Fågelperspektiv

Alla inlägg under mars 2010

Av Margus - 26 mars 2010 20:27

Även den mest bottenfrusna själ måste ju tina upp när vårtecknen stockar sig i naturen. Fåglarna tycks ha våren med sig, så nu släpper jag sakta garden och tror på vad jag ser och känner. Snön töar så fort och ljumma vårvindar breder ut sig även i vårt nordpolshörn av Jorden. TOFSVIPORNA plaskar omkring i vårpölar på höstsådden som överlevt även om hela livet liknar en svartvit film i snösmältningen.

TRANORNA verkar vara många här i år. De ropar mornar och kvällar från olika håll och kommer i grupper om två eller flera. En kväll blandades tranropen med en tidig kattugglas lockrop och avlägsna rävskall. Är det så här det brukar vara…? Har nästan glömt. BOFINKARNA blir fler och fler om dagarna vid utfodringsplatsen och idag anslöt ett stort gäng GRÖNSISKOR och gladdes åt utlagd mat. Bofinksdrillar och koltrastsång tränger igenom ljudet från granngårdens vedklyv.


    

SVANAR trafikerar frekvent, med jämna intervall kommer de på låg höjd och man hör tutandet långt i förväg. Dom har lurat mig flera gånger nu, har rusat efter kameran vid första tutet men då har det visar sig att de tog en annan väg. Så nu lyfter jag bara huvudet och njuter. GÄSSEN är också tillbaka. Vi bor i gamla klassiska fågelmarker sen urminnes tider, vilket väl förklarar ett rikligt fågelliv.

I går kom ÄRLAN också! Han tog mig på sängen, var inte beredd. Plötsligt när jag gick till fågelhuset satt han på taket som om inget hänt. - Men kära, söta… är DU här, sa jag snopet och bara stirrade. Han flög i stora lovar över åkrarna, trippade på fågelhustaket och fångade nyvakna flugor men när jag plockade fram kameran var han utanför grinden och badade i grusvägens dypölar. Fick en halvkass bild av honom på garageplanen, den får duga som bevis.

Toste, Sigrids bror, var här på dagis för matte och husse skulle till tandläkaren långt, långt bort. Förutom att hitta just påbörjade krokus i rabatterna roade jag hundarna med att dammsuga inne. För näst efter att jobba själva njuter västgötar av att se andra jobba. De är födda och avlade för att traska med och iaktta så att allt blir rätt gjort, gårdshundar som de är.

        

Mindre lustigt är att alla fiskar i dammen är döda. Finnes icke tecken till liv. Den elaka vintern gjorde stor skada. Det var inte bara jobbigt medan det pågick, det gjorde ont för lång tid framöver. På många håll. Efter mycket spolande har den tjocka isen betvingats och ett stort isflak kunde puttas undan som ett sista hopp. Men, nej! Liken måste ligga nere i dyn eftersom de inte flutit upp. Tänk så många andra vintrar de överlevt och kikat upp på oss om vårarna och känt igen oss. Saknar dem mycket. Det blir till att skaffa nya, men jösses vad trist det är med en död damm. Gott att jag hann filma dem i somras. Se HÄR.

Av Margus - 26 mars 2010 12:11

När man lyckas fånga pappa-mamma-barn-idyll på film är man lycklig. Det är bara för gulligt. Undra på att man mår bra när man går och stökar i fågelhuset. Överallt tutar det och piper, mammor och pappor matar sina barn som växer till.

På kanariefilmen matas tre nästan färdiga ungar som inte så länge till är kvar i boet. Först kommer pappa Mini-Mini, sen mamma Brynja. En kort och intensiv sejour som upprepas många gånger dagligen.

I filmen med nymferna hoppades jag också på en matning men pappa Gustaf hade visst inte laddat ännu. Jag var tvungen att servera med färsk mat först. Sen matade han när jag skötte andra fåglar, bråttom, bråttom... mycket att stå i... Här sitter han med sina i dagarna nyutkomna barn. Nymfungarnas nickande ingår i tiggbeteendet. En femte unge är kvar i holken där mamma Lili redan ruvar på nya ägg i holken. (Holken blev städad i samband med ungarnas ringmärkning härom veckan.)

Av Margus - 25 mars 2010 12:39

Detta bedårande sebrafinkpar fick idag flytta till reservburen där nymferna Pärlvit och Rudolf kläckt fram en unge i holken och de glada kanarieflickorna Orange, Rosa och Nacki kamperar.

Klicka för större bilder.

Sebraparet har lyckligen fött upp ett gäng på fyra vita ungar (tre av dem t.h.) och började just samla sig för nästa kull. Så långt allt frid och fröjd, men… VAR gjorde dom detta? Jo, dom trängde sig in till kanariehonan Grynet och hennes unge. Bara flyttade in med dunder och brak, möblerade med stickor och strån och gjorde sig hemmastadda. Kul… men, det var nåt fel på den där bilden… Bodde det inte nån annan där…? Jo, Grynet!

Alltså… av alla andra bokorgar och reden i hela voljären valde de ett som redan var bebott. Så fräcka kan sebrafinkarna vara. Dom bara dundrar på… flytta på dig, här ska vi bo. Att stoppa dem går inte utan dygnetrunt-jour för de är både envisa och energiska. Och har dom bestämt sig så har dom. Och vad händer med dom som gör så här…? Jo, iväg till reservburen.

-----------------

En sån där flyttning drabbade astrildpojkarna förra året, när de fick för sig att ruva en grupp STORA kanarieägg (för deras storlek alltså). Deras honor har dött ut och det är svårt att få tag i nya, men häcklusten har de ändå. Fast det går inte an att ta över andras bon, det gör det inte.

Hittills i år har de inte gjort om den bedriften, men de bygger och donar inne i eget korgrede som de inrett med de allra silkigaste dunen. Där ligger de och myser, tre pojkar tillsammans, och låtsas häcka. Är man så diskret och låter andra vara i fred får man stanna i kvar flocken.

Klicka för större bilder.

Av Margus - 25 mars 2010 12:32

  



Årets första risfågelbebisar har kommit ut. Först kom den ena och han fick vänta en hel vecka på sin kompis från grannholken. Två ungar hos de grå risfåglarna hittills, det är allt. Hos de vita väntas några fler. Spelar roll…? Man blir så himla glad åt varje litet nytt liv. Kanarierna som fick 16 ungar i första omgången kan man inte klaga på, och nu ligger tio honor på ägg och/eller ungar.

Risfåglarna har det gått sämre för. Kanske beror det på vintern? Skillnaden mot fjolåret med 70 ungar är avsevärd. Förra året hade vi alla holkar bebodda och fyra-åtta ungar i varje holk. Nu är inte ens alla holkar upptagna och i de som är det finns bara en unge i varje holk, trots flera ägg.

Oss gör det inget, man kan ju inte ha ’nybörjartur’ varje år;-). Om det beror på vintern bör häcklusten öka efterhand. Enda problemet med det är ju att häckningssäsongen kan blir mer utdragen när de väl kommer till skott.

Klicka för större bilder.

Av Margus - 25 mars 2010 12:18

Det tog lite tid att vänta ut kroppen innan den var redo, och sen skulle banan smörjas och centreras. Men nu är den prövad. Lite ironiskt nu när det börjar bli barmark, men det är ju en investering för framtiden. Här kan man ta sig en halvtimme när man inte hinner att gå den långa utomhusrundan. Eller när det blåser småjävlar. Eller ösregnar.

MBT-skorna knöts på för första gången på 3,5 månad och det var ljuvligt. Som gjutna på fötterna. Gångbanan var en upplevelse… marken rör sig ju. Yrsel var ordet. Lätt snurrig i början. Vågade inte se varken hit eller dit. Jösses, så vingligt det blev. Och inte visste man hur långt bak man vågade gå innan bandet tog slut. Vågade inte titta efter heller, för då snurrade världen.

För att öva upp balansen på detta rörliga underlag måste man ju släppa handtagen, annars blir alla rörelser fel. Så jag tog ett band och virade om handtagen som ett extra stöd att hålla lite lätt i… och vips… efter 10-15 minuter gick jag riktigt bra med svängande armar som man ska. Och släppte stödbandet, ökade farten och tja… det började kännas riktigt okej. Vågade till och med se mig om i hemmet under tiden.

En halvtimme gick jag. Efter så lång tids stillasittande är ju alla muskler otränade så man får öka i etapper. Men tro det eller ej… ryggen kändes lite bättre. För att inte tala om blodcirkulation och endorfiner. Ooohh, jag behöver detta.


Men herregud så rund jag var under fötterna när jag klev av bandet igen. Tog snedsteg som efter en båttur på guppande hav. Ett gott råd är att sätta sig direkt en stund efter, för att komma till sans. Detta är såklart en vanesak.

Av Margus - 24 mars 2010 22:21

Det-är-inte-mitt-bord-trenden har gått för långt och patriarkatet styr.

Kvällens Uppdrag Granskning var en käftsmäll åt hela svenska folket. En tidsinställd bomb. Ett litet samhälle Bjästa utanför Örnsköldsvik har förfallit åt ren HÄXJAKT på två unga tjejer (14 resp. 17) som blivit våldtagna. Och detta trots att förövaren (15), densamme i båda fallen, DÖMTS PÅ RÄTTSLIG BEVISNING. Ett helt samhälle har deltagit i MOBBING och FÖRFÖLJELSE i full skala, såväl på nätet som i det verkliga livet.

Lynchmobben har till och med krävt tortyr och bränning på bål. AV BROTTSOFFREN!!! Skolan tog skygglapparna på och ville inget veta, man "skulle vara neutral" hette det. Fritidsgården likaså, man "ville inte ta ställning". Samma med Kyrkan, som genom sin flathet lät förövaren manifestera sin oskuld vid en ceremoni och därmed nästan uppmuntrade honom till våldtäkt nummer två som skedde samma kväll.

ALLA BÖR SE det tänkvärda programmet. (Läs HÄR)

# Så går det när vuxna smiter från sitt vuxenansvar och överlåter rättsskipningen till gatans parlament av ren feghet och bekvämlighet. Den dömde pojken ansågs av lynchmobben inte skyldig, för han var ju så "charmig, poppis, snygg och snäll". Alltså kunde det inte vara sant trots rättslig bevisning. Med lögner och förtal avfärdades domen och PÖBELN TOG SJÄLV UPP FÖRFÖLJANDET av brottsoffren. Den ena flickan tvingades att kränkt och sviken fly för sitt liv 50 mil från hemmet för att kunna fortsätta sin skolgång och få ro.

# Så går det när det-är-inte-mitt-bord-trenden har gått för långt. Vi ser det överallt i samhället där ingen i ansvarig ställning tar sitt ansvar på allvar och vågar stå upp för något, inte ens minsta lilla grej. Det gäller butiker, myndigheter, hantverkare… alla. Näringslivsstyrelser och banker sätter mallen när bonusar delas ut trots att företagen går med förlust. Inget spelar längre någon roll. Låtgå-attityden har nått vägs ände i Bjästa. Svenska folket bör se upp nu - vi är snart tillbaka till bålbränningseran.

# Så går det när patriarkatet styr, "snälla och charmiga" killar kan inte våldta och "flickorna ville nog ändå". Här får Gudrun Schyman (FI) något att bita i. Det fanns en tid då kvinnofrigörelsen nådde långt. På 70-talet vågade inte butiker ens skylta med s.k herrtidningar för då fick dom veta att dom levde. Jag vet nog varifrån idéerna med alla djupa urringningar och att kvinnor skulle visa sin kvinnlighet kom tillbaka. Och inte var det från vänster.

Kan detta hända i ett litet samhälle, så kan det hända överallt. Det är bara en tidsfråga.

Av Margus - 23 mars 2010 22:46

  

Brynja är en av de honor från förra årets uppfödning som vi hoppats mycket på. Hon var den som först la sig på ägg i år, slog på stort med fem ägg, men misslyckades tyvärr. Hon lurade oss ett tag och såg ut som om hon matade ungar i boet, men till slut gav hon upp. Det är alltid lika trist när det misslyckas för dem. Men hon tog en liten paus och försökte på nytt med Mini-Mini. Här ligger hon nu med sina tre förstfödda som bara växer och växer. På bilden syns tydligt det ljusa högra ögonbryn som gav henne namnet Brynja.



Av Margus - 22 mars 2010 22:54

Alla nymfungar ser lika förvånade ut när de kommer ur holken. Storögt iakttar de den nya omgivningen med alla invånare. De sitter mycket stilla för "den som inte rör sig syns inte".


Pappis och Topsys ungar som just kommit ur boet är tämligen klumpiga med sin tunga undergump och sina stora fötter som suttit på en platt golv i holken och aldrig tränat på att gripa. De landar oftast med en duns på "marken" eller på nätet om de lyckats flyga en bit.

Föräldrarna jobbar hårt på att locka upp dem från marken till grenar och repgungor. En del ungar lyckas fort och är väldigt kavata men de flesta är tafatta och mycket försiktiga. Årets förstfödde (den grå ovan) hängde t.ex en hel dag på nätet, ängslig för att flytta sig. Men när de väl hamnat på en trygg plats kan de sitta där i dagar och titta sig omkring. Det storögt förvånade uttrycket håller i sig i flera dagar. (Klicka för större bilder)

HEJ, OCH VÄLKOMMEN !

      

  Visa presentation

Avdelningar i bloggen

Så var det då... denna dag

Sök i bloggen

ARKIV från start 14 mars 2007

Ti On To Fr
1 2 3
4
5 6 7
8 9
10
11 12
13
14
15 16 17
18
19 20
21
22 23 24 25 26 27 28
29 30
31
<<< Mars 2010 >>>

   Underbar video från YouTube

  

Bra historiebok på internet

Mina länkar

Antal besök

Följ bloggen


Skapa flashcards