Fågelperspektiv

Direktlänk till inlägg 25 november 2012

Gud får inte vara med i kyrkan

Av Margus - 25 november 2012 23:06

Gud får inte vara med när skolan samlas i kyrkan. Advent står för dörren och då återkommer alltid debatten om skolan kan samlas i kyrkan. Skolverkets svar är ja – om det inte finns några religiösa inslag i ceremonin. Det klargör Skolverkets generaldirektör Anna Ekström och Claes-Göran Aggebo på DN Debatt idag. Man har tagit fram en juridisk vägledning för rektorerna.

Predikan, trosbekännelse, bön eller välsignelse av olika slag får inte förekomma, menar Anna Ekström. Men Stilla natt (advent) och Den blomstertid (sommaren) nämns i SVT:s Rapport som exempel på psalmer som kan användas, för att de ”hör till traditionen”.

Som om det vore att bara välja och vraka från ett utbud som ’är till salu’. Att bara klampa in på ’hotellet’ och ställa diktat: nu är vi här och ni får inte göra det och det, men den och den psalmen vill vi ha.

Ärkebiskop Anders Wejryd var tydlig i Rapport: "Jag tror inte man tagit saken på allvar. Stilla Natt är ju religiös så det visslar om det. Och Den Blomstertid handlar om Guds nåd. Det går inte riktigt att skilja på tradition och religion som dom gör nu."


Själv undrar jag vad som ska ske med altartavlan där det vanligen hänger en korsfäst Jesus. Ska den täckas över då? De tror jag inte kyrkan går med på. Jag hoppas att prästerna i Svenska Kyrkan står på sig. Allt eller inget.


Det finns uppenbarligen ett stort intresse av att hålla just avslutningar i kyrkan. Skollagen från 2011 (klicka på minibilden) om en icke-konfessionell skola orsakar årliga intressekonflikter om saken. I starkt religiösa bygder berövas barnen härigenom en avslutning som både föräldrar och bygd slår vakt om. Kyrkan har tydligen något som många vill ha. Det börjar bli dags för svenska folket att bestämma sig. Och förresten… Advent betyder ju Herrens ankomst! Ska dom kanske ändra namn på helgdagarna också?

Det är nog inte så avlägset som man kan tro, för socialdemokraterna i Alvesta föreslår på allvar att vi ska införa muslimska högtider som Eid al Fitr (Ramadans avslutning) och Eid al Adha eftersom muslimska barn ändå tar ledigt då. Man anser att det är ett nationellt problem. Allt enligt Aktuellt i Politiken.

Jag skäms nu å socialdemokraternas vägnar.

 
 
Ingen bild

Väninnan

26 november 2012 23:07

Gud får inte vara med när skolan samlas i kyrkan? Predikan, trosbekännelse, bön eller välsignelse får inte förekomma? Otroligt! Kyrkan är ju det hus där allt detta SKA äga rum. Med dessa premisser tycker jag att Skolverket ska leta reda på andra lämpliga lokaler att samlas i, både till Advent och till skolavslutningen, men inte kyrkan. Det finns aulor, gymnastiksalar, hembygdsgårdar. Där kan Skolverket och Generaldirektör’n hållas och införa nya käcka traditioner. Vi andra, gammal som ung, håller fast vid de traditioner som redan finns.

Margus

28 november 2012 00:13

Rätt, de som inte vill ha kyrkan ska inte dit. Men... vad göra för dem som VILL dit av tradition och behov? De besvikna borde höja rösterna och påkalla behov, men gör de det? Svenska folket sover. Och låter sig överraskas på sänkanten av nya påbud stup i ett.

 
Gubbfan

Gubbfan

27 november 2012 01:07

Inte behöver man vara så kinkig och tycka att de kristna kyrkorna är något speciellt.
Samlingslokal som samlingslokal. Bara ungarna slipper schamanens besvärjelser. F ö är det oftast utmärkt akustik i kyrkor så de passar utmärkt till musik och sång.
Dessutom antar jag att man i skolorna har lärt ungarna att julhögtiden egentligen har rätt lite med den där Kristus födelse att göra.
De kristna bestämde ju på 300-talet att Jesus var född i slutet av december. Anledningen var att romarna firade en glädjens fest till någon guds ära då. Och eftersom man höll på att förlora alla sina medlemmar, som ville festa då, beslöt man att Jesus var född just då och så kunde man få lov att fira och de kyrkliga dignitärerna kunde rädda sin upphöjda ställning.
Här uppe i Norden firade man midvintern då. Det var bara för prästerskapet att ta över firandet.
Samma med Luciafirandet. Enligt den Gregorianska kalendern inföll midvintern kring 13 december. Alltså en anledning att fira med Lucifer och hela baletten. Den vita särken kom sig av att pigorna kom in till drängarna med kaffe och måhända lite annat gott, vilket prästerna ansåg vara syndigt. Men skam den präst som låter lite makt över folkets tankar försvinna. In med helgonet Lucia bara.

Om nu de kyrkliga potentaterna inte vill att folk skall besöka deras samlingslokaler, kyrkor/synagogor/moskéer så hoppas jag att de låser om det hela. Men begär inte att vi hedningar skall betala kyrkoskatter eller begravningsavgifter eller tionden osv.
Men rädda för allt i världen barnen från den religiösa mentalsjukdomen.
Din idé om att hänga något för korset, oftast med en Jesus på, är annars bra.
Man kan gott låta barnen slippa glo på en fruktansvärd avrättningsapparat (korset) och en offerbänk (altaret).

http://Gubbfan.bloggplatsen.se

Margus

28 november 2012 00:09

De som inte vill till kyrkan ska naturligtvis inte dit. Tyvärr blir många som VILL dit av olika skäl besvikna när inget längre får vara sig likt - ofta utan att förstå vad som händer med våra traditioner i den allmänna utrensningen. Och detta för att vi i landet inte vågat föra en genomtänkt flykting- och invandringspolitik utan agerar med paniklösningar. ”I Sverige är den kränkte kung.”

Att såga kristenhetens goda sidor jäms med fotknölarna pga historiskt maktmissbruk är lika obetänksamt som att ha bokbål med ålderstigen litteratur (Tintinböcker) med rasistiska skildringar. Eller för den delan att skrota socialismens GODA sidor pga missbrukande kommuniststyren genom tiderna. Som att slänga ut barnet med badvattnet. Men det svänger fort idag.

Lite hänsyn mot människors behov av andlighet och traditioner vore trevligt.

 
Gubbfan

Gubbfan

28 november 2012 16:13

Av tradition förslavar vi barnens tankeförmåga och kallar det andlighet. Är det det vi skall visa hänsyn mot?
Det kallas också andlighet, tradition och kultur bland en del religiösa invandrare att kräva att man får pyssla med kvinnoförtryck och rätt att ge sig på de som av en eller annan anledning anser att religion handlar om makt och oftast maktmissbruk från diverse präster, mullor, ayatollor och vad det nu heter hos de förhärskande judiska sekterna.
Religion, det du tycks kalla andlighet och tradition, borde kallas vid sitt rätta namn: Tankens och kroppens slaveri.

Kanske dags att kräva att för att man skall få en fristad i Sverige måste man avsäga sig all form av religion och religiösa dumheter.

http://Gubbfan.bloggplatsen.se

Margus

29 november 2012 18:04

Ojoj... att du bara orkar! Tycker mig förstå att vi talar om helt olika saker. Frid.

Från
    Kom ihåg mig
URL

Säkerhetskod
   Spamskydd  

Kommentar

Av Margus - 19 september 2015 23:25

Bloggen gör uppehåll. För inre tjänst. På egen tid. För att skapa energi. Ska bara ta in. Uppleva. Njuta. Bearbeta. Inte omedelbart omvandla för utgivning till offentligheten. Tid för motion och träning. Frisk luft. Vila och eftertanke. Sjukdom...

Av Margus - 19 september 2015 23:10

  Två och en halv mil. Rätt bra cykeltur, menar jag. Så duktiga är Husbonden och jag numera. Vi går eller cyklar var eller varannan dag. Och har väldigt roligt. Med kilometermätaren blev det ännu roligare... Vi har gått närmare två mil också, och ...

Av Margus - 19 september 2015 22:53


  Den första valvbron i Fåglum byggdes troligen under 1800-talets första hälft. Den hade två större valv och ett mindre där överloppsvatten släpptes fram vid flod. På strömsidan fanns en så kallad klyvare gjord av uppstaplade stenar. 1923 revs de...

Av Margus - 19 september 2015 22:17

  Öbrona är namnet på en liten stenvalvsbro i Fötene, Södra Härene socken, Vårgårda kommun. Den är byggd över Öbrodiket som rinner till ån Nossan. Vem blir inte fascinerad av dessa vackra gamla stenvalvsbroar som syns lite varstans och ännu fun...

Av Margus - 14 september 2015 23:50

  Mitt i redigeringen av sommarens minnesresor hamnade vår "trösksafari". Vi gav oss ut för att njuta av tilldragelsen när startskottet gick. ALLA var ute med gott humör och alla upptänkliga vagnar och kärror. Jag tog några bilder från evenemanget...

HEJ, OCH VÄLKOMMEN !

      

  Visa presentation

Avdelningar i bloggen

Så var det då... denna dag

Sök i bloggen

ARKIV från start 14 mars 2007

Ti On To Fr
      1 2 3
4
5
6
7
8
9
10
11
12 13
14
15
16
17 18
19 20 21
22
23 24 25
26
27
28 29
30
<<< November 2012 >>>

   Underbar video från YouTube

  

Bra historiebok på internet

Mina länkar

Antal besök

Följ bloggen


Ovido - Quiz & Flashcards