Fågelperspektiv

Alla inlägg under augusti 2010

Av Margus - 13 augusti 2010 22:24

ÄNTLIGEN hemma, efter en hel dags bortovaro från Lilla Huset. Sällsynt, när det gäller oss – svårt när man har djur att passa. Vi drog iväg till Svägerskans långtidsuppställda husvagn på en camping 27 mil från oss. Verkligen på tiden och vi hade en UNDERBAR dag. Många nya intryck.

God mat, trevlig samvaro, perfekt camping, nära till toalett och det viktigaste av allt… bra väder så att hundarna kunde vara med oss ute. Där förelåg nämligen allergi mot hund (på riktigt!) och de fick inte komma in ens i förtältet. Med dessa förutstättningar samt svårtydda regnväder var det verkligen svårt att finna en lucka. Vi chansade till slut - trots datum - och det höll!

Egen medhavd hundhage med solskydd var perfekt och hundarna uppförde sig som inget mindre än TVÅ ÄNGLAR. Vi behövde inte skämmas en enda gång ;-)

Sex timmars resväg, bort och fram… och sex timmars samvaro. Gissa om jag oroade mig för fåglarna. Regnet hemmavid hade automatiskt fyllt på fåglarnas badkar (bra!) men värmen hade stigit i det tillstängda fågelhuset – dock icke till olidlig nivå, men nu vädras det i kvällssvalkan. Mycket att bekymra sig för när man ska resa ifrån djur.

Sommarens häftigaste åskväder upplevdes på hemväg över Tiveden där  många bilar valde att stanna. Det blixtrade oupphörligt i en halvtimme och mitt inne i det värsta fick vi köra i 40 km/tim eller mindre. Vi följde en 'tradare' och räknade med att det var bättre att köra ur eländet än att stanna mitt i det. Och här är vi nu... hehe.

-------------------

Som den uppmärksamme bloggläsaren märkt så har jag fixat in både kameraprogram och bildbehandling i reservdatorn. Ännu en seger! Felsökning på Den Store (som bara dog) drar ut på tiden och det lutar åt nyköp. Mycket att klura på… Håhå jaja... gäsp... trött... go'natt... zzzzzzzzz

Och ute i mörka augustinatten skriker kattugglorna, grodorna sjunger sin höstsång och syrsorna spelar. Tacka vet jag HEMMA.

Av Margus - 12 augusti 2010 22:56

  


Bengan är elva år och 1,6 m lång inkl. svans. Lever med en familj på Byn sedan barnsben. Sitter ibland med vid bordet och smakar pommes frites eller bulle. Eller äter blommor i trädgården. Gör sina behov i trädgårdsdammen och ligger om natten i sovrummets gästsoffa – med egen kudde. Att möta denna urtidsödla var en upplevelse. Jag tycker att han är… jättesöt. Det är nästan lite västgötaspets över de krumma benen;-)

        

Matte visade vänligt upp honom på begäran. Att se honom på nära håll var fantastiskt, vilande på en gren i äppleträdet, bredbent klivande upp ur dammen, länge stillastående som i en avstannad armhävning, funderande, avvaktande, lite blyg inför kameran, sneglande lite förstulet, pinnande på över gräsmattan, smakande på blommorna och småningom i slow motion klivande uppför farstutrappen, där han vände på huvudet i ett adjö och följde med tillbaka in.

      

Bengan är en förtjusande grön leguan (iguana iguana), fast det gröna försvunnit med åren. Nu är han vackert ljusblå och beige, blandningen beror nog på att han just nu ömsar skinn. Bengan tillhörde egentligen sonen som flyttat hemifrån för länge sen. Han blev då kvar hos föräldrarna som inte tycker att avlivning är en rättvis lösning. Bengan blir kvar så länge han mår bra.


Leguaner i fångenskap kräver noga balanserad föda (85% grönsaker och 15% frukt) för att få ett friskt och sunt liv. Näringsbrist (särskilt kalciumbrist) i dieten kan orsaka benskörhet. Det krävs ett terrarium med rätt luftfuktighet, värmelampa samt rätt UV-ljus för att smälta maten.

Trots att Bengan oftast är stillsam och saktfärdig så har det hänt att han rymt. Familjen letade i dagar tills grannen upptäckte honom uppe i sin thuja. Leguaner tycker om att klättra och gör det mycket bra. Matte har armarna fulla av små ärr efter hans klor.

Han får upp en avsevärd fart på de korta benen när han väl bestämt sig. Ibland gör han sig stor och imponerande och spänner upp den lösa skinnlappen under hakan. Han ser spegelbilden som en konkurrent och gör utfall mot den men mestadels är han saktfärdig och begrundande. Jag undrar såå hur han tänker…


Av Margus - 9 augusti 2010 23:27


Sökt länge, hittat idag. GLAD.

Av Margus - 9 augusti 2010 21:39

Hej och hå...

Här regnar dagarna bort och inget händer som är värt att blogga om. Så har plötsligt Husbonden fått nya grinden till Lilla Parken klar. När bilden var tagen och skulle läggas in i datorn var datorn död... stendöd.

Skriver på Den Gamle, den alltid lika pålitliga reservarn HP. Och numera har vi router så uppkopplingen  mot nätet var det inget problem med. Men något program inlagt för kamera och bildhantering har vi ännu inte i den, frågan är om Den Gamle orkar... den är liiite slö och man skriver inga romaner på den precis.

Konstigt nog känner jag mig inte lika hysterisk som för tre år sen när Fujitsun, då kallad Den Nye, krånglade. Ja, det var inte måttligt läser jag i bloggen... som tur raderar man sånt ur minnet men långt och träligt var det. Sen har den gått och gått. Senaste året har dock ON-knappen varit glapp och man har ju vetat att Stunden För Åtgärd nalkats. Nu är den här.

I morgon väntar resa till datordoktorn som finns på Byn tack och lov. Sen får vi se vad vi ska kosta på oss. Således blir det nu ofrivillig bloggsemester på obestämd tid. Kommer tid, kommer råd.

-------------

Akvariets neontetror gör mig sällskap här vid lilla datorn. Hela gänget ligger i närmaste hörnet och kikar nyfiket på mig. Jättegulligt. När jag tittar tillbaka flyr de blygt till andra sidan för att strax återkomma. Det händer gång på gång, hehe.

Sigrids stygn är tagna, vi skötte det hemma i köket och hon var så lugn och trygg. Hon är så gott som återställd och i farten, men står på antibiotika igen pga. trolig inflammation i vagina... hoppas det räcker så.  Med Dofilus har vi sluppit kräkningar.

Har ägnat några trötta kvällar åt att redigera och lägga ut bilder på Fotosidan.se. Återkommer med inlägg när ork och möjligheter medges. Har ett inbokat fotomöte med en intressant personlighet som jag hoppas ska bli nåt för bloggen. Vi får se.

Tills dess... ha det gott därute i bloggosfären. Än är sommaren inte förbi, det regnar bara. Passar på att vila lite medan datorn får vård eller vad det blir. 

Av Margus - 5 augusti 2010 23:33

Ulrik tackar Ewa så hemskt mycket för grattishälsningen i dag! Så himla gulligt att komma ihåg. Vi firade med hämtpizza; Quattro Stagione och Hawaii -hundskålarna var bräddfyllda. Svågern Toste sände via mail en imaginär glasspinne till efterrätt, mums.

Getingjakten tycks ha gått bra. De stendog allihop och drösade ut i framställd skottkärra. De bamsigaste getingar vi sett i år! Husbonden har vid upprepade tillfällen gått och bankat till på spaljén för att kolla läget... tyst som i graven. (Stackars dom... det är dubbelt det här.) I morgon plockar vi ner boet och skärskådar verket.

Husbonden startade därpå ett nytt projekt: nya grindar till garageuppfarten. De gamla har varit fööör gamla väldigt länge nu och gick dessutom sönder under h-vetesvinterns plogande. Etapp I bestod i gjutning av stolpfundament. Mitt i detta kom sommarens värsta regnskur... smällar man måste ta... hehe.

Själv har jag haft informativt samtal med gullig veterinär om flytningar i allmänhet och Sigrids i synnerhet. Flytningar efter operation hör till, och jag är inte oroad än. Samtalet var bra för bakgrundsfakta och beredskap ifall de inte avtar. Vi avvaktar några dagar till.

Så kom räkningen på kalaset... 19.077 kr. Försäkringen täcker 10.900 kr. Djursjukhus är inte billiga men fasen vad noggrant de jobbar. Listan på undersökningar och förberedelser känns trygg att läsa. Gott att de finns!

Av Margus - 4 augusti 2010 22:26

  

- Hör man bättre med parabol runt huvudet?

Vår halvdöve 105-åring Ulrik testar Sigrids utensilier, medan damen i fråga känner på den lilla "badringen", en för oss ny ersättning till tratten. Vi var bara tvungna att pröva. Den är en uppblåsbar kudde runt halsen som kanske (?) kan funka för att hindra åtkomlighet till såret. Med den om halsen ser lilla dockan ut som en miniatyrponny med loksele (jättesött). Fast den blev bra varm om natten, sa hon.

I en kommentar fick vi tips om att göra om ett linne till kroppsstrumpa (typ) för henne och det vore ju härligt. Problemet är att jag inte orkar tillverka den. Men dagarna går och vi håller tummar och uppsikt och försöker hålla ut.

------------

Var på fotoklubbens möte i kväll där man kom och gick. Vi tittade på medhavda bilder (glömde ta med för egen del) och utbytte tekniktips. Med laptop och bredband kunde vi även studera medlemmars utlagda bilder på Fotosidan.se. Därtill fick jag tips om sajten Moderskeppet med fokus på grundkurser, guider och tips om bildbehandling i Photoshop. Ska kolla lite redan i kväll.

------------

I går kväll försökte vi övermanna Lilla Husets nionde getingbo. Ett redigt stort - inne i kaprifolen! Det upptäcktes under gräsklippning när Husbonden körde emot spaljén och blev anfallen – och stungen (bara ett stick). Utrotningsförsöket urartade strax till krigsförklaring eftersom invånarna inte hade somnat. Vi kom nog för tidigt efter mörkrets inbrott, väktarna kröp ut genast när vi lyste med lampa och det var inte meningen. I kväll väntar vi tills de somnat…


Av Margus - 2 augusti 2010 23:39

- Jag är frisk nu, hojtar Sigrid som tycker det räcker med daltandet. Allt funkar nu tämligen problemfritt men parabolen åker på snart igen för hon har börjat intressera sig för det som kliar och ömmar på magen.


  

Hon sköter sig exemplariskt men kan allt ta sig friheter i obevakade ögonblick. Som att hoppa upp i soffan t.ex Men hon hänger med till fåglarna och trädgården och känner sig som … vanligt. Vi slappnar av och njuter av tillvaron så länge det låter sig göras.

Nätterna är fortfarande lite joxiga när hon måste ligga fastknuten i min arm (!) för att inte hoppa ner från sängen. Och i natt delade hon för första gången i sitt liv kudde med mig… guud va’ mysigt.


Största problemet idag var den ynkligt medskickade värkmedicinen som inte räckte långt. Vi fick problem redan i morgonväkten. Hade Byns Apotek detta? Neeej. Hade man i Grannbyn två mil bort? Ja, rena turen. Apoteket öppnade 8.30 och Husbonden störtade iväg för att vara tillbaka strax efter nio. Sigrid skulle haft medicinen redan TVÅ TIMMAR innan men det blev omöjligt på detta vis. Skitdåligt av Blå Stjärnan.


Av Margus - 2 augusti 2010 23:30

  

Idag unnade vi oss en utflykt till hästpremieringen på Byn. Vi kom för sent på grund av sjukling och fåglar och hann bara se en glimt av godbitarna shirehästen ZEKE som jag filmade i fjol samt nordsvenskarna LINDAR och NILS när de var på väg hem. Levde på det resten av dan. Bara dofterna får sinnena att vakna, att känna klampet från stora hovar i marken och att höra gnäggandet... mmm.

Hästkärlek yttrar sig på många vis; en ung mor med litet barn i kärra stod bara och log med hela ansiktet när Zeke stuffade förbi i lätt trav med huvudet högre än alla andra. (klickbara bilder)



         



HEIRUMS NILS med den blonda kalufsen var ny för mig och sååå ljuvlig.

Bilden på Zeke är från i fjol. Han är 180 cm vid manken.






HEJ, OCH VÄLKOMMEN !

      

  Visa presentation

Avdelningar i bloggen

Så var det då... denna dag

Sök i bloggen

ARKIV från start 14 mars 2007

Ti On To Fr
            1
2
3
4 5
6
7
8
9
10
11
12 13 14 15
16 17
18
19
20
21 22
23 24 25
26
27
28
29
30 31
<<< Augusti 2010 >>>

   Underbar video från YouTube

  

Bra historiebok på internet

Mina länkar

Antal besök

Följ bloggen


Skapa flashcards