Fågelperspektiv

Alla inlägg under december 2013

Av Margus - 16 december 2013 23:00

- Håhå jaja… stilla flyter Don. Sa jag vid dagens årliga besök hos tarmdoktorn. Passagen sker sakta. Inga tecken på skov, inte ont, inga häftiga diarréer. Ingenting. Bara ett stilla flöde som gör mig långvarigt mätt. Övermätt.

Nu gäller små och täta födointag. Knappast måltider längre. Plocka i sig vid behov och lägenhet, låta bli dessemellan. Ibland passar det ena, ibland det andra. Vid tillfälliga ”övertramp” väntar många timmar med vila och stillestånd. Fullt upp alltså;-) Sen ska man tänka på fluorsköljning och tandborstning dessemellan… här fuskas en del med detta. När ska man annars leva?

Igår var det strejk. Tarmen vägrade. Mätt hela dagen. Vågade inte äta. Drack desto mer. Morotsjuice, cappuccino, lingondricka, cappuccino… Idag full cirkus. Bättre att det händer saker än att det står still, som jag säger;-)

Veckans provtagning visade några värden sänkta, andra förhöjda. Doser justerades, prognos ventilerades. Årlig coloskopi väntar om hörnet. Håhå jaja… Så håller det på.

       

Men… så snyggt vi fått på ”min” avdelning. ”Mitt” anrika gamla sjukhus bygger successivt om. Helrenoveringen för 22 milj kr har gått in i andra stora etappen. Mag- o tarm hade flyttat in i nyrenoverade gamla kirurg-ettan där jag opererades första gången för sexton år sen. Inget är sig likt. Och endoskopin (’ändoskopin’) har flyttat från källaren upp till finrummet. Lyxigt. Ser nästan fram mot ny coloskopi där;-)

Nybyggda akuten och ambulanshallen ska också bli intressant att pröva nån gång. Ser riktigt inbjudande ut;-) Och nu revs gamla akuten inför våra ögon. Var tvungen att fota det gamla ambulansintaget som låg i ruiner.

ANNONS
Av Margus - 15 december 2013 22:32

Lukas, vår lille nymfpojke som blev kvar hos oss efter sommarens leverans har blivit stor och välväxt och sjungit långa serenader. Vi räknade nästan med att han skulle bli kvar här, och gjorde inga ansträngningar för att sälja. Plötsligt kom en förfrågan via hemsidan från en som behövde en lutinohane till sin nyköpta hona, Linnea. Och vips… efter några mail med foton och uppgifter var saken klar. Idag flyttade han till Rävlanda. Vi är övertygade om att han får ett gott liv på det nya stället. Så fick även Lukas lämna hemmaflocken och komma ut i världen. God jul och Gott Nytt År önskar vi honom på färden!


Vida färder kommer nu Väninnans make att företa… via Google Maps. Gnistan tändes vid ett besök här när vi demonstrerade hur lätt det var. Vi var där igår på kaffe och såg till att de kom igång med funktionen och vips… tändes glöden på nytt. Vi hade knappt sagt adjö innan de kastade sig på datorn båda två för att pröva efterlängtade resmål. Så himla kul :-)

På hemvägen togs en omväg bara för att beundra Byns mest spektakulära juleträd, en upplyst björk utanför elföreninga’. Något som alla vill se nu i vintermörkret. Den har varit tradition i ett par-tre år nu, och för den som ständigt drabbas av slocknande ljusslingor växer avundsjukan för varje år. En som vet…

ANNONS
Av Margus - 13 december 2013 22:35

Niklas Strömstedt är en fantastisk programledare för Tack för musiken med sin coola stil. Avspänt, prestigelöst, trevligt. Ser det inte alltid, men då och då. Som t.ex i går kväll när reprisen gick just när vi skulle natta.

Lilla Huset har TV i sovrummet - mest för stillsamma program som söver. Ingen medryckande musik, inga dramer, deckare eller skräckhistorier. Anbefallt av mig, ty annars uteblir sömnen. Men ibland sker avsteg.

Och reprisen med Björn Skifs kostade mig en hel natts sömn...

Programmet slutade kvart över ett. Varm i kläderna trots korsdrag genom sovrummet. Efter att täcket vänts fjorton gånger var jag ännu vid liv kvart i tre. Då började det tuta i huset! Kökets elektroniska tidur hade fått fnatt!

Ut på trappan för en rök. Pepparkakor och mjölk. Ny procedur. Då snarkar Husbonden… Tidningsbudet kör fram med tidningen. Till slut dog jag för en liten stund innan klockan ringde kl 6.00 Undra på att man var lite darrig hos tandläkaren idag.

Särskilt som jag dagen innan stod upp kl 5.00 för ’utryckning’ till sjukgymnasten. Med tarmsjukdom behöver man den framförhållningen för ett besök vid åttataget. Det fanns ingen annan tid! I morgon blir det SOVMORGON.


På tal om annat…

kändes att inköpt glitter med stjärnor i påminde väldigt mycket om TAGGTRÅD. Sån där med rakblad i. Glittret var stelt, hårt och formbart – något jag aldrig stött på förr. Hur jag än vände och vred på detta var känslan… taggtråd! Minns bara mjukt följsamt ’långhårigt’ glitter från fordomdags. En vän höll i dag med mig om känslan. Var tydligen inte ensam om den. Vilka tider! Vederbörande tröstade med att det fortfarande finns sånt där gammeldars glitter. Det var då för väl…

”En taggatråd, en taggatråd, det är en tråd med taggar på, och är det inga taggar på, så är det ingen taggatråd”….

Av Margus - 11 december 2013 22:59

    

Vi började egentligen alldeles för sent. Vinterns diskreta dager hade för länge sedan flytt våra nordliga breddgrader. Ruvande skuggor betäcker Lilla Huset tretton nätter före jul. Förmodligen hade dagern inte heller hjälpt så mycket. Men nu skulle det ske!

Med all upptänklig fantasi, luddiga minnen om ljussättning, bristfällig kunskap och utrustning riggades slutligen vår provisoriska porträttstudio. I köket, där allmänljuset var bäst men knappast gjorde till eller från.

Dags för Husbonden att förnya körkortet. För att slippa ett snapshot hos någon som saknar känsla för den bild som blir ens följeslagare i ett decennium skulle eget experiment begås. Förbanna inte mörkret – tänd ett ljus.

Byggstrålkastare av två typer hämtades från garaget. Fler armaturer prövades och förkastades som hopplösa. Projektorduken hängdes som bakgrund men befanns blänka. Vändes därpå bakfram. Skuggor eliminerades, strålkastare justerades, höjdes och sänktes. Trångt, varmt, sladdar och stativben överallt. Hela tiden befarades att säkringar skulle lösa ut.

Några provbilder innan vi sköt skarpt. Reflexer i glasögon justerades. Bestämdes avstånd och höjd för kameran. Och… där satt den. Bra bilder – tyckte vi. Men godkända??? Det får vi se. Postas i morgon. Spännande.

Av Margus - 10 december 2013 23:26

     

Helgen bjöd på Julstuga i Stationshuset. Det är tradition att titta in där för att köpa senaste bildhäftet och erlägga medlemsavgift till Hembygdsföreningen. Utöver proffsig utställning med examensklänningar och slöjdalster från 60-talet var där packat med folk och hemtrevligt med kaffegäster i museets alla skrymslen och vrår. Många att mingla med. Måste bara lägga ut bild på förklädet och sypåsen från mellanstadiet (dem gjorde vi alla då - i samma tyg fast olika färger). När vi väl fick sittplats blev vi kvar längre än tänkt. Hungern trängde sig på så illa att vi måste beställa in fler våfflor…

         

Årets tävling i pepparkaksbygge ska avgöras. Vårt kreativa Folkbibliotek håller i trådarna. Efter besök hos frissan idag stegade jag in för att fota alstren och avlägga röst. Alltid lika roligt att beundra skaparkraften i att t.ex knåpa ihop bil och husvagn i pepparkaksmoduler. Eller för den delen en bastant kyrka modell större, ett dockhus med RÅTTOR på vinden, lika stora som sängarna (!) eller en uggla. Detta var mina favoriter. Vilken jag röstade på? Vaddå, vi har väl valhemlighet i landet ;-)   


För övrigt…
så har beställd bok kommit. Reinfeldteffekten av Aron Etzler. Med undertiteln ”Hur nya Moderaterna tog makten i Sverige och skakade Socialdemokraterna i grunden”. Tänkte försöka bli lite klokare på detta oerhörda som hänt i vårt land. Något jag instinktivt befarade så till den grad att jag blev utbränd (på allvar) när alliansen vann valet 2006, men aldrig trodde kunde hända – åtminstone inte så fort och så grundligt. Klick på bilden ger länk till info.Mycket gott har sagts om Aron Etzler och boken:

“Reinfeldteffekten är den typ av bok om politik som vi har saknat i Sverige: politisk analys skriven för vanligt folk och med tydlig politisk avsändare.” Katrine Kielos, Aftonbladet.

“Etzler förklarar varför stora delar av Moderaternas kontroversiella politik har kunnat genomföras utan protester.” Ulrika Kärnborg, Dagens Arena.

“Bästa analysen av Moderaterna som jag läst.” Bloggat av Irene Wennemo, tidigare utredningschef på LO.

“Etzler gör den analys som socialdemokratins ledning själv borde klara av att göra.” Göran Greider, Dala-Demokraten.

Av Margus - 8 december 2013 17:48

Dagens snöfall var riktigt ymnigt idag. Det bara vräkte ner hela förmiddagen och snöröken yrde från taken. Vinterfåglarna var plötsligt uppåt hundra när de skockades runt fågelbordet. Särskilt mycket talgoxar och blåmes i år. Här förstod man ju att det måste fyllas på tidigare än vanligt. Är så blödig numera att jag inte står ut med att se deras besvikelse när det börjar bli tomt, så jag stövlade ut och fyllde på extra mitt i snöyran.


Lika bra att hämta kameran också. Bra fotoställe i den s.k carporten utanför fågelhuset när snöröken yrde som värst. Då hade nattkylan redan börjat svänga, från -11,8 i natt till +2,8 i skrivande stund. Nu droppar det från taken. Sopbilen kommer i morgon och vill man slippa åtkörda snösträngar på garageplan får man ha undan slasket. Husbonden drog på sig overallen efter Vinterstudion och blåste på med snöslungan. Pådrag en vanlig söndag eftermiddag.


För övrigt...

har jag idag beundrat Expressens intiativ med Manspanelen, ett gäng kända 'grabbar' med livserfarenhet besvarar frågor om relationsproblem. Leif GW Persson, Robert Aschberg, Pigge Werkelin och Marcus Birro. Kanske ett sätt att få män att intressera sig för problematiken, ett område som oftast ockuperas av kvinnor. 

Skarpt gillar jag Leif GW:s 15 relationsråd HÄR. Själv önskar jag att alla som lever ihop lär sig att prata om allt. Inte tjata sönder, men att ha en levande kommunikation så att man inte behöver "gissa och tro" en hel livstid hur partnern mår eller vad han/hon tycker om tillvaron och sitt liv. Bättre att få klara besked. Raka puckar.

Av Margus - 6 december 2013 16:24

Stormen Sven viner runt knutarna. Rapporter om hård sidvind, ymnigt snöfall, drivbildningar, obefintlig sikt och många bilar i diket utmed riksväg 44 i västra Skaraborg. Trots vårt skyddade läge känns "Sven" av även här. Tämligen ogästvänligt. En spann vatten fylldes i går för säkerhets skull. Men inga elavbrott än. Tur att man var hos sjukgymnasten igår!

       

Vi myser vid egen härd, kaminen går för fullt, ljusen tindrar i varje fönster. Till och med gamla lagården på andra sidan vägen fick en överbliven ljusslinga i fönstret och ser nu ut som tomtens bostad där borta i Parken. Adventsgrisarna har kommit på plats. Isen har lagt sig på dammen. Husbonden har skottat. Åt grönsakssoppa för andra dagen i rad.

       

Perfekt dag för decenniets experiment: frörika crackers. Fann ett recept som stämde med de ljuvliga crackers jag en gång köpte men inte får tag i nu. Bakar mycket sällan. Noll erfarenhet. Varje gång är som första gången. Tur man har en bagarmästare till husbonde att fråga när det krisar;-)

     

Experimentet lyckades. Plåten fick vändas en gång, då något blev bränt i ytterkanten på denna florstunt utkavlade deg. Man lär sig väl. Inte sista gången, det lovar jag. Perfekta mellanmål, de här. Somliga kallar dem knäckebröd.


Receptet:

  

Av Margus - 5 december 2013 22:01

Såg dokumentären om Alice Babs förlorade rättigheter helt nyss. Många frågetecken och flera underliga turer. Enligt denna framgår att Alice Babs isoleras. Förvaltaren utsågs av tingsrätten på grund av två läkarintyg om demenssjukdom. Men, som en intervjuad vårdkunnig sa i programmet, slår demensen inte till direkt, det är en pågående förändring över tid (mina ord).

Viktigast i hela historien är kanske att Alice Babs i våras själv överklagade förvaltarskapet. Hon ville hellre ha en god man så att hon kunde få lov att representera sig själv, enligt ETC. Därtill framhåller Alice Babs (inspelad röst) i dokumentären klart och tydligt att hon inte är nöjd som det är.   

Tydligen föreligger misstanke om något slags utnyttjande gällande två vänner till Alice, vilka polisanmälts och belagts med kontaktförbud. Dottern lär enligt media ha sagt att en stor vänkrets förföljer modern. En annan god vän anmälde historien till Socialstyrelsen, vilket med automatik överfördes till den nya myndigheten IVO som ”inlett tillsyn och utredning pågår”. Just då flyttades Alice Babs i tysthet av förvaltaren till hemlig ort. Skumt?


Hur kan en gammal människa förvaras bakom låsta dörrar, vilket annars är förbjudet på vårdhem? Hur är det då med integriteten? Vad vi nu hörde strider på flera punkter mot moderna rön om demensvård/äldreomsorg där gamla och/eller dementa bör ha stimulans och umgänge. Varför tillsätts inte en utredning? Hur stor och omfattande makt ska en förvaltare ha? Ska vi ha ett sådant system i Sverige? Vem drabbas härnäst?

Jag är inte nöjd med detta. Inte alls. Ska alla myndigheter tiga ihjäl det här? Någon borde titta på om allt verkligen gått rätt till här. Ett konstitutionsutskott för åldringar vore kanske på sin plats...

HEJ, OCH VÄLKOMMEN !

      

  Visa presentation

KLICKA PÅ BILDERNA FÖR ATT GÖRA DEM STÖRRE

Här kan du se mina videoklipp

 Välkommen in till hemsidan

Avdelningar i bloggen

Så var det då... denna dag

Sök i bloggen

ARKIV från start 14 mars 2007

   

     

Ti On To Fr
            1
2
3
4 5 6
7
8
9
10 11
12
13
14
15
16 17 18
19
20
21 22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
<<< December 2013 >>>

   Underbar video från YouTube

  

Bra historiebok på internet

 

Mina länkar

      

Följ bloggen


Skaffa en gratis bloggwww.bloggplatsen.se