Fågelperspektiv

Alla inlägg under maj 2013

Av Margus - 22 maj 2013 22:19

 

Inbördeskrigen i Sverige rasar. Ett annat år var det Rosengård i Malmö, nyss Göteborgsupploppen. Nu är det Husby i Stockholm som brinner. Ett samhälle som inte fungerar är inget gott samhälle.

- Osmakligt, sa han - moderaten i Husby – om Vänsterns korrekta analys av orsakerna till upploppen.

- Det är sociala orsaker bakom. Satsa på skolorna, satsa på fritidsverksamhet för ungdomar, satsa på förskolorna, satsa mer på kulturen i området, sa Ann-Margret Liv (V) som menade att sambandet mellan nedrustning och uppgivenhet är tydligt.

Styrande Joakim Larsson (M) var bara ”förvånad” över upploppen och förstod inget av ”dessa människor som inte vill ha lugn och inte vill ha demokrati”. Men han tyckte det var ”OSMAKLIGT av vänstern att utnyttja en situation av våld och förödelse till politiska poäng”. När skulle de annars kommit med kritiken, undrar jag. Och noterar ändå att M tydligen tyckte att vänstern hade en ”politisk poäng”. Ibland gör de satir på sig själva. Citaten ur kvällens ABC-nytt.

Av Margus - 20 maj 2013 23:39

Pådrag i kvällningen. Husbonden plånbok var borta. Puts väck. Han var iväg och tankade några dunkar gräsklipparbensin när jag tog mig en lutare i tv-soffan. Innan jag vaknade till liv hade han både kommit hem och klippt gräset med den åkbare. Först vid halvelvatiden i kväll upptäcktes förlusten.

Det blev till att ringa Lanthandeln där han tankat. Kunde den ha blivit kvar på disken? Sen ut och leta i garaget, i bilen, över hela trädgården och Parken. Tur det är sommar och ljusa kvällar. Snälla goa lanthandlar'n Kjell ringde tillbaka efter några minuter. Då hade han slängt sig på cykeln och kvistat iväg till butiken och funnit att… den INTE var där. Så himla gullig är han!   Vid den tiden på kvällen! In på internet, kolla kontot - inget uttaget, och sen ringa spärrservice. Sagt och gjort alltmedan Husbonden irrade runt i mörkret.

Anslöt strax till drevkedjan. Förnyat sök i garaget och si… där var den. Klurigt och svårupptäckt ställd på högkant å gräsklipparsätet. Pladask föll den när sätet skulle lyftas. En lättnadens suck, och friden återställd. Körkortet räddat samt några kontanter, men… nytt bankkort erfordras.

Sens moral: arbeta aldrig utomhus med viktiga saker i fickorna!

------------- 


På tal om bankkort så anlitas aldrig mer uttag i automaterna. För min del. Blev av med kortet en gång. Automaten snodde det – helt utan orsak. Det var dagtid, så banken gick in och plockade ut det, men… en gång räckte för mig - det kunde ju varit helg... Numera tas alltid 'russlepengar' för plånboken ut i samband med inköp i butiker. Ingen risk för s.k skimning. Personal tillgänglig. Folk runt omkring. Säkrare än ett hål i väggen där man inte vet vem som står bakom.

Av Margus - 19 maj 2013 21:06

Ikväll kom regnet. Ingen vår klarar sig utan regn. Särskilt skönt efter gårdagens hetta. Och det strilar så milt och gott till alla växter i naturen. Dessvärre kan inte regnet råda bot på den tjälbränna som vårens köldknäpp ställt till för blåbärsris och granhäckar i omgivningen vilka nu står bruna. Riktigt trist att se.

Hoppas nu att alla törstande får sitt i hänryckningens tid. Hägg och körsbärsblom har slagit ut och den skira grönskan tätnar. Så vackert att det nästan gör ont att se. Ändå måste man titta... och verkligen SE, för att smälta intrycken och ladda batterierna.

     

På bôggda hölls flera växtmarknader idag och folk vallfärdade till dem alla. Vi också. Fick tag i allt vi ville ha: femtungor, lobelior, lavendel, flera sorter tagetes men glömde... husarknappar. Nästan viktigast av allt. Vi får rycka ut igen en dag. Fick också tag i den gamla favoriten sibirisk vallmo och gör förnyat försök med nejlikor. Vi brukar aldrig klara dem, men tredje gången gillt...

Husbonden har fyllt balkonglådorna på farstun med obligatoriska tagetes. Älskar dem. Och man blir så glad varje gång man kommer ut på farstutrappen. Så varför sluta med ett vinnande team.

-------------

På tal om vinnare... så höll jag in i det sista på simhopperskan Anna Lindberg i Mästarnas Mästare som ledde i finalen men blev slagen i ärlig fight av Magdalena Forsberg. Gladast var jag över att cyklisten Bernt Johansson inte vann. Han har varit sist i nästan varje tävling under säsongen men klarat sig kvar genom nattduellen där han fick smeknamnet Kobran. Han visade sig ha en riktigt låg moral - vilket nattduellen kan inspirera till.

Bernt Johansson tänkte enbart på vinst och kunde helt kallt välja dem som verkligen förtjänade att gå vidare. På så vis skickade han ut Malin Ewerlöf Krepp ur kampen på ett tidigt stadium. Det är inte rättvist att de som förtjänar att tävla om titeln Mästarnas Mästare kan slängas ut av den som ligger sämst till. Bara så. Av en slump. Men denna säsong hördes flera deltagare tänka högt om saken, och många instämde i att den som är på väg att åka ur bör välja den som ligger näst sist så att de duktiga kan tävla vidare. Fair Play.

Men... vad Anna Lindberg imponerat. Hade inte en aning om att simhoppare kan vara så vältränade och sega. Det var riktigt kul att följa.

Av Margus - 18 maj 2013 23:45

 

Inte såå vanprydande om man betänker att ladusvalorna använder det gamla skjulet till häckningsplats. Ett så kallat 'svalhus' ;-)

Och förresten så mötte vi de första tornsvalorna (okej, tornseglarna då...) på promenaden. Skriande passerades vi på hög höjd av cirka 20 stycken. Hoppas det var 'våra' som är på väg hem till oss.

Av Margus - 18 maj 2013 23:23

 

'Little Rock Mountain' är installerat och tuffar på. Dvs. vårt nya minireningsverk Green Rock. I går lyfte vi med handkraft stenen på plats. Fast passagen genom grinden var lite trixig;-) Stenen utgör behållare åt trickelfiltret (små plasthjul som mikroberna ska bo i). Idag kopplades pumpen in. Husbonden drog fram elen från växthuset alldeles själv. Och nu bor en stor dunk med kemikalier under diskbänken i köket - det som neutraliserar fosforen. Inomhus blev säkrast för att vi ska höra när doseringspumpen larmar för påfyllning. Nu kan vi äntligen ringa 'miljönissen' från kommun för en sista inspektion.

   


För övrigt redigeras bilder i datorn medan Eurovision mal lite svagt på paddan intill. Har också lyckats kladda ner musen med blod då jag trodde att min knivskurna tumme skulle klara sig utan plåster. Så icke. Ibland tappas nästan andan, men det beror minsann inte på europalåtarna utan på Wasabinötter. De låtar jag hört var riktigt dåliga. Bäst hittills har vårt svenska bidrag varit fast den är rätt tjatig i längden. Men då har jag säkert missat de favorittippade... antar jag.

Av Margus - 18 maj 2013 22:35

       

Åherreminje... Jorden brinner upp, kände jag inför denna bild i Rapports vädersändning 17 maj. Rena chockverkan. Med uppspärrade ögon och återhållen andning konstaterades att meteorologen Pia Hultgren såg glad ut. Får väl anta att det är OK då. Men något skumt är på gång. På sikt, alltså.

På hemmafronten var dagen varmare än nödvändigt. 26 grader. Vi framhärdade med en promenad på sju kilometer och de friska fläktarna är enda skälet till att jag klarade dagen. Riktigt blåsigt ända in på denna sena timme när korsdrag vädras genom Lilla Huset. Näedå, jag är inte bitter...


Av Margus - 16 maj 2013 22:26

 

Ett litet avbrott i all 'negativ' verksamhet. Ja, egentligen är det riktigt postivt att jag äntligen sorterar bland alla bildnegativ som samlats genom åren. Nu är de ju ett minne blott - det vet vi - och just därför känns det lämpligt att sätta punkt. För den eran.

Det började med att jag ville försäkra mig om att vissa favoritnegativ fanns i arkivet. Välordnat från 50 års fotande, men ändå inte. Ett plockarbete startade. Jodå, alla bilder fanns - en hamster slänger aldrig något. När favoritbilderna var funna, startade bortsållningen. Typ bilder från djurparker med Instamatic-kamera, där sökaren satt en bra bit vid sidan av objektivet så att motivet alltid hamnade i ena kanten. Suddiga ungdomsbilder på människor man sedan aldrig mött... osv.

       

Arbetet tog några dagar. Ju närmare slutet dess mer intensivt. Det måste ju ta slut nån gång också. Och gissa om mina ryggmuskler värkte... Mot slutet blev jag allt djärvare och slängde negativ som jag aldrig skulle ta fram om papperskopian brann upp. Bort, bort, bort... Och bort åkte även den otympliga pärmen av tokigt storformat.

Favoriterna har nu plockats in i små behändiga negativalbum i kassaskåpet. Har man inga juveler får det ju plats en massa annat;-) Börjar bli rätt nöjd. Håller på med indexlistorna. Lagom att ta en paus för att lägga ut bilder från försommarvärmens vårmånad MAJ där svalan sjunger från sin 'specialtråd' på nocken, vitsipporna lyser i Parken, förgätmigejen blinkar så blygt och kabbelekan prålar å det väldigaste i dammen.

              

Av Margus - 12 maj 2013 23:07

För snart tio (?) år sen hörde jag i P1-programmet Techno talas om att ’rippa vinylskivor’ och blev sugen. Dvs. att digitalisera sina LP-skivor till MP3-filer. Det fanns programvaror, mer eller mindre krångliga, att ladda hem och… ja, saken föll. Och ännu fungerar skivspelaren här hemma så…


I veckan berättade en vän om en skivspelare (se bilden) som både kan spela cd-skivor, kassettband och vinyl-LP samt kopiera dessa till USB-minne. För överföring till dator som sedan kan bränna egna CD-skivor med ljudfilerna. Vännen hade både köpt och prövat så… yes, det tändes ett hopp. Hur många är vi inte som har hyllmeter av gamla vinyl som man undrar vad man ska göra med…

Lilla Huset skiljer'utryckningar' som påkallas av måsten, typ tandläkare, läkare, frisör, matinköp eller bilprovning, jämfört 'utflykter' som sker av egen fri vilja. Detta var en trevlig utflykt till Clas Ohlson i Lidköping (större butik än i Trollhättan) och vintersäsongen är räddad. Här ska rippas vinyl på löpande band.

Och när vi är klara med hela skivsamlingen så byter marknaden teknik, till något vi idag inte ens har hört talas om...  

HEJ, OCH VÄLKOMMEN !

      

  Visa presentation

Avdelningar i bloggen

Så var det då... denna dag

Sök i bloggen

ARKIV från start 14 mars 2007

Ti On To Fr
    1 2 3 4 5
6 7 8 9 10
11
12
13
14
15
16
17
18 19
20
21
22
23
24
25
26
27 28 29 30
31
<<< Maj 2013 >>>

   Underbar video från YouTube

  

Bra historiebok på internet

Mina länkar

Antal besök

Följ bloggen


Skapa flashcards