Fågelperspektiv

Direktlänk till inlägg 18 september 2010

Akut ansiktsförlamning

Av Margus - 18 september 2010 23:20

Varje år drabbas 1500 -3000 personer i Sverige av akut ansiktsförlamning (idiopatisk perifer facialispares) utan känd orsak. Ansiktsförlamning utan andra symtom kallas för Bells pares och kommer ofta plötsligt utan förvarning. Vem som helst kan drabbas. De flesta som insjuknar är i tidig medelålder.

Den drabbar halva ansiktets muskler helt eller delvis och ev. även smaken från tungan på samma sida. I de flesta fall läker förlamningen ut spontant på några månader. Vid utbredd förlamning, blir sex av tio helt bra, medan ett fåtal inte får tillbaka full funktion.

Förlamningen är vanligen enkelsidig och drabbar den mimiska muskulaturen. Den kan vara central eller perifer. Vid central facialispares finns skadan i hjärnhalvan motsatt förlamningen och beror t.ex på stroke eller trauma.

Vid perifer facialispares har själva ansiktsnerven blivit påverkad, antingen i sin kärna i hjärnstammen eller utåt ansiktet till. Det senare sker vid Bells pares men kan också orsakas av virus som borrelia eller herpes simplex. Skadan sitter på samma sida som förlamningen.

Det är lätt att skilja på central och perifer facialispares (så länge den är enkelsidig). Kan pannan höjas är skadan central, medan skadan är perifer om även denna funktion är drabbad. Hyperacusi, ljudöverkänslighet, föreligger pga utslagen stapediusmuskel på den förlamade sidan.

Prognosen för Bell's pares är i flertalet fall god, och ca 70% av patienterna tillfrisknar utan men. Av de övriga patienterna har bara några få procent kraftiga kvarstående besvär.

Läkning av ansiktsförlamning kan påskyndas flera veckor med cortisonbehandling. En skandinavisk studie visar att 72 procent av patienterna återfått normal rörlighet i ansiktet efter behandling.

Kortisonbehandling i 10 dagar (prednisolon):

60 mg en gång dagligen i 5 dagar

50 mg en gång dagligen sjätte dagen

40 mg en gång dagligen sjunde dagen

30 mg en gång dagligen åttonde dagen

20 mg en gång dagligen nionde dagen

10 mg en gång dagligen tionde dagen

Vid långvarig förlamning kan neuromuskulär träning vara av stort värde. Det är en ny behandlingsform och ges av specialutbildad sjukgymnast.

Man får göra mimikövningar för att träna musklerna i ansiktet oavsett vilken typ av ansiktsförlamning man har.

Om ansiktsförlamningen beror på borrelia ges antibiotika. Hänger ögonlocket ner behandlas med ögonsalva som man lägger i ögat eller med fuktkammare (genomskinligt plastskydd) över ögat så att det inte torkar ut.

30 procent får kvarstående nedsatt rörlighet i ansiktsmuskulaturen. Fem procent av dem som insjuknar får svåra restsymptom med bland annat ofrivilliga medrörelser i ansiktet.


* Detta är ett sammandrag av flera artiklar på nätet. Läs mer här:


Fass

Wikipedia

1177.se

Internetmedicin

 
ANNONS
 
J:son

J:son

18 september 2010 23:53

Vilken otäck sjukdom.
Och att det är så många som drabbas per år?

Vi får verkligen hoppas att Du nu blir hjälpt till snabbare tillfrisknande med cortisonets hjälp!

Läste om lilla Helmut.....):
Hade hon "tjänat färdigt" nu...?

Skulle ju fråga Dej om Du möjligtvis har något kanarie-par till övers?
Ring mej gärna när Du orkar. Jag stör Dej inte nu, eftersom jag misstänker att Du säkert är trött efter allt.

Dottern är i Dina trakter, så jag kunde ju passat på att hälsa på både Dej och henne i kommande veckan?
Fast bara om Du orkar förstås!

Kram på Dej och var rädd om Dej!
Jenny

http://skrivfingerkli.blogspot.com

Margus

19 september 2010 11:33

Besök orkar jag ALLTID med J:son! Däremot inte att plocka ut kanarier. Har inte hunnit att kolla vilka som är hanar och honor ur barnaskaran än. Sen ser jag inte tillräckligt bra för att fånga in. Som tur är finkfåglar små och lätta att ha många, så det är ingen kris. Du är alltid välkommen!

 
Ruth

Ruth

19 september 2010 11:56

Har läst på ett par sidor och fått denna info, lärorikt. Frustrerande på allt som kan ske med ens kropp. Krya på dig vännen, du har det inte så bra just nu, men snart blir det bättre.

http://bernamis.bloggplatsen.se

 
Ingen bild

Mikael

19 maj 2011 19:42

Hittade din sida och kan berätta att jag haft det 3ggr.Två gånger på vänster och en gång på höger.Får man de en andra gång på samma sida är risken över 80% att det blir feldragmimgar i nerverna som sitter i.jag har spänningar över ögat och kan inte dra upp smilet ordentligt.Känner också spänningar i kinden som är ganska jobbiga.Hoppas att du tillfrisknade.Själv är jag imellanåt lite rädd att få det en 4:e gång
//Mikael

Margus

19 maj 2011 21:52

Tack för en oroande rapport från verkligheten. Tre gånger...! Det är mer än vad en människa ska behöva råka ut för - det räcker med EN gång. Hoppas verkligen du gjort ditt nu och slipper få det ännu en gång.

Är fortfarande inte helt återställd. Enligt sakkunskapen (läkarna) pågår läkning av 'finliret' ett helt år efter utbrottet. För mig återstår ännu fyra månader dit.
Ingen utomstående kan se något på mig nu, men funktionen är tillbaka. Dock känner jag dragningar i öga, kind och mun. Hoppet är kvar, men om det inte händer mer nu kan jag lätt leva med detta lilla handikapp.

 
Ingen bild

Daniel

2 oktober 2011 16:23

Jag drabbades av ansiktsförlamning för en vecka sedan. Det är inte särskilt roligt. :(
Hur mår du idag, är du frisk?

Margus

2 oktober 2011 20:45

Det mesta är utläkt men då jag är 60+ tog det nästan ett år innan jag blev så återtälld jag kunde bli. Dock har några nerver felkopplat sig och det går inte att rädda.
Beskrivning av detta finns i mitt inlägg här:
http://margus.bloggplatsen.se/2011/09/15/6247595-jubilar-med-felkoppling/
Är du ung är chanserna större till total återgång - och snabbare. Hoppas du blir helt bra. Lycka till!

 
Ingen bild

Daniel

8 november 2011 01:06

Jag har nästan tillfrisknat helt nu. Tack för de uppmuntrande orden.

Margus

8 november 2011 19:11

Gott!
Må du besparas från mer otyg av denna sort;-)

 
Ingen bild

Charlotta

6 januari 2012 10:52

Hej!

Vaknade för fyra dagar sedan med min ansiktsförlamning, åkte in till akuten och har nu fått cortison. När jag började söka om min sjukdom kom jag över din blogg, som är mkt väl skriven, tack för det.
Jag tycker själv att jag har blivit mkt mer sned i ansiktet, (sedan i tisdags) jag har svårare för att prata än jag hade i går och musklerna lyder mig sämre, däremot började det rycka i kinden i går och det känns som om jag nu har träningsverk i övre kinden. Jag hoppas att det är början till att jag läker ihop.

Charlotta

Margus

6 januari 2012 13:30

Stackars dig! Det är en pärs med detta gissel. Cortisonet hjälper igång läkningen mycket snabbt. Ryckningar är bra, är min erfarenhet. Men som du kanske läst kan det pågå i upp till ett år. Hoppas mina inlägg kan vara till hjälp i läkningens olika faser.
Nu, ett år och fyra månader efter, kvarstår på mig en sammankoppling av ögats och underläppens nerver och jag tror det är bestående. Sånt händer också, men det är så lite att jag kan leva med det.
Lycka till!

 
Johanna

Johanna

22 april 2012 13:37

Vad ska jag säga. har fått ansiktsförlamning 5 gånger.
Jag är 18 år nu. jag va typ 13 år första gången jag fick det-
Jag har tagit kortison alla 5 ggr men det har inte hjälpt mig alls. jag har ökat i vikt jäätemycket av kortison och fått högt blodtryck också...

http://j.

Margus

22 april 2012 14:41

Låter verkligen urjobbigt. Men... det låter knepigt att öka i vikt pga. så superkorta cortisonkurer som det är fråga om, typ tio dygn.
Du borde bli ordentligt utredd när det återkommit så ofta. Det kanske finns en orsak till alla dessa täta pareser.

 
Marie

Marie

26 april 2012 19:40

Hej!
Jag vill bara tacka för ett bra blogginlägg. Fick min diagnos idag och har sökt lite information på nätet. Ditt blogginlägg sammanfattade det hela mycket bra så tack för det! Dock är det ju inte en jätterolig diagnos att få men förhoppningsvis går det över snabbt. Ville bara skriva och säga att jag läst ditt blogginlägg ;)
Ha det bra! Mvh Marie

http://www.mariemarie.se

Margus

26 april 2012 21:03

Tack, det var roligt att du hittade de fakta du sökte. Håller tummarna, krya på dig!

 
Ingen bild

Lola

2 maj 2012 21:10

Hej
Jag har fått ansiktsförlamnung på höger sida. Ca 2 1/2 vecka tidigare sattes titan skruvar in på min högra sida med bedövning hos tandläkaren. 1 vecka senare gjordes samma sak på min vänstra sida. Kan detta ha något samband med min förlamning? Är diabetiker sedan tidigare och har något högt blodtryck.

Margus

2 maj 2012 23:23

Ajajaj, så trist för dig. Du har väl fått en ordentlig utredning? Om inte, se till att du får en. När jag hamnade på sjukhus (strokeavdelningen) utreddes jag ordentligt av en expert där. Sådana kan hjälpa dig med alla dina frågor. Jag kan inte detta. Tyvärr.

 
Ingen bild

Lola

3 maj 2012 20:19

Tack för snabbt svar, tack även för all bra information i din blogg. Uppsöke akuten för 5 dgr sedan. Kom in rätt snabbt till läkare som tog EKG, blodprover samt fick göra en del rörelser. En öronläkare tillkallades och om sa att det var en ansiktsför- lamning. Fick ögonkammare + recept på Viscotears + facialisövn. Skall på återbesök om 4 v. Fick inte kortison. Är +70. Kan man göra ytterligare utredn.?
MVH Lola

Margus

3 maj 2012 22:40

Suveränt att du fick recept på övningar för ansiktsmimik! Det fick inte jag. Sökte mig fram på nätet och hamnade på nån barnsida för dessa;-) Vilket var bättre än inget.
Bra också att du kom till öronläkare, det är tydligen de som har bäst koll på ansiktsnerverna och uppföljningen!
Visst kan fler utredningar göras. När jag hamnade på strokeavdelningen gjordes bl.a skallröntgen som tack och lov uteslöt stroke, yttre våld, hjärnblödning, tumör och demens. Via ryggvätskeprov uteslöts borrelia och virus. Rätt skönt att få de beskeden.
Hamnade hos avdelningens 'bäste' läkare, hörde jag ryktesvägen.
Om du är orolig tycker jag att du ska fråga läkaren varför man inte kollat allt. De kan ju ha sina skäl, men att fråga är tillåtet.

 
Ingen bild

Erika

8 maj 2012 14:05

Hej, jag fick en ansiktsförlamning när jag gick i fyran på mellanstadiet, alltså år 2004. Jag är ännu inte återställd idag och mår otroligt dåligt i perioder eftersom jag har dragits med detta genom hela min uppväxt. Jag är nu 18 år och har väl helt gett upp hoppet om tillfrisknad. Ville bara invända mig där om att "du kan tillfriskna snabbare/bättre om du är ung när du får det" - jag tror att det är väldigt individuellt. Men det är inte därför jag skriver.
Ibland känner jag mig så ensam för att jag inte har någon i min egen ålder att prata med som vet hur det är... så skulle vilja se om jag kunde hitta någon här och skriva lite med. Som sagt, jag är nu 18...så allt ifrån 11 till 30 går liksom.
Om någon nappar, snälla svara. Kille som tjej.
mail: erika.larsson@live.com

Margus

8 maj 2012 16:06

Så väldigt tråkigt för dig att drabbas av detta så ung, särskilt i vårt utseendefixerade samhälle. Det är uppenbart att även individuella faktorer spelar roll för utläkningen - du är ju ett tydligt exempel på detta. Hoppas du hittar någon/några att prata med! Lycka till!

 
Ingen bild

Bosse Nilsson

10 juni 2012 10:43

Hejsan! En bra sida tycker jag med bra information. Fick i tisdags den 5/6-12 väldigt ont i örat och kände att en förkylning var på gång, den 7/6-12 märkte jag att något blev galet och tog kontakt med akuten pga av Vä. ansiktförlamning med följd av huvudvärk, ena ögat rinner hela tiden, stickningar i tungan och svalg, tandvärk/ bihålor, muskelaturen fungerade inte i ansiktet, kunde inte spotta som normalt. Jag tog en hel del blodprover, de var inne på att ta ryggmärgsprov och (MR)röntgen men proverna visade på att jag hade ett virus( antagligen ) men huvudvärken gör nu att jag är orolig för att det skall vara något annat. Jag har fått kortisonbehandling ( som jag tar i vardagen ändå) en starkare dos som jag skall ta till den 15/6. Detta önskar jag inte ens min värsta fiende , det är en väldigt obehaglig känsla inte minst när man skall äta, man får liksom inte något bra bordskick :). Stackars alla er unga människor som har detta, lider verkligen med er och hoppas att det skall bli bra och bättre för er. Jag är 50 år och hoppas att denna skit går över fort. Som sagt en bra sida mvh Bosse

Margus

10 juni 2012 22:21

Usch och fy, så stökigt livet blev för dig i en hast. Man blir verkligen tagen på sängen när det slår till.
Nej, bordskicket blir bedrövligt och inte ens renhållningen i munnen fungerar. Man får liksom gräva ur matresterna efter måltid. Suck.
Tack för att du bidrog med DIN historia. Hur jobbigt det än är när man har det, kan det vara till tröst för dem som just drabbats. Man är inte ensam!
Hoppas att läkningen går bra för dig!

 
Ingen bild

sandra.linna@gmail.com

30 juli 2012 20:59

Tips & råd om man drabbas av Ansiktsförlamning:
Jag fick en ansiktsförlamning 2010, när jag precis skulle fylla 30. Jag var helt förlamad i halva ansiktet under 3 månader ( första rörelsen kom strax under ögat efter 3-månader). Det som hjälpte mig var:Under dom första tre månaderna var jag livrädd att se ut så hela livet så då fick jag öva på att tänka positivt, till en början var mitt första mantra " det har inte blivit värre". Sedan gladdes jag över dom små rörelserna som kom tillbaka. Att leva som vanligt och förklara för människor vad som hänt( jag jobbar bla med att prata mycket inför människor, vilket kan vara en utmaning med halva munnen förlamad).
Jag gick i terapi i 6 månader vilket var en bra hjälp för mig att få distans till hela händelsen och hitta ett förhållningssätt. Jag hittade även övningar på hur man kan få mer balans i ansiktsmusklerna www.bellspalsy.ws/exercise.htm . Humor, kärlek och att bry sig om andra hjälpte mig. Samt byta frisyr, talövningar och att lägga fokus på andra saker än mitt ansikte - super snygga skor, kläder, naglar osv.
Ska man vågsurfa under tiden man inte kan stänga ögat, använd simglasögon det funkar. Ska man åka skidor så är det bara på med googlarna, funkar också bra när man inte kan stänga ögat helt så länge man använder tårersättningsmedel. Ansiktsförlamning kan även påverka blodcirkulationen ( jag jobbar ofta i extrem kyla) så tänk på att använda balaclava eller liknande för att inte förfrysa ansiktet. Min sista räddning om jag inte hade blivit bättre hade varit att tatuera lite av den förlamade ansiktshalvan för då hade människor tittat mer på det.
Sist men inte minst så hjälper det mig fortfarande att berätta för andra vad jag varit med om. Varma Hälsningar / Sandra

Margus

30 juli 2012 23:01

Tusen tack, Sandra, för ditt innehållsrika bidrag till oss som drabbas av detta! Många bra tips i positiv anda som kan peppa.
Bra länk också, massor av tips där. Dessvärre på engelska men nu har vi ju Googles översättning som fixar sånt på två sekunder.
Ha det gott!

 
Anna

Anna

19 mars 2013 13:33

Hej!

Min pappa fick en ansiktsförlamning för några år sedan och blev aldrig helt bra i ansiktet. För bara några veckor sedan så fick han det igen med på den andra sidan, så nu är han helt förlamad i ansiktet. Det känns så frustrerade att man inte kan hjälpa honom på något vis. Kommer han någonsin bli bra och finns det något botomedel eller liknande för detta? Vill så gärna att han blir frisk igen!

Du kan gärna på maila mig på: Anna_Sandberg@hotmail.com
Tack för svar!
Mvh
Anna

http://vasakull.n.nu

Margus

19 mars 2013 22:51

Men snälla nån, så sorgligt. Livet utsätter oss verkligen för prövningar, och somliga får mer än andra. Orättvist.
Anna, jag är verkligen ingen expert och vet inget mer än det jag skrivit om i bloggen. Men jag fick stor hjälp och tröst av sjukhusets erfarna personal, och jag rekommenderar alla att fråga, fråga och fråga sig fram. "Flygande fågel får något, men sittande får inget" - det ordspråket gäller i vården nu mer än nånsin.
I dessa fall gäller det att söka SPECIALISTVÅRD och inte nöja sig med vårdcentralen. Alla har rättighet att skriva egna remisser till alla specialistmottagningar, något som inte alla känner till.
Öron, näs och hals har tydligen någon slags samlad erfarenhet och samordnat ansvar för just ansiktsförlamningar. Detta gällde i allafall på Lidköpings sjukhus, samt i Örebro hörde jag talas om.
Mer än detta kan jag tyvärr inte bidra med. Sök erfaren hjälp till din pappa. Om någon ska kunna, så är det de. Hoppas det går att få någon hjälp. Lycka till!

 
Ingen bild

Michel

3 april 2015 21:45

Hej!
Intressant blogg, mycket relevanta inlägg med bra substans, sitter och Googlar på ämnet, drabbadses själv igår med symptom redan två dagar tidigare och har nu fått " domen" det verkar finnas hopp!
Veni vici vidi
Michel

Margus

3 april 2015 22:36

Precis så, Michel! Hoppet lever... :-)

 
Ingen bild

Helena

16 december 2015 09:55

Fick ensidig ansiktsförlamning för 2 år sedan. Nu är det tillbaka, fick ingen hjälp då så jag tänkte skicka efter prednisone på nätet. Hur gjorde ni?

Margus

31 december 2015 18:01

Ledsen för sent svar. Går inte in så mycket på bloggen numera. Klart du ska ha hjälp vid ansiktsförlamning, man måste ju undersöka orsaken till utbrottet. Det kan ligga stroke bakom utbrottet, det ska säkerställas på sjukhus med undersökningar. Inget man medicinerar själv. Prednisolon är ett potent kortison som är receptbelagt.

Från
    Kom ihåg mig
URL

Säkerhetskod
   Spamskydd  

Kommentar

Av Margus - 19 september 2015 23:25

Bloggen gör uppehåll. För inre tjänst. På egen tid. För att skapa energi. Ska bara ta in. Uppleva. Njuta. Bearbeta. Inte omedelbart omvandla för utgivning till offentligheten. Tid för motion och träning. Frisk luft. Vila och eftertanke. Sjukdom...

Av Margus - 19 september 2015 23:10

  Två och en halv mil. Rätt bra cykeltur, menar jag. Så duktiga är Husbonden och jag numera. Vi går eller cyklar var eller varannan dag. Och har väldigt roligt. Med kilometermätaren blev det ännu roligare... Vi har gått närmare två mil också, och ...

Av Margus - 19 september 2015 22:53


  Den första valvbron i Fåglum byggdes troligen under 1800-talets första hälft. Den hade två större valv och ett mindre där överloppsvatten släpptes fram vid flod. På strömsidan fanns en så kallad klyvare gjord av uppstaplade stenar. 1923 revs de...

Av Margus - 19 september 2015 22:17

  Öbrona är namnet på en liten stenvalvsbro i Fötene, Södra Härene socken, Vårgårda kommun. Den är byggd över Öbrodiket som rinner till ån Nossan. Vem blir inte fascinerad av dessa vackra gamla stenvalvsbroar som syns lite varstans och ännu fun...

Av Margus - 14 september 2015 23:50

  Mitt i redigeringen av sommarens minnesresor hamnade vår "trösksafari". Vi gav oss ut för att njuta av tilldragelsen när startskottet gick. ALLA var ute med gott humör och alla upptänkliga vagnar och kärror. Jag tog några bilder från evenemanget...

HEJ, OCH VÄLKOMMEN !

      

  Visa presentation

KLICKA PÅ BILDERNA FÖR ATT GÖRA DEM STÖRRE

Här kan du se mina videoklipp

 Välkommen in till hemsidan

Avdelningar i bloggen

Så var det då... denna dag

Sök i bloggen

ARKIV från start 14 mars 2007

   

     

Ti On To Fr
    1 2 3 4 5
6 7
8
9 10 11 12
13
14
15
16 17 18
19
20 21 22 23 24
25
26
27 28 29 30
<<< September 2010 >>>

   Underbar video från YouTube

  

Bra historiebok på internet

 

Mina länkar

      

Följ bloggen


Skaffa en gratis bloggwww.bloggplatsen.se