Fågelperspektiv

Alla inlägg under juni 2013

Av Margus - 4 juni 2013 23:42

       

Morgonstund har guld i mun. Att följa kråkbarnen är minst lika roligt som våra egna tamfåglar. Här sitter de uppflugna som vilka nymfkakaduor som helst, ute i den vilda naturen. Och blir trattmatade. De är ju också små barn, trots sin storlek. Just här sitter de tillsammans men annars hör man dem i olika träd. Spektaklet i det döda trädet kan följas från vår farstu. Bra med döda träd i naturen. De kommer till användning på många sätt. Dock inget lämpligt fotoavstånd. Både långt bort och högt upp. Här fick filmkamerans zoom ånyo tillgripas, men resultatet är knappt nöjaktigt.

Sen kom kråkmor till slut, men gissa om hon spejade med vassa ögon på omgivningen dvs. oss, innan hon matade någon.

Av Margus - 4 juni 2013 22:31

För mycket iller. Gav upp när den gjorde entré. Det var illa nog att den alls var med. Det var alldeles väldigt mycket iller. Och en brandchef med namnet Greger.

Försökte verkligen ge Robert Gustafsson en chans i lördags kväll trots att showen gick i reklamkanalen. Han var ju ändå Lilla Husets idol - som ung och seriös sagoberättare i Björnes Magasin - långt innan han blev känd för svenska folket.

Fyllesnacket kring den uppstoppade illern är riktigt låg nivå av svensk humor. Ändå skrattar folk. Varför…? Det gör mig ont att ”Sveriges roligaste man 2006” inte längre är rolig. Robert Gustafsson är intelligent och begåvad. Bäst är hans imitationer och sång. Varför ett avkortat nummer med Peps Persson t ex? Varför fyllde han inte showen med sina bästa imitationer istället för alla klädbyten och den dåliga pastischen av Hasse Alfredssons Gamle Man (1964)? Den är för övrigt rolig än i dag.

Humor är viktigt. Kanske mer angeläget nu än nånsin. Vi behöver skrattet. Är det därför folk skrattar även när det är dåligt…? Lilla Huset har nästan givit upp hoppet om s.k svensk humors alla exempel på lyteskomik, sex, sprit, kiss och bajs.


Ett bättre val hade varit att se Özz Nujens föreställning ’Dålig stämning’ som vi istället fick se som repris, sent när vi skulle natta. Den höll överraskande hög klass. Trist inledning, men strax vred vi oss i sängarna av skratt när han pricksäkert fångat den svenska konflikträdslan, liknöjdheten och undfallenheten mot myndigheter och kungahus. Lite gapigt, men strålande imitationer och högklassig samhällssatir som slog åt alla håll. Kvalitet i kvalitetskanalen (SVT1). Den goda stämningen höll i sig till nästa dag.

Av Margus - 2 juni 2013 22:23

Bråda dagar i naturen. Stararna sliter för brödfödan till ungarna. Skytteltrafik över hustaken. Skriken ur holkarna hörs vida omkring. Knappast diskreta. Kråkparet patrullerar Parken dagligen för att kolla läget. Likadant varje år. Ibland förhindrar vi kidnappningar, ibland sker det innan vi vaknat.

        

I ljudlös glidflykt smyger kråkmor bland Parkens grönska. Håller vakt från högsta tallen. Sjunker ner bland barren för att inte utgöra silhuett mot himlen. Tack vare filmkamerans zoom fick jag ändå en bild på henne. Kråkungarna har hörts i trädtopparna, det låter som tre.

Rena turen gav närkontakt med en av dem i morse. Sökte lämpliga grenar till vår sommarstädning i fågelhuset. Plötsligt satt den lille ungen därinne i dunklet, mindre än tre meter från mig. Blickstilla för att inte röja sig. Rör man sig inte så finns man inte.

- Men sitter du här lille vän, var har du din mamma då? frågade jag. Han blinkade till svar att ”min mamma har sagt att jag ska sitta här och vänta”. Alldeles oskyldig ute i stora världen. Skred skyndsamt därifrån för att hämta kameran. Närmade mig sen i samma takt som innan, nästan baklänges. Har man tur så har man… Han satt precis likadant, på samma gren. Och lyfte inte från sin plats trots mitt fotande.

     

Sen tog städningen av fågelhuset vid. Alltid lika skönt. Lövverket vi släpar in slokar väl redan något i kväll, men håller hyggligt ett tag. Björk, sälg, asp och rönn… vi tar lite av varje – bara grentjockleken är rätt. Fåglarna blir mycket uppiggade av detta, fast de väntade ovanligt länge innan de gick in i kväll. 

     

Av Margus - 1 juni 2013 23:44

 

- Här är dom ju!

Här kom den svenska sommaren med stora kliv. Vi lämnade med språng nyss uppdukad midsommarlunch vid dammen när korna nalkades. Vi måste ju hälsa dem välkomna. Hela hjorden var i rörelse. Sommaren råmade med kraftiga stämmor, blanka kalvar skuttade och försökte hålla jämna steg. Och granntjurarna ropade tvärsöver bäcken.

       

Våra hjärtan fylldes av rörelse och vällust inför denna syn. Väninnan och jag log på kapp och även 'Husbönderna' förmådde inför denna mäktiga syn också lämna sina tallrikar för en stund.

Hastigt och lustigt hade Vännerna ringts in till matjesill vid dammen, så hastigt påkommet att vår enda burk sill kanske inte skulle räcka. Men vädret var oemotståndligt. Som gjort för lite midsommarkänsla. Utan det stänk av vemod som annars hör midsommar till inför vetskapen att ljuset vänder. Nej, vi har ännu en knapp månad kvar med allt ljusare nätter. Sillen räckte och Vännerna hade med sig jordgubbar (svenska). Så perfekt alltihop.

       

- Jag kan ju inte lova att korna har kommit ut då, men det är på gång, sa jag i telefon. Och lyckan stod oss bi. Därtill fick vi sällskap av ett par grodor under lunchen. Grodor som dök med ljudliga plask i dammen, grodor som skuttade med stora hopp över gräsmattan och grodor som parkerade sig vid våra fötter på uteplatsen för att vila. Idyllen visste inga gränser. För att inte tala om när alla nymferna duschade kollektivt för oss under stoj och glam under en lätt skur. Alltmedan syréner och azaleor doftade himmelskt.

HEJ, OCH VÄLKOMMEN !

      

  Visa presentation

Avdelningar i bloggen

Så var det då... denna dag

Sök i bloggen

ARKIV från start 14 mars 2007

Ti On To Fr
          1 2
3
4 5 6 7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17 18 19 20
21
22
23
24 25 26 27 28
29
30
<<< Juni 2013 >>>

   Underbar video från YouTube

  

Bra historiebok på internet

Mina länkar

Antal besök

Följ bloggen


Skapa flashcards