Fågelperspektiv

Alla inlägg den 7 augusti 2013

Av Margus - 7 augusti 2013 04:45

- Klockan 21.00 är de här. Kom bara!

Cecilia var säker på sin sak. Och med bara 15 min. bilresa var det värt ett försök. Jojomän, man kunde ställt klockan efter de små liven. Tur hade man, inte mindre än sex igelkottar tillsammans på filmen - en hel familj. Så många hade inte varit framme samtidigt förut. Rena kotterierna... 

När skymningen föll tassande de fram ur vrårna i prasslande markvegetation. Försiktigt vädrade de faran över, ibland frös de till inför en främmande doft, för att i nästa stund ta för sig av framdukade läckerheter så att skålarna skramlade. Trafikbuller i tätorten var de (tyvärr) vana vid. Trafiken blir ju ofta deras död.

Värdfamiljen tog tackamt emot tillfället att hjälpa till med utfodringen och har följt de små knattarna som växer fort. Pannkakor älskas av alla djur. Här fanns även bröd, potatis och kattmat. Det knastrar härligt när de begärligt tuggar i sig.

Särskilt roligt tycker jag det är att studera det sociala spelet individerna emellan. Som hur mamman lägger bredsidan till med lätt resta taggar när ungen gör försök att dia eller tränga sig fram. Likadant mellan ungarna.

Man må betänka att detta gamla urtidsdjur är 65 miljoner år gammalt. Ett av världens nu levande äldsta utridsdjur. Nu minskar de oroväckande i antal. Så förfärligt att människans framfart kanske ska utrota ett djur som överlevt både mammutarna och den sabeltandade tigern. Skäms på oss!

Filmen laddas upp till YouTube i arla morgonstund (2 tim och 20 min!). Om kvällarna hackar internetanslutningen betänkligt. Och i skrivande stund landade en ung häger på 'hjorthägnet' utanför kontorsfönstret. En kort visit, han såg mig förstås.

Matnyttiga länkar med fakta om igenkotten läggs ut omedelbart nedanför filmen.

http://www.naturskyddsforeningen.se/nyheter/efterlysning-har-du-sett-en-igelkott

http://www2.naturskyddsforeningen.se/natur-och-miljo/djur-och-natur/vilda-grannar/igelkottar/

http://www.djurskyddetgotland.se/kotte/artikel.html


HEJ, OCH VÄLKOMMEN !

      

  Visa presentation

Avdelningar i bloggen

Så var det då... denna dag

Sök i bloggen

ARKIV från start 14 mars 2007

Ti On To Fr
      1 2 3
4
5
6
7 8 9
10
11
12 13 14 15 16 17 18
19
20
21
22 23 24 25
26 27 28 29 30
31
<<< Augusti 2013 >>>

   Underbar video från YouTube

  

Bra historiebok på internet

Mina länkar

Antal besök

Följ bloggen


Ovido - Quiz & Flashcards