Fågelperspektiv

Alla inlägg under december 2012

Av Margus - 21 december 2012 21:44

Är nu redigt trött på lampeländet. Från trygga Luma och Osram som man visste precis hur de såg ut och var beskaffade - till hur många sorter och fabrikat som helst. Tror förbaskemej att glödlampan såg likadan ut från mina första barnaår och fram tills detta elände började. I femtio år. Formerna var enkla, ett fåtal att välja på. Man valde bara effekt. Och liten eller stor fattning, sen var det klart.

Vem bryr sig om designen på en glödlampa som ändå inte syns under lampskärmen? En del är så långa att de sticker ut därunder och BLÄNDAS!! Man kunde väl för jisse namn behållit formerna även om de blir energisnåla! Och förpackningarna då… otympliga, inplastade saker som sticker ut och rivs, och med sina olika och skiftande former är i vägen på alla upptänkliga sätt. För varje inköp har det kommit nya som man inte känner igen. Vad var det för fel på vanliga fyrkantiga kartonger. Som gick att stapla i lådor och hyllor.

Sist fick vi tag i en sort med blåaktigt (!) sken. Det framgick inte alls på kartongen att det var BLÅTT. Råkade sätta den i lampan vid den röda fåtöljen (se bilden) och det blev helt fel effekt. Omedelbart byte. Inte heller butikerna fixar röran. De kan inte ha stora lager p.g.a priset. Fabrikat och design varierar så ofta att butikerna inte klarar prismärkningen – för en gångs skull FÖRSTÅR jag dem!

Efter flera år med de energisnåla har vi nu lyckats få in i våra ’dumhuvuden’ att 11W = 60, att 8W = 40 osv. Att E14 står för liten fattning och E27 för stor dito. Då byter handeln till LED…! Nya beteckningar. Nya former. Nya fabrikat…! Är allt detta nödvändigt. Usch och tvi!


Tack Thomas Edison för glödlampan! Men jag önskar nästan att den tidiga – och särskilt gedigna – glödlampa som tydligen aldrig kom ut i handeln hade nått oss konsumenter. Den lär visst lysa ännu…

Av Margus - 20 december 2012 22:50

I vår trådlösa eufori slarvades med ersättningen till den som fixa't, och det man inte har i huv'et får man ha i bena'. Rättades i dag. Galenskapen firar triumfer... Då euforin ännu består beställdes på stående fot även en lap! Men först en nap... 

Husbonden väckte med lunchen klar. Lyxigt. Hamstrandet och bunkrandet har tagit på krafterna. Väl pigg igen fixades presentationsbilden i bloggen - för andra gången i år. Ändringen jag gjorde i mars blev inte bra. Tvangs då att förse bilden med ytterligare en ram för att inte Bloggplatsens förkärlek för uppfläskade bilder skulle göra den för stor. Retat mig sen dess. Ruvat på lösning i ett halvår. Nu kom jag på't. Man behöver inte använda Bloggplatsens färdiga mall för presentation - man gör sin egen! Färdigt.

Har också kompletterat min videokanal på You Tube med flera favoritklipp på belgiska kallblodshästar. Inte mina egna filmer alltså. Maffiga pållar! Kan ses av alla som tittar in på Margus Film och där väljer "Utvalda spellistor" i högerspalten. Ojojoj, så fort kvällen gick... natti, natti.



Av Margus - 19 december 2012 23:20

Bil efter bil halkade omkring i snömodd och hönsskit på bôggda i söndags kväll. Lämmen på en lastbil full med gödslet gick sönder och skiten rann ut på vägen där ett hundratal bilister fick bilarna insmorda undertill.  På sociala medier ropades varningar ut för hönsbajsbältet i Tengene.

Väninnan med make hörde till dem som drabbades. Det märktes först när de klev ur bilen och kände den vidriga stanken. Eftersom Byn inte har någon biltvätt blev det till att ta sig två mil till närmaste biltvätt. Både där och på andra orters tvättar ringlade sig köer av hjälpsökande stinkbomber långa. Inget man vill uppleva.

Råkade själv ut för en liknande grej i våras. Stanken satt i ett bra tag. Men det var 'bara' koskit. Jämförelsevis en fis i rymden.


För övrigt... så har Järntorget i Göteborg för några dagar blivit Sveriges Tahrirtorg. För att tjejer ’hängts ut’ med bild och skymfande tillmälen på Internet. I Sverige används facebook för att kalla till förtalsupplopp. I Egypten för att kräva demokrati.

Av Margus - 19 december 2012 15:18

Glädjen står högt i tak. Efter sju sorger och åtta bedrövelser är nätverket i gång i Lilla Huset. Trådlöst. Killen från databutiken har varit och farit. Inget fel på min installation, men... "saker kan hända. Alltid." Han hummade en del, rynkade pannan och knappade på datorn, ställde om några kanaler eller vad det var, lite "refreshing" och... "Nu kan du testa iPhonen igen".

Sagt och gjort. Men då hade Husbonden i ren desperation under vår otåliga väntan knappat in en lösenkod som låg i vägen. Den fick vi också hjälp med att ta bort och sen var det full surf. Nätverket hittades. Hello Wi-fi... here we come!

Nu kan man ju börja fundera på en laptop också, vad det lider...

Av Margus - 18 december 2012 19:43

Kunde väl ge mig den på att det skulle strula. Köpt ny router i Byns databutik. Trådlös, kanveta… Wi-Fi! Bad om hjälp med installationen. "Det skulle då rakt inte behövas! Man bara sätter i kabeln här och kör installationsskivan… klart!" Vis Kvinna vet dock att allting kan strula. Klart det gjorde det….

Äventyret vid datorn startade. Steg 1, steg 2… och sen kom frågorna… abrakadabra… men inget simsalabim. Nätverk hit och dit, namn och ord jag varken kunde eller förstod. PÅ ENGELSKA. Om säkerhet, brandväggar, hej och hå. Gjorde så gott jag kunde och Internet funkar – alltid nåt. Men fortfarande inget simsalabim. iPhonen hittar inte Wi-Fi. Så nu får butiken skicka nån i alla fall. Anade just detta.

         

Kikade idag på alster från en dockmakare. Säger man så? Tänker då mest på Geppetto som skapade Pinocchio, men det här var modernare. Det finns ju så mycket intressanta material idag, cernitlera och allt vad det heter. Och visst har man snuddat vid tanken på att prova, men inte mer. Nu fick man se hur någon annan lyckats istället. Bilägger några bilder på utställningen.

Av Margus - 17 december 2012 22:02

Skrämskott idag. Stora kameran låste sig…. Error blinkade… inget gick att utföra. Bommat och stängt. Manualen sa att CHR betydde att minneskortet var trasigt. Ut med det, prova annat… fortfarande error…  Hmm… om den ska blinka så där tills vi åtgärdar saken måste batteriet laddas, tänkte jag. Tog ur batteriet, blinkandet upphörde. In med det igen, och vips… var allt som det skulle. Faran över. Och sen låtsades jag som om det aldrig hänt. Bäst så.

           

Packat och klart. Har inte pysslat med julklappar sen… mannaminne... hur gjorde man nu igen… Lilla BRIO-spisen packades upp, monterades och packades ned igen. Jäkligt svår att slå in. Well… lite wellpapp hade inte varit fel. Fann några flyttkartonger i vedbon (brukar bäras ved i), luktade lite fukt, men vad gör man… de torkar nog vid kaminen.

Tre små bilar hade ingen låda. Skar ned gammal kartong till ny - mindre. Voila… har jag gjort förut! Trasslat med blanka snören som inte ville krulla sig sådär fint som de ska, men det fick duga. Ojojoj ojojoj,  ett sånt besvär man har….

     

Datorn tillbaka. Trasigt minne bytt. Tänk om man kunde byta ut sina egna minnen lika lätt. Njae, inte själva minnena förstås, men platsen där de ligger.

Således behövde inte Windows ominstalleras. Kanske behövs det sen ändå… ifall man drabbas av den där trojanen som sprider sig. Och som drabbar Windows! Den som stänger av datorn och ser ut som om Polisen gjort det, och kräver 100 euro för att man ska få ett lösenord för att få igång datorn igen. En del betalar…!! Hoppas slippa påhälsningen.

--------------

För övrigt är snön borta på vägarna. Konstigt att man på Byn inte tar bort de packade högarna på trottoarerna innan ny snö kommer. Framförhållning…nån.

Av Margus - 16 december 2012 22:35

Bannlysningen av pepparkaksgubbar i luciatågen spred sig som en löpeld. Man strök sången för att inte riskera stöta sig med någon, hette det från skolan i Laxå. Förbudet spreds snabbt till fler skolor. Rörelsen Den Svenska Flatheten lever i högsta grad med nerverna på utsidan. Vad ska slå detta?

Tioåringen Mio i Laxå blev rikskändis när han förbjöds vara pepparkaksgubbe som tidigare. Mammans reaktion är guld värd när hon sa att då ska inte Mio vara med i något Ku Klux Klan-tåg för det är vad det är – de har vita strutar och vita klänningar. VÄLFUNNET OCH BRILJANT!

Debatten gick hög. Mycken satir har skapats, t.ex jämförelser mellan Afrikas svält och Syriens krig, medan Sverige har problem med KAKOR. Nyheten om detta i-landsproblem spreds world wide – bl.a till Australien. Skolan fick backa och Mio var pepparkaksgubbe – till slut.

Vad blir nästa allergireaktion? Tomtenissen? Rollen går ofta till den minste. Har vi kränkt dvärgar så länge utan att reagera? Kommer krav på namnbyte av maträtter, t.ex brunsås, bruna bönor och… svartrot? Kränks ingen av våra gula ärtor, gul lök? Eller rödkål, rödspätta och röding? Hur ska vi i fortsättningen kunna äta raggmunk med tanke på klostermän? "Sudda, sudda, sudda bort varenda tradition…" Listan kan bli lång bara vi letar tillräckligt noga. Ynkliga fega, ängsliga Sverige som ingen stolthet har kvar.


"Vi komma, vi komma från Pepparkakeland, och vägen vi vandrat tillsammans hand i hand.

Så bruna, så bruna vi äro alla tre, korinter till ögon och hattarna på sne!"

Av Margus - 15 december 2012 20:46

Har just sett säsongens sista ”Sverige”, ett av mina favoritprogram. Ögonskärpan fastnade på tv-håll, om jag säger så. Dimsyn. Hjärnan klarar inte omställningen från gårdagens köldknäpp med -19,6 till dagens +2,8. Bara too much… Hänger inte med i svängarna. Trött och vilsen hela dagen. 

Äh, varför kämpa emot. Slutar här. Lika bra att invänta kvällens Dowton Abbey när ögonen ändå är inställda på tv-avstånd;-)

För övrigt har Lilla Huset sett flera avsnitt av årets julkalender som är både spännande och rolig. Men jag ser bara en ung Carin Jämtin (sossarnas partisekreterare) i Saga, den ena huvudrollsinnehavaren. Rena avbilden.

HEJ, OCH VÄLKOMMEN !

      

  Visa presentation

Avdelningar i bloggen

Så var det då... denna dag

Sök i bloggen

ARKIV från start 14 mars 2007

Ti On To Fr
         
1
2
3 4
5
6 7 8 9
10 11 12 13 14 15 16
17 18 19 20 21 22 23
24
25 26
27
28
29 30
31
<<< December 2012 >>>

   Underbar video från YouTube

  

Bra historiebok på internet

Mina länkar

Antal besök

Följ bloggen


Skapa flashcards