Fågelperspektiv

Alla inlägg under februari 2014

Av Margus - 16 februari 2014 23:08

    

Jag smäller av... nästan. Stafettkillarna gjorde om samma bedrift idag, som tjejerna gjorde igår. GULD. Helt osannolikt. De är i kanonform, skidorna och vallarna i kanonform, allt i kanonform. Inte ofta allt stämmer så där. Precis lagom till OS i Sotji. Bara att njuta, även om jag blir tvungen att se det på TV3. Lite dubbelt således.


Rent bedrövligt att se SVT:s pratprogram "Alla snackar Sotji" varje kväll. Med pratgäster och STILLBILDER. De försöker göra vad de kan efter att ha ställts helt utanför. Så snöpligt för public service alla tittare som alltid prisat SVT:s sportsändningar som DE BÄSTA.

Katastofalt att tvinga Sveriges public service att enbart visa svenska folket STILLBILDER från OS.

Sorgligt att så mycket kompetens och kapacitet inte tillåts ge svenska folket det vi borde ha rätt till.

Så hindrar alltså högerkrafter (marknaden) svenska folket från att se OS i sin egen tv (vårt public service).

Vilket främst drabbar många gamla och vårdinrättningar som inte har TV3! 

Fy tusan!

Av Margus - 15 februari 2014 22:20

 

Idag gläds vi oerhört åt svenska damlaget som tog guld i skidtafetten i OS, Sotji. Charlotte Kalla gjorde på sista sträckan ett magiskt lopp. Tog in 25 sekunders tapp och flög förbi täten på upploppet. Det hon gjorde var egentligen helt omöjligt, tänker jag. Men hon gjorde't. Grattis tjejer! Grattis Sverige! Åttonde medaljen nu.

Skidtjejerna gjorde att OS äntligen börjar kännas som ett riktigt OS. För mig, vill säga. Har haft lite svårt med OS-känslan för att det inte är SVT som sänder. Har mått rent illa av att SVT kunde hållas så totalt utanför. Anser att det är fel när sändingsrättigheterna kan säljas ut hur som helst. Alla länders public service-bolag borde vara självskrivna för att distribuera OS- och VM-tävlingar till den egna tv-publiken. På kanaler som nås av alla tittare. För inte så länge sen fanns ett förslag på detta, men det slukades förstås av De Heliga Fria Marknadskrafterna :-(

Av Margus - 15 februari 2014 22:00

För dem som inte har möjlighet att se Stefan Jarls dokumentär Godheten publiceras härmed Olof Palmes tänkvärda tal. Detta spelas upp i filmens inledning och innehåller många tänkvärda ord om DEMOKRATIN OCH MÄNNISKOVÄRDET. Värden som håller på att försvinna ur samhället nu.

Demokratin och människovärdet är viktiga begrepp för oss alla - oavsett politisk inriktining. Vi vill alla ha demokrati. Vi vill alla ha människovärde. Då får vi faktiskt slå vakt om dem också.


Olof Palmes tal ”Demokratin och människovärdet” 1975


” För oss är demokratin en fråga om människovärde. Och människovärdet är dom politiska friheterna, rätten att fritt få uttrycka sin mening, rätten att få kritisera och bilda opinion. Människovärdet är rätten till hälsa och arbete, utbildning och social trygghet. Människovärde - det är rätten och den praktiska möjligheten att tillsammans med andra forma framtiden.

Dessa rättigheter, demokratins rättigheter, kan inte få vara förbehållna ett visst skikt i samhället. Dom måste vara hela folkets egendom. Socialdemokratin har alltid betonat den politiska demokratin som ett värde i sig.

Det förekommer ibland löst prat om så kallade borgerliga friheter, om den borgerliga demokratin, men det är ju våra friheter det är fråga om. Det är vår demokrati det är fråga om. Som vårt folk med möda tillkämpat sig och som vi socialdemokrater alltid till det yttersta kommer att försvara.

Samtidigt har socialdemokratin alltid betraktat demokratin som någonting mer än formella rättigheter. Vi har betraktat den som en väg att förverkliga människors önskningar, genomföra sociala framsteg, omdana samhället.

Så här sa Per Albin Hansson: Först ska vi befästa den politiska demokratin, därefter ska vi förankra den sociala demokratin och den social välfärden, sedan är tiden inne att gripa sig an med den ekonomiska demokratin.

Wigforss har ju ständigt hävdat att man inte när man en gång accepterat demokratins principer kan dra en gräns för demokratin. Den som öppet godtagit en demokratisk likvärdighetsprincip kan inte sedan efter sitt behag avgränsa dess tillämpning till vissa livsområden. ”


Bloggen skrev om Stefan Jarls film Godheten HÄR. Filmen kan ses på nätet HÄR.

Av Margus - 14 februari 2014 23:41

Plötsligt var jag medlem i två facebook-grupper jag INTE tänkt gå med i:

Köp/Sälj/Bytes/Bortskänkes i Grästorps kommun

Köp/Sälj/Bilar i Västra Götaland

Och jag som varken orkar eller vill göra affärer på detta vis!

Om detta skett 2011 när jag skaffade konto och inte fattade nåt, skulle jag blivit skräckslagen och fått mardrömmar innan saken var utagerad. Nu är man mer härdad...ingen skada skedd.

Lika lätt att gå ur som i… eh, lättare. Men ändå…


Kunde inte annat än fnittra uppgivet. Det är pekskärmarnas fel. Pyttesmå länkar som man knappt råkar nudda. Vips har det hänt! Har faktiskt ”råkat” skicka vänförfrågningar till kompletta främlingar på samma vis. Och de svarade ’jatack’ utan betänkligheter. En mer eller mindre till deras 368 övriga vänner… kvittar liksom.

Men det går ju att hoppa av, tackochlov. "Lätt fånget, lätt förgånget."


Tur man aldrig ägnar sig åt onlineköp på pekskärm. Verkar livsfarligt.

Nä, hellre stationär dator när man ska göra nåt viktigt.


Av Margus - 14 februari 2014 22:50

SVT:s vägran att sända Stefan Jarls dokumentär ”Godheten” gjorde oss extra nyfikna. Filmen ligger på nätet, hos Dreamfilm.se. Efter tips från Berit Elisabeth hittade vi dit. Hoppas många ser den med egna ögon och öron.


Den innehåller kritik mot vår moderna kapitalism med allt vad girighet, dyrkan av Mammon, och överklassens återkomst gäller osv… Viktig information för samhällets medborgare! Varför skulle detta ge SVT sådan byxångest? Alla har vi hört kritiken förr, vilket inte gör den mindre viktig. Det påminner för övrigt om vilket Uppdrag Granskning som helst, SVT:s eget granskningsprogram. Varför ängslas SVT då? Ska SVT därför förbjuda UG att sända under valåret? Eller har UG munkavle så att vissa områden inte får granskas under valåret?


SVT granskar dagligen ökande klassklyftor, bankernas rofferi mm. Under särskild rubrik inför valet #dinröst tar man upp kritik mot försämrad vård, skola och äldrevård. Vad är så farligt?

I Jarls film utreder flera ekonomiska experter kapitalets utveckling, orsaker och verkan. Då filmen kritiserar ett system som varken är bra för människa eller samhälle är den desto angelägnare. Något som alla medborgare har rätt att bli informerade om – särskilt ett valår.

Blott det att SVT är skräckslaget för att visa en vanlig dokumentär gör det istället extra viktigt att faktiskt sända den! Darrar SVT av fruktan för repressalier från 'finansokratin' som Jarl kallar det? Från en fortsatt borgerlig regering? Ja, då är finansstyret ännu värre än vad filmen antyder. Och mer angeläget att visas FÖRE valet.


Kanske var det inledningen med Olof Palmes tal om demokratin och människovärde 1975 (2 min 21 sek av totalt 79 min) som sved mest i öronen? Men vaddå? Demokrati och människovärde vill vi väl alla ha… eller?

SVT verkar totalt ha tappat klöset. Vi måste nog rädda vårt public service ur finansstyrets klor.

Filmen kan ses i sin helhet HÄR.

Av Margus - 13 februari 2014 23:40

Pensionsansökan är klar. Till alla tre bolagen... Nu ska visserligen detta (fr.o.m. i år) rulla på automatiskt, och två har hört av sig. Dock inte Pensionsmyndigheten… ännu. 1:e mars går tiden ut för ansökan, och jag tänker inte sitta här och låta tiden gå. Liksom en sport, för att "se om de håller sitt löfte". Inte denna tösa!

Det fanns en tid när man kunde lita på myndigheterna. Nu får man bevaka sin rätt i varje hörn. För säkerhets skull ansökte jag på webben. I maj smäller det!

Retar mig på att det kallas ”ansökan” som allra nådigast ”bifalles”. Borde istället heta att man ”begär” utbetalning av sin rättmätigt intjänade pension!

Retar mig också på att bolagen inte kan samordna sina utbetalningar till samma datum. Pensionsmyndigheten betalar ut den 18:e, AMF den 22:e och Alecta den 25:e. Allt för att ”underlätta” för pensionärerna!


Nån ekonomisk skillnad blir det inte. För mig som erhöll sjukpension efter lång arbetslöshet är skillnaden marginell. Sjukpensionen blev redan från början nedräknad för att motsvara vanlig pension.

Nej, den stora skillnaden blir: BEFRIELSE. Fri från den ständigt malande oron att Försäkringskassan ska kasta ut en på obefintlig arbetsmarknad – oavsett hur få månader som återstår till ”målgång”. Man har ju sett och hört otaliga skräckexempel. Fri från beroendet. Fri från epitetet "tärande". Fri från politiska manipulationer. Fri från alla djävulens påfund.

Sen återstår ”bara” sjukdomen att tampas med – man blir ju inte frisk för att man får pension. Och ålderdomen som smyger sig på.  Kolla kul video nedan ”Försäkringsläkaren” från LO i Väst.


Av Margus - 10 februari 2014 23:38

Bygdens alla kråkor håller riksdag var morgon i vår skog medan det ännu är mörkt, och ugglorna hoar ihärdigt men avlägset i kväll. Nästan så man inte vill gå in. Vårkänsla!

Julpyntet har nu nått vägs ände, långt inne i snedtaksgarderoben på övervåningen. Äntligen! Man glömmer så lätt av kartongerna när man lämnat övervåningen om morgonen. Nu blev det gjort. Garderobens innersta hörn nås knävägen. Bra ställe – så länge knäna håller…

Annars har det varit svårt med hågen en tid. Tarmkrångel och tillhörande oro gör en lätt modstulen. Många uppgifter står på tur, men det är lätt att smita när humöret inte är på topp.


En kväll när vi ”Skype-ade” med Husbondens syster i Spanien visades en ”blåstjärt” upp på skärmen! Jodå, det hampade sig så att svågern - nu sängliggande - halkat illa på badrumsgolvet och satt sig så hårt på rumpan att hela ändalykten var mörklila. Vilket förevisades oss live! Stackarn.

- Se där, det behövs ingen is för att halka omkring, sa jag lite hurtfriskt. Till saken hör att Svågern skryter så över värmen och försöker tråka oss för att vi är kvar i snö och is, medan de går runt i shorts och linne hela dagarna (fast vi inte vill dit för död och pina). Så kommentaren kom automatisk, hehe. Hoppas innerligt att han inte får några men av fallet.


För övrigt retar jag mig nu mest på att SVT fegar ur och inte vågar sända Stefan Jarls film Godheten för nära valet under förevändning att den är ”för ensidig”. Ynkryggar! Om de nu skaffat sig visningsrätten och inte vågar sända den två månader före valet, vilket var tänkt, så får de väl visa den tidigare då! Hur svårt kan det vara!

Den lär visst innehålla ”systemkritik”. Här framförs systemkritik dagligen och stundligen, av SVT i deras granskning ”#dinröst”, precis som det ska vara i en valrörelse. Om nu filmen innehåller sådant som skulle kunna påverka valet så är det väl av högsta vikt att visa den FÖRE valet. Och inte EFTER !!

Sen när började SVT, vårt public service, sätta munkavle på kulturen !?

Av Margus - 5 februari 2014 22:22

Två finska killar skröt i går på tv över sparkåkningens nytta för skinkorna.

Hos oss behövs ingen spark. Vi har en park - med ris från fällda träd. Vilket släpats idag… och det tog!

Asparnas tusental spretiga kvistar som sitter fast i både andra och varandra kämpade emot. Smalare stammar och grovgrenar lyftes och bars, bort och fram, bort och fram. Träningsvärk – och inte enbart i skinkorna.

Ett piskrapp på kinden - och ett rätt över munnen - är smällar man får ta. Rosorna på kinden kom dock inte enbart från detta. Och rishögen växte. Som otränad fick det räcka med 1,5 timmes släpande och bärande. Lugn start tillrådes. Etappträning…


Tomma kalorier

Erfor en ny teori för begreppet ”tomma kalorier”, man tänker så bra när man jobbar. Tomma kalorier är de man bränner vid inomhusträning med redskap, utan utelivets ljusterapi och friska luft, utan naturljud och synintryck samt utan att i övrigt göra ett enda skapandes grand nytta. Monoton kaloribränning. Icke att förakta i nödfall, men likafullt… tomma.

”Kalorier med innehåll” är de man bränner på arbete där nyttiga sysslor uträttas. Win-win. Nu är man visst lite kaxig (tar i trä). Måtte bara min corpus vara mig nådig så jag kan hjälpa Husbonden därute. Mycket jobb länge. Målet är en staplad vedhög lagom till ”marstorkan”.


Liten film ger viss inblick i lantlivet. Inspelad på HTC-mobil. Ljudfilerna också.

HEJ, OCH VÄLKOMMEN !

      

  Visa presentation

Avdelningar i bloggen

Så var det då... denna dag

Sök i bloggen

ARKIV från start 14 mars 2007

Ti On To Fr
          1 2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13 14 15 16
17 18 19 20 21
22
23
24
25 26
27
28
<<< Februari 2014 >>>

   Underbar video från YouTube

  

Bra historiebok på internet

Mina länkar

Antal besök

Följ bloggen


Ovido - Quiz & Flashcards