Fågelperspektiv

Alla inlägg under februari 2013

Av Margus - 17 februari 2013 20:59

Nyheten gav rejält adrenalinpåslag vid sängdags och stal sånär min skönhetssömn. Lästes på Text-TV i går kväll. Nu har regeringen gett sina handgångne män (Försäkringskassan) i uppdrag att analysera vilka typer av människor som är sjuka i psykiska diagnoser. Se upp, psykologer – regeringen är på krigsstigen!

Studien ska ge ”en beskrivning av karaktäristika för de personer som har ersättning från sjukförsäkringen i psykiska diagnoser". Alltså vilka särdrag (!) som kännetecknar dem som fått psykisk diagnos. Regeringen/FK ska tydligen också röra om i diagnoserna… eller hur man nu ska tolka texten ”analys av diagnospanoramats sammansättning”. Bäva månde de utmattade och sammanbrutna i detta land.

            

Först torterar regeringen samhällets svaga som redan har det svårt med sjukdom och arbetslöshet, kastar ut dem från försäkringar de har betalat premie för (FK och a-kassa). Låter myndigheten (FK) håna, trakassera och förfölja dem med ord som ”du kan ju ligga ner och jobba”. Man låter arbetsgivare hämta sina ’slavar’ i FAS 3 hos Arbetsförmedlingen. Och när de sjuka  och jagade klappar ihop totalt kommer detta… då  ska den högerledda regeringen i Sverige utreda vilken sorts människor som inte tål behandlingen!


I nazistiska koncentrationsläger var personer med psykisk ohälsa (förr mentalsjukdom) inte värdiga att leva. De märktes med svart triangel ihop med övriga ”asociala element och arbetsskygga” som t.ex zigenare, förståndshandikappade, alkoholister eller tiggare med flera.

Av Margus - 17 februari 2013 20:46

”Det här är ju överblivna hästar från Rumänien. Hoppas nu bara inte att den där numera överblivna påven också dyker upp i nåt paket från Findus.” Ett citat från radions satirprogram Public Service i morse.

Ja, vem vet vilka horribla överraskningar som väntar när köttet börjar dna-testas. Frågan är om vi vill veta. Min gissning är att testerna ganska snart kommer att mörkas för att strax därpå läggas ned. Det är nåt sjukt med de fria marknadskrafternas globaliserade matproduktion. Utom räckhåll för all kontroll.

Någon föreslog häromdagen att vi konsumenter måste bli bättre på att läsa varudeklarationerna. Ja, den som det kunde - utan lupp… Matproducenterna för krig mot oss. De vet exakt vad vi vill ha, men gör precis tvärtom. Innehållsförteckningen på mat har oftast mindre stil än försäkringarnas finstilta. Med allt konstigare namn på ingredienser och tillsatser och på felöversatt ’nordiska’ om det ens finns med. Men svenska flaggan har de lärt sig hur den ser ut!

Den nya heliga ’valfriheten’ i butiken som skulle vara ”så bra för den fria konkurrensen” innebär bara valfrihet för producenter och butikskedjor att fritt välja vad de vill lura på oss. Tugga och svälj!

I Lilla Huset värld äts hemlagat så länge vi klarar oss själva, köps svenskt griskött (ej nöt)från lokalt charkuteri och läses varudeklarationer te'ss ögona' blö'r. I övrigt tvås händerna.

Av Margus - 11 februari 2013 22:29

Undrar när min läkare ska ringa och bjuda på inälvsmask som medicin… Det pågår nämligen forskning för att få fram detta biologiska läkemedel mot bl. a. Crohns sjukdom. Och jag är positiv! Jag menar, det sker ju under ordnade former, hygieniskt och kontrollerat. Och går det snett finns det väl maskmedel. Back to basics…


Tyska läkemedelsbolag gör nu kliniska försök med inälvsmask till patienter med Crohns sjukdom. Studierna visar att symtomen från sjukdomen minskat när patienterna fått svälja ned ägg från masken trichuris suis, grisens piskmask. På Karolinska institutet görs kliniska försök med möss.

Forskare tror att vi blivit sjukare för att maskarna försvunnit ur vår tarmflora. Att vårt immunförsvar som förr användes mot maskarna nu attackerar den egna kroppen, vilket är fallet med autoimmuna sjukdomar. Det är teorin för att inälvsmaskar ska användas för behandling av bland annat svår kronisk autoimmun inflammatorisk tarmsjukdom – som min crohns.

I takt med att inälvsparasiterna trängts undan har flera svåra autoimmuna sjukdomar ökat efter 1990-talet, t.ex MS, diabetes typ 1 och inflammatoriska tarmsjukdomar som crohns sjukdom och ulcerös colit. Allergier nämns också.


Enligt test på människa där patienten fick dricka 2500 maskägg i sportdryck förbättrades symptomen i flera månader framåt utan besvärliga biverkningar. Men det finns problem också. I länder där inälvsparasiter är vanliga hjälper inte tbc-vaccin. Parasiterna kan också ge blodbrist, undernäring och förstoppning. Så maskäggen som ska användas får inte innehålla andra infektioner, måste vara bra piskmaskar, från rätt grisar med rätt foder.

Piskmask i minigrisar odlas sedan 2004 i Danmark åt ett tyskt läkemedelsbolag som gör kliniska försök på människor. Man tror att immunbalansen kan återställas på detta sätt. Maskarna kan då bli godkända som biologiskt läkemedel.

Jag som prövat cytostatika och är skräckslagen inför - och därför har vägrat - kemiska läkemedel som t.ex Remicade ser nu hoppfullt på framtiden. Kanske kommer det något… Undrar bara: ska denna forskning sägas gå framåt eller bakåt?


Sen forskas det på bajsimplantat också, alltså att vanlig avföring från en frisk person sprutas in i tarmen hos människor som drabbats av den diarréframkallande bakterien clostridium difficile. Fast det gäller nog inte mig. Men ändå…

Av Margus - 10 februari 2013 23:04

En del prylar går rakt in i hjärtat på en. Surfplattan överstiger alla förväntningar. Bästa köpet någonsin. Stor förundran inför detta märkliga objekt. Sjunger paddans lov idag.

Den här saken använder vi verkligen. Nya ljusstarka ”retinaskärmen” är enastående i skärpa och lyster. Perfekta färger. Även dåliga bilder blir bra i den. Ljudet är finfint. Både stark och snabb. Fulländad. Utvecklingen kan nästan stanna här…

     

Vinterstudions skidskytte gjorde oss sällskap på lunchbordet idag. (Det bästa mamma har sätter hon på bordet… ) Mindre än en A4, ju. Och nu när SVT sänder alla program via Internet är det perfekt. P1:s Filosofiska rummet hördes vid brasan, med plattan uppställd på stolen intill mig. Suverän att ha i knäet. Eller på magen om man ligger ner och läser nättidningar.

Används som uppslagsbok. Sträcker bara ut armen och får… svar direkt. Förr fick vi vänta tills datorn sattes på vid kvällstid – och då hade man redan glömt vad som skulle sökas efter. Hela världen som i en liten bok. En makalös mackapär, denna där. Hundratals funktioner återstår att utforska, har bara prövat en bråkdel… Tillstår nu att en del appar faktiskt är nödvändiga – för att kunna lyssna på radio t.ex Återtar mitt föraktfulla fnysande över onödiga diton häromsistens;-)

     

Att fodral behövdes märktes genast. Den var både tung och hal för att bara hållas med handen. Riskerade att glida ur näven. Nu har man rätta greppet. Av en ren händelse valdes inte Apples vanliga fodral med viksystem. Slumpen valde ett ”Belkin cinema folio” av konstläder och nylon. Bilden fladdrade upp på databutikens skärm och jag slog till. Ångras ej! Helsmart konstruktion, underlaget med gummiartade räfflor ger nästan valfritt antal lutningar.

       

För övrigt...

har träningsvärken varit olidlig. Börjar ge sig nu. Men här har värkt... även i stillhet. Kändes som växtvärk. Fick ta både liniment, värktablett, massage och värmedyna på låren för att kunna sova. Har lindrats något nu.

Gulsparvarna har slagit sig ner här för ett tag. Glada solstrålar i vintermörkret. Lite sol på pippisarna skulle givit bättre skärpa, men i paddan ser bilderna perfekta ut… hehe.  

Av Margus - 8 februari 2013 22:56

Har knappt någon egen tid numera. Hur roligt man än har som pensionärer, och hur bra man än trivs tillsammans så är ett obestridligt faktum detta. Väldigt lite egen tid. Det tog ett år att vänja sig vid nya rutiner, nya möjligheter, sämre ekonomi… Kanske tar det ännu ett år att finna nya sätt att få egen tid.

Husbonden fick ledigt från fåglarna idag. Årlig besiktning hos doktorn. När de dagliga sysslorna var klara tog jag itu med städning hos nymfer och papegojor. Hela Royal Suite på egen hand. I egen takt, egen planering, på eget sätt. Så nöjd med mig själv har jag inte varit på länge. Träningsvärken sitter som en smäck - i lår, knän och rygg – värre än efter hantlarna. Här går inte att köra smygstart, det ska bara göras klart. Också ett sätt att utnyttja sin egen tid!

När mörheten ändå infunnit sig var det lika bra att bädda rent i sängarna, tvätta en del och göra åldringsvård på ’my very self’. Ty i morgon vet ingen om ryggen ens kan böjas;-) Toknöjd med dagen!


För övrigt...

har Nyhetens Behag har lagt sig. Det är lugnare på Lilla Husets IT-front. Lärt mig massor på och om paddan – och det är inte färdigt än, men… det är skönt med tystnad och stillhet också. Här har snöat i dagarna två, snöslungan kördes för andra gången och stora 'norrlandsplogen' gjorde vägen. Narig vind, trots få minusgrader.


Ett 20-tal gulsparvar gästade utfodringen idag. Så många var de minsann inte under Stora Fågelräkningen 25-28 januari då vi till SOF (Sveriges Ornitologer) rapporterade 18 talgoxar, 12 blåmesar, 3 entitor, 6 gulsparvar, 2 hackspettar, 3 skator och 30 pilfinkar.

Barnbarnet Stella är sig själv igen efter hjärnhinneinflammationen. Glad och pigg. Tack och lov. Och Väninnans gubbe är hemma från sjukhuset. Arbets-EKG görs framöver eftersom ’vinterkräken’ gjorde honom så matt.


På våra sjukhus görs nu försök med matserveringen i Västra Götalandsregionen. På NÄL i Trollhättan ska patienterna kunna välja mellan 16 rätter – varje dag. Och bestämma sig så sent som tio minuter före maten! Sexton rätter! Så många rätter har inte ens restauranger. Ska detta verkligen vara nödvändigt! Och allt medan överbeläggningar och underbemanning ger vårdkaos. Hur tänkte man här?

Av Margus - 7 februari 2013 22:14

Redan i morse kom det över mig... döden.

I morse var det exakt två år sedan vår lille tappre soldat Gammelman Ulrik upplevde sin sista dag. Mindes känslan och händelsen mitt i frukostsysslorna, hur han fick sin stroke och den brådstörtade färden till veterinären. Han var speciell, den pojken. Många fina och roliga minnen.


Längre fram på dagen kom dystra tankar tillbaka. Det där med döden... och testamenten.

Ibland undrar vi ju lite till mans hur slutet ska te sig – för oss själva.

Efter att själv ha sett respektive hört om ett par åldriga människor där både syn och hörsel försvunnit och därtill för personer som också lidit av demens, så undrar man… Vad är ett värdigt liv? Man kan ju inte sätta sig till doms över hur någon annan upplever sin situation. Bara gissa.

Om man som dement lever i totalt mörker, total tystnad och ständigt är både uttröttad, ängslig och osäker – dementa är ofta det - då undrar man hur livskvalitén ser ut. Vi säger ofta spontant mitt i livet att ”jag vill då inte sluta som en grönsak”. Är det då dödshjälp vi ropar efter?


Våra husdjur har rätt till dödshjälp när livet inte längre anses värdigt. Vad som menas med värdigt baseras ofta på ett resonemang mellan djurägare och veterinär. Mänskligt liv, däremot, betraktas som okränkbart. Men dödshjälpen diskuteras ofta, och den kommer att införas. Förr eller senare. Det är min personliga gissning. Är det utveckling – eller avveckling?

Vill jag ha en spruta när den tiden kommer, när allt hopp är ute? Förmodligen. Men då ska allt hopp till förbättring vara ute. Och försämringen får inte bero på söndermedicinering. Jag menar… vi har ju sett exempel på övermedicinerade som företett alla tecken på att döden var nära förestående, men som piggnat till som genom ett under när vissa mediciner plockats bort. Sånt får bara inte ske. Alla har rätt till ett värdigt liv, så länge det går. Frivillig dödshjälp innebär att patienten uttryckligen har begärt att få hjälp att dö.


Hur ska en dement person som mist både syn och hörsel kunna fatta ett rationellt beslut om sin egen dödshjälp? Ingen annan ska behöva fatta beslutet åt en. Ingen vill – eller ska – bära det tunga ansvaret. Ett testamente är nog lösningen. Vilket skrivs när man ännu är "vid sina sinnens fulla bruk" som det heter. Det blir nog knepigt att formulera exakt vid vilka tänkbara framtida scenarier som man tror sig om att vilja slippa ifrån livet.  Ska nog fila på ett sånt där, för det kan komma att behövas. Någon gång när beslutet om dödshjälp är infört. Fram tills dess kämpar man mot förfallet - så länge det känns meningsfullt.

Av Margus - 6 februari 2013 22:39

Vinterfåglarna kvittrar och himlen är grå. Snötungsgrå. Snö har vi fått, minst en decimeter. Husbonden fick ledigt från fågelhuset i morse för att skotta och slunga. Mer faller i skrivande stund. Förmiddagspromenad pulsande i snö, krönt av ljuvlig fläskpannkaka… samt en lutare…

Tror jag pratat i telefon i flera dagar. Jo, det stämmer nog. Vissa perioder blir det så. Väninnans make fick vinterkräk härom kvällen, ett kort och intensivt förlopp. Över på två timmar, men med kända krämpor av andra slag och hög ålder fors det i amulans till sjukhuset där han nu tillfrisknat men fortfarande är darrig. En grym pärs för gamla och sjuka. Väninnan tycks ha klarat sig, peppar, peppar…

Annan god vän ringde störtförkyld och kraxade så till den grad att jag sånär lade på luren. Trodde det var en japansk försäljare eller nåt. Men det redde ut sig. Kraxande röst på hackig mobil är ingen höjdare.

Kuverten för Grannsamverkan är utdelade. 19 hushåll fick var sina listor med namn och telefonnummer – utifall något oönskat händer. En ringde med ens och meddelade att det stod fel nummer för hans del – hej och hå, så tokigt det kan bli. En annan ringde och hoppade av. Håhå jaja…

Och AL:s sjukersättningssärende rör på sig. Handläggaren ringde AL med positiva signaler. Hon tillstyrker, men kan inte gå i god för beslutsfattarna. Det handlar om veckor nu… hoppas, hoppas.

Sen har jag hjälpt ett par grannar med program till sin bärbara. Det gick vägen;-) Och när kvällen kommer är man trött och kikar lite på tv. Ny serie om Rektorerna i kväll – hygglig.

       

  Bilderna lånade från http://www.tranahemma.com

I övrigt svingas hantlar högt och lågt, och pilatesbollen rullar. Jäklar vilka övningar jag hittat på nätet på Träna hemma! Mängder! Träningsvärken är just nu sådär lagom. Pilatesbollen är suverän. Hantlar är fantastiska uppfinningar. Nobelpriset till den som uppfann dem. Undrar vilka muskelgrupper som sitter under gäddhänget? Nöjd om det kan åtgärdas - samt "cortisonbältet" runt midjan. Motivationen är stor. Sen gäller… disciplin!!!

Bästa träningen är den som blir av.

Av Margus - 2 februari 2013 23:18

- Förbaskade APOR, muttrade jag en hel timme här i kväll. Skulle just ta mig an AL:s aktuella överklagande till Förvaltningsrätten. Visserligen klipper och klistrar jag friskt numera, så det är inte såå jobbigt. Men för att orka bara detta krävs en viss samling. Ordet apor är i sammanhanget en skymf mot de oskyldiga djuren i fråga, men jag fann inget annat i min frustration. Måtte våra rara kusiner (aporna) förlåta mig. Och slutligen fick jag iväg ett förslag till AL… puh.

Försäkringskassans agerande blir efterhand allt klarare, det handlar helt tydligt om ett strikt förhalande av ärenden. Här kan ingen som helst avsikt spåras för att "göra rätt". Nej, nej. Förhala till sista andetaget. Tills den försäkrade tröttnar och ger upp, avlider av utmattning eller… tar sitt liv i ren förtvivlan.


Man skriver i senaste avslaget bland annat: ”Du har angett att […] du har tre olika sjukdomar ME/CFS, fibromyalgi och IBS och dina läkare styrker samsjuklighetens betydelse för din arbetsoförmåga för resten av livet.” Man summerar alltså att AL HAR ANGETT DETTA som skäl, men tillstår varken att läkarintygen de facto styrker saken – eller att intygade sjukdomar föreligger. En avgörande skillnad! Det betyder ungefär att FK skiter i vad läkarna har skrivit (har de ens läst?). Det antyder också att AL ljuger, kanske även att läkarna ljuger. För FK vet bäst! Dvs. att hon ”inte är sjuk. Inte ens till 25%”. Vad sen än alla läkare i världen anger.

FK konstaterar också att Förvaltningsrätten godkänt 50% sjukpenning för en tidigare period i samma sjukfall. Det skiter de också i. För FK vet bättre än Förvaltningsrätten! Dvs. att AL "inte är sjuk. Inte ens till 25%" - oavsett vad Förvaltningsrätten har ansett. Det är MEDVETEN FÖRHALNING i väntan på naturlig avgång.


Så utstuderat elakt och förslaget. Må dessa regeringens handgångne män (och kvinnor) hemsökas av ruggig vedergällning för att man lånar sig till denna raffinerade utslagning av oss, svenska folk i vårt eget hemland, när vi blir sjuka. Vi ska aldrig glömma att denna behandling kan drabba precis vem som helst av oss – även FK-personal. Arbetslöshet kan en frisk person kanske göra något åt genom att flytta, gå ner i lön eller förnedra sig i värsta fall. Men… mot sjukdom och olycka står vi oss slätt. Jag håller alliansregeringen - och ’Herr Reichfeldt’ personligen -ansvarig för fördärvet av vår försäkring som vi betalar premier till.

--------------------------

För övrigt...

hörde jag att alliansens stödpartier FP, C och i synnerhet KD nu vill höja taket i arbetslöshetsförsäkringen. Minsann! Så dags nu när de vill vinna röster för att vara kvar i riksdagen. Varför vägrade de inte detta illvilliga system – i tid - istället för att rösta igenom det! Vi ska inte glömma vad de gjort mot oss, sina landsmän. Förräderi, kallar jag det. 

HEJ, OCH VÄLKOMMEN !

      

  Visa presentation

Avdelningar i bloggen

Så var det då... denna dag

Sök i bloggen

ARKIV från start 14 mars 2007

Ti On To Fr
        1 2
3
4
5
6 7 8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23 24
25
26
27 28
<<< Februari 2013 >>>

   Underbar video från YouTube

  

Bra historiebok på internet

Mina länkar

Antal besök

Följ bloggen


Ovido - Quiz & Flashcards