Fågelperspektiv

Direktlänk till inlägg 28 februari 2011

Olof Palme i vårt hjärta

Av Margus - 28 februari 2011 22:24

Husbonden åkte till jobbet i ottan, den där da’n. Han hörde om mordet på radion, slängde sig på telefon och väckte mig med ett ”Olof Palme är mördad!” Va! Mördad? På tv:n malde den brutala sanningen om och om igen…. Statsminister Olof Palme är mördad. Nyheter, minnesprogram, nyheter, uttalanden av kändisar, polisen… allt i en enda röra. 

Det är ’högern’ som har tagit honom, tänkte jag direkt. Det är högerkrafter som ligger bakom det här. Det hade varit väldigt hätskt i politiken länge mellan Palme och högerpartiet. Palme var vår sista utpost för att hålla de krafterna tillbaka. Olof Palme var en klippa och så länge han fanns i livet fick de fria marknadskrafterna inte fäste i landet. Så tänkte jag.

Ingvar Carlsson som tvingades gå in som statsminister sa: ”Efter detta kommer Sverige inte att bli sig likt”. Så sant som det var sagt!

        

Jag skulle jobba den dagen och bevaka öppnandet av Byns sprillans nya vårdcentral. Massor av folk, pompa och ståt… hur skulle nu detta avlöpa…? Med två svenska flaggor på halv stång blev stämningen såklart dämpad vilket återspeglades i mitt reportage. Senare gick jag till socialdemokraternas lokal och skrev mitt namn i kondoleansboken.


25 år har gått. Vi som var med har våra egna minnesbilder av den dagen. En riktig sorgens dag för hela Sverige. På Palmes tid levde samhällsdebatten - nu är den död. Palme stod upp för sina idéer och förde ett samtal med folket om demokratisk socialism. En sån ledare får vi aldrig, aldrig mer. Lilla Huset sörjer honom än. 


Gamle statsministern Tage Erlander lär en gång ha sagt följande: ”Man måste hålla kapitalismen i örat, annars får man hänga efter i svansen”. Där är vi nu.

 
 
Ruth

Ruth

28 februari 2011 23:28

Det var en grusom dag, det är många som alltid kommer att bära med sig det som skedde resten av livet, det var så stort och fruktansvärt, vårat trygga land, lilla Sverige. I dag är det vardagsmat i nyhetsmedia, vart är vi på väg ?
Kram vännen

http://bernamis.bloggplatsen.se

Margus

1 mars 2011 00:05

Käpprätt..., skulle jag säga.

 
Marianne

Marianne

1 mars 2011 22:54

Mordet på O. Palme lär jag aldrig glömma. En man som stod upp för sina åsikter och som kämpade för människors rättigheter.
Ha det gott

http://www.ekoxenskennel.se

Margus

2 mars 2011 12:03

Det är märkligt att det 'alltid' är 'de goda' som mördas... Kennedy är ett av många andra exempel. Men Kadaffi klarar sig.

Från
    Kom ihåg mig
URL

Säkerhetskod
   Spamskydd  

Kommentar

Av Margus - 19 september 2015 23:25

Bloggen gör uppehåll. För inre tjänst. På egen tid. För att skapa energi. Ska bara ta in. Uppleva. Njuta. Bearbeta. Inte omedelbart omvandla för utgivning till offentligheten. Tid för motion och träning. Frisk luft. Vila och eftertanke. Sjukdom...

Av Margus - 19 september 2015 23:10

  Två och en halv mil. Rätt bra cykeltur, menar jag. Så duktiga är Husbonden och jag numera. Vi går eller cyklar var eller varannan dag. Och har väldigt roligt. Med kilometermätaren blev det ännu roligare... Vi har gått närmare två mil också, och ...

Av Margus - 19 september 2015 22:53


  Den första valvbron i Fåglum byggdes troligen under 1800-talets första hälft. Den hade två större valv och ett mindre där överloppsvatten släpptes fram vid flod. På strömsidan fanns en så kallad klyvare gjord av uppstaplade stenar. 1923 revs de...

Av Margus - 19 september 2015 22:17

  Öbrona är namnet på en liten stenvalvsbro i Fötene, Södra Härene socken, Vårgårda kommun. Den är byggd över Öbrodiket som rinner till ån Nossan. Vem blir inte fascinerad av dessa vackra gamla stenvalvsbroar som syns lite varstans och ännu fun...

Av Margus - 14 september 2015 23:50

  Mitt i redigeringen av sommarens minnesresor hamnade vår "trösksafari". Vi gav oss ut för att njuta av tilldragelsen när startskottet gick. ALLA var ute med gott humör och alla upptänkliga vagnar och kärror. Jag tog några bilder från evenemanget...

HEJ, OCH VÄLKOMMEN !

      

  Visa presentation

Avdelningar i bloggen

Så var det då... denna dag

Sök i bloggen

ARKIV från start 14 mars 2007

Ti On To Fr
  1 2
3
4 5 6
7 8 9 10 11 12 13
14 15 16 17 18
19
20
21 22 23 24
25
26 27
28
<<< Februari 2011 >>>

   Underbar video från YouTube

  

Bra historiebok på internet

Mina länkar

Antal besök

Följ bloggen


Skapa flashcards