Fågelperspektiv

Alla inlägg under februari 2011

Av Margus - 22 februari 2011 20:25

- Vad är det med Pärlvit...?

När vi kom ut till fågelhuset i går morse satt vår lilla vackra nymfa på golvet och knep med ögonen. Värpnöd, anade vi - det är ju häckningsbestyr. Fram med sjukbur och värmelampa ('gresalampan'). Värme är modell 1A vid hängighet i allmänhet, och värpnöd i synnerhet.

Värpnöd uppstår ibland på grund av kramp i äggledaren och då är det bråttom. Det kan sluta med döden så man chansar inte. Värme verkar muskelavslappnande och infraröda strålar värmer på djupet. Ljummen matolja runt kloaken underlättar.

Infångandet gick lätt. Och nästan lika lätt med maken Rudolph, nymfpar är tajta och vill vara tillsammans vad som än händer. Vi kände ägget därinne i buken. Båda placerades i sjukbur med infraröd lampa för ett dygn och Pärlvit sökte genast upp värmen.  

        

Revirstriderna i Royal Suite är som intensivast. Tre holkar har 'hyreskontrakt', men lika många återstår. Pärlvit och Rudolph har länge hållit stånd mot Thomas och tycks gå segrande ur maktkampen om 'sin' holk. För att inte äventyra den under sjukhusvistelsen täckte vi ingångshålet i 'operation rädda holken'.

Sent på kvällen hade Pärlvit fått ut ägget (se bild ovan) och mådde prima igen. På morgonen fick de åter komma in till flocken och holken avtäcktes. De flög direkt dit för att kolla att den fortfarande var ledig, hellegod... gissa om de oroat sig för den. De visste ju inte att vi hade 'låst dörren' åt dem.

Nu bevakas holken igen medan Thomas och Sussie gör sina framstötar. Lustigt hur paret jobbar tillsammans. Men Thomas har äntligen börjat vekna lite och kika på objekt nummer två i hörnet. Varför bråka när man kan ta ett hus som är ledigt, kan man tycka. Men det handlar ju inte bara om tak över huvudet, utan även om rang och status. 

Av Margus - 21 februari 2011 22:05

Mildväder i sikte. Meteorologen siade om plusgrader…!? När prognosens sydvindar äntligen sveper in över oss fram emot helgen tror jag mig om att börja lipa, så mycket längtar jag. Själen skriker efter lindring.

Men först... står en tredje armbågsoperation på tur i veckan, reklamation av misslyckad operation för två år sedan. Något har skett i såret som inte läkt, antingen är del av slemsäcken kvar eller så har nåt annat hänt. I somras slog inflammationen ut i full blom, vilket föranledde remissen.


Höll sånär på att helt gå miste om operationen. Första kallelsen erbjöd en tid då jag var förhindrad på grund av annat vårdbesök. När jag ringde för att byta tid hette det först att man ”inte hade någon mer tid”. Min tid för vårdgarantin gick ut just där. (Och vems fel var det…?)

Sjukvården väntar alltså in i det sista med att planera in tider. Sen väntar man med kallelsen till allra sista sekund. Man förutsätter att den som ska opereras inte har andra sjukdomar utan står här i givakt och väntar på kallelsen ’alltid redo’.

Jag meddelade vilka veckor jag var fri. De skulle ”försöka” hitta en ny tid. Trodde loppet var kört tills ny kallelse dök upp – med kort varsel. Återstod så sjukresan… Ångest.


Något oginare än vår region när det gäller sjukresor – numera - får man leta efter. Hos Sjukresor blir man redan i telefon liksom ifrågasatt… det finns ju kollektivtrafik…! (Glestrafikerad landsbygd med väntetider och allt från två till fem byten för att ta sig fem mil…!) Här krävs intyg från höger och vänster, och gud nåde en… annars får man betala taxin själv… dumstruten på huv’et och sjuss in i hörnet…


Sjukreseintyg utfärdas av vårdgivaren, dvs. vårdgivare av den orsak som föranleder behovet. I mitt fall inte armen - utan tarmen. Brev till min medicinläkare faxades. Tur han var i tjänst just den veckan…! Brevsvar kom i fredags…

”Förstår ditt behov fullständigt. Ber att sekreteraren ordnar sjukreseintyg. Du ber om detta när du kommer till dagkirurgin, så ordnar det sig.”

Stor lättnad! Jag kunde klapp’t en och kysst’en… Ett brev betyder så mycket. Det dyrbara dokumentet sparas nu i kassaskåpet samt medföres som kopia vid själva sjukresan. Orkar inte med några missförstånd just då.

Hela livet är ett äventyr.

Av Margus - 20 februari 2011 21:11

17,5 minus i morse och isen på fiskdammen är gruvligt tjock. Vattnet cirkulerar än… men det tycks vara en tidsfråga. Under gårdagen återupptogs mina övningar på ’inomhusgångbanan’. 25 minuter denna första gång med en puls på 170… Är man otränad eller…


Idag var det dags för Sigrids eldprov. ’Bonus’ med mågapinne och… hund gjorde entré till lunch. Vår lilla tjej som allltid haft andra att förlita sig på fick för första gången i sitt 12,5-åriga liv ensam ta konflikten – smidig, avvaktande och … klok. Hero (dvärgschnauzer, snäll, väluppfostrad) avvisades av Sigrid Polis med visat garnityr mitt i en busig framstöt och sen var den saken klar.

        

Hero hyste å sin sida mest bekymmer för marsvinen vilka turligt nog bor lite högre än han nådde. Ljudet och doften räckte mer än nog för eggelse av inneboende jaktlust. Men snart nog låg båda vovvarna och sov - om än på var sitt håll.

 

Då blev äntligen tid att beskåda MIRAKLET. Åtta vältummade ultraljudsfoton med fantastisk skärpa och detaljrikedom visade en första skymt av genomskinlig blivande bebis. Tillökning väntas i juli.

En sprillans ny apparat hade framställt de mest vidunderliga ultraljudsbilder någon av oss sett. Där man annars varit van att försöka tolka ett obegripligt blurr framträdde här t.ex alla revben, tår, fingrar och en tydlig profil. Häpnadsväckande, särskilt som miraklet endast är 20 veckor och 17 cm. Tyvärr fick vi fota av dem med vanlig kamera (scannern urkopplad) vilket inte gör bilderna full rättvisa.

      

Klickbara bilder

Middagen som följde var dock inget att skryta med. Nytt recept som floppade, trots rekommendationer från vederhäftigt håll. Smaken var det inget fel på men grädden i fläskfilégrytan skar sig till en rysansvärd åsyn, möjligen beroende på tillbehöret lingonsylt (enligt receptet)... om detta tvista di lärde. Det gav åtminstone upphov till viss munterhet.

Efterrätt intogs i tv-soffan till Vinterstudions gastkramande sprintspurt där Petter Northug äntligen fick rejält på nöten av vår Emil Jönsson. Jubel utbröt och ’mågapinnen’ kan anträda pendeln till jobbet i Norge med lättare sinne.


Ikväll stjärnklart och redan 11 grader vinter. Vad månde bliva av denna natt... Vet inte om jag vill läsa av termometern i morgon.

Av Margus - 18 februari 2011 23:32

Sista lagret klarlack torkar på tårna. Äpplepaj med vaniljsås. På Spåret och Skavlan. Lilla Sigrid är rastad för sista gången och marsvinen fick just extra påfyllning med hö. Det äts mycket i lilla dockhuset nu när tjejerna bor i hop. Visst är det så, aptiten ökar i gott sällskap.

 

Nio kanarieflickor ligger hårt på typ… ett trettiotal ägg i fågelhuset. Eh… låter ju inte klokt men så mycket är det faktiskt (ägg är inte detsamma som barn). Lite sent i år. Enligt bloggen fick vi ut de första ungarna så här dags något tidigare år. Energin släpar lite, skyller på kylan. Redan nio minus nu, gissar på femton till natten - särskilt under fullmåne.

  

På söndag väntas besök av bonusdotera, nyss hemkommen från modelljobb på Malaga. Klippt ihop två bildexempel från nya katalogen hos b’chic – märken med generös passform i modets trender (ett klick på bilden länkar till katalogen). Mycket trevliga kläder.

På tal om det... trevlig helg på er därute!

Av Margus - 18 februari 2011 23:24

Grisbönderna lägger ner på löpande band. Man klarar inte längre importkonkurrensen från Tyskland. Se där… ’den som gapar över mycket mister ofta hela stycket’. Svenska bönder lät sig luras in i EU av sitt eget LRF. Under parollen att vår svenska kvalitet skulle stå sig så stark. Och nu dumpar tyskarna priserna på sitt dioxinkött. Skyll inte på mig, jag röstade NEJ.

Bönderna blev lika grundlurade som svenska arbetare vilka lurades att rösta ja av socialdemokrater och LO med att Sverige skulle ’lära ut den svenska modellen’ i EU. Och hur gick det? Låglönearbetare strömmar in i landet. Jag röstade NEJ.

Inte nog med det… Radions P1 berättade i dag att det ryktas om en kupp i EU från Tyskland och Frankrike. Om att EU INOM ETT ÅR KAN LÄGGA SIG I LÖNER, SKATTER OCH PENSIONSÅLDER I ALLA EU-LÄNDER. Förslaget uppfattas som en stormaktskupp med utpressning mot övriga EU-länder. Nu är tydligen storhetsvansinnet löst, typiskt att det bl.a kommer från Tyskland. Skyll inte på mig, jag röstade NEJ.

 

Det finns bara ett enda sätt att behandla allt detta: UT UR EU – NU. Tyvärr förde Sveriges Riksdag 2010 in vårt EU-medlemskap i grundlagen (utan allmän debatt) så nu blir det väl etter besvärligare – och dyrare -att lämna.


Alla normala fångar fantiserar om flykt. Möss i bur behöver bara en ynka liten springa för att ta sig ut. Dumma svenskar sätter sig på rumpan i råttfällan och låter sig rånas, luras och dras ut i krig, medan vi bockar och bugar så glada över att vara sedda. Ingen självbevarelsedrift alls… Fy för den lede.

Av Margus - 17 februari 2011 22:23

Häromdagen attackerade Statsministern DN i ett pressmeddelande (förra inlägget). Nu anmäls Statsministern till KU, konstitutionsutskottet, av VP. För att ”en myndighet inte kan användas som partimegafon.”

- Man använder regeringens hemsida för att nå ut med partiet Moderaternas argumentation mot en tidning. Det blir en olycklig sammanblandning, säger Mia Sydow Mölleby, Vänsterpartiets ledamot i KU.


Expressens ledarsida menar att Sydow Mölleby har en poäng när hon KU-anmäler Fredrik Reinfeldt för att han använder Regeringskansliets hemsida för att reda ut sina personliga problem. […] Han får göra det på Moderaternas sajt, eller varför inte öppna en egen. Regeringskansliet är en huvudsakligen opolitisk myndighet. […] Statsministerns duster med svenska medier är inte en riksangelägenhet.”


Ledaren sågar även högerregeringens övriga missbruk av Regeringskansliets sajt och menar att webbtv-inslagen med ministrar påminner om när ”Kim Jong Il möter reportrar i Nordkorea”.

Den borgerliga kvällstidningen verkar minst sagt trött på den borgerliga regeringens maktmissbruk. Mera sånt... det har vi väntat på.

Av Margus - 16 februari 2011 20:48

Herr Reinfeldt har låtit tungan slinta. Förblindad av egen förträfflighet och med tidernas högsta förtroendesiffror i ryggen glömde han sin lånade retorik och sa vad han egentligen tyckte: ”Hyresrätten som idé funkar inte i Stockholms innerstad”. Och fick hård kritik

   klickbar bild  

Statsministern tappade besinningen över DN:s rubrik - på nyhetsplats! Regeringskanslet ringde DN för att kräva rättelse på sätt som uppfattades som hot och påtryckning. Hmm… försök till ministerstyre, det där…?

Regeringen lade då ut UTDRAG från ljudfiler (!) på regeringens hemsida som ’bevis’ för vad som sades. Varpå DN i sin tur lade ut ljudfiler av HELA intervjun (del 1 och del 2)som bevisar att… Herr Statsminister sagt exakt vad som står i tidningen.

Sofia Arkelsten M:s nya partisekreterare sändes till P1:s morgondebatt där hon bjöd på omoget bjäbbande emot DN:s chefredaktör. Arkelsten påstod att Reinfeldt menat något annat. Man kan anta att spindoktor Schlingmann saknas på den posten. Måtro Reinfeldt ångrar sitt byte? Får man gissa på en återgång?


Statsministern tålde alltså inte negativ press och vet inte hur man handskas med sånt. Medierna smekte inte medhårs denna gång. Han kunde frågat Mona Sahlin (S) hur man bär sig åt… Att som innehavare av makten ge sig på fria granskande medier är en illa vald taktik. Reinfeldt visar sig nu inte posten värdig.


Mona Sahlin däremot, står över mediernas rubriksättning. Hon är för klok för att ens försöka påverka medierna. Hon – om någon - har där fått utstå mycket spott och spe, och har all anledning i världen att protestera mot en vidrig behandling (bevisat i undersökningar). Men vad sa hon efter valrörelsen på frågan om mediernas betydelse för nederlaget…? ”Dom har varit schyssta” sa hon. Väl vetande att något annat aldrig skulle passerat utan ännu en mediestorm.

Mona Sahlin (S) visade en statsmannamässig hållning till medierna.

Av Margus - 15 februari 2011 19:20

Bilen hann inte ens kallna. Återbesöket för uppföljning av ansiktsförflamningen var gjort på en kvart, det tog nästan längre tid att hitta parkering vid sjukhuset - fullt överallt.

Läkaren... en kul kille... ung (förstås), smala vita händer men ett rejält handslag, 'plugghästtyp' som kommen direkt från högskolan, tidseffektiv men uppmärksam lyssnare. Jädrans skicklig.  

Uppmuntrade mig med ett "shoot" när fusklappen togs fram (man vill ju inte glömma nåt). Han noterade raskt och förklarade sen tydligt i tur och ordning vad som nu under läkningens långsammare fas pågår i varje nervdel. Imponerande!


Ögat är bättre, hänger oftast med i snabba blinkningar - utom när jag är trött. Inte längre irriterat efter datorjobb.

Kinden stramar, med en konstant, ehuru lätt, krampkänning från överläppen upp mot ögat (sedan två månader tillbaka). Ibland sker en lätt hopdragning av kinden till ett halvt leende (tvärtemot då allt bara hängde - kan kanske till och med anses charmigt - vem vet?).

Vissling funkar vid enstaka tillfällen och då kanske bara under tio minuter... sen inte mer den dagen. Fick visa lite (hehe, svårt med koncentrationen)... ut kom en svag och pipig liten melodislinga. Ssss... störtlöjligt... hehehe.

Uppblåsning av kinder ej tillförlitligt - pyser i mungipan på drabbad sida.

P blir F vid tal i affekt.

Spiller då och då (sällan) från mungipan när jag dricker.

Leendet ännu lite snett - underläppen en aning stel.

Örat slår lock - vid enstaka - mycket få - tillfällen.


Slutligen summerade läkaren att läkningen går mycket bra. Mina kvarvarande symptom är mycket vanliga, snudd på 'normala'. Läkning pågår fortfarande - upp till ett år - och än kan mycket hända.

Trösterikt att läkningen har en snabbare fas (avsvällning av skadade nerver) och en långsammare (kontaktsökande). Det har jag inte läst eller hört innan. Men detta är normalt.

Den stramande kinden (krampkänslan) kan läka helt... eller förvärras en aning. Kan även utveckla ryckningar. Vissa små restsymptom kan åtgärdas med minimala ingrepp OM de känns besvärande, men man rör inte i nerver som fortfarande självläker. Återbesök om sju månader - till 'ettårsjubiléet.

HEJ, OCH VÄLKOMMEN !

      

  Visa presentation

Avdelningar i bloggen

Så var det då... denna dag

Sök i bloggen

ARKIV från start 14 mars 2007

Ti On To Fr
  1 2
3
4 5 6
7 8 9 10 11 12 13
14 15 16 17 18
19
20
21 22 23 24
25
26 27
28
<<< Februari 2011 >>>

   Underbar video från YouTube

  

Bra historiebok på internet

Mina länkar

Antal besök

Följ bloggen


Ovido - Quiz & Flashcards