indiansommar. Något som programledare på tv och näringsliv jobbar hårt på. Indiansommar ska väl nästan vara synonymt med brittsommar, tror jag. Men bara om det varma vädret kommer efter första frosten, eller vad jag nu läste.

I min ungdom låg brittsommar runt 7 oktober då Birgitta/Britta har namnsdag. Varma och soliga dagar under hösten. Men när är det egentligen höst? Meteorologiskt (enligt SMHI) är det höst när dygnsmedeltemp ligger under 10 grader fem dygn i följd. Astronomiskt är det höst från höstdagjämning (22 sept) till vintersolstånd (21 dec).

Brittsommaren har också kallats brittmässesommar (tidigt 1800-tal), fattigmanssommar och grävlingssommar. Men detta kommer snart att vara glömt. Ju mer det talas om indiansommar, desto säkrare att det tar över och snart har vi glömt att det en gång fanns något som hette Sverige. Men okej, vem vill vara en gammal tråkmåns.

   

Klicka för större bilder

Förresten är det trevligt med mysterier som aldrig blir utredda. Som det här med Universum… vem blir egentligen klok på det. Ju äldre jag blir, desto gladare är jag över tillvarons mysterier. Bryr mig inte längre om ifall jag nånsin får reda på hur saker hänger ihop. Ingen idé att lära sig några tråkiga fakta, för dessa kommer samtiden att ändra på i alla fall. Flexibla ska vi vara! För guds skull, inte fastna.

På ålderdomshemmet ska jag fundera över livets obegripligheter. Varför saker heter som det heter. Och varför de inte längre får kallas så. Och begrunda Universum.

Och ta t.ex fullmånen i går. Almanackan anger ju vilken dag som det är fullmåne. Men månen syns ju bara under natten. Är månen är som fullast natten före eller natten efter den dag som anges i almanackan? Är inte säker på att jag vill ha något svar. Tänker nog fortsätta grunna över detta på ålderdomshemmet.

 
 
skogsfrua på dal

skogsfrua på dal

2 september 2012 09:37

Jag anser nog att vi har Brittsommar nu, trots att vi inte haft nattfrost och inte är inne i oktober. Tiderna förändras -och klimatet. Apropå fullmånen så var han säkert som fullast igår -natt när jag inte sov mer än 3 timmar! "Månen mina vätskor drager"...;-)
p.s måtte vi ha tankens kraft i behåll där på hemmet!

http://barasaras.bloggplatsen.se

Margus

2 september 2012 22:20

Ja, ALLT förändras och en försöker hänga med. Ibland går det bara föör fort för att ha koll. Man får släppa på kontrollbehovet och slänga sig ut i livlinan;-)
Ja, måtte vi bara!

 
Ingen bild

Väninnan

2 september 2012 22:32

Som du skriver är brittsommar något som inträffar i början av oktober då Birgitta/Britta har namnsdag. Så har det alltid varit i MIN värld. Men då ska perioden också vara varm och skön.
Jag brukar också säga att det är skönt att inte veta allt. Det skadar inte att gå och fundera över ett och annat utan att det blir utrett in i minsta detalj. Släppa tanken och ta upp den en annan dag. Jag tänker då och då på varför färgen grön heter grön. Vem har bestämt det? Eller vilken annan färg som helst förresten. Skriver detta, lite omtöcknad av smärtstillande, du vet varför… Kanske skulle låtit bli.

Margus

3 september 2012 22:43

Tankar vandrar hit och dit. Undrar själv ibland om saker jag skrivit verkligen var nödvändiga. Men... gjort är gjort, om så en lort i Bergmans port;-) Hur som helst är man aldrig ensam som sina tankar, alltid finns det nån som tänkt samma. Således är vi mänskliga. Vem är så himla klar i knoppen jämt, förresten...

Från
    Kom ihåg mig
URL

Säkerhetskod
   Spamskydd  

Kommentar

Av Margus - 19 september 2015 23:25

Bloggen gör uppehåll. För inre tjänst. På egen tid. För att skapa energi. Ska bara ta in. Uppleva. Njuta. Bearbeta. Inte omedelbart omvandla för utgivning till offentligheten. Tid för motion och träning. Frisk luft. Vila och eftertanke. Sjukdom...

Av Margus - 19 september 2015 23:10

  Två och en halv mil. Rätt bra cykeltur, menar jag. Så duktiga är Husbonden och jag numera. Vi går eller cyklar var eller varannan dag. Och har väldigt roligt. Med kilometermätaren blev det ännu roligare... Vi har gått närmare två mil också, och ...

Av Margus - 19 september 2015 22:53


  Den första valvbron i Fåglum byggdes troligen under 1800-talets första hälft. Den hade två större valv och ett mindre där överloppsvatten släpptes fram vid flod. På strömsidan fanns en så kallad klyvare gjord av uppstaplade stenar. 1923 revs de...

Av Margus - 19 september 2015 22:17

  Öbrona är namnet på en liten stenvalvsbro i Fötene, Södra Härene socken, Vårgårda kommun. Den är byggd över Öbrodiket som rinner till ån Nossan. Vem blir inte fascinerad av dessa vackra gamla stenvalvsbroar som syns lite varstans och ännu fun...

Av Margus - 14 september 2015 23:50

  Mitt i redigeringen av sommarens minnesresor hamnade vår "trösksafari". Vi gav oss ut för att njuta av tilldragelsen när startskottet gick. ALLA var ute med gott humör och alla upptänkliga vagnar och kärror. Jag tog några bilder från evenemanget...

HEJ, OCH VÄLKOMMEN !

      

  Visa presentation

Avdelningar i bloggen

Så var det då... denna dag

Sök i bloggen

ARKIV från start 14 mars 2007

Ti On To Fr
          1
2
3 4 5 6
7
8 9
10 11 12 13 14 15
16
17
18
19
20
21 22
23
24 25 26
27
28 29
30
<<< September 2012 >>>

   Underbar video från YouTube

  

Bra historiebok på internet

Mina länkar

Antal besök

Följ bloggen


Ovido - Quiz & Flashcards