Fågelperspektiv

Direktlänk till inlägg 18 november 2012

Barn har rätt till andlig utveckling

Av Margus - 18 november 2012 23:48

- De här berättelserna är alla barns rätt att ta del av, säger författaren Ylva Eggehorn. Det handlar inte om att få dem att tro på vissa saker – utan det här är vårt arv och det är universellt. Det är inte ens svenskt från början. Men ”barn har rätt till andlig utveckling” som FN:s barnkonvention skriver. Det handlar om att se barnet som andligt kompetent varelse, dvs. en person som är kapabel att ställa de stora och viktiga frågorna om liv, död och mening.

Ylva Eggehorns nya bok En vän från himlen är skriven på uppdrag av ärkebiskopen som velat ta ansvar för FN:s barnkonvention där det faktiskt står att barn har rätt till andlig utveckling. Skrivningen är ratificerad av Sverige sedan 1989 men få talar om vad skrivningen avser.

Ylva Eggehorn kände att det nästan var ett självmordsuppdrag, men att ”nån måste göra det här”. Det finns nästan inget skrivet i Sverige om konventionen och Eggehorn funderar över hur det kommer sig att vi inte ens är intresserade av själva frågan.


Det undrar jag också. Sverige är nu så starkt sekulariserat med sitt avståndstagande från religion och kristenhet att nya generationer föräldrar är okunniga om bibeln och därför varken kan eller förstår vikten av att föra dessa berättelser vidare. Då har ju inte ens barnen möjlighet att göra ett självständigt val, att välja eller välja bort. Barnen berövas således både kunskap om vårt arv, allmänbildning och valfrihet. Jag känner att ärkebiskopens och Svenska Kyrkans initiativ är både rätt och viktigt. Kanske kan det bli en välgörande debatt om frågan.


I den nyutgivna boken En vän från himlen återberättar Ylva Eggehorn bibelns berättelser på ett nytt och annorlunda sätt för en ny generation barn och deras föräldrar. Barnen är verkligen huvudperson i boken som är tänkt för barn mellan 5 och 10 år och deras föräldrar. Den är tänkt att passa för skolan och kyrkans barngrupper, som utdelningsgåva i församlingen, för högläsning bland de lite yngre och för tyst läsning när man kan läsa själv. Ämnet var uppe i radioprogrammet Människor och tro, där Ylva Eggehorn är intervjuad.

 
 
Gubbfan

Gubbfan

20 november 2012 19:56

Men...
Boken är väl godkänd av kyrkans män. Jo det är män som styr i kyrkan.
Så det blir väl kyrkans version av vad som får berättas.
Jo, barn har behov av andlig utveckling, men det får betyder inte att de skall sluta tänka självständigt.
Andlig utveckling får inte vara detsamma som hjärntvätt.

http://Gubbfan.bloggplatsen.se

Margus

20 november 2012 22:30

Finns det en manlig och en kvinnlig bibel, menar du;-) Äh, inte for vi illa i vår ungdom av att få höra om Jesus. Det hindrade i alla fall inte min förmåga att tänka självständigt. Är glad att jag fick den allmänbildningen, så att jag vet.
Har stött på några beklämmande fall av andligt handikappade unga som varken fått kännedom om kyrkan eller Jesus, och inte kan några psalmer. De har ju inte ens fått chansen att välja bort detta.

 
Gubbfan

Gubbfan

21 november 2012 00:02

Så som bibeln tillåts läsas är den helt klart en manlig historia.
Läs den och finn vilken förfärlig samling av manliga krigiska värderingar den är.
Lika förfärlig som den muslimska eller judiska boksamlingen.
En berättelse om förtryck, svek och ondska.
Att sätta i barns händer en förskönad textmassa och kalla det utveckling när det handlar om att hjärntvätta barn finner jag förfärligt.
Visst for en del av oss illa av att få höra om att fädernas missgärningar skulle drabba barnen intill tredje och fjärde led.
Visst for en del av oss illa av att vänja sig av att titta på en bild av en stackars människa som plågades till döds på ett avrättningsverktyg, ett kors.
Visst for en del av oss illa av att tvingas lära oss psalmverser utantill utan att fatta vad de betydde.
Visst for en del illa av att få veta att en gud spionerade på oss överallt, aldrig lät oss vara ifred.
Visst for en del av oss illa av att veta att den där gud var en straffande gud.

Nej, de religioner som härrör från några krigiska beduinstammar i östra delen av Medelhavet bör vi förskona barnen från.
För om vi hjärntvättar dem med sockersöta tillrättalagda historier när de är barn, hur skall de då kunna göra ett självständigt val som vuxna.

http://Gubbfan.bloggplatsen.se

Margus

21 november 2012 18:37

Bra att du erinrar mig. Jag är naiv, förstås.
Man dömer ju andra efter sig själv, och jag mådde bra av vår gamla kristendomskunskap i skolan. Jag uppfattade ingen straffande gud, och gillade psalmerna även om jag inte förstod. Sen var jag gudsförnekare i puberteten, för att till sist 'hitta hem' på mera vuxet sätt. Men... vet du, jag har alltid haft en förmåga att filtrera verkligheten och bara ta till mig det jag tycker om. Om det är bra eller dåligt, har ingen aning - men fakta.
Jag vet bara att jag inte gillar den totala gudsförnekelsen i dagens samhälle.

 
Gubbfan

Gubbfan

21 november 2012 20:09

Vet du, det är nog tur att vår hjärna filtrerar.
Hur skulle man annars klara av vår tillvaro med allt förfärligt som rapporteras på TV och i andra media.
Och en total gudsförnekare är inte jag heller.
Men jag finner nog min gud när jag sitter nere vid ån på en sten i mossan och ser vattnet flyta förbi eller tittar på bäverfamiljens idoga försök att göra plockepinn av enorma aspar nere vid sjön eller gläds över de första blåsipporna vid den gamla kolbotten uppe i skogen.
Men filtrera måste man nog.
Och lära sig om olika religioner och hur de har påverkat vårt västerländska samhälle.

Så ett litet tips om en annan sak.
På lördag kväll 22.00 tror jag det var en repris på Kunskapskanalen om ekonomi, samhällsutveckling miljö osv.
Jag såg bara en liten del av programmet härom kvällen och är ruskigt nyfiken på hela.

http://Gubbfan.bloggplatsen.se

Margus

21 november 2012 21:43

Gott att du funnit din gud! Andlig utveckling behöver vi alla. Tack för tipset om programmet, om hjärnan orkar då, hehe;-)

Från
    Kom ihåg mig
URL

Säkerhetskod
   Spamskydd  

Kommentar

Av Margus - 19 september 2015 23:25

Bloggen gör uppehåll. För inre tjänst. På egen tid. För att skapa energi. Ska bara ta in. Uppleva. Njuta. Bearbeta. Inte omedelbart omvandla för utgivning till offentligheten. Tid för motion och träning. Frisk luft. Vila och eftertanke. Sjukdom...

Av Margus - 19 september 2015 23:10

  Två och en halv mil. Rätt bra cykeltur, menar jag. Så duktiga är Husbonden och jag numera. Vi går eller cyklar var eller varannan dag. Och har väldigt roligt. Med kilometermätaren blev det ännu roligare... Vi har gått närmare två mil också, och ...

Av Margus - 19 september 2015 22:53


  Den första valvbron i Fåglum byggdes troligen under 1800-talets första hälft. Den hade två större valv och ett mindre där överloppsvatten släpptes fram vid flod. På strömsidan fanns en så kallad klyvare gjord av uppstaplade stenar. 1923 revs de...

Av Margus - 19 september 2015 22:17

  Öbrona är namnet på en liten stenvalvsbro i Fötene, Södra Härene socken, Vårgårda kommun. Den är byggd över Öbrodiket som rinner till ån Nossan. Vem blir inte fascinerad av dessa vackra gamla stenvalvsbroar som syns lite varstans och ännu fun...

Av Margus - 14 september 2015 23:50

  Mitt i redigeringen av sommarens minnesresor hamnade vår "trösksafari". Vi gav oss ut för att njuta av tilldragelsen när startskottet gick. ALLA var ute med gott humör och alla upptänkliga vagnar och kärror. Jag tog några bilder från evenemanget...

HEJ, OCH VÄLKOMMEN !

      

  Visa presentation

Avdelningar i bloggen

Så var det då... denna dag

Sök i bloggen

ARKIV från start 14 mars 2007

Ti On To Fr
      1 2 3
4
5
6
7
8
9
10
11
12 13
14
15
16
17 18
19 20 21
22
23 24 25
26
27
28 29
30
<<< November 2012 >>>

   Underbar video från YouTube

  

Bra historiebok på internet

Mina länkar

Antal besök

Följ bloggen


Skapa flashcards