Fågelperspektiv

Alla inlägg under april 2013

Av Margus - 12 april 2013 00:24

Filmtajm! Här kommer en film med vår lilla hundfamilj från 2002 när alla var i sin krafts dagar. Åldfrun Hanna (9), Ulrik (7) och ’Systrarna Bus’ fast de inte alls var släkt; Lisa Långben (4) och Sigrid (4). Klippen spelades alltså in för elva år sen. De första darriga tagningarna med en för den tiden ny DV-kamera. Sedan hände en del på hälsofronten varpå hjärnan slog bakut inför all teknik. Den har man fått jobba upp sig på, och allt tar sin tid.

Det här är som att voffarna lever igen. Minnet känner plötsligt doften av var och en. Verkligen mysigt att äntligen kunna se dem igen. Och tänk... det är nu exakt ett år sedan Sigrid somnade in, och vi blev helt hundlösa. 40 minuter råfilm har klippts till knappt 13 minuter. Här ges också en föraning om våren. Materialet filmades i majgrönska, bofinken sjunger och blomningen är igång.

Verkligen länge sen jag lade ut en film på Tuben. Det märks redan när man ska logga in. Ändringar, ändringar… hela tiden. Varför kan inte saker få vara som de är. Jobbigt att lära om stup i ett. Nu fick man en röd lapp uppslängd i ansiktet om att "användarnamnet inte gällde". "Logga in med e-postadressen…!" Då fick man rota fram den ur lösenordspärmen (man har ju fler).

Sen fick jag propåer om att mitt kanalnamn "var krångligt". ”Byt till ditt riktiga namn istället” stod det. Jag framhärdade igenom några dialogrutor innan jag äntligen kom in. Då sägs det vara ”fel bildformat" (har fungerat förut), och att jag borde byta till nya YouTube-designen. Näej, jag vägrade.

Tydligen VAR formatet fel för det blev bra skakigt att se på. Nu är det bytt till förhoppningsvis bättre format.

Av Margus - 10 april 2013 21:52

Avverkning i skogen intill. Alltid roligt att se de stora maskinerna som sparar så mycken mannakraft. Hanterar stora träd som plockepinn. Grannen har tur, tjälen ligger ännu djup. Inga skador alls. Hittills, vill säga... Nu spås vårregnen komma och maskinen hinner väl inte helt klart innan dess. Vi ska i alla fall hämta lite tallgrenar till fåglarna.

Värsta tröttheten efter ’klockställartramset’ har passerat. Nyduschade, efter båd pedikyr och manikyr samt bytta lakan i sängarna känns Lilla Huset redo att möta våren som SMHI utlovat.

Tranor har passerat, lärkorna sjunger som tosiga ute på åkrarna. En – säger en - tofsvipa siktad. Sju koltrastar anlände i morse, men av stararna synes inkentinken.

Trastarna var hungriga. Vi slängde ut både russin och bröd. Sen sågs de värma sig i solgasset vid dammen. Hade väl tvättat av sig resdammet, kan man tro. (Knappt synliga på bilden... följ pilarna, hehe)

     

Av den tjocka isen återstår nu bara några tunna isflak på dammen. Fiskarna anas rödaktigt genom envis nattis – ny för varje natt. Vi gläds oerhört åt en endaste liten gul blomma som står så öde i rabatten, troligen vintergäck. Ytterligare en (krokus?) har lättat lite på förlåten. Det har verkligen varit segt i år.

Av Margus - 10 april 2013 21:47

Jag gick med i PRO kanske ett år före Husbonden. Tidningen kom i mitt namn. När Husbonden blev medlem skrev PRO plötsligt HANS namn på tidningen istället. Är det gammeldars könsmaktsordning, eller vad…? Har låtit det passera. Men ibland så ringer PRO om sina lotterier…

Härom veckan hände det igen (alltid ett Malmönummer). Manlig röst ville tala med Husbonden.

- Vem är det? frågade jag.

- Det är PRO.

- Gäller det lotter, sa jag.

- Ja, det gäller förändringar och förbättringar, svarade Den Anonyme.

- Ja, du förstår, vi inte är ett dugg intresserade av lotter här, bet jag av.

- Nähej okej då… men TACK SÅ MYCKET FÖR ATT JAG INTE FICK EN CHANS ATT TALA MED HUSBONDEN.

Sade rösten med skärpa och lade på.


Försök till analys:

Och…????  Varför blev människan så störd av detta?

Telefonören visste förstås (borde vetat) att även jag är medlem.

Varför dög det inte med den som svarade?

Trodde han att Husbonden skulle vara lättare att övertala?

Om så skett, avsåg han då att med ”övertalning” orsaka konflikt i äktenskapet, eller?

Han borde inse att gifta personer har gemensam ekonomi och gemensam syn på deras lotterier.


PRO har ibland underliga saker för sig.

Av Margus - 10 april 2013 10:30

 

"Låt oss privatisera hennes begravning.

Lägg ut den på anbud och acceptera lägsta bud.

Det är vad hon skulle ha önskat."


Funnit på Fb, fritt översatt, efter den brittiske regissören Ken Loach




Av Margus - 9 april 2013 22:20

Lilla Stella är helt återställd från tillbudet i januari. Alla uppföljande prover var perfekta. Livet leker igen och nu (vid 22 månader) strömmar orden fram, som t.ex app (för mobilen). Vad annars? Snart är vi hopplöst efter. Kommer vi alls att tala samma språk om några år?

       

Ljud som nog är generationsöverskridande är t.ex hur det låter när lilla musen Pyttan sitter på toa, ksssssss eller frpfrp. Vilket var trösterikt att höra;-) Back to basics.

Flickebarnet har också varit på påskparad och fröjdat, utklädd till påskkärring och allt. Hittade ny vän - en påskhare att krama. Bilderna talar för sig själva. Böcker, musik, lego och mobiltelefoner hör till intressena just nu. Och glasögon är senaste trenden – i alla former.


För övrigt var det 'bara' -1,9 i söndags morse. 'Varmaste' morgontempen på över en månad! I morse var det -9 igen. Suck. Själen är stelfrusen och trött. Man vet ju inte vilka kläder man ska ha på sig heller. Hela hallen är fylld av alla alternativ. Man sätter upp fingret i luften och känner efter, rycker till sig det mest troliga och... får tji ibland. Brrrr...

Av Margus - 8 april 2013 21:53

Ringde Byns duktiga databutik härförleden. Numret har man ju i huvudet - fem siffror. Möts av en telefonsvarare som säger:

”För att det ska vara lättare för dig att komma ihåg vårat nummer har vi bytt till 0705-XX XX XX….!”

Va? Ett helt nytt nummer. Och hur lätt blev det..?!

Till saken hör att databutiken sedan ett par år varit ansluten till en sån där ’kedja’. Nordway Store. Kanske för att få ner inköpspriser å sånt. Det har gått bra med det gamla numret hittills – DET SOM ALLA KUNDER REDAN KAN.


Sen kom det mer… och jag fnissade nästan på mig:

”Vill du beställa eller fråga om något – tryck 1. Gäller det reparation på inlämnad dator – tryck 2. För support – tryck 3. Och fakturor – tryck 4.” I databutiken jobbar två (säger två) pers stadigvarande, den ena på halvtid. Ibland med någon förstärkning. Fler är de inte! Knappval blev så larvigt… Som om man kommit till Trafikverket, eller nåt.


Ingen skugga må falla över Byns suveräna lilla databutik som vi har stor glädje av och anlitar flitigt. Kundvänliga, serviceinriktade, kunniga osv.. Det måste väl vara den där ’kedjan’ som hittat på nåt. Har inte hunnit fråga än.




Av Margus - 8 april 2013 21:45

Lider med Junselevargen som utsatts för detta djurplågeri. Att gång på gång flytta den stackars vargtiken söderut för att VARJE GÅNG finna att hon går tillbaka norrut där hon vill vara, är inget mindre än plågeri. Fyra gånger har hon nu tagit sig tillbaka. Fyra gånger! Så här får man inte bete sig mot djur. Sveriges vargpolitik är rena larvet, man får ju skämmas.

Nu har i alla fall Junselevargen kommit ’hem’ till renmarkerna igen och ska visst inte flyttas någon mer gång. Kanske är det hennes smala lycka att hon nu tappat sändaren… EU svarade visst i ärendet vid ett tillfälle: att samerna ”kan väl hägna in renarna”. Vi talar kvadratmil stängsel…! Hur mycket begrep de?


Sen bråkas det om några sälungar som Kolmården tydligen räddat från ’barmarksäventyr’. Naturvårdsverket krävde att de snarast möjligt skulle släppas ut (kanske mot säker död) eller avlivas. Hur dumt får det bli? Nu har Kolmården fått dispens för att släppa dem senare, välfödda och vid gynnsamma omständigheter. Undrar stilla, sitter det bara fega idioter på alla myndigheter numera?

Av Margus - 7 april 2013 22:56

Sällsynt besök vid Lilla Huset idag. En stenknäck. Skulle just fälla ner markisen mot morgonsolen på kontoret… och där satt han. Sträckte ut armen efter kameran. Husbonden tillkallades. Fick hyggliga bilder som ’photoshoppats’ lite. Tur att vi flyttade in fågelutfodringen till trädgården, annars hade vi missat den maffiga upplevelsen. Plus alla andra pippisar som vi äntligen kan njuta av på närmare håll. Lyckat.

       

Stenknäcken är vår största fink (18 cm) med mycket kraftig och stålblå näbb. Inte så där jättevanlig och rätt skygg. Tur jag inte han rycka i markisen, för då skulle vi inte sett röken av celebriteten. Den äter gärna körsbärskärnor och det krävs tydligen 50 kilos tryck för att krossa dem. Inte dåligt av den där näbben.

       

Den häckar i stora delar av Europa och varmare delar av Asien. De nordliga populationerna flyttar. I Sverige förekommer den mest i södra och mellersta delarna, tidigare sparsamt men har tydligen ökat något på senare tid. Allt enligt Wikipedia. På Artportalen kan man kolla upp fler observationer.


HEJ, OCH VÄLKOMMEN !

      

  Visa presentation

Avdelningar i bloggen

Så var det då... denna dag

Sök i bloggen

ARKIV från start 14 mars 2007

Ti On To Fr
1
2
3
4
5
6 7
8 9 10
11
12
13
14
15
16
17 18
19
20 21
22 23 24 25 26 27 28
29
30
<<< April 2013 >>>

   Underbar video från YouTube

  

Bra historiebok på internet

Mina länkar

Antal besök

Följ bloggen


Ovido - Quiz & Flashcards