Fågelperspektiv

Alla inlägg under maj 2010

Av Margus - 5 maj 2010 22:09

Kvällens Uppdrag Granskning "All time high" behandlade den ruttna elmarknaden. Med den kristallklara pedagogik som programmet bemästrar till fullo visades på nytt den miljardrullning som pågått och pågår allt sedan EU:s avreglering av elmarknaden. Ja, vi vet ju redan att makten ligger i händerna på för få och att vi konsumenter betalar rubbet genom elräkningar. Men även genom skatter som genom statliga miljardstöd går till "fel" kraftverk. Inget vett i nåt hörn. Se programmet!

Vi såg hur gamla svenska pappersbruk, vår bästa exportgren, lägger ner på grund av enorma elpriser. Som en sa: "vi kan ju inte odla apelsiner här". Vi mister arbetstillfällen, och konsumenterna skinnas inpå bara kroppen. Ja, vi rånas. På grund av EU.

Detta kan bli en valfråga. Skulle sitta som en smäck för "bäverkvinnan" Maud Olofsson förvarade med tänder och klor alltihop - trots att Energimyndigheten slagit larm! Lars Ohly (V) och Peter Eriksson (MP) stod för klokheten. Personligen tror jag elröran är för komplicerad för valrörelsen, men vi får se...

Att 'hela skiten' beror på kapitalismen och EU fick vi flera bevis för och jag gnuggar händerna i förhoppning om att nu... nu rämnar det. Hur många smällar ska EU och euron klara innan det spricker? Grekerna jobbar bra på sitt håll och jag stöttar dem av hjärtat. Klart de är förbannade på banker och politiker som inte tagit ansvar. Sunt att de demonstrerar, det är mer än man ser här i Sverige. Tänk om vi kunde resa oss som en man mot en galen och felkonstruerad elmarknad. Men gör vi det...? Nähähäedå, vi tiger och lider. Hur mycket ska vi tåla? När ska svenskar vakna?

Och Tysklands Angela Merkel kämpar för euron som om det gällde livet. Hur mycket ska tyskarna orka betala? Och sen... när och OM Grekland "räddats" väntar Spanien, Portugal, Irland och Italien. Tack Gode Gud att vi sa nej till euron!

Vi borde även UT UR EU NU! Så vi kunde få behålla våra 33 miljarder (medlemsavgiften till EU) per år till vårt eget land och folk. Det finns ett liv utanför EU.

Sagt och tyckt med magkänslan, den enda sanna känslan.



Av Margus - 3 maj 2010 21:32

I förtvivlans februari när permafrosten ännu betäckte vårt alplandskap brast jag sprickfärdig av längtan ut i bloggen att när våren kom då skulle... "minsta lilla solstråle omfamnas och varje liten knopp beundras och smekas med ögonen. Varje liten fågeldrill skulle insupas med öronen och bevaras i vårt minne. Och att gräset skulle klappas på och jordens dofter insupas".

Jag har inte glömt. Inget tas numera för givet. Ordagrant görs detta nu i lövsprickningens tid. Inte bara pingsten ger hänryckning. I år är våren speciell. I går repades lite färskt gräs till marsvinen och jag bar hem det tryckt mot näsan och bara sög i mig dofterna.

-------

Dagens bilder visar Lilla Husets egen knopptopp: Guldflädern leder ligan, rönnspirean håller på att gå om, häggmispeln är god trea och rönnens knoppar som ännu inte kan tävla med dem kommer att slå dem alla med häpnad. Och visst har björken musöron... precis till 1:a maj, som sig bör.

Favorien bland träd än RÖNNEN med sina vackra, stora, mjukluddiga, läckert gröna blad som fyller alla mellanrum till ett sammanhängande lum. Rönnen har också stora härliga vita blomklasar - för att inte tala om de vackra och nyttiga rönnbären. (Klicka för större bilder)

      

       

Av Margus - 3 maj 2010 21:21

  

Vad är det här för mystiska spår i sanden? (Visst sjöng Peps en sång om detta en gång...) När solen lyser ner i dammen syns massor av dessa egendomliga tassavtryck förflytta sig på bottnen.

  

Jo, det är den här lille gynnaren och hela hans släkt.

Skräddaren som löper på vattnets ytspänning.

Nedan syns såväl skräddaren som hans avtryck på samma bild.

Fascinerande... ja, rent hypnotiserande...

I brist på fisk får man följa allt annat liv där nere.  

Av Margus - 1 maj 2010 21:48

  

Härliga bilder på 1:a majtåg med vind i fanorna. Det måste väl vara vänstervinden... Ty, just lagom före 1:a maj presenterades en opinionsmätning som värmde mitt röda hjärta:

"Det rödgröna blocket drar ifrån och skulle ligga 8,1 procentenheter över det borgerliga om det vore riksdagsval i dag, enligt Synovates väljarbarometer för april månad. Avståndet mellan blocken har nästan fördubblats. [...] Totalt får det rödgöna blocket 51,2 procent i undersökningen, mot de borgerligas 43,1 procent."

Hoppas vinden håller i sig, borde kunna göra det med hur bra förslag som helst, järnvägar och bostäder ska byggas och rättvisan återställas. Yes, yes, yes... det börjar likna nåt.

  

 

Tyvärr kunde jag inte ge mig ut själv på demonstration, tål varken blåst eller att stå stilla långa för att lyssna på tal. Men sugen var jag. Desto roligare då att tv äntligen rapporterade hyggligt från 1:a maj, det var längesen.

"Av var och en efter förmåga,

åt var och en efter behov."

Av Margus - 1 maj 2010 21:45

Måste bara visa...

Då jag hittills inte lyckats filma våra egna risfåglar så bra vill jag visa dessa charmiga busungar på video, inspelade i risfåglarnas naturliga ursprungsmiljöer. Som synes lever de ungefär som våra gråsparvar och pilfinkar.

Risfågeln kallas på engelska Java Bird och Java Sparrow och kom ursprungligen från Java, Sumatra och Bali. Den har även odlats i århundraden i Kina och Japan, samt inplanterats i Sydostafrika. (Padda oryzivora)

Dessa tre filmer hittades på sajten Just Javas som innehas av risfågeluppfödaren Steve Nesbitt. Kika gärna in där.


---------------------------------------------

Sist men inte minst kommer en liten söt badfilm med vita risfågelungar.




HEJ, OCH VÄLKOMMEN !

      

  Visa presentation

Avdelningar i bloggen

Så var det då... denna dag

Sök i bloggen

ARKIV från start 14 mars 2007

Ti On To Fr
          1
2
3 4 5
6
7
8 9
10 11 12 13 14 15 16
17 18
19
20 21 22 23
24
25 26 27
28
29
30
31
<<< Maj 2010 >>>

   Underbar video från YouTube

  

Bra historiebok på internet

Mina länkar

Antal besök

Följ bloggen


Ovido - Quiz & Flashcards