Fågelperspektiv

Direktlänk till inlägg 28 oktober 2011

Försäkringskassan JO-anmäls

Av Margus - 28 oktober 2011 22:14

Försäkringskassan JO-anmäls idag av juristerna på LO-TCO Rättsskydd. Juristerna förklarar i en maffig drapa på Newsmill vad det handlar om. Striden gäller uttrycket "stadigvarande nedsatt arbetsförmåga", alltså hur lång tid handläggarna på Fk anser att arbetsförmågan måste vara nedsatt för att bevilja sjukersättning.

I förra veckan kom högsta förvaltningsdomstolen med vägledande domar som sa att uttrycket stadigvarande inte ska tolkas som ”resten av livet”.

FK:s nye generaldirektör Dan Eliasson hävdade i Ekots lördagsintervju (22 okt) att Fk tillämpat lagstiftningen precis så. ”Det är en bekräftelse på den väg vi har arbetat”, sa han.


Det är lika skrattretande som farligt när såväl myndighetsledning som ansvariga statsråd skyller ifrån sig och låter de enskilda handläggarna ensamma ta skiten. Reaktionen lät inte vänta på sig.


- Dan Eliasson har fel, hävdar Kerstin Burman, förbundsjurist på LO-TCO Rättsskydd. Hon bifogar i anmälan till JO sju beslut i olika sjukersättningsärenden som styrker det. Där har Fk:s handläggare tydligt skrivit att "stadigvarande nedsatt arbetsförmåga" ska bedömas som "livslångt", "för alltid bestående", "för all överskådlig framtid = livslångt" och "livet ut".

- Vi kan inte ha en myndighet som tolkar och tillämpar lagstiftningen på olika sätt, skriver juristerna till JO och menar att detta inte är rättssäkert.


Sveriges Radio har allt HÄR. Där finns utskrift av inslaget, länkar till lördagsintervjun mm samt juristernas hela inlaga till JO - med alla bilagor.

Hur många ska behöva lida innan det blir någon ordning på saken. Och det kan bli dyrt. När (inte om) regeringen och Fk får ge sig bör det bli dryga skadeståndsbelopp, det är sannerligen inte för mycket för de tusentals som lidit svårt av hanteringen.

 

Från
    Kom ihåg mig
URL

Säkerhetskod
   Spamskydd  

Kommentar

Av Margus - 19 september 2015 23:25

Bloggen gör uppehåll. För inre tjänst. På egen tid. För att skapa energi. Ska bara ta in. Uppleva. Njuta. Bearbeta. Inte omedelbart omvandla för utgivning till offentligheten. Tid för motion och träning. Frisk luft. Vila och eftertanke. Sjukdom...

Av Margus - 19 september 2015 23:10

  Två och en halv mil. Rätt bra cykeltur, menar jag. Så duktiga är Husbonden och jag numera. Vi går eller cyklar var eller varannan dag. Och har väldigt roligt. Med kilometermätaren blev det ännu roligare... Vi har gått närmare två mil också, och ...

Av Margus - 19 september 2015 22:53


  Den första valvbron i Fåglum byggdes troligen under 1800-talets första hälft. Den hade två större valv och ett mindre där överloppsvatten släpptes fram vid flod. På strömsidan fanns en så kallad klyvare gjord av uppstaplade stenar. 1923 revs de...

Av Margus - 19 september 2015 22:17

  Öbrona är namnet på en liten stenvalvsbro i Fötene, Södra Härene socken, Vårgårda kommun. Den är byggd över Öbrodiket som rinner till ån Nossan. Vem blir inte fascinerad av dessa vackra gamla stenvalvsbroar som syns lite varstans och ännu fun...

Av Margus - 14 september 2015 23:50

  Mitt i redigeringen av sommarens minnesresor hamnade vår "trösksafari". Vi gav oss ut för att njuta av tilldragelsen när startskottet gick. ALLA var ute med gott humör och alla upptänkliga vagnar och kärror. Jag tog några bilder från evenemanget...

HEJ, OCH VÄLKOMMEN !

      

  Visa presentation

Avdelningar i bloggen

Så var det då... denna dag

Sök i bloggen

ARKIV från start 14 mars 2007

Ti On To Fr
          1 2
3 4
5
6
7
8
9
10 11
12
13
14 15 16
17 18
19
20 21
22
23
24
25
26 27 28 29 30
31
<<< Oktober 2011 >>>

   Underbar video från YouTube

  

Bra historiebok på internet

Mina länkar

Antal besök

Följ bloggen


Ovido - Quiz & Flashcards