Fågelperspektiv

Alla inlägg under oktober 2012

Av Margus - 11 oktober 2012 22:09

Kände att jag måste träffa lite folk och drog till Byn på studiecirkel idag. Missat ett par gånger av hälsoskäl så det sög lite i ’sociala tarmen’. Välbehövligt med ett par timmars samvaro, utbyte av både kultur och skvaller. Tårta blev det också eftersom ett par av deltagarna fyllt jämnt.


Chans att testa nya väskan också, eh… snarare bagen, kändes det som. I tonåren köptes väskor i parti och minut vare sig jag behövde dem eller inte (billiga då). Nu använder jag aldrig väska. Utom… till cirkeln, typ. För då ska termos och kurslitteratur med. Så jag slog till… 199 kronor. ”Passar dig - särskilt med denna”, sa expediten och viftade med svansen (väskans… hehe). Hur kunde hon veta att jag är svag för indianattribut? För hon menade väl inte att jag har en räv bakom örat…?


Husbonden ryckte vid samma tillfälle till sig ett par vinterkängor (400 kr) fast ärendet endast gällde ersättning av de gamla Tretorn-stövlarna som börjat läcka. Så kan det gå när inte haspen är på.

Klicka för större bilder


Hur svårt är det förresten att klä sig rätt i övergången mellan höst och vinter. Brittsommar på dagen, då man nästan går barärmad. Sen ska man hem i kvällningen när det kyler på. Växlar från dag till dag. I dag hade det räckt med sommarjacka och topp utan linne, men jag var väl rustad enligt gårdagens väder: föör varm.


Korna håller konsert där ute i mörkret. Många olika röster med varierande styrka och intensitet. Mäktigt. För en stund trodde jag den stora hjorden brutit sig ut och var på drift. Blev något lugnad av beskedet att bonden skilt korna från kalvarna som nu ropar efter varann oavbrutet. Stackare. Tröstar mig med att de ändå har många kompisar.


I natt lyser Universums alla stjärnor på en gång. Frostnätter.

Av Margus - 10 oktober 2012 20:10

Tusen miljoner tack till Greenpeace som avslöjat slappheten vid kärnkraftverken Ringhals och Forsmark när de kunde ta sig in och hålla sig gömda där i över 30 timmar! Den vanliga svenska flatheten replikerade i känd stil ”vi ska utvärdera, vi ska analysera, det var ju ingen hotbild (!), osv…” och det talar för sig själv. Bra initiativ av Greenpeace! Hoppas stillsamt att det väcker några slumrande själar bland ansvariga.


Hellre kalla vintrar än 30 grader en hel sommar som det varit i Spanien i år. Varje gång väderkartan visats har jag noterat den oförändrade tempen på Iberiska halvön. Nu har det visst sjunkit till 26 grader. Det måste ju vara öken där, tänker jag. En bekant som varit där bekräftade mina farhågor: Även kaktusarna slokade.


Inom EU förstördes under ett år inte mindre än 17000 ton (!) fisk och räkor. För att hålla priserna uppe! Frisk och felfri mat som kunde mättat många svältande. Bara i Sverige förstördes 34 ton, mest räkor. Fördömda kapitalism, säger jag. Sjukt resursslöseri med Guds gåvor. Ett helgerån.

Fakta och video HÄR. (Länken kompletterad i efterhand efter fråga i kommentarerna.)


För övrigt firar Husbonden ett år som pensionär. Har inte ångrat beslutet en enda dag. Fast han tycker nog inte att han ännu kommit in i de nya rutinerna på riktigt. Gör man detta nånsin, undrar vi.

Av Margus - 10 oktober 2012 19:27

Det är bara inte klokt! Ibland kippar man bara efter andan över fräckheter, nonchalans och ren dumhet som förekommer i samhället – och i vården. Man tar sig för pannan, sliter sitt hår, får andnöd och hjärtflimmer… allt på en gång. Det är så dumt så klockorna stannar. Man tror inte det är möjligt. Men det ÄR det.

Det handlar förstås om Kompisen A-L och hennes nu sjuåriga kamp mot Försäkringskassan. Igen! Ska detta aldrig ta slut. För två veckor sen var jag med A-L hos läkaren för att förmå denne att intyga SAMSJUKLIGHET med A-L:s tre diagnoser. Jodå, han tog det som ett ”intressant uppslag”! Han visste inte om detta! Alltså skulle PATIENTEN NÖDGAS UPPLYSA LÄKAREN om Socialstyrelsens riktlinjer!?! Han skulle jobba på intyget…

Vid förra intygsskrivandet (mars 2012) väntade läkaren hela TVÅ månader med intyget och rafsade sen ihop ett oanvändbart dito - först EFTER ANMODAN - och i sista sekund innan han onåbar drog på FYRA MÅNADERS SEMESTER. Det intyget var en katastrof.

Med detta i ohyggligt och förfärande minne, samt för att bevaka sina intressen, tog A-L ett samtal med läkaren två veckor efter besöket. Jodå, han hade talat med Försäkringskassans konsult och förstått att samsjukligheten var viktig att ha med (minsann!). Men… och här kommer det:

Läkaren: Jag vet inte om jag hinner skriva ut intyget innan din sjukskrivning går ut....(!!!!).

A-L: Men det är ju inte förrän den 30 NOVEMBER! (Sju veckor framåt! Nästan två månader!) Du måste skriva det här NU! Det är VIKTIGT FÖR MIG!


Ska patienten verkligen tvingas tigga om att läkaren ska sköta sitt jobb?


Guess what…. och här kippar man verkligen... Då börjar läkaren att ynka sig för att dom "har så mycket att göra på Vårdcentralen", och att ”här har vi ju mest akuta fall”…..!

Hjälpbehövande och sönderstressad Patient söker hjälp hos sakkunnig läkare. Blir tvungen att själv informera läkaren om Socialstyrelsens riktlinjer för att intyget ska bli rättvisande. Istället för att snarast prestera ett adekvat intyg som patienten är i skriande behov av för att inte gå alldeles sönder idkar LÄKAREN istället terapisamtal för sin egen räkning med den hjälpsökande patienten om sin ohållbara arbetssituation.


Ungefär här höll mina ögon på att tränga ur sina hålor i ren frustration. NU SPÅRAR DET UR TOTALT.


Av Margus - 9 oktober 2012 22:20

En långlivad mediedebatt rasar efter sportjournalisten Bosse Hanssons förflugna ord om ”svartingar” i radio. Besynnerligt hur gamla garvade kollegor kan försvara det inträffade. Man säger bara inte så – och framför allt inte offentligt. Det vet alla. Särskilt de som jobbar med media. Ändå poppar den ene kollegan efter den andre upp och försöker släta över. Det går ju inte. Sagt är sagt.

Men att den oförarglige frilansaren Mats Strandberg ska mista uppdrag för Sveriges Radio pga. av den ringa malören att tillfälligt ha släppt in en gammal kollega i referathyttens värme är knepigt. Vad vinner SR med detta? Botgöring genom straff?

Oavsett vad Bosse Hansson tycker eller tänker och huruvida han är rasist eller ej, så skulle han INTE SAGT ETT KNYST när han inofficiellt bjöds in. Ty han var officiellt INTE DÄR. Och skulle inte höras. En garvad sportjournalist VET hur väl ljudet tar sig fram. Där visade Hansson sällsynt dåligt omdöme. Och han borde genast gjort en pudel, inte minst för att han satt sin kollega Strandberg på pottkanten.

Tänk, så dumt det kan bli.


TV-Aktuellt satte fingret på problemet i kväll. Uttrycken är delvis en generationsfråga. Här hördes Tommy Engstrand med emfas hävda att det inte finns någon ond avsikt med uttrycken som hans generation växt upp med.

- Vi sa ”neger”, vi läste ”neger”, vi åt ”negerbollar” och ”negerkyssar”. Det skrevs offentligt att Ingemar Johansson mötte ”negrer” i boxningsringen. En korpulent kompis blev ”Tjockis”, en med glasögon kallades ”Blindis”… osv.

I detta har han rätt! Det är en intressant diskussion. För sig. Men i detta ärende är sagt ord sagt. Garvade sportjournalister har ordet i sin makt. De är vana vid att välja rätt ord i rätt sekund. Det sagda kan inte bortförklaras.

-----------------

För övrigt sitter jag nöjd – alltför nöjd – efter god lunch, vilken även i denna sena timme är svår att bortförklara. En riktig kaloribomb. Husbonden hade maten klar när jag kom från frissan. Ugnspannkaka med stekt fläsk. Den visste var den satte sig. Och där ligger den kvar. I morgon måste botgöring ske för denna försyndelse: Fisksoppa allraminst.

Av Margus - 8 oktober 2012 22:54

Kära nån, så vädret ruggade till sig i kväll. Efter några fina dagar öser regnet ner igen – nåt såpass. Tur det höll sig hyggligt medan vi levererade årets sista ungar till zoobranschen. Alltid lika påfrestande även för vårt psyke att stressa pippisarna med detta. En lätt dyster stämning infann sig, så vi piggade upp oss med toscatårta när den tunga plikten var gjord.

Vi saknar våra bebisar, ungarna är alltid livligare än ’di gamle’ och håller igång i fröjd och gamman. Men separationen ÄR oundviklig. Barnaskaran SKA skingras och komma ut i världen, och stamfåglarna får vila ut och känna sig fria (fast jag tror de har roligt åt barna också).

I dessa dagar har Lilla Husets samtliga prenumererade tidskrifter valt att dråsa in i parti och minut. Alla på en gång. Lite onödigt om man frågar mig, men ibland blir det så. Man får lägga på hög och beta av dem efterhand, så är det bara. Bra med trevliga sysslor på lut när vädret 'kallar på sig' så småningom. Fast nu har meteorologerna lovat några fina dagar… bäst att njuta av dem först också.

Utemöblerna har plockats in. Ingen satt längre i dem, ändå blir det tomt på deras platser. Husbonden målar parkbänken så den ska vara fräsch till våren när det är dags igen. Framtidstro mitt i höstandet.

Av Margus - 7 oktober 2012 22:49

Besöket hos barndomsvännerna utanför Mariestad blev äntligen av i går. Sommaren bara gick och gick, alltid var det nåt som skulle göras. Fågelhuset krävde sitt och sen var kompisarnas semester över. Faktum är att det var minst ett par år sen vi körde E20 åt det hållet. Där hade minsann en bit motorväg färdigställts under några år - utan att vi ens visste om det! Trevlig överraskning.

Kanonfint väder under bilresan där inte mindre än 400 gäss sågs på ett fält. Maffigt värre. Därtill sågs sex tranor på ett annat fält. Inget mot de hundratal som tidigare hade rastat där, fick vi höra. Möjligen var det den stora gruppen som flög över oss häromdagen mot söder. Idag njöt vi av ett par hundra vipor under promenaden, härligt. Mycket fågelsnack, ja… men vad kan man förvänta i en blogg med detta namn.

Fantastiskt höstväder några dagar. Men ingen brittsommar, denna brittsommardag. Till det krävs betydligt mer värme. Vi har istället haft lätt markfrost i några nätter nu.


Kvällen tillbragtes framför partiledardebatten i tv under viss ångest. Partipolitik har den effekten på mig numera. Samhället och välfärden har raserats, allt är utförsbacke och moderaterna stjäl alla delar ur socialdemokratiska idéer och retorik utan att skämmas. Det skulle förbaskemig vara straffbelagt! Nä, det är inte roligt längre.

Mår direkt illa av att tvingas se idétjyven, siffertrixaren och lögnaren ’Herr Reichfeldt’ i tv (fast han såg härligt trött ut!). För att inte tala om den uppnosiga jäntan Annie Lööf (C) som sagt sig ha den hemska järnladyn Margaret Thatcher som förebild (vad månde blifva?).

Man fick stålsätta sig för det godas skull, dvs. att se Stefan Löfven (S) och Jonas Sjöstedt (V) klara debatten med bravur. Fast jag avskyr dessa pingpongmatcher som svänger hit och dit, även om programledarna lyckades genomföra konceptet väl denna gång.

Medan jag ruskar obehagskänslorna av mig tänker jag att...  det är skönt är att leva i ett land där man (fortfarande) kan säga precis vad man tycker!

Av Margus - 5 oktober 2012 22:20

’Tankar för dagen’ är en programpunkt i Radions P1, ett litet andrum på fem minuter. En stunds eftertanke i nyhetsflödet, där mer eller mindre kända personer ger lyssnaren djupsinniga funderingar, inte sällan med knorr. De små krönikorna sprider ofta ett ljus i Lilla Husets tillvaro kl 6.50 om morgnarna. Inte minst denna gång, där Ove Haugen filosoferar över vardagssamtalen med sin lilla dotter, länk nedan.

Ove Haugen debuterade som poet, vilket vidgades till ståuppkomik, journalistik och uppdrag för radion. Just nu funderar han på en ny show med utgångspunkt i det faktum att han blivit medelålders och fortfarande är ovetande om vad livet går ut på.

Programmet startar på 0.44 in i klippet. Använd reglaget i bilden.

<br" alt="" />uality':'high','flashvars':'playlist=http%3a%2f%2fsverigesradio.se%2fapi%2fradio%2fradio.aspx%3ftype%3dbroadcast%26id%3d4177351%26codingformat%3d.m4a%26metafile%3dasx%26preview%3ddb%26isembedplayer%3dtrue','pluginurl':'http://get.adobe.com/se/flashplayer/','src':'http://sverigesradio.se/api/flash/player_embed.swf?8'},'name':'flash','object_html':'Lyssna: Tankar f\u00f6r dagen 20121002 06:50','hspace':null,'vspace':null,'align':null,'bgc
olor':null}">


För övrigt överflögs vi på promenaden av ett hundratal tranor på väg söderut. Först en förtrupp på cirka femtio, sen kom resten strax efter. Gissa om de hördes vida omkring, trots att de flög högt uppe bland molnen. Många av årets nya ungar med där, på sin första utlandsresa. Såklart hade jag INTE filmkameran med mig, bara mobilen. Den filmsnutten har så dålig kvalitet att jag besparar läsekretsen detta. Men för oss är det känslan som räknas. Hejdå, trumpetande vänner - och välkomna tillbaka.

Bloggens läsare önskas trevlig helg!

Av Margus - 4 oktober 2012 22:33

Varför är alla arga på Lars Vilks?

Han tycks vara en måttfull, nästan försynt, person som envist står upp för yttrandefriheten. Rätten att säga vad man tycker. Civilkurage och mod som få. Han anser det berättigat att kritisera politisk islam. Och han gör det. So what? Utgör han därmed ett hot? Ska han därför gå och gömma sig?

- Muslimer som förespråkar bokstavstolkning av Koranen och andra heliga skrifter kommer att ha svårigheter att anpassa sig till det moderna samhället, menar han. Och har möjligen rätt.

Är detta fördomsfullt? Han beskriver ju bara fakta.


Ingen svensk konstnär har mött så starka reaktioner som Lars Vilks. Han blev världskänd efter att han tecknade profeten Muhammed som rondellhund 2007. Han försvarar allas rätt att uttrycka sin åsikt. Har utsatts för mordbrand, trakasserier och lever under konstant mordhot med livvaktsskydd.

Uppdrag Granskning följde häromkvällen Vilks till hans beryktade medverkan hos SION (Stop Islamization Of Nations) den 11 september. Vilks hyllades som en hjälte av deltagarna men sa egentligen inget kontroversiellt. Farhågorna för hans medverkan var våldsamt upphaussade.

Lars Vilks väger sina ord noga. Ger så återhållsamma kommentarer att inte ens Janne Josefsson blir riktigt klok på honom. Journalister försöker ideligen snärja honom till åsikter han inte uttryckt, få honom att säga något oövertänkt. Men Vilks utstrålar ett försynt lugn och en inre övertygelse. Han säger inte för mycket, men det han säger är genomtänkt. Han säger det han står för. Bara det. Passar inte in i islamofobmallen. Han är sig själv, med en alldeles egen åsikt. Det är allas vår rättighet.


DN skrev tänkvärda ord, möjligen med annan avsikt än den jag läser in:

”Försvaret av yttrandefriheten kräver tankemöda. Att hävda någons rätt att smäda, provocera eller torgföra vansinniga åsikter är inte samma sak som att dela dessa åsikter. Yttrandefrihetens själva poäng är att det plumpa och omdömeslösa, eller för den delen illasinnade och direkt felaktiga, måste få framföras. Övertramp regleras av rådande förtals- och hetslagstiftning. Men lika självklart måste dessa åsikter kunna kritiseras.

[…] Religionens krav på underkastelse och respekt för absoluta sanningar står i direkt strid med yttrandefrihetens liberala patos och ställningstagande för en mångfald av värden.”


- Jag tycker att det alltid är berättigat att kritisera politisk islam, säger Vilks och stöder starkt SION i deras principer. Däremot inte HUR de tillämpar dessa principer.

Han kritiserar således inte religionen islam, bara politiken. Sen när blev detta skamligt i vårt Sverige?


Jag är för min del ytterligt tacksam att någon står upp för vår yttrandefrihet. Om ingen gjorde det har vi den snart inte kvar.

HEJ, OCH VÄLKOMMEN !

      

  Visa presentation

Avdelningar i bloggen

Så var det då... denna dag

Sök i bloggen

ARKIV från start 14 mars 2007

Ti On To Fr
1 2 3 4 5
6
7
8 9 10 11 12 13
14
15 16 17 18
19
20 21
22
23
24 25
26
27 28
29
30
31
<<< Oktober 2012 >>>

   Underbar video från YouTube

  

Bra historiebok på internet

Mina länkar

Antal besök

Följ bloggen


Ovido - Quiz & Flashcards