Fågelperspektiv

Alla inlägg under november 2013

Av Margus - 17 november 2013 23:30

       

Fullmånen var mäktig i kväll, när den kom upp i skogsbrynet. Hur man än försöker kan att foto aldrig återge den överväldigande upplevelsen IRL.

Ung sparvhök som vaktade vid fågelbordet var minst lika imponerande. Och så söt att jag nästan unnade den en fågel. Åtminstone en pilfink som vi har flest av.

Röda juläpplen mot klarblå himmel förväntar man sig en klar höstdag, men knappast mitt i november. Naturen överraskar ständigt.

     

Vårdcentralens fröautomat till vinterfåglarna utanför väntrumments fönster var ännu en glad överraskning. Förfriskningar även till patienterna. Kanske det ska tolkas som att väntan blir lång...

Årets julmarknad i Essunga Bygdegård är ett måste. Trångt, trivsamt och ombonat. Försäljarna hade bullat upp, liksom cafeterian där vi alltid fikar. Jätteduktig dragspelare i tomteluva spred härlig julstämning. Oj... snart står julen för dörren också...

Kortfattad text idag pga av nerv i kläm i nacken och domnande fingrar. Att redigera bilder fyllde kvoten av datorarbete så det räcker.

Av Margus - 16 november 2013 07:33



Ordtestet är en rolig sysselsättning på lediga stunder. Riktigt nöjsamt om man får bra resultat förstås. Det här är riktigt knepigt. Man kan göra det om och om igen, och alltid lär man sig något nytt. Mitt genomsnitt ligger på 18 rätt av 20. Och visst kan det reta en när man inte får mer än 15. Fast det är egentligen fullt begripligt, för jag vet inte var man hittat alla luriga ord som nästan aldrig används. Behöver en vanlig medborgare egentligen kunna alla dessa, tänker jag.


Några exempel på de mer kluriga:

Kapriciös (nyckfull), dityramb (lyrisk dikt), soulagera (trösta), auskultera (avlyssna), karitativ (vårdande), insidiös (lömsk), schveita (hamra ut), bukolisk (pastoral), enständig (envis), putrid (rutten), varkunna sig (förbarma sig), krenelerad (försedd med tinnar), misskundsam (barmhärtig), limes (gräns) och officinell (erkänd som läkemedel).


Detta är ungefär som - eller kanske en del av - högskoleprovets test för ordförståelse, med fyra riktigt listiga alternativ per ord. Lätt att gå i fällan där. Ordtestet kan göras i grupper om 10, 20 eller 40 ord per gång. Jag brukar välja 20 för att få svar inom rimligt intervall. Det kan göras om och om igen.


Till ordtestet hittar man här: http://ord.relaynode.info 


Av Margus - 15 november 2013 17:35

Denna dag närmar sig sitt slut. Mörkret har lagt sig över oss. Inget vettigt fick vi gjort. Sökte uppgifter på nätet som skulle skrivas ut. Blev jobbigt. Lade ner initiativet. Husbonden vankade rastlöst utan ideer. Fick ett ryck före skymningen och tänkte sig till garaget, men gav upp. Satte sig att läsa Hemsöborna ett par timmar. 

Vinden drar ogästvänligt runt knuten. Trots ljumma plusgrader. Inte blev det någon promenad heller. Torrspricka på tummen bultar och svider. Lindrades av Compeed. Domningar i en arm. Mycket kaffe blev det. Två tvättar gick i maskin, hänga upp orkar man ju oavsett tillstånd.

Håglös lunch; potatismos och grillkorv. Såna dagar bara passerar, och innebär väl en viss vila - utan att man märker det. 

Jovisst... marsvinen fick rent, och Husbonden dammsög ju under tiden - rutinjobb som lätt glöms av. Så vi har väl uppfyllt kvoten "minst tre saker om dagen"... 

- En lång dags väntan på Matchen, konstaterar Husbonden. 

- Ja, och min energi gick åt vid dopbildsredigering och inscanning av ett fyrtiotal bilder till en vän, sa jag.

Kanske får man energi till något i kväll när TV:n puttrar på med portugismatchen. Eller så laddar jag tills i morgon...


tänkt från paddan på köksbordet

Av Margus - 13 november 2013 21:52

      

I dagarna tre har fotoredigering pågått. Baby Oliver blev döpt i söndags. Massor med bilder har behandlats och skickas nu till den unga familjen. Barndop är alltid roliga och trevliga. Har haft lyckan att få delta i två. Oliver var såå snäll och kved bara lite tyst ett par gånger. Storasyster Stella 2,5 år hällde upp dopvattnet och var så stolt över detta att hon gjorde ett litet glädjeskutt efter väl förrättat värv. Sex kusiner i olika åldrar samt en liten ny syssling fanns också på plats till denna glädjens högtid. Och alla uppförde sig exemplariskt. Doplunch i församlingshemmet med öppning av dopgåvorna. Stella visade stolt upp lillebrors presenter.

Håhå jaja, när man fotar så där halvofficiellt är det lite trist när man gör missar. I vanliga fall gör det ju inget, men dessa bilder kommer att tittas på under många år framåt. Alltså fick de redigeras - en del mer, andra mindre. Sånt tar tid. Inte minst när ischiasen slår till och man inte kan sitta för långa stunder i taget. Nu är redigeringen över, och ischiasen likaså. Sen återstår filmklippning också, men till den får jag nog invänta mer inspiration.


Av Margus - 10 november 2013 22:37

Nu är det dags... för världens alla välbeställda att skänka pengar till katastrofen på Filippinerna där historiens värsta tyfon dragit fram. Det gäller även alla rika i Sverige som tagit del av den borgerliga regeringens skattelättnader i miljardklass av de medel som annars skulle gått till vår gemensamma välfärd. Det vore en botgöring, värd namnet.

GÖR DETTA NU, så att pensionärer, sjuka och arbetslösa ska slippa ha dåligt samvete för att man INTE HAR RÅD att bidra.  Men sådant som samvete, moral och etik tycks dunsta bort i takt med antalet nollor på kontot...

Av Margus - 9 november 2013 21:15

I de sista flämtande minuterna före Downton Abbey på TV vill jag uppmärksamma den kanske viktigaste riksdagsmotion som skrivits på länge. Den handlar om begreppet "kund" i välfärden - något som Lilla Huset m.fl retar sig på.

Tack vare Facebook (trodde aldrig jag skulle säga de orden..) hittade jag denna i dag. Här kommer den i sin helhet, alla tre sidorna. Lättläst och klok. Plus separat bild på själva inledningen. Och en på det viktigaste - som nästan glöms bort idag, sist men inte minst. Pappa till motionen är ideologen själv... Håkan Juholt.

 

     

sid 1                  sid 2                 sid 3

 

Av Margus - 8 november 2013 23:08

Kortslutning i fågelhuset i går. Ingen fläkt, inget ljus och alla fåglarna tystnade ett par timmar för tidigt. Hela gårdsplan var lika svart. Novemberdystert.

Jordfelsbrytaren slog ur och kunde inte slås på igen. Vår felsökning sa oss att felet rörde ytterbelysningen så vi knäppte av den säkringen. Och fåglarna fick ljus igen. Åtminstone till ordinarie sängdags.

I morse var fåglarna undrande då tiduren gick en halvtimme efter pga. stoppet. Vad är det fråga om, varför kommer ni inte och tänder för, sa dom med förbryllade miner där de samlats i fönstret och tittade på oss.

Under resten av felsökningen idag fanns plötsligt inget fel alls. Allt fungerar som det ska och ’felet’ är därmed omöjligt att finna. Trist om detta ’något’ återkommer senare under ett bautasnöoväder eller megaorkan eller nåt... Tänker pessimisten förutseende.


Beställde patroner till färgskrivaren i går kväll. Bums kom bekräftelse via mail – och SMS. I morse kom SMS om att det var på väg via Posten. VID LUNCH LÅG DET I BREVLÅDAN! Nordic Ink är enastående att göra affärer med. Har allt i lager och är alltid supersnabba. En gång kom en färgpatron som var trasig. Jag ringde och frågade ”hur gör vi nu”, och fick svaret ”vi skickar genast en ny”. Inget trams med returer eller sånt. Behövde bara uppge serienumret på kassetten. Dagen efter var den nya här. Beröm åt dem som sköter sig!


Idag kom Stefan Löfven (S) ut med hur han vill se regeringsarbetet om det blir regimskifte efter nästa val. Buller och bång! Av mediauppbådet trodde man det var regeringskris allra minst. Löfven intervjuades i alla tänkbara medier. Borgarna skällde och fnös såklart, S vill ju ha ett slut på blockpolitiken. En välkommen tanke, vilken borde kunna ge upphov till många intressanta diskussioner framöver. Och snabbt glömdes Anders Borgs avklippta hästsvans.

Löfven låter alltid som ärligheten själv, pålitlig och rekorderlig. Snart ska det visa sig om folket vill ha en pålitlig kille eller den blåljugande siffertrixaren Reinfeldt.


Och efter kvällens Skavlan tar jag tillbaka allt dumt jag sagt och skrivit om Sven-Göran Eiksson – och det är nog en del.


Av Margus - 7 november 2013 22:08

Regnen har gjort naturen blöt nog för årliga höstbrasan. Perfekta förhållanden. Det dröp om träd och novemberkala grenar. Svag bris från sydväst. Marken genomsur. Vi lyckas alltid få ihop till minst en rejäl brasa om året. Märkligt vad man röjer ändå. Husbonden hölls således därborta i Parken hela dagen där brasveden sköt pistolskott ett tag. Servades med matbit och kaffe då och då. Korv och bröd blir ju till rena delikatessen utomhus.


Våra nabor stannade till i tur och ordning för småprat. Avloppet var på tapeten igen. Som alltid numera. Det är bygdens ständiga samtalsämne då nya påbud genomförs nu. Vår socken låg först på kommunens lista och alla ska åtminstone ha påbörjat jobbet för att slippa besvär med myndigheterna. Alla kämpar med frågorna: Vad, var och hur. Och till vilken kostnad.


Avsevärda investeringar sker runtomkring. Trädgårdar och åkermark är mer eller mindre uppgrävda till någon del för rör, slamavskiljare, filterbrunnar, kassetter, markbäddar… you name it. Vi blev klara med vårt i vår. Den som har maskiner och redskap gräver förstås själv, andra lejer bort det. Men många landar faktiskt i ett reningsverk likt vårt. Ett sånt bestyr man har…


Byns Folkbibliotek (ja, det gamla folkhemsnamnet har behållits) kör höstprogrammet. Nu visas en utställning om Essunga kommuns 30 år efter frigörelsen från tvångssammanslagningen med Vara kommun 1973. En ytterst avskydd reform här på bôggda, vilken 1983 högtidligen förpassades till historien som en tioårig parentes. Detta frihetens glädjerus blev jag i högsta grad delaktig i som lokalredaktör på orten. Många av de sparade – och nu visade - tidningsartiklarna bär faktiskt mitt signum. En riktig minneskavalkad. Inte mindre än 16 skärmar med tidningsklipp totalt.

HEJ, OCH VÄLKOMMEN !

      

  Visa presentation

Avdelningar i bloggen

Så var det då... denna dag

Sök i bloggen

ARKIV från start 14 mars 2007

Ti On To Fr
        1
2
3
4 5 6 7 8 9 10
11
12
13
14
15 16 17
18 19
20
21 22
23
24
25
26
27
28
29
30
<<< November 2013 >>>

   Underbar video från YouTube

  

Bra historiebok på internet

Mina länkar

Antal besök

Följ bloggen


Ovido - Quiz & Flashcards