Fågelperspektiv

Alla inlägg under maj 2010

Av Margus - 11 maj 2010 20:25

  

Så sant som det är sagt. Den här lille gynnaren anlände för ett par dagar sen. Redan 9 maj togs bilden just när han hittat fram till den bekanta tv-antennen på vårt tak där hela flocken svischade omkring när dom lärde sig flyga strax före avfärden. 

Hellegod... "jag hittade, jag hittade..." tänkte han nog där han satt och såg så ensam ut. Han sågs landa där med jämna mellanrum under dagen, men nu drar han nog runt på bygden för att leta kompisar för inga fler syntes här omkring.

För två år sen skrev jag i bloggen att svalorna kom 5 maj, men just i år känns det tidigt. Ingen värme precis. Markfrost i natt och snålblåst mest varje dag. Håller mig mest inomhus, är mer frusen än nånsin.

Av Margus - 11 maj 2010 20:15

Mona Sahlin och Reinfeldt möttes i ännu en av dessa hemska partiledardueller i tv. Nu i söndagens Agenda. Samma urtrista format. Ska hela valrörelsen pågå på detta sätt? Har programledarna ingen fantasi? Dom tror tydligen att vi tv-tittare inte har behov av eller kan förstå nyanser.

Nu tar vi skatterna… vad säger du om det? Jaha, jaha…och vad säger du? Haha, nu fick du visst in en smocka… Nu tar vi jobben. Nej det finns inte tid. Nu tar vi Afghanistan… fort vidare till skolfrågan… osv. Vem är vinnare – vem är förlorare…

Tjing-tjong, ping-pong. Det är rena hetsen. Hur mycket förstår vi väljare av de förenklade budskapen och koderna? Till hjälp för oss som inte förstått hoppar sen en "domare" fram, en analytiker, som ska avgöra vem som vann matchen.

Reinfeldt smattrar som en kulspruta. Han kastar ut lögner och falska siffror och anklagelser som det inte finns tid att bemöta eller kontrollera. Mona Sahlin som är en lugnare natur och noga med genomtänkta uttryck får inte sagt lika mycket på samma tid. Hon kommer inte till sin rätt. Detta är orättvist. Klart jag är partisk, men NÅGON måste ta hennes parti.

Aftonbladets Eva Franchell liknade pricksäkert duellerna vid twitterpolitik; "två motståndare, en för och en emot, svart eller vitt, blått eller rött".

Hon skriver: "Politiken har twittifierats och det ställer särskilda krav på partiledarna. Budskapen måste hamras in i några korta meningar som i en mikroblogg på max 140 tecken".

Detta är förnedrande menar jag. Förnedrande för duellanterna, förnedrande för oss väljare. I det fyrkantiga upplägget är Reinfeldt som gjuten, han smattrar och hugger som vore det krig.

Men hallå… är programformen upplagd för honom? Ska programledarna bestämma hur våra politiker ska vara? Människor är olika, och alla ska ha möjlighet att föra fram sin politik. Det är VI VÄLJARE som ska ha hjälp. Programmen är väl till för oss väljare… Eller…???

Nej, jag vill ha enskilda partiledarutfrågningar I LUGN OCH RO med journalister som i samtalston med kunniga, initierade och kritiska frågor förmår hjälpa oss väljare att förstå vad det handlar om. Någon som kan lyfta de viktiga samhällsfrågorna till den nivå det förtjänar. Ja, en riktigt kunnig och påläst utfrågare som dessutom kan avslöja falsk statistik direkt när den framförs.





Av Margus - 10 maj 2010 11:45


ALLIANSFRITT SVERIGE har skapat en liten lergubbe som ska hjälpa väljarna att tolka moderaternas dubbla budskap. På Alliansfritts sida "moderatprat" kan vi hjälpa till att skriva en bra slogan för att hjälpa moderaterna hitta hem. Fann idag flera maffiga godbitar (klicka för större bilder).

Se fler- eller skapa en egen - HÄR.


          


         


       


       

      

Av Margus - 9 maj 2010 17:54

Åh herreminje... å kors i taket, det lyckades! Har just lärt mig ladda in ett poddat radioprogram i mobilen. Hörde programmet redan på långfredagen men har dragit mig för tekniken ända tills nu.

Hittade det inte först på poddradions lista men ett litet mail till Kulturradion löste knuten. Först laddade jag hem mp3-filen till datorn och där låg det i någon vecka medan jag samlade mig. Nu gick det - häpp. Jisses vad jag ska må gott i solstolen.

Det var riktigt lätt (som allt när man väl kan det). Men endast tack vare egna datorkonskaper. Sony Ericssons manual hade visserligen instruktioner, men inga som stämde med varken telefon eller dator... URUSELT. Inte en meny gick att känna igen till benämningarna.


Om någon undrar heter programmet "Det är den svarta pupillen som ser" och handlar om de stora pessimisterna. Härligt språk och faktiskt mycket humor i uppläsningarna av Rolf Skoglund "Vi hade i alla fall tur med vädret" som på sitt oefterhärmliga sätt satte extra krydda på innehållet.

Den som vill ladda hem podfilen hittar den på sidan HÄR

Av Margus - 9 maj 2010 17:41



  


Ett högst njutbart program sågs i Kunskapskanalen i går kväll. "Mästerverk i papper" besökte några proffs i Japan, Frankrike, Israel och USA som kan det här med origami. Ja, dom hade verkligen gjort hobbyn till vetenskap. Med fantasi, vilja och tekniskt kunnande går det att förvandla ett pappersark till nästan vad som helst. Vi såg mänskliga ansikten avbildade där veck på speciella sätt framställde personlighetsdrag som rynkor mm. Vad sägs till exempel om figuren på bilden ovan. Det gäller "bara" att kunna vika det på olika sätt. Mycket sevärt!


Men... det ligger tyvärr inte på Svt Play, men reprisen går i kväll Kunskapskanalen kl. 23.00 Se det! En fantastisk timme väntar.

Av Margus - 9 maj 2010 00:30


Dessa böcker står på nästa inköpslista. Härligt att pocket på internet är så billiga att man har råd.

 

Jämlikhetsanden: Därför är jämlika samhällen nästan alltid bättre samhällen,
av Richard Wilkinson, Kate Pickett (orig: The Spirit Level)

Boken är vänsterns stora hopp och den kom ut lagom till valåret 2010. En av de mest uppmärksamma böckerna i Storbritannien under 2009, men i Sverige har den mest retat gallfeber på svenskt Näringslivs Stefan Fölster, och då måste den vara intressant. Köper den snarast.

"Richard Wilkinson och Kate Pickett redovisar här en omfattande forskning om hur graden av ojämlikhet i ett samhälle påverkar hur vi mår både fysiskt och psykiskt, hur länge vi lever, hur väl vi lyckas med studier, hur vanliga tonårsfödslar är, hur utbrett fetma, kriminalitet och våld är med mera.
Boken framhåller att ojämlikhetens skadeverkningar visar sig vara långt större än man kunnat föreställa sig. Ojämlikheten är en avgörande faktor bakom en rad centrala sociala och hälsorelaterade problem i rikare samhällen.
Boken visar också att ojämlikheten inte bara drabbar de fattiga utan alla, var de än befinner sig på den sociala stegen. Även de rika får betala ett högt pris, i form av sämre hälsa och kortare liv.

Undersökningen bygger på omfattande offentlig statistik från 21 rika länder däribland Sverige och USA:s delstater."

 

Att ha eller att vara?, av Erich Fromm.


Titeln lockar mig kolossalt mycket.

"Att ha och att vara är två skilda livsformer. Att ha innebär ägande och leder till försvar, våld och aggression. Att vara kräver oberoende, frihet, mänsklig mognad och kritiskt förnuft. Kärlek ligger inte inom ägandets utan inom varandets livsform.

Boken är en modern klassiker. En personlig och sammanfattande redovisning av Erich Fromms tes att mänsklighetens överlevande inte bara beror på nödvändiga förändringar i samhället utan också på en radikal förändring av människans livsattityder och personliga förhållningssätt."

Erich Fromm, en tysk-amerikansk psykoanalytiker, tidigt influerad av marxismen. 


Hör du vinden blåsa? av Wilfrid Stinissen.

"Om du inte är nöjd med "ett liv på sparlåga" utan vill leva ett fullödigt liv, behöver du Anden. Tro inte att han är långt borta. Att du överhuvudtaget lever beror på att den levande har gett dig sin Ande. Men vill du inte leva medvetet, vill du inte leva mer?Anden blåser genom dig och genom kyrkan, i dag som i kyrkans första dagar. Men hör du honom blåsa?

Denna bok handlar om den "väg som är överlägsen alla andra", om kärleken. Anden är Guds egen kärlek, och han vill bli din kärlek. När du låter Anden leva i dig, älskar du Gud och människor med hans kärlek."


Kampen om sjukfrånvaron, av Björn Johnson.

"Efter att kostnaderna för den svenska sjukförsäkringen skjutit i höjden vann bilden av de sjukskrivna som fuskare och inbillningssjuka mark i början av 2000-talet. Vad som inte kom fram i debatten var att antalet nya sjukskrivna faktiskt inte hade ökat särskilt mycket.

Björn Johnson, statsvetare och forskare vid Malmö högskola, tecknar i Kampen om sjukfrånvaron ett stycke socialpolitisk nutidshistoria. Han visar hur debatten definierade om sjukfrånvaron från ett arbetsmiljöproblem till att handla om överutnyttjande och fusk. Johnson visar hur ett allt mer polariserat och onyanserat debattklimat ledde politikerna att fatta beslut på bristfälliga och i vissa fall direkt felaktiga grunder."

Skrev om den HÄR.


Av Margus - 9 maj 2010 00:15

Dessa böcker har jag köpt i vinter. En trevlig hög som väntar på mig. Den första har jag redan börjat på.




Kristendom för ateister, av Olle Carlsson.

"Jag tror inte på Gud. Men jag tror på något. Så låter nog den vanligaste trosbekännelsen idag. Olle Carlsson har under sina 25 år som präst sällan stött på en tvättäkta ateist. De allra flesta tycks, särskilt i livets svåra stunder, känna en närvaro av något större."

Olle Carlsson skriver rakt, enkelt och tydligt. Håller på med den just nu. En mycket lättläst bok. "Finns Gud? Vem är Gud? Prästen Olle Carlsson tar i sin bok Kristendom för ateister upp de riktigt stora frågorna, men på ett sätt som gör att alla känner sig accepterade. Han beskriver hur vår brist på kontakt med vårt inre och en högre mening leder in i en jakt på upplevelser, konsumtion och missbruk som ska fylla vårt behov av kärlek och tillhörighet."


Bokslut Reinfeldt, av Stefan Carlén, Christer Persson, Daniel Suhonen.

"Bokslut Reinfeldt är den efterfrågade uppföljaren till 2006 års succébok "Åtta år med Reinfeldt" (t.h.). Här skildras systematiskt den politik som förts under Reinfeldts fyra år vid makten. I boken visas steg för steg hur politiken metodiskt har varit inriktad på att rasera den svenska modell såsom vi känt den hittills. Här skildras också hur retoriken från Alliansen oftast har varit den rakt motsatta till den faktiskt förda politiken. En helt annan bild än den som ges i våra dominerande medier."




Så föll den svenska modellen, av Björn Elbrant.

"I en andlöst spännande berättelse får man steg för steg följa Sveriges väg mot 1990-talets ekonomiska kris. Hur den svenska modellen av maktbalans, tillväxt och välfärd bryts ner av politiska motsättningar och ekonomiska krafter som inte kan tyglas. Så föll den svenska modellen rymmer färgstarka porträtt av Palme, Bohman, Feldt, Bengt Dennis och Bengt Westerberg. Ingen ges någon hjältegloria, men läsaren får genom personerna storartade möjligheter att förstå 70- och 80-talens utveckling."



Dansen kring guldkalven: Så förändrades Sverige av börsbubblan.

"Björn Elmbrant är ingen stressad deadlinejournalist, han låter istället skildringen ta den tid som den behöver. Han driver sina teser på ett glasklart och rakt sätt. Han delar ut verbala smällar som kommer att få utsatta personer att lossa på slipsknuten och skrika efterklok tills korna går hem. Den som läser hans bok på rätt sätt har en hel massa att lära inför nästa gång dansen drar igång runt en helt annan, men antagligen snarlik, guldkalv."
- Hans bok borde vara obligatorisk läsning vid landets alla utbildningsinstitut för journalister. Och denna bok placerar dessutom Björn Elmbrant för all framtid i den svenska journalistikens Hall of fame, skrev Jan Guillou, Aftonbladet.




Prat, prat, prat: Krönikor om ett Sverige i förändring, av Björn Elmbrant.

"Trött på det förenklade mediabruset? Du är inte ensam. Allt fler människor vill bli betraktade som vuxna. Men de känner inte igen sig i den virtuella värld som mediafabrikerna förmedlar. Var finns komplikationerna? Finns det ingen som vågar säga emot? I Björn Elmbrants krönikor får du ofta avvikande förklaringar till det som sker. Bakom den lättsamma, raljerande tonen finns en stark lidelse för att demokrati och rättvisa är möjliga också i globaliseringens tid."



Hyperkapitalismen, av Björn Elmbrant.

"Inget samhälle där eliterna mest sysslat med ekonomisk spekulation har överlevt särskilt länge. Allting - politik, medier, kulturliv och mänskliga relationer - smittas idag av börsens högt uppskruvade tempo. Fort, fortare, fortast. Ekonomi är allt. Den starkaste måste få vinna. Men ingen verkar ansvarig för samhällsutvecklingen. I boken Hyperkapitalismen ställs frågan varför jakten på aktievärden ska bestämma allt, och om det går att förhindra utslagning och våldsamma motreaktioner. För det är inte någon naturlag att många beslut ska vara så ogenomträngliga och så svagt demokratiska som nu. Hyperkapitalismen är en bok som anvisar vägar bort från aktiehysterin och ger hopp om ett vitalare folkstyre."


I dag är Guds dag, av Wilfrid Stinissen.

"Ett ord för själen per dag. En stund av bön och vishet på morgonen eller kvällen. "Idag är Guds dag" är en närmast klassisk andaktsbok med 365 texter av Wilfrid Stinissen. Texterna har löpande datum då vissa texter anknyter till exempelvis fastan, påsktiden och jultiden."



 

 

Skovelmästaren: berättelser från Kolyma, av Varlam Sjalamov.

Denna fängslande bok, inte utan humor, hörde jag i P1:s radioföljetong ett år. Ville bara ha.

"Varlam Sjalamov (1907-82) tillbringade närmare 20 år i sovjetiska arbetsläger. Efter frigivandet bosatte han sig i Moskva, där han verkade som poet och journalist. Under samma tid skrev han fem samlingar med berättelser från arbetslägren. "Skovelmästaren" är den första av dessa att publiceras på svenska.
Berättelsecykeln "Skovelmästaren" hör till de mest centrala skönlitterära verken om det sovjetiska lägersystemet GULAG. Med ilska, bitter ironi och djup människokännedom fogar författaren samman minnen, lägerskrönor och porträtt till en kaotisk och gripande berättelse om en av den moderna tidens mörkaste stunder."


 

Av Margus - 8 maj 2010 21:44

 Våren står still i kall nordan, blåst och torka, vad hade man mer kunnat vänta sig efter den vintern. Dagarna går, den ena dan är den andra lik. I Lilla Huset händer inget särskilt numera. Husbonden kämpar tappert med ogräs som tagit över i perennarabatten när vi satsade på fågelhuset. Några fröer är sådda. 

Själv har jag fullt upp med att lära mig hantera vad jag anar är kroniskt trötthetssyndrom (ME/CFS) i väntan på utredning i juni. I detta vacuum hushållas det med begränsade resurser, kallas visst  'pacing'.

Istället för att vara extra aktiv under bra dagar för att sedan rasa ihop följande vecka bör man finna en lagom nivå med de verksamheter man orkar, varken mer eller mindre, och växla mellan vila och aktivitet. Mycket vila. Lyckas ganska bra, har inte haft fullständigt breakdown på en månad.

Sjukgymnasten fick mig att inse att jag nog fått reumatism som följdsjukdom till min Crohn. Hur kul som helst... Värken som blossade upp när cortisonet sattes ut i december är envetet kvar men har mildrats något. Beror nog på att jag placerar min lekamen i solvärmen så snart tillfälle gives.

Det tar tid att landa i nya insikter och begränsningar och är en sorts livskris. Det lutar åt att jag snart ber om cortison igen för att få lite livskvalité. Men jag tvekar... vet inte vad som är rätt. Bearbetar.

HEJ, OCH VÄLKOMMEN !

      

  Visa presentation

Avdelningar i bloggen

Så var det då... denna dag

Sök i bloggen

ARKIV från start 14 mars 2007

Ti On To Fr
          1
2
3 4 5
6
7
8 9
10 11 12 13 14 15 16
17 18
19
20 21 22 23
24
25 26 27
28
29
30
31
<<< Maj 2010 >>>

   Underbar video från YouTube

  

Bra historiebok på internet

Mina länkar

Antal besök

Följ bloggen


Skapa flashcards