Fågelperspektiv

Alla inlägg under juli 2013

Av Margus - 23 juli 2013 22:51

Jättakullen i Södra Härene är Nordens största hällkista, 14 gånger 4 meter stor med elva mäktiga stenhällar och indelad i tre rum. Cirka 4000 år gammal, daterad till omkring 1500 f Kr, övergången mellan yngre stenålder och äldre bronsålder. Hällkistan upptäcktes vid grushämtning på platsen.

       

Stenkammargravar placerades i väl synliga i det allt öppnare landskap som röjts upp för odling och bete. Området koloniserades i hög grad under stenålderns senare del. Hällkistor är gemensamhetsgravar som användes i generationer. Platsen vid Nossan kallades förr Wadbacken eftersom det fanns ett vad över ån. Vadet behövdes inte längre när det på 1860-talet byggts en gångbro, Härene Spång.

Ett vikingafynd med tre svärd påträffades 1890 vid dikning av ån Nossan. Ett av dem köptes in till Göteborgs Museum 1904. Daterat till c:a 940 e Kr. Handtaget har gotländsk design och kommer från Rhendalen.

Min salig Pappa som vurmade för historia var på sin tid begeistrad i den här hällkistan, medan jag då för tiden förhöll mig helt kallsinnig till dylikt. Nu känns det fantastiskt med dessa historiska lämningar praktiskt taget ’inpå knuten’. Sent ska syndar’n vakna. Det här var den tredje sevärdheten vi besåg på ’ruinsafarin’ härom veckan. I decennier växte stora furor uppe på högen och alldeles intill hällkistan. På senare år har platsen röjts vilket ger full rättvisa åt fornlämningen som nu framträder i all sin prakt för förbipasserande på E20 - alldeles intill.

Av Margus - 23 juli 2013 05:30

Lundskullen syns väl från vägen. Länge ett planerat besöksmål i mitt sinne, bara en kvarts bilresa hemifrån. Nu blev det av. Först när man kom dit och upp på själva kullen insåg jag hur mäktig den faktiskt är. Andäktigt med alla imponerande bautastenar. Människor har verkat här i över 4000 år.

       

Gravfältet ligger strax söder om Södra Härene gamla kyrkoruin mellan Nossan och E20, en gång en rejäl statusplats med sina megaliter som skulle ses från vägen vilken än idag löper förbi. Nossans dalgång hade bofasta bönder redan under stenåldern för 4000 år sedan. Ån var en viktig kommunikationsled.

Lundskullen har använts som gravplats under flera perioder sedan stenåldern, kanske mest under järnåldern (från 550 f Kr till 1050 e Kr). Platsen har troligen också använts som offerplats och mötesplats under olika eror.

       

Gravkullen omfattar idag en hällkista (10x2 m), fyra gravhögar, 18 runda stensättningar, en treudd, en domarring (9 m diam) och 40 resta stenar. Samt fler hällkistor. Läs mer hos Bengans Historiasidor, som bloggen numera har en fast länk till.

Innan gravfältet upptäcktes och dokumenterades har det en gång delvis förstörts av grustäkt. Sannolikt har flera av gravstenarna också använts till husgrunder och annat på bygden.

   

Platsen har röjts från sly, fallna stenar har rests, betande djur håller platsen öppen. Dessa minnesmärken är så värdefulla. De kan erinra oss om hur kort tid vi faktiskt lever, och hur liten rätt vi därmed har att på denna korta tid fördärva och skövla så mycket som nu sker.

Av Margus - 22 juli 2013 21:36

Årets värmerekord för Lilla Huset i lördags med 27,6 grader. När kulmen nåtts gick jag inomhus och redigerade bilder från långresan. Endast marsvinslådan blev skurad och torkad utomhus, måste ju passa på. Sen har det inte blivit så mycket varmare (tack). Svala nätter gör att man står ut. Men den höga luften torkar ut. Brandrisk överallt.

Nu ses gula björkar på sina håll. Gräset är brunt och torrt. Påminner lite om sommaren 1994. Dålig återväxt. Knapert bete för djuren. Vi vattnar. Och vattnar. Alla blommor måste få en chans tills naturlig väta kommer… nån gång. Nu måste väl svenska folket ha fyllt både D-vitaminreserv och batterier.

     

Försökte filma tornsvalors ljudliga sceneri i går kväll. Stängde av forsen till dammen. Väntade tills ett flygplan passerat och avloppets reningsverk spolat klart. Då… startade en jordbruksmaskin i väster. I öster drog något högljutt förbi på vägen – länge. Det skymde fort. Gav upp.


För övrigt sitter en kniv i min rygg. Som vrids om då och då. Blixtrande värk. Som sprider sig. Akut samtal till vårdcentralen för receptbelagd inflammationsdämpande gel (Orudis). Hämtad idag. Apoteket slutade sälja Zon som var receptfri. Ersättaren Voltaren befanns vara kass. Här krävs verksamma doningar. Dagen har ägnats åt reparation av denna bärande kroppsdel. Massage, rörelse, vila, värme… skarpt läge. Lindring har nåtts i kvällningen.

Av Margus - 21 juli 2013 07:04

 

Fann en gammal bild på min älskade katt som jag hade som fjortis. Hannibal. Bedårande söt, gosig, lekfull, kelen, tillitsfull, glad… ja, allt man kunde önska. En vanlig bonnkatt som kom att betyda mycket för mig. Tyvärr fick vi inte ha honom så länge. Han var inte ens ett år när han försvann spårlöst en dag. Som vi letade och ropade. I dagar, veckor, månader… vi slutade väl aldrig att hoppas. Överkörd, gissade vi.

Den oron, saknaden, sorgen och skulden – ja, han var ju vårt ansvar – vill jag aldrig uppleva igen. Han är orsaken till varför jag inte vågar ha katt igen. Skulle aldrig orka med mina egna bekymmer för den.

Av Margus - 20 juli 2013 22:18

Om blickar kunnat döda… Blev helt fascinerad av denna bild på en trettonåring från förr. En jättebra bild med omedelbar närkontakt. En allvarlig och bestämd blick som oblygt möter betraktarens. Vad tänker hon? Vad vill hon säga åskådaren?

Särdeles märkligt blev det att på detta vis titta sig själv rakt in i ögonen. Fascinerande att möta sin egen blick – från en annan tid.

Ja, det är jag på bilden, pappa höll i kameran, det är sommar. Har förstås sett bilden förr, men aldrig på detta vis. Nu blev den inscannad till datorn och därmed förstorad. Med kontrast och skärpa hände det grejer, och då trädde blicken fram. Blicken som borrade sig in i mitt medvetna. En sällsam upplevelse.

Var jag arg? Hade jag förmanats att för en gångs skull hålla mig hemma? Hindrats från att rusa tillbaka till hästen, korna eller höhässjorna? Ett högst troligt scenario. En liten hötuss framtill på tröjan vittnar om det.

Kan man på detta sätt söka kontakt med sitt innersta jag? Sitt ofördärvade, ursprungliga, äkta jag? Som det var innan livet slängde ut sina krokben.

Av Margus - 19 juli 2013 21:35

  På tal om Apoteket som aldrig upphör att förvåna måste jag berätta om ett dråpligt apoteksärende. Som alla vet så har apoteken numera aldrig de mediciner man är där för att köpa (om man inte ringer i förväg och beställer). I gengäld är hyllorna fyllda med skönhetsprodukter av alla slag. Ja, så till den grad att man också försöker pracka på oss sånt som vi absolut inte är intresserad av; Ska du inte ha det och det? Vi har extrapris på krämen här… osv.


När Väninnans husbonde var där för att köpa medicin som inte fanns i lager fick han just samma erbjudande: ”Den här rengöringskrämen är väldigt bra när man varit i jorden och arbetat.”


Han svarade dräpande: ”När jag kommer i jorden behöver jag inga krämer.”

     

Av Margus - 19 juli 2013 21:33

- Herreguud, vi MÅSTE ju tvätta mattorna medan vädret är med oss!

Sent ska syndarn vakna. Här har vi flängt runt på både cykel och bil och bara roat oss. Medan plikterna växer. Bäst att åtgärda genast, dvs. Husbonden. Min rygg värkte som satan efter onsdagens långa bilfärd. Hade just hängt tre småtvättar på tork på morgonen och var slut. Akut. Tanten låg för ankar. Handikappstämpeln satt som en smäck i pannan. Det var bara så förfärligt att inget kunna göra.

     

- Det behövs visst mer såpa, hördes det svagt därute när jag låg på värmedynan. Varpå jag bidrog med min insats i projektet: åkte till Byn och köpte såpa (och lite till). Hämtade även ut beställda mediciner på Apoteket och tankade bilen. Lagade lunch. Fick ännu mera värk. Satt sen som förlamad på en stol i solen och grät som ett barn och tyckte livet var orättvist. - Buuhuhuu… kunde det inte räcka med EN sjukdom!

     

Nå, när Husbonden skrubbat färdigt och hela trädgården var draperad likt konstinstallationer i underbart väder tog han med mig på bilfärd till Byn och bjöd på glass. Duger gott som tröst åt både barn och gamla…;-) Efter några timmar hade så kulmen passerats och ryggen var tyst och lugn. Vågade då inte röra så mycket som en fena där jag satt på trädgårdsstolen. Bokstavligt. Inte ens vifta med en arm. Äntligen ro i själen. Puh.

Och klematisen blommade så praktfullt där mot husväggen. Tror jag tar en glass till, det hjälpte visst...



Av Margus - 18 juli 2013 23:23

       

Gårdagens utfärd förde oss även till ungdomskamraten Eva-Britt med sina getter. Det är över 40 år sen vi sågs och på den tiden var det ganska intensivt under många år. Först var det gårdarna vi jobbade på under sommarloven, hos varsin bonde, ridturer och allt annat man kunde göra med hästarna (böndernas), korna vi skötte och tog ut och in från betet, höskörden vi deltog i och mjölkflaskorna vi turades om med att köra till pallen. Sen kom killarna från stan ut på sina moppar och stal intresset för en tid. Mycket bilåkning blev det… När allvaret började med jobb och flyttningar skiljdes våra vägar.

       

Vi har snackats vid på telefon ett par år. Och nu skulle vi ses… som pensionärer. Två skinntorra gamla tanter, hehe.

Vad presentar man med – från en getvän till en annan – om inte med en… get. Den humoristiska geten (sista bilden) från Magnolias produktion i Nossebro har vi redan en hemma och sprider så gärna vidare.

       

Imponerande att se hennes livsverk, egenhändigt renoverad stuga med speciallösningar t.ex ett hörnskåp, byggd damm, egenhändigt byggt getstall, hagar, sommarhus (lekstuga)… egenhändigt allting. Otroligt, och helt enastående. Och inte ett ogräs så långt ögat nådde. En riktig idyll med bostad, stall och hagar i en skogsglänta. Man kände sig fylld av intryck och... berikad.

Och sen... getterna, vår gemensamma vurm. Har ju haft några själv av den här rasen – svensk lantras. Och jag slutar aldrig att älska dessa djur, intelligenta, lättfödda, härdiga, humoristiska… Bilderna får tala för sig själva.

       

HEJ, OCH VÄLKOMMEN !

      

  Visa presentation

Avdelningar i bloggen

Så var det då... denna dag

Sök i bloggen

ARKIV från start 14 mars 2007

Ti On To Fr
1
2
3 4
5
6
7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26
27
28
29
30 31
<<< Juli 2013 >>>

   Underbar video från YouTube

  

Bra historiebok på internet

Mina länkar

Antal besök

Följ bloggen


Skapa flashcards