Fågelperspektiv

Alla inlägg under september 2012

Av Margus - 22 september 2012 23:09

Svenska kyrkan säljer kyrkor p.g.a vikande medlemsantal. 58 kyrkor har sålts eller stängts de senaste tolv åren. Frikyrkor i Eskilstuna och Flen har i år sålts till muslimska föreningar. Detta är ett stort tvisteämne. 

- Muslimer köper kyrkor  överallt i Europa nu, säger Abd al Haqq Kielan (född Leif Karlsson) svensk imam och känd talesman, till SVT Sörmland i maj.


Den svenska reaktionen har ofta varit att försöka förstå detta med ömhet och medmänsklighet (dvs. flathet, min. anm.). Pingstpastorn Stanley Sjöberg har andra tankar om saken, värda att spridas. Jag känner inte till Sjöberg närmare, men hans tankar ur P1:s Människor och tro är kloka. De citeras här:


" Jag stödjer religionsfrihet och demokrati, men det är en tragedi, en sorg, ett tecken på kyrkornas svaghet - kristendomens kris – att det här händer. Det som händer i Flen sker runtom i Europa. I England är det bortåt 500 kyrkor som har blivit moskéer.

[...] Islam är ett hot mot vår kultur och i konflikt med vår juridik och våra sociala värderingar så vi måste behålla skärpan i dialogen, i att arbeta för att upprätta en kristen tro. Islam förnekar Bibelns trovärdighet, Jesu gudomlighet, kristen etik, kärleken, barmhärtigheten, alltså allt det vi tror på utmanas av Islam.

[...] Det finns en risk i den här ödmjukheten därför att Islam är den stora utmaningen mot allt grundläggande i kristen tro, och man får inte bli för snäll. Vi måste behålla skärpan därför att i de länder som kristendomen är mycket stark, i Indonesien, där är förföljelsen och många kristna människors död ett starkt argument för att vi måste… inte varna för muslimer, men… vi måste verkligen förstå allvaret i utmaningen av Islams inträde i Europa.

[...] Jag tror på att vi ska möta andra religioner med respekt, tro på religionsfriheten, ungefär som vi kan se en debatt mellan socialdemokrater och de borgerliga. Den måste vara skarp men de är ändå vänner. Det är den hållningen som är svår men nödvändig. Jag stödjer ju att de sålde bort kyrkan till en moské men vi får inte vara för snälla i våra kommentarer för det här är en tragedi. Det är en historisk tragedi. "  (slut citat)


Sjöbergs ord talar för sig själva, och jag tror att han med ordet SKÄRPA här inte menar aggressivitet utan att det snarare ska tolkas som tydlighet, pregnans, klarhet och skarpsinne. Vilket gör stor skillnad.

Stanley Sjöberg startar ny kyrka på internet i ett försök att nå ut till nutidsmänniskan på ett nytt sätt. Den är igång sedan februari och heter WEBBKYRKAN.

Av Margus - 21 september 2012 23:40

Säger det med en gång... jag är ingen lydig patient på sjukhus. Ligger sällan i min säng. Sover dåligt och är mest på flyende fot i environgerna. Går långa promenader i korridorerna utanför egna avdelningen. För att orientera mig, känna frihet, få igång tarmen (alltid trapporna), få frisk luft, höra fåglarna och... för att röka. Vilket är ett vådligt äventyr. Numera. Man kan ju råka bli utestängd av misstag - särskilt nattetid. Och det går väl an så här års.

Att röka är ju det enda roliga på sjukhus när man inte får äta eller dricka, inte kan handla i kiosken och alla andra sover. Det är ju annars så dödens tråkigt.

Om man inte lyckas passa på mellan byten av påsarna blir utflykterna lätt till spektakel när man med ena armen är fjättrad vid en tung och skramlande droppställning. Att dra omkring på den är dessvärre ganska avslöjande - ALLA hör var man är. Att släpa på morfinpump efter operation är dock ett kärt besvär, den gör en rörlig på en gång. En kisspåse hängade på droppställningen är också ett spektakel, men sånt man får ta.

     

uschliga mobilbilder - VARFÖR blir skärpan så dålig?

Denna gång var det 'bara' en droppställning och jag tror minsann att huvudentréns nylagda räfflor i golvets mitt har tillkommit enkom för att med ett öronbedövande dån avslöja en Rökande Droppställningsdragare På Väg Till Syndens Näste. Som icke opererad kunde jag listigt lyfta ställningen över räfflorna. Bra träning, ju.

Handikapprampen av galler begick jag bara en enda gång. Allas blickar vändes häpet mot Syndaren Med Droppet på väg mot askkoppen. Nästa gång lyfte jag istället hela alltet upp för två trappsteg. Det var det värt.

En del syrror låter en gå ut på avdelningens egen balkong -  det ÄR trots allt mest patientsäkert när det nu är som det är. Andra tipsar om genvägar och hur dags dörrarna låser sig. Om jag bara får min rörelsefrihet trivs jag väldigt bra på sjukhus.

Av Margus - 21 september 2012 23:18

Den som gör en resa har alltid något att berätta, sägs det. Min story krävde två resor. Med ambulans. Dags för ett nytt stopp i tarmarna. Ett rejält.

Utan att snöa in på detaljer så var de fyra senaste dygnen hemska. Av misstag hemskickad OUTREDD från akuten av en AT-läkare som med 'Fantomens röntgenblick' ansåg faran för tarmvred över när attackerna tillfälligt lugnat sig - för en patient med min sjukdomshistoria (Crohns)! Med ny väntan i hemmet på att nattstängd akut öppnade nästa morgon - jag ville absolut till MITT sjukhus. Sen ny ambulansfärd för att på darriga ben betraktas som nytt fall (!) i ny kö (!) på akuten (hävdade min rätt med matt röst). Stress och skattesänkningar ger tyvärr sådana här effekter på vården!

     

Sammanlagt ett helt dygn med intensiv molvärk och smärtattacker i treminutersintervaller, med värmevågor sköljande genom kroppen. Helt utan mat och dryck. Intorkad av vätskebrist och höga värden på hb och njurar. Mot slutet med uppkastning av fekalier! Oro för tarmvred, ingrepp... you name it. Man borde bitit sig fast i britsen från början, men... som sjuk är man ömkligt svag, hjälpsökande, matt och beroende. Tre dygn på sjukhus med röntgen, lavemang, skonkost (ljuvliga soppor) samt vätske- och näringsdropp har fått fart på tarmen.

En fis i rymden är något väldigt obetydligt. Men en dylik - om än aldrig så liten - från en mag-tarmpatient är BIG NEWS. En klang- och jubelföreställning. Liknande potträning. Och är det bara igång och värdena återställda kan man åka hem för att låta resten verka färdigt, så att säga. Självklart framförde jag först klagomål till ort och ställe över felbehandlingen. Känns som om tarmarna är fulla med blåmärken just nu. Så där håller det på...


Av Margus - 17 september 2012 22:34

Enligt ekot idag ska Försäkringskassan nu ändra bedömningen av vilka som ska få sjukersättning (förtidspension). Myndigheten backar efter ett flertal fall i domstol. FK har granskat ett antal domar med svårvärderade sjukdomsbesvär och nu ska även personer ”med kroniska sjukdomar eller irreversibla skador” ha rätt till förtidspension. FK har idag informerat alla anställda om att den hårda tillämpningen måste ändras.

- Det KAN finnas personer med fibromyalgi eller trötthetssyndrom som kan ges en ny möjlighet nu, medger Dan Eliasson, generaldirektör på FK. Men jag vill inte koppla detta till enskilda sjukdomar. Vi måste göra en bedömning i varje enskilt fall.

- Det är svårbedömda diagnoser och syndrom där sjukdomsförloppet inte har förbättrats under lång tid, och vi ser att medicinsk eller arbetslivsinriktad rehabilitering inte har fungerat eller inte kommer att fungera inom överskådlig period, då kan vi gå till sjukersättning, säger Dan Eliasson. 

I år räknar myndigheten med 9500 nybeviljade förtidspensioner. Med den utvidgade rätten till sjukersättning räknar man att siffran ökar med ytterligare 1000 förtidspensioner nästa år. Nyheten kan läsas och höras HÄR.


Ingen skulle vara mer lättad än alla pinade sjuka om det bleve ett slut på tortyren. Jag som på nära håll följt ett fall känner förstås starkt för saken. FK kommer snart nog att få nya papper från Kompisen för att få tillfälle att bevisa sin ”nya” välvilja. Då visar det sig hur mycket allvar det ligger i nyheten.


Självklart ligger moderatregeringen bakom detta. De stjäl dagligen oppositionens samtliga förslag och gör dem till sina egna för att sitta kvar. De måste ju undanröja risken för att den heta ’sjukskrivningspotatisen’ plockas fram till valåret 2014. Fasen vet om de inte låtsas fundera på vinstförbud i vården också. Här gäller det att se upp!

Av Margus - 15 september 2012 22:40

Ladusvalornas sista kull är ute och flyger. Lite sent, men de har lyckats förr. I morse fick vi äntligen se dem använda vår ”nödtråd”. Inte är det som vår gamla tv-antenn som räckte till hur många svalor som helst. Men om de inte är fler än så här, går det bra. Härligt att se. 

Nödtråden mellan antenn och skorsten fick Husbonen sätta upp när den gamla stora spretiga tv-antennen bytts ut till det lilla fjuttiga ’gallret’. Hur skulle alla våra svalor fått plats på den? Men tv-teknikern tänkte inte på det. Han bara kastade den sönderrostade sittplatsen till marken….krasch. Har oroat mig så. Var skulle svalorna sitta till hösten? Nu föll en sten från mitt hjärta. Tråden funkar.

Hjärtat slog frivolter. Först var de tio. Sen landade fler och som mest satt 17 svalor där samtidigt. ”Vårt” par i ladan har gjort två kullar med 2x4 ungar. Föräldrar med två kullar blir alltså tio. De övriga sju har förstås häckat i någon grannlada. Nu får vi se hur länge de flygövar från vårt tak innan de en dag plötsligt har åkt. Aj, där klack det till i mitt bröst igen. Lite ångestfyllt är det att släppa iväg ’barna’ på sina vådliga färder.

     

     

Klicka för större bilder

Grävlingen hemsöker oss igen. Just när man tror att han gett upp om platsen under verandan är han tillbaka. Trots att vi förändrat hela bakre delen av trädgården med all häckbeskärning. "Gör inget, lättare att ta sig fram", sa han när han smög hem i morse efter nattens utsvävningar. Nu använde han åter sin första entré, den som Husbonden så rejält barrikaderat. Inget stoppar en grävling som känner vintern nalkas. Han grävde några tag och sköv sen gallret åt sidan. Vi ser tiden an.

   

De blå lessonen har nu blivit ett riktigt sympatipar. Det tar sin tid att knyta nya band, men den nya honan Blåssåm fick till slut med tillgivenhet, tålamod och list den nyblivne änklingen Pojken Blå att bli lite förälskad i henne. Nu syns de alltid sitta tätt tillsammans så som lessonpar hava för sed. Har varit rart att följa. Han sörjde och var riktigt uppbragt emellanåt när hans gamla fru inte längre fanns. Visst satt han strax ihop med sin nya tjej, men det är först nu som det liknar riktig trolovning med ömsesidiga omsorger om varann. (bilden är uschlig, men vad gör man åt små fåglar bakom dubbla nät)

Av Margus - 14 september 2012 22:56

Höstens kursprogram har trillat in i brevlådan. Något att försjunka i drömmar över. Trivsamt att tänka på allt som människor med iver lär sig och pysslar med. Hoppfullt på nåt sätt. Tänk, att det finns kurs i ”Spinn med slända och spinnrock”!

Nu gås inga kurser för egen del - det blir självstudier hemmavé. En oljemålningskurs på 70-talet väckte slumrande talanger, men det var då. Vissa ämnen triggar fantasin mer än andra. Som t.ex Ta hand om din skörd, Modeteckning – skissa och färglägg dina egna modebilder, Fritt broderi – långsamhetens njutning, Skapa med pärlor, Broderi – skapa trendiga kläder med folklore och Släktforskning.

Nu fick jag också lärt mig vad ’locker hooking’ är, ett slags trasmatte- eller ryavävning med virknål, typ. Inspirerande bilder HÄR. Stickcaféer är populära och låter himla trevligt, men vad är Tantkoftestickning…? Hur ser en typisk tantkofta ut, tro.

Allra dyrast är Kustskeppar- och båtmekanikerintyg för 1300 kr. Data- och gitarrkurser ligger inte långt efter med uppåt tusingen. Billigaste kursen är Julinspiration och dörrkransar för 300 kr.


Ett annat schangdobelt erbjudande i brevlådan var den om FIBERANSLUTNING från vår elförening. Kostnad  20 000 anslutning inkl moms och efter avdrag av statligt bidrag som Länsstyrelsen distribuerar för fiber på landsbygden. Lilla Huset har redan tecknat sig för detta. Hoppas att alla andra grannar gör det också, mängden hushåll kan påverka kostnaden neråt.

Av Margus - 13 september 2012 23:05

Snart redan fredag! Veckan gick fort.

13 september startade tydligen hösten i vår kommun. Tre av ’mina’ höstaktiviteter drog igång samtidigt. Vilken skulle jag välja… bibelstudium, Ruths Cirkel eller kåseri om Västgötaord… Villrådigheten slutade med att jag inte gick på någon av dem;-)

Mitt val var i och för sig avklarat, men efter besiktning av släpkärran och flera viktiga ärenden skrek ryggen efter sin värmedyna och det var tajt om tid. När ryggen blivit nöjd var det för sent att åka. Nåja, det var ju bara upptakten jag missade. Det kommer flera tillfällen.

Det känns liksom i luften att den generösa utomhustillvaron går mot sitt slut. I natt och i morgon ska visst resterna av orkanen Leslie (varifrån ?) rulla in över oss med både regn och rusk. Låter som en innesittardag. Det gör inget alls, vi har varit särdeles flitiga, så det räcker.


Summerar våren-sommaren 2012:

Vårens filmredigering sög energin ur mig. Envis trötthet krävde vila. Kanariehäckningen blev inte normal. Fler dödsfall än väntat - deppigt. Lessonen mördade två nymfungar i holken – ett trauma. Fågelhuset har desinficerats och målats. Kanarier och finkar har separerats på två avdelningar (Husbonden byggde) och ventilationen förbättrades.

Vi miste vår lilla Sigrid - herregud, var det verkligen i år…? Sommaren blev knepig – den första hundlösa. På kvällen så trött att jag såg i kors och somnade när jag skrev i bloggen. Ryckte till ibland… undrade förvirrat VAD skrev jag nu…?

Cykelturer inleddes men blev få (opålitligt väder). Grillkvällar har regnat inne. Vädret ändå hyggligt, lagom varmt. Grannsamverkan inledd, skyltar kom upp, samtal har hållits. Ett par släktbesök avnjöts. Baby Stella fyllde ett år. Trassel med cortisonmedicinering. Gastroskopi… fick ännu en diagnos esofagit (matstrupsinflammation).

Grävlingen gladde och oroade med sitt projekt under verandan under ljumma sommarveckor. Verkar ha fått honom på andra tankar. Lilla Huset blev stolta faddrar till två praktkullar sädesärlor från vårt tak. Vildfågelhäckningarna har gått bra. Mycket blåmesar, lövsångare och trastar. Svalorna satte upp med en extrakull ovanligt sent och har ännu inte lärt upp dem till fullo.

Halv bloggsemester. Hållit igång bloggen, men inte orkat kommentera, ibland inte ens läsa, andras bloggar. Nu är det sensommar - höst. Det sjunger på sista versen. Sen får vi vila, under många långa mörka kvällar. Ta nya tag.

Av Margus - 12 september 2012 22:07

Förr var det alltid jag som var orsak till sjukhusresorna. Nu har Husbonden ett lätt försprång. Har till och med frikort för andra gången i rad. Idag var det återbesök hos Hörcentralen.  Glad att kameran var med, ty vårt kära Lidköpings Sjukhus är så vackert med alla murade detaljer från det gamla lasarettet. Vilken kulturskatt.

       

Husbonden fick goda råd. Så nu sitter han i samtal med dotera för att testa nya magneter till telefonen. Moderna hörapparater samverkar med ett par magneter som fästs på telefonen. Med dessa behöver han inte ta hörapparaten ur örat, magneten ska skicka ljudet till båda apparaterna samtidigt – även i andra örat där telefonen inte hålls. Vete fasen hur det går till. Högteknologiskt.

Husbonden har testat förut men hörde aldrig någon kontrollsignal. Och gav upp. Vi fattade aldrig galoppen. Nu fick han besked. Och lyckades. - Herregud, vad bra det hörs! lät det från köket.

       

       

Dotera och lilla Stella har varit och fotomodellat igen. För IKEAs lakan. De låg tillsammans på en säng och gosade. Och Stella flinar upp sig och är så himla glad, så fotandet gick galant och var klart redan efter en timme.


Min sträckta ryggmuskel flinar inte. Grinar illa är närmare sanningen. Den har konstrat i flera dar efter ”80 meter häck”. Åh, dessa sportskador…;-) När en muskel strejkar så börjar andra muskler också att bära sig åt. Plötsligt har det onda spridit sig till en lårmuskel som krampar, och till andra sidan. Sen börjar ischiasnerven att blanda sig i leken med elaka nyp och det hela blir till en balansgång på slak lina.

Är faktiskt proffs på att ha ont i ryggen. Värme, men inte för mycket. Rörelser, men bara lagom – och absolut inga felaktiga. Inte sitta för länge osv. Mitt i detta balanserande ska man slappna av…  Försök att dra på stödstrumporna då! Idag kunde jag i alla fall knyta skorna utan skrik.

HEJ, OCH VÄLKOMMEN !

      

  Visa presentation

Avdelningar i bloggen

Så var det då... denna dag

Sök i bloggen

ARKIV från start 14 mars 2007

Ti On To Fr
          1
2
3 4 5 6
7
8 9
10 11 12 13 14 15
16
17
18
19
20
21 22
23
24 25 26
27
28 29
30
<<< September 2012 >>>

   Underbar video från YouTube

  

Bra historiebok på internet

Mina länkar

Antal besök

Följ bloggen


Skapa flashcards