Fågelperspektiv

Alla inlägg under april 2010

Av Margus - 16 april 2010 21:41

Det är bara att slå upp almanackan för att inse vilken stor roll kristendomen spelat för vårt lands kultur, tradition och historia. Om man som Skolverket nu vill tar bort kristendomens särställning i kursplanen för religionsämnet berövar man eleverna något av våra rötter. De riskerar därmed att gå miste om förståelse för vårt lands värde- och normsystem, lagstiftning, rättssystem, kultur och traditioner. Varför?

Det är självklart viktigt med grundläggande kunskaper i religionsfrågor och i samtliga världsreligioner, men det har aldrig tidigare hindrat oss att göra både och. Vad är de styrande rädda för?

Man må tycka vad man vill om kristendomen och vad den i vissa fall stått för, men vi kommer inte ifrån vårt historiska arv. Ska vi skriva om historien också?

Det är orimligt att förneka vad kristendomen har betytt för Sveriges kulturella och andliga värderingar. Vad motiverar Skolverket att reducera dessa så grundligt? Det är fegt och sjukt.

Kände mig bara tvungen att sjunga ut.

-------

Svavelosande eder lär knappast ha varit orsak till att vi är många som känt svaveldoft i luften i dag (apropå vulkanutbrottet på Island). Ruth påpekade i kommentar i går att hon känt detta i Värmeland Du Sköna. Jag har hört många som nämnt det på radio och själva kände vi det direkt när vi stack ut näsan i morse.

Något som dock förnekas av de "sakkunnige". Varför?


-------


Avslutar med en Bellman som jag tycker är skön.

Det var en gång en tysk, en fransman och Bellman som var fast på en öde ö. En dag hittade tysken en oljelampa, när han gned den kom det fram en ande.

- Ni får en önskning var, sa anden.

Tysken önskade sig direkt hem till sin hemstad.

Fransmannen önskade sig hem till sin fru och barn.

Nu var båda borta så det var bara Bellman kvar och han kände sig så ensam att han önskade tillbaka tysken och fransmannen.


Ha en god helg, därute!

Av Margus - 15 april 2010 21:54

   - Det är låg aktivitet på bloggen. Hur är det med er?

Svågern ringde och var nyfiken. Kunde lugna honom med att allt var som vanligt, men att man slår av på takten ibland. När kropp och knopp känns som seg kola går allt så himla långsamt och då är det skönt att bara göra det som faller en in. Det vill säga: ingenting.

-------

Det har varit några lata dagar på vårverandan i lä. Att bara ligga där och lyssna på vindens sus i trädtopparna är rogivande. Några dagar lite lättare klädd, fast idag funkade det inte ens med kappa på - våren i ett nötskal. Det blev några telefonsamtal med vänner istället där vi diskuterade våra olika "värkar", hehe. En hade vilset frågat sin spegelbild om detta var det liv vederbörande önskade leva… Ja, så kan det bli i vinterns efterdyningar.

Har ägnat några kvällar åt den urgulliga dokumentärserien Kvartersdoktorn som går på tv. Hela serien ligger ute på SVT Play så man kan se även kommande program i förväg. Serien rekommenderas varmt. Läkarna Magnus Eriksson och Lotta Brohult är exemplariska företrädare för läkaryrket. Hoppas allmänheten känner sig inspirerad att kräva bättre bemötande i vården efter denna serie. Det går, om viljan finns. Fast det är kanske inte nödvändigt, eller ens önskvärt, att alla läkare ska kramas och pussas.

Det är dock tveksamt om det verkligen behövs SJU avsnitt för något som kunde inrymts i en timmes dokumentär. Onödigt mycket reklam åt privatmottagningar, särskilt under ett valår. Ingår verkligen detta i public serviceuppdraget? SVT gör många tvivelaktiga bedömningar.

-------

Högre aktivitet än i denna blogg är det i vulkanutbrottet på isländska Eyjafjallajökull som totalt lamslagit Nordeuropas flygtrafik. Bekymmersamt för ambulansflyg och organtransporter. Man får hoppas att det inte blir långvarigt. Vulkanen kunde behöva lite av min "sega kola" för att lugna ner sig. Inte nyttigt att spotta och fräsa så där.

-------

Kanske är mitt bloggande inne i en lättare timeout... jag vet inte. Läser andra bloggar sporadiskt men upptäcker sen att jag knappt orkar kommentera. Hälsar till bloggvännerna den här vägen istället. 

Av Margus - 11 april 2010 22:26

Husbonden har muddrat dammen, samt beskurit och planterat om dammväxterna. Inte ett enda fisklik är funnet. Sannolikt tyder det på att "någon" fiskat ut hela gänget på 50 fiskar, varav fem enorma koi-karpar (typ 40 cm) under vintern. Snön har icke visat några som helst spår så vederbörande måste ha varit en smart rackare, och simkunnig enär isen låg tjock.

Den gången vår 105-åring fastnade i isvaken (se inlägg HÄR) ville han nog visa oss något. Som den perfekta gårdshund han är. Vilket vi förstås inte fattade. Ulrik ägnade många timmar åt att stå och speja och skälla över dammen. Men vi dummingar såg ju aldrig några spår... Och vad hade vi väl kunnat göra...? Isen var ogenomtränglig när permafrosten betäckte vårt vinterland.

Så var det med det. Nu gäller att skaffa nya fiskar i sommar när vattnet är varmt nog. Många. För när snoken är framme vet man inte hur det går.

Av Margus - 11 april 2010 22:19

Varje gång jag ser det lysande korallröda bröstet i snåren rycker jag fram kameran och siktar. Drömmen är att få en hygglig bild på domherren. Vi har utfodringen på tok för långt från huset och utan tele blir det verkligen en sport – ja, en ren utmaning.

Så kan det gå när man verkligen ansträngt sig för att göra uppdraget omöjligt, hehe. Utfodringen har placerats MITT I ETT SNÅR för att ge fåglarna skydd för höken och det straffar sig när man ska fota från farstun. Därtill står ytterligare en häck mellan oss och utfodringen! Men skam dem som ger sig...

      

Se snåret på originalbilden…! Nånstans där döljer sig den lille domherren. Ja, jag sa ju utmaning. Utan glasögon skulle jag inte ens se vad jag siktar på – men hoppet lever. Fast snart spricker knopparna ut och då ses inga fåglar alls. (Klicka för större bilder)

Men OM jag lyckas rikta kamerans spotmätning i mitten av motivet direkt på fågeln… och OM den är bra belyst… OM ISO-talet är det rätta och slutartiden kan hållas hög… så KAN det bli en hyfsad bild vid beskärning i datorn. Jag hoppas än.

Av Margus - 11 april 2010 11:58

   - Jag är skitförbannad, säger Mikael Wiehe.

Och han förklarar det så himla bra i TV4:s intervju (länk allra sist). Ingen har hittills sagt det lika tydligt och bra. På just det här viset. Nu kanske folk förstår vad som håller på att hända.



Mikael Wiehe:

"Jag är så arg därför att min generations mor- och farföräldrar använde så mycket kraft och energi, och led och svalt och strejkade och stod i för att bygga upp ett jämlikt samhälle som jag hade den otroliga förmånen att få växa upp i som resultatet av deras ansträngningar och som jag nu tycker att högerregeringen håller på att försöka riva ned. Jag är skitförbannad.

[…]

Dom människor som förstör andras liv genom att ta deras arbeten, lägga ner deras arbetsplatser och flytta dem till låglöneländer där ungarna får slita för tio spänn om da’n… det är klart att dom är värda vrede och förakt.

[…]

Den av regeringen förda politiken ÄR PERSONLIGA PÅHOPP på ensamma mammor som lever i fattigdom, på pensionärer som lever i fattigdom, på människor som tvingas flytta över landet trots dödliga sjukdomar. DET ÄR PERSONLIGA PÅHOPP. Mina texter på CD:n är en fläkt i västanvind jämfört med att rasera andra människors liv.

[…]

I det här landet börjar situationen bli ganska tuff, och det finns en klasskamp från höger. Dom vill nu återerövra det som arbetarrörelsen, nykterhetsrörelsen och dom frireligiösa tog ifrån dem för 100 år sen. Då tror jag det är läge för lite tuffare låtar. " slut citat.


-------------

Just så ska det förklaras! Vår välfärd och våra förmåner är inte en skänk från ovan. De har åstadkommits av generationers slit för att vi skulle få ett jämlikare samhälle. Dom strejkade och kämpade och byggde upp arbetarrörelsen och arbetarpartierna under knappa förhållanden, tidvis utan telefoner och sådana kommunikationer vi har i dag.

Att riva ned och sälja ut allt detta är inget mindre än ett helgerån.

Det borde vara straffbart.

------------

Tyvärr har TV4 nåt vajsing på sin Play-funktion. Har märkt att man bara kan lyssna EN gång från samma dator - samma dag - på inslag där. Men första gången bör det fungera. HÄR kan man – i bästa fall – lyssna på ursprungsintervjun med Wiehe i TV4:s Nyhetsmorgon.


Av Margus - 10 april 2010 22:30

Våren står still och med dagens svinkalla vind mortlades äggskal inomhus istället. Krossade äggskal är ett omtyckt kalktillskott för fåglarna. Nu får de kalk genom såväl sepiaskal som kalk i både sten och pulverform. Häckande fåglar förbrukar mer kalk än man tror och när man ändå serverar sex kokta ägg om dagen (till över hundra fåglar) så tillvaratar man såklart äggskalen också.

        

Genom ugnstorkning minskas salmonellarisken. Då blir skalen sköra och lätta att mortla. Det tog sin lilla tid. Att krossa dem i mortel blir alldeles för tidsödande. Att kavla med mortelstöten gick bäst. Fick flera burkar som räcker länge. (Klicka för större bilder) 

Ingen nymfkakadua ville gå ut i voljären idag. Usch, sa dom och stannade inne. Endast kanarier och småfinkar kämpar på. Sista snön i skuggigaste hörnet försvann i dag men vårtecknen som väntas ur jorden har stannat av. Inga tussilago ens. En enda förskrämd krokus har tittat upp, påskliljor och tulpan står still i utvecklingen.

Däremot ses på fågelfronten ett helt gäng med grönsiskor vid utfodringen. De har varit här i någon vecka… undrar om de stannar för gott. Första gången i så fall. Stararna ruvar tror jag. Ett domherrepar är trogna gäster flera gånger per dag. Grönfink och bergfink har vi också.

Fick en urdålig bild på domherren innan han smet, en något bättre på grönsiskan. Den bästa i sviten blev på bofinken… trodde jag, tills jag fick upp den förstorad i datorn. Bergfink var det ju (t.v.). Så är det på gamla dar… överraskningar hela tiden.

Av Margus - 8 april 2010 22:36

I den offentliga debatten har det en längre tid förekommit många egendomliga uppgifter om sjukskrivningarna.

Forskaren Björn Johnson på Malmö Högskola gör i boken KAMPEN OM SJUKFRÅNVARON mos av argumenten.

Sammanfattningsvis berodde det på rehabiliteringssystemets kollaps, enligt Björn Johnson. Läs på bilagda bilder (klicka för större storlek) om hur han avlivar sjukpolitikens sju myter.

       


Läst och saxat ur artikel i Dagens Arbete (facktidning för IF Metall), april 2010. Artikeln kan läsas i sin helhet på nätet HÄR genom att klicka sig fram till sid 32-33.

  

Av Margus - 7 april 2010 22:19

Mikael Wiehe vill störta den borgerliga regeringen. Hans nya CD är en svidande vidräkning av den regeringens missbruk med våra gemensamma tillgångar och oförståelse för folkflertalets villkor. Hans genuina ilska inspirerar till kamp. Han om någon kan väcka misströstande gamla 68:or till liv inför höstens viktiga val. Hans skiva är ett genialt politiskt budskap. Genom sitt lysande föredöme visar han också dagens ungdom att det finns viktigare krav att ställa än bara ’respekt’.

Lika bra som CD:n är hans tacktal på Expressens ’Sidan 4’ den 29 mars där han tackar Sveriges regering och ministrar för ämnen, engagemang, inspiration, tid, ork och energi att göra sin nya skiva. Kolla in hur han tackar för alla snedsteg och klavertramp "som gett exempel på total okänslighet och oförståelse för folkflertalets villkor". Han skriver vidare:

"Tack Fredrik Reinfeldt och Anders Borg för försämring av a-kassa och sjukförsäkring som så drastiskt har ökat klyftorna mellan de som ha och de som inte ha och knivskarpt dragit gränsen mellan "dem" och "oss". […] Tack Maud Olofsson för principfasta angrepp på allt vad folkhemmet har stått för av trygghet, rättvisa och solidaritet. (Kappvändningen i kärnkraftfrågan var ett strålande exempel på att framtiden är värd att offra för kortsiktiga opinionsvinster.) […] Mats Odells utförsäljningar har visat för alla vad äganderätten är värd när den tillhör folkflertalet. […] Jag vill också tacka Sveriges banker, näringsliv, direktörer och styrelsemedlemmar för handfast undervisning i hur kapitalismen fungerar utan demokratisk kontroll. Hur roffandet, plundrandet och spekulerandet med andras pengar inte känner några gränser. Hur girigheten och snikenheten tillåts att slå ut allt sunt förnuft."

Läs Mikael Wiehes artikel HÄR.

Hör hela intervjun i TV4 från 16 mars HÄR där han ger uttryck för sin ilska över sakernas tillstånd.


Tack Mikael Wiehe för din nya dubbel-CD med svidande kritik mot allt ont kapitalismen står för. Tack för din aldrig sinande kamp för solidaritet och rättvisa. Tack för att du alltid står på de svagas sida. Tack för att du väcker hopp hos oss med detta geniala politiska utspel. Tack för att du så tydligt tar avstånd från vår borgerliga regering. Tack för din kritiska blick och vassa penna och din förmåga att sprida budskapet. Tack för din glödande artikel i Expressen. Tack för att du finns!

Väninnan har köpt CD:n idag. Mitt ex kommer med posten i morgon.


HEJ, OCH VÄLKOMMEN !

      

  Visa presentation

Avdelningar i bloggen

Så var det då... denna dag

Sök i bloggen

ARKIV från start 14 mars 2007

Ti On To Fr
      1
2
3
4
5
6
7 8
9
10 11
12
13
14
15 16
17
18
19 20
21
22 23
24
25
26
27 28 29 30
<<< April 2010 >>>

   Underbar video från YouTube

  

Bra historiebok på internet

Mina länkar

Antal besök

Följ bloggen


Skapa flashcards