Fågelperspektiv

Direktlänk till inlägg 1 december 2013

Ur släktarkivet

Av Margus - 1 december 2013 22:39

       

Måste bara visa bilderna på det gamla paret med sina tolv vuxna barn. De är så enastående fina. Alla har lagt sig vinn om att resa till mor och far för någon uppvaktning. Alla är finklädda och fotograf är tillkallad. Det måste vara en viktig bemärkelsedag, någon gång i början av 1950-talet. Husbondens farfar och farmor, Axel och Ester, sitter i centrum framför sin lilla stuga någonstans i Södermanland, inte så långt från Kolmården. Man har bestämt att fotot ska tas ute i naturen med björkarna som fond. Bilden är fint arrangerad.

Äldste sonen Algot, cirka 40 år, längst fram till vänster. Det är Husbondens far. Övriga syskon är Ragnar, Holger, Ingvar, Sigge, Majbritt, Margit, Signe, Lilly, Märta, Ingalisa och Börje som ser ut att vara ungefär 15.


Husbonden poserar på grusvägen utanför bostaden i Ängby, Tunaberg, som liten parvel på cirka fyra år. Vart man vänder sig är det skog och åter skog.      

Tre glada grabbar i småskoleåldern på utflykt en bit från hemmet. Husbonden med sina närmaste grannkompisar har parkerat sig i en skogsbacke med saft och bullar i medhavd korg, filt och några serietidningar. En perfekt dag för ett sådant äventyr. Fina minnen.


För övrigt...

blev undertecknad märkligt trött efter besöket hos sjukgymnasten. Enastående massage på onda ställen där nerver sitter i kläm. Riktigt djupgående, vilket sedan kändes som stora blåmärken över axlarna å vilka knappt en tröja kunde hängas utan att ducka. Efter två dar har det nu lugnat sig. Men tröttheten tog över. Rätt skönt att släppa allt och bara vila. Ny tid hos sjukgymnasten är inbokad vilket tacksamt mottages. Ont ska med ont fördrivas...

 
 
Kjell E

Kjell E

2 december 2013 10:01

Hallå i stugan.
Det blir inte så ofta jag kommenterar nu för tiden, men här högg det till.
Vilken tillfällighet!
I lördags var vi i Lidköping hos mellanbrodern, vi är tre syskon, jag äldst.
Vår yngste bror hade med sig en stor kartong.
"Kvarlåtenskapen" efter vår far, överkommen när hans sambo dog förra året.
Herre jäklar! Här var ju alla de gamla bilderna jag sett hos farfar och farmor.
Syskonbilder på farfars sida 10(11) syskon. 11 inom parantes, för den yngste ville man inte kännas vid sen han följt med ett Tivoli i ungdomen. (Farsan letade upp honom några år innan farbrodern dog).
Samma stuk på bilderna som hos dig.
Gruppbilder utomhus för ljusets skull.
Där var John i Grönnäs, Aron på Tega och farfars far, Elias Karlsson bl.a Namn som man hört både farsan och farfar tala om. Min far bröt namningen med faderns förnamn + son som efternamn. Vi skulle annars hetat Hildingsson i efternamn.
Även en hel del bilder på vår familj, från barndomen.
Jag planerar redan ett hörne, med Farfarsfar och -mor överst, brudkortet på farfar och farmor, farsan, jag och sonen, i nedstigande led. Fotona kommer även att beskriva fotograferingens utveckling, till en mer avslappnad stil.
Nästan bara "gubbar" kan feministen påpeka med all rätt.
Skulle alla vara med, så hade vi behövt en hel bygdegård!
Ingen av mina bröder ville ha bilderna, så med det vi har tidigare, från morsan och farsans bror, är det en hygglig samling.
Vi erbjöd oss tidigt att ta hand om gammalt, i stället för att det slängdes.
Klenoden är bouppteckningen efter farmors far. 1919 i mars.
Farsan kom att födas 1 april och där fanns redan en storebror.
Men... det intressanta var, att farmor var inte myndig enligt den tidens lagstiftning, så hon företräddes av farfar!
Vi har ju läst det i historieböckerna, men här finns ett livedokument.
Det blev en del, men det är ju inte så ofta ni hör i från mig, så genomsnittet är inte så betungande.
Ha det gôtt i helgerna som kommer.

http://www.nabbsjuan.bloggplatsen.se

Margus

2 december 2013 22:47

Oj, en lång och välkommen kommentar! Med gemensamma intressen. Gratulerar till att äntligen ha fått ta del av den stora bildskatten! Livet blir liksom helt på nåt sätt när alla pusselbitar trillar på plats, eller hur.
Det finns mycket att begrunda i denna skatt från dem som var före oss. En annorlunda kultur, andra värderingar, fototekniken... Intressant och tragiskt, det du berättar om farmor som inte ens räknades som förälder!
Utan dem skulle inte vi varit!
Ha det gott du också, nu mot årets slut. Så hörs vi framöver när andan faller på.

 
Ingen bild

Väninnan

2 december 2013 14:15

Oh, jag bara tycker om dessa bilder! "Man har bestämt att fotot ska tas ute i naturen med björkarna som fond" skriver du. Jag ser framför mig hur stolarna bärs ut, ställs på plats, flyttas en aning, håret rättas till och så är det dags för fotografering. Ett viktigt ögonblick. Underbart att få ta del, tackar.

Margus

2 december 2013 22:38

Det finns mycket att fantisera kring dessa foton. Och berikande att få göra just det. Tänka på hur det hårda livet också hade ljuspunkter och högtidsdagar.

 
Berit E

Berit E

2 december 2013 21:23

Tolv barn - och inte ser föräldrarna särskilt vare sig slitna eller gamla ut!! Tror att barnen var flinka och duktiga och hjälpte till en hel del med alla vardagssysslor.
Så vackra de är, där de sitter på varsin stol med stugan i bakgrunden.

Sjukgymnasten - hoppas verkligen att nyttan står i proportion till plågan! Jag menar själva den onda massagen.
Det är tydligen med sjukgymnaster som med akupunktörer - de lyckas precis hitta och ge sig på de punkter som gör allra ondast... Antar att det är det som är meningen.
Så du kommer säkert att må mycket bättre om några dagar. :)

http://kasperian2.blogspot.se

Margus

2 december 2013 22:37

Jojomän, det är just 'det onda' som är meningen. Att hitta den felande 'knuten' hehe. Har haft henne förut, till liknande problem. Hon är proffsig och brukar lösa allt.
Jaadu, fotot... den gamla goda tiden... Mycket var annorlunda då. Värdefullt och berikande att få ta del av. Och betänka :)

Från
    Kom ihåg mig
URL

Säkerhetskod
   Spamskydd  

Kommentar

Av Margus - 19 september 2015 23:25

Bloggen gör uppehåll. För inre tjänst. På egen tid. För att skapa energi. Ska bara ta in. Uppleva. Njuta. Bearbeta. Inte omedelbart omvandla för utgivning till offentligheten. Tid för motion och träning. Frisk luft. Vila och eftertanke. Sjukdom...

Av Margus - 19 september 2015 23:10

  Två och en halv mil. Rätt bra cykeltur, menar jag. Så duktiga är Husbonden och jag numera. Vi går eller cyklar var eller varannan dag. Och har väldigt roligt. Med kilometermätaren blev det ännu roligare... Vi har gått närmare två mil också, och ...

Av Margus - 19 september 2015 22:53


  Den första valvbron i Fåglum byggdes troligen under 1800-talets första hälft. Den hade två större valv och ett mindre där överloppsvatten släpptes fram vid flod. På strömsidan fanns en så kallad klyvare gjord av uppstaplade stenar. 1923 revs de...

Av Margus - 19 september 2015 22:17

  Öbrona är namnet på en liten stenvalvsbro i Fötene, Södra Härene socken, Vårgårda kommun. Den är byggd över Öbrodiket som rinner till ån Nossan. Vem blir inte fascinerad av dessa vackra gamla stenvalvsbroar som syns lite varstans och ännu fun...

Av Margus - 14 september 2015 23:50

  Mitt i redigeringen av sommarens minnesresor hamnade vår "trösksafari". Vi gav oss ut för att njuta av tilldragelsen när startskottet gick. ALLA var ute med gott humör och alla upptänkliga vagnar och kärror. Jag tog några bilder från evenemanget...

HEJ, OCH VÄLKOMMEN !

      

  Visa presentation

Avdelningar i bloggen

Så var det då... denna dag

Sök i bloggen

ARKIV från start 14 mars 2007

Ti On To Fr
            1
2
3
4 5 6
7
8
9
10 11
12
13
14
15
16 17 18
19
20
21 22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
<<< December 2013 >>>

   Underbar video från YouTube

  

Bra historiebok på internet

Mina länkar

Antal besök

Följ bloggen


Skapa flashcards