Fågelperspektiv

Alla inlägg den 25 juli 2013

Av Margus - 25 juli 2013 23:32

Bowlingkloten rullade över himlavalvet hela onsdag natt. Rätt som det var blev det strike på strike också… Ett kolossalt åskväder drog över oss. Precis hela natten. Första ljusskenet sågs i höjd med fotbollsmatchen vid 21-tiden, sen fortsatte det. Klockan tre drog det på av bara skam.

Det var inte bara vi som vaknade. Alla vi känner var uppe och kikade på blixtrandet, såväl i Vårgårda - där även husen skakade – som i Alingsås och Nossebro. Många såg faktiskt blixtarna (med alla trådar) men jag såg bara ljussken. Inte så bara förresten, hela omgivningen lystes upp som av solsken… i ett, i ett, i ett. Flera blixtar i minuten. Alltmedan bowlingkloten rullade fram och åter ovan där.

Jag gick ner och drack kaffe på farstun och beundrade skådespelet en god stund medan regnet vräkte ner. Drog ur även tv-apparaterna. Datorer och telefoner var urdragna sen tidigare. Det var det värsta åskvädret på minst tio år här. Sände en tanke till våra fåglar som sov tryggt inne i sitt fågelhus, innan jag själv gick till sängs på nytt vid fyratiden när det så sakta minskade i styrka och regnet smattrade på markiserna. Rejält med regn har naturen fått. Tacksamt.


Idag kom bonusdotera med hela familjen på middag. Två barn nu, och den lille var så liten, så liten (tre veckor bara). Stella som kommit in i en trotsperiod (det började innan brodern kom) var så där lagom kinkig. Min hjärna var lätt överkokt när stimmet lagt sig så jag dog bort en stund i ryggläge. Välgörande. Lite åska under dagtid också. Och hög luftfuktighet - lätt tropiskt. För första gången i sommar kom några knott in i kväll.

Av Margus - 25 juli 2013 05:45

När måndagens ryggattack lindrats kunde vi faktiskt redan på tisdagen ta en cykeltur. Skulle hämta strån med fröer till fåglarna och laddade cykelväskor och korg med plastpåsar och saxar. Och så blev det som det blev… vi cyklade längre. En halvmil.

       

Hamnade vid Krumbo festplats. En ideell idyll uppe i bergen vars höjdpunkt är midsommar. Där hölls även bröllop med ett 70-tal gäster för några veckor sedan.

Krumbo startades av Fåglums Skytteförening 1914 och var fram till mitten av 1940-talet en mycket populär festplats med höga besökssiffror. Krumbo tog paus 1950 fram till 1970-talet. Under Intresseföreningens regi har festplatsen fått många lyft under senare år bl.a tak över dansbanan och fina toaletter med wc.

När vi nu ändå var där cyklade vi fram till en gård där jag fick några suggor betäckta på farmartiden (1970-tal) och pratade en stund, innan vi anträdde hemfärden. Efter denna enmilafärd var benen rätt möra, och ryggen förvånansvärt ok. Inte fick vi hämtat strån till fåglarna som ärendet egentligen gällde. Detta gjordes idag.


Råglannaparken i Främmestad är den utöver Krumbo som ännu är verksam i vår bygd. Har drivits sedan starten 1943 utan avbrott av Främmestads IK. 

Djupsås i Essunga var ännu en stor festplats i bygden tills helt nyligen (1958-1990-tal) vilken drevs av Barne-Åsaka Skytteförening. Den skrev jag om i bloggen HÄR.


Apropå festplatser fann jag en enastående fin och komplett berättelse hos Varabygden om traktens dansbanor under hundra år (av Carl-Owe Johansson). Vilken dokumentation! Besök den!

”Den gamla dansbanan” är ett begrepp som stämmer då det inte tillkommer så många nya dansbanor i bygden numera. Men under en hundraårsperiod lär det ha funnits cirka 100 dansbanor i regionen. Prästerna var inte glada åt dansbanorna och efter upprepade påtryckningar måste markägaren ibland säga upp avtalet för denna dansbana. Följande uppgifter har lånats från ovan nämnda sajt. Festplatser som funnits i kommunen mellan 1909 - 1963:


Västtorps skog i Lekåsa, Mejeriberget i Nossebro, Rallarnas Dansbana i Råglanna Främmestad, Lilleskog i Främmestad, Främmestads Haga, Halleraberg, i Malma, Lillegården i B Åsaka, Hambo, Godegården i B Åsaka, Lits Kulle i Essunga, Gata Lunde i B Åsaka, Furuberg i Främmestad, Graneberg i Främmestad, Vägatorpsskogen i Essunga, Nolgården (Åkarebacken) i Malma, Björkeberget, Abrahamstorp, i B Åsaka, Skogsvillan i Bäreberg, Högalunds Tuva i Essunga, Backaby-Parken i Malma, Skogsvik i Essunga, Malma Säteri, Bragnums Örn i Lekåsa, Flöttorp i B Åsaka och slutligen Ekparken i Essunga.

HEJ, OCH VÄLKOMMEN !

      

  Visa presentation

Avdelningar i bloggen

Så var det då... denna dag

Sök i bloggen

ARKIV från start 14 mars 2007

Ti On To Fr
1
2
3 4
5
6
7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26
27
28
29
30 31
<<< Juli 2013 >>>

   Underbar video från YouTube

  

Bra historiebok på internet

Mina länkar

Antal besök

Följ bloggen


Ovido - Quiz & Flashcards