Fågelperspektiv

Alla inlägg under mars 2010

Av Margus - 15 mars 2010 22:28

Media ropar efter vårtecken. Alla vill se vårtecken. Men… inte jag. Inte vilka som helst i alla fall. Sol och värme först, sen kan fåglarna komma. Blommor lär vi inte få se ändå, jag har gett upp. Och jag vill inte höra rapporter om tranor, starar och tofsvipor nu. Vart ska dom ta vägen? Vad ska dom leva på? Jag vill inte se horder av flyttfåglar stå på ett 30 cm tjockt betongtäcke av snö och svälta efter en lång och vådlig flygfärd. Håll er borta, vänner. Kom inte hit förrän det lämpar sig!

-----------

Kungabröllop är kanske ett vårtecken? Nog verkar SVT:s storsatsning på kungabröllop hysteriskt. I kväll har man sänt bröllopet mellan prins Charles och lady Diana från 1981. "Sagobröllopet" med stort S. Nämen, hur kul kan det vara när vi har facit i hand. Tyckte bara det blev tragiskt. Vi blev lurade allihop. Där stod de och lovade varann evig trohet och…? Prinsen som egentligen ville ha en annan och stackars olyckliga Diana som jagades till döds av paparazzis. Nä, det ville jag inte se en gång till.

Av Margus - 14 mars 2010 20:48

Ja, faktiskt... Bloggen firar tre år just i dag och det är inte utan att jag tänkt tillbaka en del. "Våren lockar fram de ädlaste känslor" inledde jag mitt allra första inlägg den 14 mars 2007. Det handlade om att fågelhuset var nystädat. Precis vad vi gjort just idag. Inte stor variation på livet i Lilla Huset. Livet upprepar sig på nåt sätt. Men nystädat är en lika härlig känsla varje gång och fåglarna blir så glada. Alla gillar att ha rent omkring sig.

Då var det verkligen vår, såg jag. I år får man leta efter vårtecknen. Idag tittade ena kanten av en planteringslåda fram i en snöhög. Alltid nåt. I går kunde vi sitta en timme i den utgrävda vårhörnan och få lite solvärme på oss. Underbart. Händer och ansikte antog en något trevligare nyans.

Först fåglarna, vårt eget kommer i andra hand. Så får det bli när man har djur. När solen lyser in syns det verkligen att det är dags för vårstädning. Vi har ett par veckor på oss till påsk. Ambitionerna finns där i alla fall, sen får dagsformen avgöra.

Fyra fulla pärmar har det blivit med blogginlägg. Ja, jag skriver ut dem vartenda ett. Femte pärmen är påbörjad men blogglusten kommer och går. Tanken med bloggen var just en webblog, en log för webben, varifrån ordet kommer. En öppen dagbok på nätet, dels för det egna minnet, dels för andra att läsa. I stort sett har jag behållit samma inriktning hela tiden men ibland överväger lusten att ryta till över tokigheter i en galen tid. Att ha en egen insändarplats ständigt tillgänglig känns lyxigt och ovärderligt.

Av Margus - 12 mars 2010 21:51

- Det här är ju makabert, sa Husbonden uppgivet när han optimistiskt rände skyffeln i våra alpmassiv.

Bergsprängarkroppen sjöd av energi. Är man duktig på att spränga berg och ösa makadam kan det väl inte vara värre med lite snö – om än i form av fastfrusen betong. Nä, just det… om det är lite. Men snön är så kompakt och så övermäktig och hopplös att man blir modstulen av att bara se den.

Själv stod jag hjälplös och undrade VAR jag kunde sitta ner i lä och få lite solvärme. Att vårar är blåsiga vet man ju och det tarvas lä för att få njuta av vårsolen. Vi var helt enkelt hänvisade till att stå rakt upp ner i en av hundarnas smala rodelbanor med näsan mot skyn. RAKT UPP OCH NER. I BLÅSTEN. Ända till midsommar! Det är f-n inte klokt. Vi tittade uppgivet på vår före detta vårhörna vettandes mot söder och med vindskydd mot nordan, västan och ostan. Bedövande full av snö, högt över räcket… ja, ända upp till fönstret. Och så skulle det vara ända till midsommar, kändes det.

Trött av blotta tanken gick jag in i Lilla Huset och deppade medan Husbonden grep sig an ännu en heroisk insats… en utgrävning av vårverandan. Ofattbart, men där är nu en sittplats för två. Mitt i solgasset. Men fortfarande med snö runt om. Hoppet lever igen!

  

Om man ser det positivt kan man hoppas att snövallen svalkar gott om vårsolen skulle bli alldeles för varm och gassig. Den kommer att ånga upp och alstra fukt – säkert bra mot den annars torra vårluften. Och ju högre snövall, dess bättre vindskydd mot ostan. En nödlösning… och våren är räddad.

Av Margus - 11 mars 2010 22:36

För en knapp vecka sedan skrev Göran Greider i Dala-Demokraten följande tänkvärda ord:



"Veckans upprörda debatt om de hushållsnära tjänsterna visade en sak: att media är en egen aktör i denna fråga. Liberala Dagens Nyheter har flera dagar liknat en reklambroschyr för något av de nya tjänsteföretag som livnär sig på bidragspengar. Journalister och mediechefer som ska följa opartiskhetens ideal, tycks i denna fråga kasta allt sådant överbord. "

Vilket får mig att i denna blogg åter påpeka denna viktig fråga:

När inte media granskar makthavarna utan själva blir politiska aktörer, vem ska då granska dem åt oss?

Av Margus - 11 mars 2010 22:29



... först en rejäl pension!


Grekerna har svårt att förstå behovet av en förestående sanering av sin ekonomi. Man demonstrerar och bråkar nu för att bl.a få behålla högre pensioner än man tidigare fått i lön. Häpnadsväckande i sig! Reinfeldts bok "Det sovande folket" gällde kanske grekerna? Så ovetande om sakers sammanhang har vi aldrig varit här.

Så olika det kan vara i världen. Medan Sverige har bugat och bockat och skrapat med fötterna för att bli godkända av EU och euron har sydlänningarna vägrat förstå. Medan vi dragit åt svångremmen och åbäkat oss för att följa alla nya regler – ofta redan de införts – har väl Italien aldrig följt några regler. Man säger bara si si och struntar sen i följderna. I Spanien och Portugal är det väl mañana som gäller, medan vi redan anpassat oss till den nya leksaksvalutan fast SVENSKA FOLKET LYCKLIGTVIS SATTE STOPP I TID. Om vi varit med i eurosamarbetet skulle vi nu varit tvungna att hjälpa grekerna (förlåt... euron) – utöver att vi redan haft vårt eget högst kännbara stålbad!

Sannerligen säger jag eder… ett stålbad så till den grad att Sverige nu inte längre ses som ett föregångsland utan ett avskräckande exempel. Som t.ex när folket i Ungern insåg att man inte kommer att ha råd med pensionerna framöver och i bästa tillförsikt började studera "den svenska modellen" som haft rykte om sig att vara trygg och säker. Trodde man… Tills man häpnade och förskräcktes och undrade vad den svenska modellen numera egentligen stod för och genast släppte alla tankar på denna veritabla skräckvision.

Oron sprider sig i dessa dagar för de olika pensionsreformer som är på väg i en rad EU-länder. Många EU-länder har en allmän pensionsålder vid 65 år men ofta ligger den reella avgångsåldern snarare kring 62 år. Sverige utmärker sig (igen!) med en arbetskraft som jobbar längre (såklart!) än i övriga Europa. "Bäst i klassen" avgår vid 63 – 64 år.

Hör radioinslag om Ungern HÄR.

Av Margus - 9 mars 2010 19:33

  

Vintern har satt sina spår. Sedan skaren bar har hararna frekvent besökt den höbal vi la ut till rådjuren. Snön är verkligen pepprad av djurspår. Så hungriga de måste ha varit. (Småbilderna är klickbara)

      

Äntligen kan små små detaljer av vår forna trädgård skönjas, en gräsremsa här, en kantsten där. Trots ljuvligt takdropp kommer det att ta tid - lång tid. Snötäcket är fortfarande tjockt, kompakt och orubbligt.

    

Nu följer en tid då skador efter plogning uppenbaras, en grindrest här... och ett uppryckt staket, skadad mark mm. Hå hå, ja ja... det blir en utdragen pina att ta hand om alla skador.

Våren är från djupet av våra stelfrusna hjärtan sååå efterlängtad. Idag var vildfåglarna inte så ofta framme vid utfodringen. De kan koppla av, energin måste inte fyllas på ideligen och de kan sitta i solen och värma sina blåfrusna små kroppar. 



Av Margus - 8 mars 2010 18:30

  

Ibland är de bara där, mitt för ögonen... naturens lustiga formationer. Den här lilla isstatyn var en del av isklumparna på plogvallen intill vägen - just i lagom höjd när jag satt i bilen. Annars hade jag väl inte sett den. Bara att backa tillbaka och knäppa "en liden vid kanin".

Av Margus - 7 mars 2010 17:18

Va fasen... jag kör en Movits till... som motvikt till Melodifestivalen.

Måtte de ALDRIG byta stil.


HEJ, OCH VÄLKOMMEN !

      

  Visa presentation

Avdelningar i bloggen

Så var det då... denna dag

Sök i bloggen

ARKIV från start 14 mars 2007

Ti On To Fr
1 2 3
4
5 6 7
8 9
10
11 12
13
14
15 16 17
18
19 20
21
22 23 24 25 26 27 28
29 30
31
<<< Mars 2010 >>>

   Underbar video från YouTube

  

Bra historiebok på internet

Mina länkar

Antal besök

Följ bloggen


Skapa flashcards