Fågelperspektiv

Direktlänk till inlägg 11 maj 2014

Gäsene Mejeri ett av få små

Av Margus - 11 maj 2014 21:19

 

Finns en framtid för andelsmejerier igen? Gäsene Mejeri i Ljung (Herrljunga kommun) tror på det och satsar. Det är Sveriges minsta mejeriförening som ägs av 43 bönder, varav 27 leverantörer inom en radie på endast två mil. Man tar emot 64 000 liter mjölk per dag, varav en femtedel kommer från Fröstorps gård med hundratals djur. ”Varför lämna till Arla som kör mjölken till Danmark”, resonerar man.

Vi var där på Öppet Hus i lördags. Först på kosläpp hos en av delägarna. Sen guidad tur i mejeriet. Fast av osttillverkningen syns inte mycket idag. Det sker i stora maskiner och tankar där det pyser varm ånga så kameran fick gömmas under plastrocken.

Gäsene är ett av några få mejerier som fortfarande verkar på egen hand. Specialiserad på osttillverkning, men har åter börjat sälja mjölk i mindre omfattning. 2000 ton ost finns ständigt i lager.

       

När Gäsene Mejeri startade 1931 var det vanligt med små andelsägda mejerier som växt fram under 1800-talets andra hälft. I början av 1930-talet hade Sverige drygt 1600 mejerier. Merparten var små, betjänade gårdar och butiker i lokalsamhället. Vid övergången till 1960-talet återstod 420 mejerier, en siffra som halverades till slutet av årtiondet då rationaliseringsivern nådde sin topp. Idag återstår knappt 50 mejerier som hanterar 50 gånger mer mjölk per dag än 1930-talets mejerier. Bondeägda Svenska Mejeriernas Riksförening (SMR) och Arla drev på rationaliseringen med uppköp och nedläggningar. 1937 års mejeristadga med höjda krav på hygien och hantering bidrog också.

Från 1940-talet har antalet gårdar i landet minskat från 300 000 till 70 000 idag, varav bara en tredjedel drivs på heltid. På 1940-talet hade nästan samtliga gårdar kor. Idag återstår knappt 9 000 mjölkgårdar och antalet sjunker stadigt. Korna avkastar tre gånger mer mjölk per år (nästan 8000 kg). Merparten fakta från Arla .

       

Hoppas det går vägen för de lokala mejerierna så att vi får ha kvar kogårdarna, även om de nu är enorma. Djurhållningen ska inte behöva bli sämre för att djuren är fler. Svensk djurhälsa är för övrigt långt bättre nu än i 1930-talets fuktdrypande och oventilerade lagårdar. Hoppas att många köper svenska lantbruksprodukter!


 

 
 
Berit E

Berit E

12 maj 2014 00:37

Jag hoppas också på fler mindre mejerier (det som fanns när mig brändes ju dessvärre ner. Men nytt är på gång).
Det där med djurhälsa - du skriver *djurhållning*, men dessvärre är väl den mest använda (och adekvata) benämningen numera animalieproduktion. Säger väldigt mycket!!
Innan korna blev "produktionsenheter" levde och producerade de länge. Numera är de "slut" efter ca 4 år. Inte lönsamma eftersom dels fruktsamheten går ner, dels sjukdomsfrekvensen ökar.
Allt var minsann inte bättre förr, men det är det inte nu heller.
Därmed absolut inget ont sagt om Gäsene Mejeri, tvärtom.

Personligen gillar jag mindre både gårdar och mejerier. Även om de numera är så få, så få.
Förresten så har jag glatt mig väldigt mycket åt alla dina kobilder i förra inlägget. Fantastiskt att se alla de glada korna!

http://kasperian2.blogspot.se

Margus

12 maj 2014 23:13

Roligt att även du hade glädje av kobilderna! Jag hade väldigt roligt när jag tog dem, och redigerade :-)
Små gårdar skulle vi väl alla vilja se. Men vi får nog tyvärr inte tillbaka dessa :-( Lönsamheten, du vet.
Och när det är så får man vara glad att djuren har det bra så länge de lever. För de har det fantastiskt fint i lösdriftsgårdarna.

 
Gubbfan

Gubbfan

12 maj 2014 08:42

Vad roligt att läsa lite om Gäsene
När jag skall köpa mejeriprodukter tittar jag alltid efter det där lilla 1070 i den ovala ringen som finns på förpackningen och där man kan se om det är en importerad produkt eller svensktillverkad.
Deras vanliga hushållsost är inte så dum när den har fått lagras lite. Ätes i tjocka skivor på en nybakt brödbit.
Dagbarnen som huserade här i många år älskade nybakt matbröd med riktigt smör och en tjock skiva hushållsost. En tid fick vi ha skolbarn upp till tolv års ålder. Det blev nästa revolution och exekutionspatrull om jag inte hade nybakt bröd när de stormade in från skolbussen på eftermiddagen.
Att jag kanske satt mitt i boksluts- och/eller deklarationssäsongen var inget skäl. Fri tillgång till nybakt bröd med riktig mjölk och hushållsost var det som gällde.
Om du tittar efter 1071 i ringen hittar du fler produkter. Det är från Falköpings mejeriförening. Den är lite större, men också fristående från jätten glufs-glufs. Ja Arla alltså.
Jag har inte sett att de har ost, men en massa andra mejeriprodukter som säljs under olika namn.
Men att folk måste fundera varifrån de saker de köper kommer har inte gått hem. Man vill tydligen inte veta att man med varan också importerar arbetslöshet.
Men bra att du påminde om Gäsene. Måste in på Willys, som är de enda som har Gäseneost här i kommunen, när jag åker till solcellsföreningens årsmöte i kväll.

http://Gubbfan.bloggplatsen.se

Margus

12 maj 2014 23:09

Roligt att du berättade om dina upplevelser med Gäsene! Ja, svensktillverkat ska vi vara rädda om. Bra uttryckt att vi "med varan importerar arbetslöshet"! Det ska jag använda.
I Bonde på köpet-appen testade vi flera produkter som vi trodde var svenska... gissa om vi blev besvikna när det var många 'svenska' produkter som inte var HELT svenska rakt igenom. Alltid var det någon ingrediens i produkten som var importerad.
Det är trist.
Jodå, Falköpings Mejeri finns här fem mil bort. De har öppet för besök med ostavsmakning lite då och då:
http://www.falkopingsmejeri.se/
Och de hade tre anslutna gårdar med kosläpp i år!

 
Agneta

Agneta

17 maj 2014 21:33

Hej, Margus!
Oj, vad spännande att läsa ditt utförliga inlägg :-)
Letade direkt efter en butik här i Göteborg för att testa osten.
Jag tycker vi ska uppmuntra till köp av inhemska produkter men enl. EU så verkar det som om vi ska importera istället fr. "fattiga" länder. Blir vi snart fattiga själva, om du förstår hur jag menar.
Men...handlarna tjänar säkert bra på billig importerad mat.
Tack för att du delar med dig av mycket intressant information!
Kram, Agneta

http://www.agnetas.name/agneta14/nyheter.htm

Margus

18 maj 2014 22:27

Javisst är det roligt när man hittar lokala producenter! Den här globala ekonomismen går mig på nerverna...;-) Och det skulle bli fler "valmöjligheter" hette det... Pyttsan, de enda som har valfrihet är handlarna som plockar bort sånt man vill ha och kastar till oss det som DE har bestämt. Frustrerande.

Från
    Kom ihåg mig
URL

Säkerhetskod
   Spamskydd  

Kommentar

Av Margus - 19 september 2015 23:25

Bloggen gör uppehåll. För inre tjänst. På egen tid. För att skapa energi. Ska bara ta in. Uppleva. Njuta. Bearbeta. Inte omedelbart omvandla för utgivning till offentligheten. Tid för motion och träning. Frisk luft. Vila och eftertanke. Sjukdom...

Av Margus - 19 september 2015 23:10

  Två och en halv mil. Rätt bra cykeltur, menar jag. Så duktiga är Husbonden och jag numera. Vi går eller cyklar var eller varannan dag. Och har väldigt roligt. Med kilometermätaren blev det ännu roligare... Vi har gått närmare två mil också, och ...

Av Margus - 19 september 2015 22:53


  Den första valvbron i Fåglum byggdes troligen under 1800-talets första hälft. Den hade två större valv och ett mindre där överloppsvatten släpptes fram vid flod. På strömsidan fanns en så kallad klyvare gjord av uppstaplade stenar. 1923 revs de...

Av Margus - 19 september 2015 22:17

  Öbrona är namnet på en liten stenvalvsbro i Fötene, Södra Härene socken, Vårgårda kommun. Den är byggd över Öbrodiket som rinner till ån Nossan. Vem blir inte fascinerad av dessa vackra gamla stenvalvsbroar som syns lite varstans och ännu fun...

Av Margus - 14 september 2015 23:50

  Mitt i redigeringen av sommarens minnesresor hamnade vår "trösksafari". Vi gav oss ut för att njuta av tilldragelsen när startskottet gick. ALLA var ute med gott humör och alla upptänkliga vagnar och kärror. Jag tog några bilder från evenemanget...

HEJ, OCH VÄLKOMMEN !

      

  Visa presentation

Avdelningar i bloggen

Så var det då... denna dag

Sök i bloggen

ARKIV från start 14 mars 2007

Ti On To Fr
     
1
2
3 4
5
6
7
8 9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19 20 21 22 23 24
25
26
27
28 29
30
31
<<< Maj 2014 >>>

   Underbar video från YouTube

  

Bra historiebok på internet

Mina länkar

Antal besök

Följ bloggen


Ovido - Quiz & Flashcards