Fågelperspektiv

Alla inlägg under april 2011

Av Margus - 8 april 2011 22:10

Vem/vad fasen är Nyckeltalsinstitutet?

Det visste inte jag heller. Förrän i gårdagens tv-nyheter, rörande en undersökning om att långtidssjukskrivningen sjunkit. En tvivelaktig nyhet eftersom Försäkringskassan bara godkänner vissa sjukskrivningar. Inte beror det på att folk är friskare.

Nyckeltalsinstitutet AB är ett privat bolag som ägs av Labora Konsult AB, Civilekonomerna och Wise Group AB. Att privata bolag vill hjälpa den borgerliga regeringen sitta kvar är inte heller något nytt. Nyhetsvärdet skulle i annat fall ligga i att vårt statliga Public Service okritiskt rapar upp resultat av deras ’mätningar’ som vore det en statlig myndighet - utan att nämna vilka de är!


Intressant hade däremot varit att höra vem som gav dem uppdraget - Försäkringskassan eller regeringen? Kanske regeringens nye 'propagandaminister' Schlingmann (M) som försöker se till att alla regeringskansliets tjästemän ska vara besjälade av regeringens reformer om de inte beskrivs väl i media. Utnämningen av hans tjänst KU-anmäldes i januari och Reinfeldt kunde inte förklara den.

ANNONS
Av Margus - 8 april 2011 22:02

Trodde inte mina öron! Nu har kungen skitit i det blå skåpet.

Hans skämt om Silvias sjukdom att ”läkarna kommer att skära av hennes öron” är så lågt att det saknar motstycke. Den Ovillige Monarken tappade åter omdömet. För vilken gång i ordningen? Carl XVI Gustaf är helt uppenbart trött på journalister.

"Kungahuset betyder så mycket för bilden av Sverige utomlands"... Uttrycket får en ny innebörd. Det är så pinsamt att Husbonden inte ens ville höra videon (nedan).

Först vill man bara skrika ABDIKERA rakt ut, men ångrar mig genast.

Sitt kvar, för Guds skull. Sitt kvar så länge som möjligt och kvacka på så vi blir av med monarkin snarast möjligt.

I sagans värld blir grodor prinsar. I verkligheten blir kungar till grodor.

ANNONS
Av Margus - 7 april 2011 21:30

Är detta min värld... den värld där jag är född och uppväxt, har utbildats, levt och arbetat i? Jag känner mig alltmer som i ett främmande land, där inget längre stämmer, där folk talar ett sällsamt språk och har en säregen kultur, där media talar om saker som inte berör mig och tidningarna skriver om underliga företeelser. Förvånad idag när jag fortfarande kunde köpa ett alldeles vanligt gammalt hederligt klarlack till naglarna...

-----------------------

Så var det då dags för en ny politisk ’duell’ i tv härom kvällen.

Aktuelltredaktionen hade tussat ihop finanstalesmännen för (M) och (S) i bästa 100-metersfinalstil, flåsigt och upphaussat så till den grad. I frenetisk takt avhandlades de gamla vanliga valfrågorna skatter, sjukförsäkringar, RUT och ROT och jobben på nio (9) minuter! Som om det vore en valdebatt... med den stora skillnaden att det nya sosselaget ännu inte arbetat fram ett program.

- Jaha, vad tycker om RUT? - Ska skatterna höjas? - Vad ska ni göra åt ditten och datten? - Om du blev finansminister idag, vad var det första du skulle göra då?

I vanlig ordning avbröt journalisten S-företrädaren men lät M-ministern tala till både komma och punkt, fast vi har hört innantilläxan förut. VAR FANNS NYHETEN?


- Jaha, det är ett mycket stort intresse för det här, avslutade nyhetsuppläsaren den superkorta ’tävlingen’. Sen visades korridoren BAKOM studion där de båda ’finalisterna’ mottogs av blixtrande fotografer medan kommentatorn på tre röda sekunder skulle sammanfatta ’vem som vann’.  

Så förbaskat fantasilöst! Hur länge ska vi tittare pinas med samma gamla eviga plånboksfrågor? Undra på att folk har politikerförakt – skapat av media. Som om politik inte är mer än så. Vilken tittare blev klokare av detta? Nyhetsvärdet låg ju hos den nye S-talesmannen – inte Borg. Ta då en djupgående intervju med den nye istället!


Hur konstig har medias förenklade bild av politik blivit? Hur påverkar detta allmänhetens bild av vad som är politik? Politik handlar om olika samhällsvisioner, om värdegrunder, moral och etik och olika handlingsprogram för att nå de olika målen. Hur ska en oinvigd ges ett begripligt sammanhang av detta, med sånt här flås.

------------------

För övrigt hörde jag av misstag Morten Harket från norska gruppen A-ha intervjuad i Skavlan-repris. Denne Morten är i 50-årsåldern och har fem barn från tre olika förhållanden.

- Imponerande, sa Skavlan.

Publiken applåderade…!

Hur dumt har det blivit? VARFÖR applåderar folk åt vad som helst?

Av Margus - 6 april 2011 22:45

Icke Picke Pö

bodde på en öde ö.

Ingen skänkte honom pengar.

En dag låg han dö'

på sin lilla öde ö.

Så där palade vi i Göteborg i barnaåren när någon/något skulle väljas. Fick sånär ta till den där ramsan idag när två 'event' kolliderade. Intressekonflikt: fotoklubben - kyrkans grupp - fotoklubben... Vilket skulle man välja.

Kyrkans samtalsgrupp har vunnit de flesta gångerna. Så det var fotoklubbens tur. Ovisst in i det sista... och lätt var det inte! Inspirationsbehovet vann till slut över det andliga. Ett roligt och välbesökt möte. Valet kändes rätt. Många bilder att titta på och gott om infall.

Klubben ska leverera bilder dels till ett bildspel för visning på Byns botaniska trädgård - bilder med lokal anknytning. Dels till vårens Konstrunda på Byn, där temat blir vatten. Ska nog kunna bidra med nåt - om jag hittar bilderna jag tänker på. Det var visst lite bråttom...

------------------

Däremot uppstod ingen intressekonflikt när Husbonden skulle ta emot vinstpengar från ett lottosystem. Ensam vinnare av 5000 riksdaler - förbaskemej inte var dag det händer. Kul.

Av Margus - 6 april 2011 22:26

Nu hoppar nymfungarna ur holkarna inne i Royal Suite. En del känner sig mogna, och kommer ut innan de är riktigt 'klädda'. Det är en annan stämning då, när man kommer in i fågelhuset. Föräldrarna är upprörda och ungarna blir hemskt rädda.

Man får nalkas med försiktighet. Tiden på marken (förlåt... golvet) är en känslig tid. I naturen skulle ungarna varit väldigt utsatta där och föräldrarna vet hur viktigt det är att få upp dem på grenarna. Hur som helst måste vi ju in och byta vatten och matskålar. Om man talar lugnt och inte tittar på ungarna går det bättre. Man låtsas helt enkelt att man inte sett dem. Vänder ryggen till ungefär. Så snart de är uppflugna blir de lugnare.

   

     

Sex ungar har kommit ut under loppet av ett par dagar. Nymfungar är bedårande söta. De har en lustigt förvånad uppsyn när de kommit ut i världen - allihop. Allt är ju nytt. Våra röster låter ju annorlunda i verkligheten än inifrån holkarna. Nu har de mycket nytt att lära och det är fantastiskt roligt att följa dem. 

Av Margus - 5 april 2011 17:25

Att dagens vårdresa skulle urarta till irrfärder på fastande mage runt halva Skaraborg hade jag inte anat. Nio timmars fasta blev till elva och en lätt yrsel anades innan undersökningen var klar. Det var så här…

Bilresan till Lidköpings Sjukhus - mitt andra hem - startade i god tid. Helt övertygad om att det var DÄR ultraljudet skulle ske (kl 9.30), ty så var det sist. Väl framme i luckan och mest bekymrad över var jag kunde dricka vatten började strulet. Listan med dagens patienter innehöll INTE MITT NAMN.

Fram med kallelsen – och där stod... FALKÖPINGS SJUKHUS. Bannade skit!

Ringde genast tidsbokningen ”Här står jag alldeles chockad, har åkt till fel sjukhus, har aldrig hänt förut… och inte hinner jag till Falköping NU”. Det ville sig emellertid så väl att där fanns en ledig tid  kl 11.10 om jag ville och kunde. Hmmm… ytterligare fastetimmar… Kurr, sa magen.

- Där har jag aldrig varit, finns det cafeteria så jag kan äta när jag är klar? Jaa-då.


Fram med kartan och plötsligt befann jag mig på en resa som under andra omständigheter skulle varit rena nöjet. När Skara passerats befann jag mig åter på samma plats som igår – vid Hornborgasjön. Fullt med tranor kors och tvärs i luften över vägen, högt och lågt, i mindre flockar och större, glidande på sina starka vältränade vingar. "Hellegod... tänk att jag skulle få se er så snart igen", sa jag inne i bilen. Dom ropade till svar.

Falköping är en trevlig kommun – mitt i Tranrike, vilket man tar vara på. Vid sjukhusets entré ståtar t.ex en plåtskulptur av tre tranor (se bilden). Ett mysigt litet sjukhus med hemtrevnad och lagom lunk utan jäkt. Utlovad tid passades på minuten. Tur, för jag anade viss yrsel.

   

Förstorad aorta (3,1 cm) var skälet till dubbelkoll (fastat i onödan...!), ingen förändring sen sist. Man hamnar visst på kontroller efter ett visst schema när det gäller aortan.

- Den här skulle jag inte tänka på varje dag om jag var du, sa läkaren. Man opererar i förebyggande syfte, men inte förrän den blivit 5-6 cm vid, vilket den kanske inte alls blir. Viss ärftlighet kan vara orsak.


Köttbullesmörgås och två koppar kaffe i cafeterian och fort hem med bilen. Väl hemma konstaterades att dagens resa beskrivit en Gyllene Triangel över kartbladet. Inhämtades därmed mycken inspiration till nya fotoutflykter, men då med fylld mage .


SACRAMENTO IDIOTO...! Tranfilmens uppladdning till You Tube strulade i fyra (!) försök. Skulle enligt uppgift ta 110 minuter men avbröts varje gång - på det femte smäller det. Knäckte till sist koden. Hade sparat i fel format. Det blev en jäkla skillnad. Puhh...

Här kommer den... en sjutusan till BLÅSIG FILM. Håll fingret på volymknappen för det DÅNAR. Hur löser man sånt...? Nästa år filmar jag en tidig vindstilla morgon.

 

Av Margus - 4 april 2011 22:44

Det började med en ensam trana hemma i morse. Den ropade så övergivet, liksom ’var är ni, var är ni’ och finkammade luftrummet med den ensliga stämman ekande.

- Vi åker till Hornborgasjön idag, sa jag. Kulmen tycktes nådd med 14.000 tranor på plats, enligt tranräknarnas statistik.

Jag föll i gråt direkt när vi klev ur bilen. Luften full av flygande tranor, högljutt ropande och skrikande till varandra och av livsglädje: ”Äntligen framme!” Hellegod. Jag tycker så synd om dem på deras vådliga resor både höst och vår. Mäktigt att se dem – och i denna mängd.

     

Säkraste tiden att se tranor är 5-10 april, enligt Hornborgasjöns sida. Längesen vi var här vid den stora slättsjön ute på Västgötaslätten, fast vi har så nära. Bara en timmes bilresa. Men fy attan vad det blåste - kapuschong på - och frisyren var värre än i morse när jag kom ur sängen.

Film läggs ut i morgon, det laddar för långsamt till You Tube just nu. Det får duga tills vidare med några bilder.

En dag i tranans tecken. Den slutade som den börjat… när vi stod på farstun i skymningen tutade det till över Lilla Huset och där kom ett par på låg höjd. Månne det var den ensamme från i morse som återfunnit sin vän...

Av Margus - 3 april 2011 22:54

Bättre kunde våren inte startat... Nymferna skrek av upphetsning när de såg att luckan öppnades. Vinterns långa innevistelse är slut. Alla flög ut i det härliga vårregnet och duschade som aldrig förr. Gissa om de kände sig dammiga efter att ha legat i holkarna i flera veckor.

Alla fjädrar spärrades ut från kroppen så att vätan skulle tränga in på huden. Som de njöt och putsade sig. De gick ut och in flera gånger under dagen och duschade varje gång... länge och grundligt. Ja, det var verkligen efterlängtat. Livsglädje... glädje över att bara finnas till. Filmklippet nedan samlar lite av dagens 'stora vårryck'.

Samtidigt städades alla voljärer, trots att häckning pågår. Fåglarna accepterar störningen om det går någorlunda fort och man visar lite hänsyn. Skönt att få bort den värsta guanolukten. Nu doftar det istället som en regnvåt höstskog av färsk mossa. Ljuvligt. Oj, vad de fick mycket att stå i med ens.

HEJ, OCH VÄLKOMMEN !

      

  Visa presentation

Avdelningar i bloggen

Så var det då... denna dag

Sök i bloggen

ARKIV från start 14 mars 2007

Ti On To Fr
        1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13
14
15 16
17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30
<<< April 2011 >>>

   Underbar video från YouTube

  

Bra historiebok på internet

Mina länkar

Antal besök

Följ bloggen


Skaffa en gratis bloggwww.bloggplatsen.se