Fågelperspektiv

Alla inlägg under februari 2014

Av Margus - 2 februari 2014 23:59

Plusgrader, sydvindar, en sol som lyst med sin NÄRvaro, delvis klarblå himmel och röda trädstammar i solnedgången. Man blir uppiggad! Husbonden gav sig ut på rundan men väglaget kändes fel för mig, jag går bara stelt och konstigt då. Tog cykeln och gångbanan på övervåningen igen. Bättre tider väntar! I övrigt inte ett skapandes grand nytta idag – vilodag. Hängt på facebook och snackat i telefon.

Kvällens tv-utfrågning av Stefan Löfven (S) i ”Nyfiken på partiledaren” var bra. Han känns alltid pålitlig, trygg, trovärdig, ärlig och äkta. Fast förankrad i värderingar om människors lika värde. Gjorde mycket riktigt bra ifrån sig. Inget falskspel där. Efterföljande expertanalys bekräftade också hans gedigna förankring i värderingarna. Men man ska inte häckla honom för att "han gör ett nummer av" att ha växt upp i Ådalen. Detta är ett faktum, hur retfullt det än må vara för somliga. Löfven och vänsterns Jonas Sjöstedt (från första programmet) är säkra pojkar båda två, som också vågar slappna av och skratta lite. Levande människor!


Värre gick det för Reinfeldt (M) förra veckan… ’Herr Reichfeldt’ var precis lika kall, beräknande och känslolös som vanligt. Inga personliga sidor, ingen värme, ingen mänsklighet… bara en ansvarsrobot. Han satt stelt framåtlutad hela tiden. Med fötterna på exakt samma ställe! Kontrollerad. Totalt humorbefriad.

Vi fick höra om en hård, kall och beräknande tioåring (!) vilken som lillgammal elevrådsordförande främst tänkte ”hur ska jag säga för att få de andra att rösta på mig”. Han framställde visioner och ideologier som något otrevligt. Talade om att tävla, förtroende, ansvar, om att vinna, beräkning… Kallt känslobefriat, robotaktigt kontrollerat. Han tog ”ansvar för ansvaret”. Läs gärna Eva Franchells (AB) suveräna recension HÄR. Hon skriver bl.a ”Han pratar om friheten, men menar att människor måste tämjas och sättas på plats. Det är han som tyglar folket och det tar uppenbarligen på krafterna. Detta måste få ett slut. Någon måste befria honom för allt detta ansvar.”


Vi har representativt statsskick i Sverige. Vi – folket - representeras i riksdagen av folkvalda ledamöter från hela landet. Ett representativt urval av folket, som jag ser det. Därför har vi i alla tider hört dialekter i riksdagen, folk från olika yrken, folk som gör fel mm. De är i vårt ställe och ska föra vår talan. Då vill jag helst också se ’vanligt folk’ i regeringen. Som kan skratta och skämta ibland, känna empati, vara lagom människa utöver det ansvarsfulla värvet. Inga kalla och beräknande robotar!

I höstens val visar det sig om folket väljer varma medkännande riktiga människor till att styra vårt land eller fortsätter tro på en beräknande robot som säger det vi vill höra, men gör tvärsemot.

Av Margus - 1 februari 2014 21:06

En skiss över stallet på Göteborgs Ridhus i Böö som det var 1960-61 när jag red där. Tur man ritade den på 80-talet när minnet ännu var intakt. Nu skulle det varit värre. Skissen är gjord enbart efter minnet, med namn och färgbeteckning på hästarna, samt en lista över ridlärarna…  Som framgår, bara militärer!

Att titta, insupa miljön och beundra hästarna var nog det jag gjorde mest. Har aldrig varit den som trängt mig fram för att bli ’skötare’ åt någon häst. Alla hästar var redan upptagna och tjejer kunde vara väldigt elaka om de kände sin ställning ’hotad’. Fast jag fick lov av hästskötaren ”Silver” att komma och rykta privatägda fullblodet Jupiter. Det jullovet åkte jag spårvagn nästan en hel timma för att vara framme i arla morgonstund.

Stallet ägdes av Göteborgs Fältrittklubb (grundad 1894) som hade sina privathästar i halva stallet. Stallet låg här på Bävferfeltsgatan i 40 år. Det var först under 50-talet då armén började avhästa sina regementen som den militära prägeln bleknade. Trots det var alla ridlärarna militärer på 60-talet när jag hängde här; major Roth, fanjunkare Nilsson, ryttmästare Neeman och kapten Palm t.ex

4,50 kr kostade ridlektionen under militärisk drill med minst 30 hästar i manegen samtidigt. Av femman blev det kvar 50 öre till en glass. Att jämföra med dagens pris 140 kr för lektion med max 12 elever. Säkert mer kvalitet på lektionerna nu. Undras om Fältrittklubbens jubileumsbok om de första 100 åren kan innehålla nåt matnyttigt? Får nog ringa och beställa den.


För övrigt…

… måste jag nämna det bästa med Facebook. Har nu gått med i en grupp som heter ”Det gamla Göteborg”. En öppen grupp där 9320 medlemmar laddar upp mängder av bilder och minnen. Fantastiskt att kunna glida runt där och botanisera, där jag förresten lade ut min stallskiss idag.

Har också gått med i ”Göteborgs Historia”, en sluten grupp med 4740 medlemmar, med liknande syfte. De har också en hemsida på nätet HÄR.


HEJ, OCH VÄLKOMMEN !

      

  Visa presentation

Avdelningar i bloggen

Så var det då... denna dag

Sök i bloggen

ARKIV från start 14 mars 2007

Ti On To Fr
          1 2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13 14 15 16
17 18 19 20 21
22
23
24
25 26
27
28
<<< Februari 2014 >>>

   Underbar video från YouTube

  

Bra historiebok på internet

Mina länkar

Antal besök

Följ bloggen


Skapa flashcards