Fågelperspektiv

Alla inlägg under juni 2010

Av Margus - 19 juni 2010 22:00

Victoria har fått sin Daniel och Sverige har fått en ny prins. Visst följde Lilla Huset detta stora 'spettacolo'. Hela dagen. Jag menar… har man matats med detta i flera veckor så är det lika bra att fullfölja.

Laddade med näsdukar till vigseln, vilket visade sin vara ett smart drag. Kronprinsessan var vackrare än någonsin. Båda lyste av lycka. Mest tycker jag nog synd om prins Daniel… detta kan inte vara lätt. Victoria stöttade och tröstade. Och när han började gråta vid altaret så bölade jag också. Buhuhu… de var så rara.

Victoria är mycket stolt över sin prins – med all rätt. Han verkar välgrundad och trygg. Daniel verkar väl omhändertagen i kungafamiljen och kronprinsessan har lättat upp stämningen med att släppa in SVT på riktigt nära håll. Det kanske går bra det här. Så i Lilla Huset har icke ett enda vettigt något gjorts idag.

Visst är det ett spektakel av stora mått. Med en hoper människor som tror sig vara märkvärdigare än alla oss andra. Fast i dessa tider när borgarna river vårt välfärdsbygge och invandringen får flata svenskar att fegt flytta skolavslutningarna ut ur kyrkorna så är väl kungahuset snart den enda traditionsbevarare vi har.

Så… det ÄR dubbelt. Icke förty gläds Lilla Huset oerhört med de unga tu. Och kul har det varit att se mycket från Stockholm och Slottet.

Men solnedgången är alltid vackrare över Lilla Huset än i Stockholm, så det så.


Av Margus - 17 juni 2010 22:15

Efter Vin & Sprit, Apoteket, Bilprovningen samt en rad skolor och förskolor i Stockholm står Vattenfall, Posten och LKAB på tur. Många ser nu tecken på att Alliansen tänker sälja ut även dessa om de får sitta kvar efter valet. Alltså leka affär med skattebetalarnas egendom.

Det skulle inte vara möjligt att utan folkomröstning sälja vår gemensamma egendom som generationer före oss jobbat och slitit för.

 

Här måste jag citera några fina formuleringar i ämnet:

" Välfärdssystemen byggdes för att tillgodose människors behov. Högst prioriterade var de med allvarliga problem. Medborgarens valda ombud kunde styra var nya skolor skulle byggas för att ligga så nära föräldrarna som möjligt eller vilken del av vården som var viktigast att utveckla framöver. Det var ett system med insyn.  

[...] Från och med nu är det företagens rätt – att få del av våra skattepengar och göra vinst som står i centrum. Företagen har tydliga lönsamhetsmotiv, att sikta in sig på dem med minst allvarliga problem. De har, om man skall ställa saken på sin spets, rätten att starta just där det är som mest lönsamt – medan det vi äger gemensamt bara får titta på när de plockar russinen ur kakan.

[...] Likaledes är det företagen som är rättsligt skyddade mot vår insyn – därför att deras verksamhet är affärshemligheter. En privat skola är inte tvingad att diskutera grava problem som mobbing eller felaktiga betygssättningar.

[...] Det finns egentligen bara två områden där riksdagen har öppnat affär i välfärdssystemet tidigare – skolans och tandvårdens. Det är regeringen Reinfeldt som har spridit systemet till sjukvården, apoteken, äldrevården, arbetsförmedlingen, familjerådgivningen. "

Citat ur Aron Etzlers ledare i Flamman.  

------------------ 

Känner för övrigt att gårdagens läkarbesök krävt energi. Utan att jag märkte det inträffade följande: var plötsligt pigg, tålde ljuset som aldrig förr, ingen värk i fötter, knän eller händer och mindes vad läkaren sagt. Ingen kunde ana sjukdom av något slag. Snacka om adrenalinpåslag… för övrigt samma fenomen som när en västgötaspets går till veterinären - nästan döda hundar reser sig upp och går. Gissa om man får igen det efteråt. Adrenalinet pyser ur ballongen. Kvar blir en sladdrig trasa.

-------------------

Ärlan har fått ungar som struttar omkring i trädgården. Mot den ljusa sommarhimlen avtecknas om nätterna minst femton tornsvalor som seglar omkring. Då skriar dom inte. Undrar såå var dom bor.

Av Margus - 16 juni 2010 22:44

Startade i ottan mot Göteborg för ett efterlängtat besök på Gottfrieskliniken i Mölndal. Visst fick jag diagnosen ME/CFS (kroniskt trötthetssyndrom) precis som jag misstänkt. Bot finns ingen. Bättring nås genom att hushålla med sina ynkliga resurser.

Med mig fick jag labbremiss för provtagning samt förslag på eventuell medicinering. Mycket att ta in och fundera över. Sömnkontot får ses över, lite underskott där… och ytterst olämpligt i kombination med ME. Såklart. Betyder mer än man tror. Slut på nattsudd och sena blogginlägg…;-)

Färdvägen hade i förväg kollats på MapJacks gatubilder (hitta.se). Superbra funktion. Husbonden skjutsade och med god planering fanns gott om tid och mycket att se…

Göteborg är aldrig sig likt – där river man upp gator, gräver tunnlar och bygger broar hela tiden. Så har det varit sedan min uppväxt därstädes. Sämre stad att köra i får man leta efter... slarv med gatuskyltar och vägvisningar. Tack vare 'göteborgs-dna' känner man sig fram i röran.

Efter god smörgås på café fort, fort hem till Paradiset och hundarna som varit ensamma länge nog.


 

Av Margus - 16 juni 2010 22:30

Euron har rekordlågt stöd. Aldrig tidigare har så många varit emot ett svenskt medlemskap i valutaunionen. Om det varit folkomröstning om euron nu skulle bara 28 procent röstat ja och cirka 60 procent nej.

Glädjande i sig, men det blir nog aldrig en ny folkomröstning. Om alliansregeringen sitter kvar beslutar den på egen hand om övergång till euron – UTAN att fråga folket. Det är vad jag tror.

Med en dåres envishet jobbar folkpartisten Carl B Hamilton hårt för euron. Han tycks ha sänt in debattartiklar i ämnet till alla tidningar han kan namnet på. Fast besluten att införa euron under nästa mandatperiod.

- Det är ju inte eurons fel att det är skuldkris i EU, säger han. Felet ligger hos vissa länders slappa ekonomi.


E’ han go’ eller… ! Jamen, det är ju JUST DÄRFÖR som vi vill akta oss för både EU- samarbetet och högeralliansen! Så långt bort som möjligt.

----------

 

Häpnar över att en miljon kineser per månad flyttar in till städerna. 50 procent av Kinas befolkning bor nu i städerna. De får allt bättre välstånd, dricker öl, vin och sprit som vilken västerlänning som helst och äter mer protein och socker och… lägger på sig. Hört på radions P1.

Av Margus - 14 juni 2010 22:22

Minnenas Journal är en störtmysig ny tidning som handlar om livet förr i tiden. En mycket nostalgisk sådan om vår svenska vardagshistoria. Om familjen, släkten, människorna, arbetet, maten, nöjena och traditionerna från förr. Lilla Huset som ofta åkallar dåtiden njuter i fulla drag. Vi prenumererar. Tidningen utges av LAND och kommer med 6 nummer om året. Läs mer HÄR.

  

Vi frossar i bilder från skörd, linbråkning, grushämtning och annat vardagsslit då allt gjordes med handkraft. Massor av gamla bilder som läsarna skickat in.  En faktaspäckad artikel om semesterns historia fanns med - ovärderlig. Vår allra första semesterlag gällde från 1 juli 1938 och berättigade alla anställda i Sverige till tolv dagars ledighet. 1951 utökades den lagstadgade semestern till tre veckor.

        


Baddräktsmodet genom tiderna skildras också, en släktforskarskola finns med, gamla bonader liksom en artikel om konstnären Anders Zorn. Och en nostalgisk tillbakablick på filmens rivjärn Julia Caesar, Dagmar Ebbesen och Hjördis Pettersson m. fl. En riktigt härlig tidning med gammalt stuk i både papper och layout. Kika efter den i butikernas tidningshyllor!


-----------

För övrigt fördjupar jag mig i filmredigerandets gåtor. Efter snart ett år MÅSTE jag lära mig att ta hand om samlat filmmaterial på fåglarna. Riktiga godbitar. En skam att de inte nyttjas. Mycket att lära sig och fråga om.

Av Margus - 11 juni 2010 21:41

Fotbolls-VM i Afrika är igång. Har ännu inte gripits av fotbollsfebern. Hoppas Husbonden väljer sina matcher för ljudet blir påfrestande. Syftar på plasttrumpeterna – vuvuzelas - nere i Sydafrika. Lilla Huset fylls under matcherna av ljudet från en jättelik bisvärm. Ska vi ha det så här i EN HEL MÅNAD, undrar jag.

Trumpeterna In Real Life lär orsaka hörselskador och har liknats vid ljudet från "en panikartad flykt av elefanter". Man kanske till och med kan höra dem om det blåser sydliga vindar?

-------------

Byggnader i brand och väntade upplopp om natten, rapporterar Ekot.

Man vet inte om det är Kirgisistan eller Rinkeby som åsyftas.

-------------

Täckt med slöja - eller blottad på badstranden.

Heltäckt med niqab - eller skolans djupaste urringning.

Vet inte vilket som är värst? Alla är de former av patriarkatets förtryck.

-------------

Bygelbehå - en styggelse för kropp och tvättmaskin.

Nu finns inget val, man MÅSTE köpa bygelbehå som jag avskytt i hela mitt liv.

Köpte bikini för … tio år sen. Förra sommaren fastnade ena bygeln i tvättmaskin och slängdes. Fick nu på mig överdelen, med bara en bygel och kan avslöja: DET GJORDE INGEN SKILLNAD! Ser likadant ut, men är betydligt skönare utan.

Bojkotta byglar! Om du måste köpa; ta bort byglarna genast.

-------------

Fria marknadskrafter skulle ge oss större valfrihet. Ha!

Skulle köpa Dove schampo, balsam och duschcreme.

Byns båda affärer Hemköp och ICA har plockat bort det ur sortimentet.

De får inte plats med alla nya sorter annars.

Vem vill ha alla nya sorter? Inte jag.

Jag vill ha det jag vant mig vid, som jag vet är bra. Slippa tänka, slippa välja, slippa läsa på nya flaskor. Bara ta på hyllan och fylla förrådet. Orkar inte testa nya produkter stup i ett.

Köpte istället Dove-produkterna i Grannbyns STÖRRE affär där de fortfarande fick plats på hyllan. Så driver man bort sin kundkrets till större orter.

-------------

Det regnar ett skönt duggregn. Sånt som syns men inte känns. Förrän man varit ute en halvtimme i det. Växterna mår bra. Suger åt sig. Fåglarna duschar och skvätter. Man får vila från solen.

Av Margus - 10 juni 2010 22:07

Ny klippare inköpt till Lilla Husets 2500 kvm gräsytor.

Husbonden hastade ivrigt iväg och hämtade.

Karlar gillar att testa gränser... Med karl i huset blir livet spännande...


Ooops… skulle den gå in? Klippbredd 85 cm, men kåpan var betydligt bredare.

Grindhålet är en meter brett. Mättes och funderades.


Tre centimeter till godo totalt, men då måste grinden hakas av. Test skedde idag. Klickbara bilder.

        

               Grind av                Sakta... sakta... tajt              TAJT VÄRRE


  

Puh... det gick!

 

Och gräset blev klippt alldeles lagom före regnet.

Av Margus - 10 juni 2010 21:17

Nu har han skrämt oss ordentligt, lille Gammelman… 105-åringen (eller.. kanske 110 vid det här laget). Ulrik matvägrade om morgnarna…

Jaha, nu börjas det, tänkte vi. Nu har stunden kommit. Förberedde oss på det värsta. Vet ju att det nalkas. Varje månad är på nåder i den här åldern – 14 år och 8 månader.

Han har ätit uppblött torrfoder i hela sitt liv – utan mankemang. Nu äcklade han sig över maten i någon vecka, men åt i alla fall upp till slut. Både mat och medicin. Men en dag var det stopp. Han kunde icke förmås att ta en enda tugga. Såg ut att vara spyfärdig. Extra skinkbitar funkade ett par dar. Sen tog han bara skinkan men ingen mat. Medicinen fick ges i skinka och svaldes hel.

Tumör i halsen? Eller "bara vanlig" tandvärk? Halsinfektion? Veterinärbesök? Tankarna gick i alla riktningar. Men han åt ju på middag… Vi prövar pannkaka först. Och makaroner. Tänkte vi. Och så skedde.

  

Makaroner slank ner lika lätt som förr. Pannkaka också (det äter nog även en sjuk hund). Så prövade jag torrfoderkulorna utan vätska, bara för att se. Guess what? Han mumsade begärligt i sig alltihop! Tuggade så det krasade i tänderna! Svalde utan problem! Ha!

Ingen tandvärk där. Inget halsont. Jippie.

Ulrik hade bara bytt smak på gamla dar. Lättnaden var stor. Efter 14 år och 8 månader har man rätt att byta smak. Nu äter han makaroner o.dyl på morgonen (med medicin) och torrfoder till middag.

Och livet rullar vidare. Ett tag till…

---------------------

Hur räknar jag åldern i hundår? Första året = 14 år. Sedan 7 år per år.

En annan metod säger: Första året = 14 år. Sedan 7 år per år till och med 10 års ålder. Därefter 5 år per år.

Man finner på internet en mängd olika sätt att räkna hundår på. Några är helt vansinniga. Andra är bättre. "Min" metod passar västgötaspetsar, tycker jag.

HEJ, OCH VÄLKOMMEN !

      

  Visa presentation

Avdelningar i bloggen

Så var det då... denna dag

Sök i bloggen

ARKIV från start 14 mars 2007

Ti On To Fr
 
1
2
3
4
5
6
7 8
9
10 11
12
13
14
15
16 17
18
19 20
21 22 23 24
25
26
27
28
29 30
<<< Juni 2010 >>>

   Underbar video från YouTube

  

Bra historiebok på internet

Mina länkar

Antal besök

Följ bloggen


Ovido - Quiz & Flashcards