Fågelperspektiv

Alla inlägg under september 2014

Av Margus - 3 september 2014 23:47

… en plats jag hört nämnas många gånger av ”morbror Sten på Gnicke". Där gör ån Nossan en krök efter att ha kommit ut ur Tegaskogen och där har ”hôlja” bildats. Det blev aldrig av att jag såg hôlja då, men nu skulle det bli. En cykeltur på ca 2 mil. Husbonden och jag stack iväg efter fågelbestyren.

Ena hôlj… är en vattenfylld sänka eller fördjupning i vattendrag - en hölj, flera höljor. “Hölja, även hölj, fördjupning el. utvidgning av sjö el. å”. Där ån eller bäcken gör en krök bildas ofta en liten vattensamling, en slags håla med stiltje i flödet, dock aldrig helt stillastående.

         

På 1800-talet fanns här två kvarnar där Nossans vatten rann in under den lilla valvbron, nu tämligen igenväxt. Flödet i ån Nossan går idag inte alls att jämföra med hur den en gång såg ut. Sänkningen av vattenståndet i Fåglum genomfördes i slutet av 1800-talet med två meter – bergknallar och annat som var i vägen för ett jämnt vattenflöde sprängdes bort. Ett led i utdikningen som gav åtskilliga fler hektar åkermark.

Hölja ligger vid Baltorps kvarn, nämnd i skrifter från 1500-talet som Baratorpa Qwarn, Fallet brusade fast de värsta regnen runnit bort. Man kan föreställa sig hur det en gång brusat med två meter högre vattenstånd. En av kvarnarna finns kvar som byggnad, dock utan sin inredning.  Paret Åhlvik som bor där visade vänligt runt och berättade.

       

Strax därpå hamnade vi hos Ove Eriksson/Naturfotograf som bor naturskönt vid ån – alldeles intill en vacker medeltida stengärdsgård som avgränsade utmarkerna där byns alla djur betade intill Nossan. Han är prisbelönt fotograf med inriktning på natur och kulturmiljöer, odlingslandskap och skärgårdslandskap. Kunnig i växter och biotoper, djur och fåglar. Han blev bl.a Nordens Fotograf 2001 och värnar ängs-, hag- och våtmarker samt småvatten och har skapat flera dammar på sin gård.

Ove guidade oss villigt och engagerat bland flera rara växter. T.ex klockgentianan som är värd åt alkonblåvingen. Ja, det där var så invecklat att jag måste läsa på.

         

Fulltankade med upplevelser och ny kunskap lättade vi ankar för hemfärd. Tiden hade gått… tre och en halv timme tog turen och vi blev alldeles för sena hem till lunch. Medhavt godis snaskades för att hålla hungern borta. Tämligen uppiggade blev vi av att se arbetena med nedgrävning av fiber i grannsocknen. De är på väg mot vårt håll…

Av Margus - 2 september 2014 22:27

       

Nu blir det nåt grisaktigt igen... Kan inte avhålla mig från besök på svingården där suggorna går ute med sina ungar. Suggorna föder även i sina plåthyddor, och ungarna som i lagården med högt i tak måste ha 'gresalampan' (värmelampa med infrarött ljus) att krypa under behöver inte det i sina hyddor där det är lägre i tak. Så berättar frun på gården, där grisarna bor. Filmen om den från 2013 kan ses HÄR.

       

Vägatorp har alltså smått igen. Suggorna föder två kullar om året. Dessa är drygt två veckor gamla, om fem-sex veckor är de leveransklara till smågrisförmedlingen för att födas upp till slaktsvin på annan gård. Såvida inte gården själv har sådan, det glömde jag fråga. Den bruna färgen i nassarnas teckningar kommer från rasen duroc som används i avelsprogram.

       

Många bilder blev det. Kan inte välja bort. Älskar dessa djur som har humor och ett i grunden snällt sinnelag, fast de kan brusa upp om de blir upprörda. Och när de går så här får ungarna möjlighet att träna social samvaro. 13 suggor med i snitt 13 ungar vardera blir cirka 160 nassar i en stor och rymlig kindergarten. Här kan de brottas med andra så det ryker och stärka musklerna. Smågrisar blir ibland bli lite väl heta på gröten när de slåss, och då kommer mamma och avbryter.

       

Här kan både vuxna och små böka och rota av hjärtans lust i en stor hage, gå bort i ett hörn och äta mjöl, dricka lite ur en kran där det också bildats en präktig gyttjepöl för dem att rulla i. Och så nersmorda de var...! Kolsvarta. Och en gång i timmen är det dags för digivning, då lockar suggan på barnaskaran och går och lägger sig varhelst det passar och "ruffar ner mjölken" som det heter. Syftar på ett speciellt läte som de då har.

     

Dagen efter blev det ännu en tur med Väninnan och make som behövde få se detta :-)

Av Margus - 1 september 2014 23:59

Några dagar i västgötaspetsens tecken. Först blev bildspelet i förra inlägget klart. Sen kom Jenny på besök med sina båda västgötar, vår tidigare Lisa Långbens systerdotter Molly och hennes dotter Piggy, urfälld efter en präktig valpkull. Har lovat hjälpa Jenny med material till hennes bok om västgötaspetsen. Har ju samlat genom hela livet och tänkte själv i flera decennier skriva en bok som jag nu insett aldrig blir av pga av sjukdom. Skönt att nån annan gör det!


Riktigt roligt med västgötar i huset igen. Och släktskapen lyste igenom tydligt - inte minst i benlängden, men också i miner och ansiktsuttryck. Och det blev jobba av... Alla lådor, pärmar och album med västgötabilder och artikelklipp var framme och Jennys scanner gick varm. Ändå hann vi med promenad, kaffe och smörgås, lunch som Husbonden fixade samt kaffe med dopp som Jenny haft med. Och mycket prat. Sen tar ju hundarna sin välförtjänta plats - precis som barn... Före avfärden - obligatorisk fotostund.


När sällskapet lämnat Lilla Huset var det till att städa undan alla pärmar och lådor, och sen behövlig vila. Dagen därpå togs itu med ännu en surdeg: bilder från Västgötaspetsringens (nu Specialklubben för Västgötaspets) domarkonferens från 1982. Allt lades ut på Facebook till många medlemmars oförställda glädje. Bildspelet från Tumba fick genast 58 "likes" och 25 kommentarer. Domarkonferensen ungefär likadant. Skönt att det är gjort!



HEJ, OCH VÄLKOMMEN !

      

  Visa presentation

Avdelningar i bloggen

Så var det då... denna dag

Sök i bloggen

ARKIV från start 14 mars 2007

Ti On To Fr
1 2 3 4 5 6
7
8 9
10
11
12
13
14
15 16 17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
<<< September 2014 >>>

   Underbar video från YouTube

  

Bra historiebok på internet

Mina länkar

Antal besök

Följ bloggen


Skapa flashcards