Fågelperspektiv

Alla inlägg under februari 2012

Av Margus - 21 februari 2012 22:13

Sussie har gjort sin andra resa till veterinären idag. Ingen synlig bättring på foten än, men hon skrek av igenkännandets glädje när vi kom tillbaka in i fågelhuset. Och hon har sovit lite mindre, ätit något och... putsat sig! Alltid nåt. Hoppas, hoppas.

Thomas klarade första dygnet utan henne. Ruvade hårt och märkte väl inte direkt att hon saknades, men var fruktansvärt hungrig på kvällen och behövde vila. Då sjöng han långa serenader för att locka på sin Sussie. Hon svarade inte ens då, var väl trött och sov djupt under röda lampan. Thomas är plötsligt alldeles vilsen och orkar inte bry sig om äggen. Satt på pinne hela natten och bara saknade.

I morse hände nåt konstigt. Pärlvits make Rudolph har tagit sig an Thomas holk och ruvar äggen där. Åtminstone så länge Pärlvit hade dagskiftet i deras egen holk. Varför skulle han bry sig om ägg i en annan holk? Märkliga saker händer i fåglarnas värld. Faktum är att hela flocken nu är varse att Sussie är i 'sjukstugan' och att Thomas är ledsen. Ingen idé att lägga sig i. "Det som sker det sker" som man sjöng i den gamla schlagern... Nu väntar vi bara på att svullnaden i foten ska ge sig.



Av Margus - 20 februari 2012 21:22

Så dunsade man in här igen. ”Duns” var nämligen dagens slumpkod för inloggning. Passande när man är tung i kropp och skalle. Med cortisonet släpper tröttheten småningom men tarmen konstrar än.


Dagens utryckning till Byn gällde en liten skadad nymfhona, en liten ”pippa” vid namn Sussie - Thomas flicka. Ena foten hänger slapp och hon är svullen långt upp på hasen. Det upptäcktes i går och hon sattes genast i sjukbur under ’gresalampan’ med sulfa insprutad i munnen. Märkligt hur hon formade tungspetsen till en kork och täppte effektivt till spruthålet med tungan! List och tålamod fick tillgripas. Det här blir nog en lång historia.

Thomas passar äggen i holken. Han är så nitisk att han knappt ger sig tid till matrast, lille gubben. Tänkte eventuellt befria honom från ansvarsbördan men då skulle han nog bli riktigt bråkig istället. Detta är ju den stora uppgift de väntar på varje år. ”Viktiga Grejer”, säger både min och hållning. Så han får hållas med detta i väntan på frugan. Han skrek väldeliga i går kväll när hon inte fanns till hands. Hon svarade med att försöka gräva sig ur sjukburen – med sin sjuka fot!

En handduk som skymde sikten gjorde susen och hon kunde åter slå sig till ro under det infraröda ljuset. Idag var det färd till veterinären för en injektion penicillin – bra mot ledinflammation. Detta ska helst göras tre dagar å rad för bästa resultat. Fick också nytt sulfa till husbehov då det gamla tagit slut.

       

Pärlvit har också varit dålig. Trippade baklänges i cirklar på golvet en morgon. Rena cirkusen - gissa om man får huvudbry… Ingen värpnöd denna gång, och efter en natt under gresalampan var hon återställd. Kanske hade hon ’indigestion’ som engelsmännen säger? Hur som helst blev man varm i kroppen när hon gjorde ’flygplanet’ igen. Med vitt utspärrade vingar. Det där gör dom både uppochner- och rättvända när dom känner sig starka och vill imponera. Bara välmående nymfer gör ’flygplanet’.

  Klicka för större bilder

För övrigt pågår ringmärkning av risfågelungar i holkarna, men för kanarierna har starten varit darrig. Roligast än det inne hos sebrafinkarna där nya ungar dunsar ut varje dag. Välkomna dunsar med dunbollar.

       

Av Margus - 17 februari 2012 22:54

Dagarna rullar på som i ett töcken. Kära nån, har jag inte skrivit i bloggen sedan i tisdags? Knappt medveten om dagarna som gått. Försöker få lite gjort under dagtid, men när kvällen kommer är tröttheten övermäktig. Försöker tränga bort att ett Crohn-skov är tillbaka.

En månad slapp jag cortisonet. Uttrappningen gick bra och värken blev minimal... typ, två dagar. Men idag fick jag ge upp. Inleder ny cortisonkur. Nu blir det underhållsdos - livslång. Först tre kapslar om dagen tills inflammationen är hävd, sen två kaslar i två veckor och slutligen en kapsel om dagen resten av livet. Det brukar jag må bra på.


Ringde min 'gräddfil' på sjukhuset i morse. Dvs IBD-mottagningen (IBD=Inflammatory Bowel Disease) för oss med inflammatoriska tarmsjukdomar. "Personen du söker är sjuk. Åter på måndag" sa en röst. Nej, tänkte jag... det är ju JAG som är sjuk! Nästan komiskt. För en stund blev jag orolig inför stundande helg, men talade ändå in mitt ärende. Vet ju att de lyssnar av. Hann också skriva ett medelande på Mina Vårdkontakter, för säkerhets skull, innan de ringde. Se... det funkade!

Inom en timme ringde man tillbaka. Med besked från min läkare! Det kallar jag suverän service! Ordination enligt ovan. Gott. Jag hade tänkt rätt. Man blir bara så imponerad. Och tacksam. Hoppas att krafterna snart är tillbaka. Har lite bilder på fåglarna att dela med mig av.

   

För övrigt klyvs det ved om dagarna. Husbonden står för den bedriften. Trevligt besök i Parken av en råbock som lockats av sälggrenar som rök med vid trädfällningen. En studiecirkel är igång - Så levde vi förr. Med ögonen på trekvart önskas alla en trevlig helg och nu nattar jag.

Natti natti...zzZZZzzZZZzzz... 


Av Margus - 14 februari 2012 23:01

Fick beröm idag. Av tandhygienisten, kan veta. Det är man inte bortskämd med. Två decennier med Crohn och tillhörande medicinering har satt spår i munnen. Implantat, bryggor, stifttänder, guld, titan, amalgam och gud vet vad - samt diverse skador efter hanteringen. Vilket har skapat gömslen och vrår, tämligen svåra att hålla rena. Men… jag har alltså lyckats. Har väl lärt mig efter alla dessa år. Inte ens tandsten hittade hon!

Men så hade jag också vårstädat ordentligt inför besöket... Tandtråd, tandpetare, mellanrumsborstar, Hexident, putsning medelst både hand och el-driven borste gjorde’t. Log med gnistrande blanka emaljytor. Inte en bakterie så långt tandläkarspegeln såg.

Jag vet, det där är ju bara utanpåverk. Om jag inte hade skött den dagliga hygienen resten av året så hade mistorna uppdagats här i alla fall. Så jag är bara jättenöjd. Inför avskedet polerade hon gaddarna (mina) lite extra. Men gissa om tandköttet är ömt efter allt stickande med den där stålpinnen.

Av Margus - 14 februari 2012 22:52

    

Delar med mig av en video från Verkligheten där socialsekreterarna ’talar ut’ (nedan). Ingen ska sväva i ovisshet om vad som händer med människorna där ute i det nya utanförskapet, långt värre än myten s.k ’utanförskap’ Reinfeldt pratade om 2006. Det gäller utförsäkringen av de sjuka.

Läkare har protesterat, kuratorer har startat Påskupprop, diakonissor har slagit larm, cancerläkare har givit hals, media har skildrat fall efter fall men högeralliansen fortsätter att plåga de drabbade, de som redan är så svaga att de inte orkar värja sig. Detta är otillständigt. Det är känslokallt, omänskligt, vidrigt, diktatoriskt, tyranniskt och mer än så.

De rödgröna fick stöd av SD i riksdagen i höstas och ålade högerregeringen att återinföra sjukskrivningsreglerna som gällde före 2008. Men regeringen skiter högaktningsfullt i att lyda riksdagen, landets högsta beslutande organ, vårt folkvalda parlament. Vad är det för bestialiska varelser i regeringen som tvärsemot riksdagsbeslut fortsätter  denna tortyr av sjuka? Vad är det för människor som efter all information fortfarande kan rösta borgerligt? Hur är
man funtad då? Måtte Verkligheten komma ifatt dem.

Skriv på för att stoppa utförsäkringen av sjuka. Det behövs minst 500.000 namnunderskrifter.

Av Margus - 13 februari 2012 22:22

Trodde inte jag skulle ta upp detta i min blogg. Men här kommer det. Jag kräks av all vämjelig djurhantering i Europa. Först de avskyvärda transporterna. Sen denna vidriga slakt av obedövade djur. Många slakterier i Europa får EU-bidrag och DIT GÅR VÅRA MEDLEMSAVGIFTER! Jag blir så bedrövad. Känner sorg.


Allt fler djur inom EU slaktas utan bedövning. Ett djur som slaktas utan bedövning lider svårt. När halspulsådern skärs av tar det flera minuter innan djuret förlorar medvetandet och medan blodet rinner ur kroppen upplever det kraftig smärta, tilltagande syrebrist, extrem stress och ångest *. Ändå ökar metoden. Slakterier struntar i bedövningen som ett extra slaktmoment för att tjäna pengar.


Kött från djur som slaktats utan föregående bedövning säljs och serveras i Sverige, trots att svensk lag förbjuder slakt utan bedövning. Konsumenterna har ingen möjlighet att välja bort denna typ av kött eftersom märkning saknas.

Djurskyddet Sverige kräver att allt kött ska märkas så att konsumenten kan välja bort kött från obedövade djur. I början av februari överlämnade organisationen drygt 11 000 namnunderskrifter till landsbygdsminister Eskil Erlandsson (C) med krav på märkning av kött slaktat utan bedövning. Den mesen har då ingen avsikt att ta i.


Om man väljer svenskt kött kan man vara säker, men… vid offentlig upphandling av kött är det inte tillåtet att välja svenskt. Inte heller får man ställa krav på bedövning. Det innebär i praktiken att våra barn i skola och på dagis kanske äter kött från obedövad slakt och att SVENSKA SKATTEPENGAR STÖDER DETTA DJURPLÅGERI.


* fakta från Djurskyddet:

Slakt utan bedövning går till så att djuret fixeras för att göra det möjligt att utföra skäktsnittet. Fix­eringen görs på vissa slakterier genom att djuret spänns fast i en vagga som roteras så att djuret ligger upp och ned när snittet läggs. På andra slakterier fixeras djuret stående på alla fyra benen. Oavsett hur fixeringen görs så innebär den en kraftig stress för djuret. Avblodningen är det moment som avlivar djuret. På grund av blodkär­lens anatomi är ett obedövat nötkreatur vid medvetande flera minuter medan blodet rinner ur kroppen.


Stoppa vansinnet. Lägg ner hela EU. Sverige stödjer inte detta.

Jag blir så jäkla ledsen. Vill inte vara med längre.

Av Margus - 12 februari 2012 23:02

Lugn helg. Ännu vintergrader, men hoppet stiger med datumet. Livsandarna vaknar. Njuter varje dag, varje stund av nymålade dörrar. Trivs med färgerna. Den gamla badrumsdörren köptes begagnad när vi flyttade in i Lilla Huset och anpassades på plats så till den grad att den nu knappt går att byta ut. Vilket inte heller behövs för dörrar håller hur länge som helst. Man ska nog blanda gammalt och nytt. Det ger karaktär. Handtag också… och när den gamla plåten putsades upp blev det riktigt snyggt. Måste väl vara en gammal fyrtiotalare, allra minst.

                                                 Klicka för större bild

Av Margus - 12 februari 2012 22:57

     

Större bilder med ett klick

Äntligen går drevet mot den som verkligen ska granskas – vår regeringschef. Tidningen ETC går i bräschen med tre rejäla artiklar (samma dag) om Reinfeldts alla misslyckanden och hans värsta lögner – se bilder. Äntligen några journalister som gör sitt jobb. Förstasidan är ljuvlig att skåda. Nu återstår bara att se om den infantiliserade kvällspressen fattar att dom ska hänga på. F-n trot.

Artiklarna kan läsas här:

Reinfeldts 10 värsta lögner

Reinfeldts alla misslyckanden

Äntligen ett riktigt drev

HEJ, OCH VÄLKOMMEN !

      

  Visa presentation

Avdelningar i bloggen

Så var det då... denna dag

Sök i bloggen

ARKIV från start 14 mars 2007

Ti On To Fr
    1 2 3 4 5
6 7
8
9 10
11
12
13 14
15
16
17
18
19
20 21 22 23 24
25
26
27 28 29
<<< Februari 2012 >>>

   Underbar video från YouTube

  

Bra historiebok på internet

Mina länkar

Antal besök

Följ bloggen


Skapa flashcards