Fågelperspektiv

Direktlänk till inlägg 26 mars 2010

Bottenfrusen själ tinar upp

Av Margus - 26 mars 2010 20:27

Även den mest bottenfrusna själ måste ju tina upp när vårtecknen stockar sig i naturen. Fåglarna tycks ha våren med sig, så nu släpper jag sakta garden och tror på vad jag ser och känner. Snön töar så fort och ljumma vårvindar breder ut sig även i vårt nordpolshörn av Jorden. TOFSVIPORNA plaskar omkring i vårpölar på höstsådden som överlevt även om hela livet liknar en svartvit film i snösmältningen.

TRANORNA verkar vara många här i år. De ropar mornar och kvällar från olika håll och kommer i grupper om två eller flera. En kväll blandades tranropen med en tidig kattugglas lockrop och avlägsna rävskall. Är det så här det brukar vara…? Har nästan glömt. BOFINKARNA blir fler och fler om dagarna vid utfodringsplatsen och idag anslöt ett stort gäng GRÖNSISKOR och gladdes åt utlagd mat. Bofinksdrillar och koltrastsång tränger igenom ljudet från granngårdens vedklyv.


    

SVANAR trafikerar frekvent, med jämna intervall kommer de på låg höjd och man hör tutandet långt i förväg. Dom har lurat mig flera gånger nu, har rusat efter kameran vid första tutet men då har det visar sig att de tog en annan väg. Så nu lyfter jag bara huvudet och njuter. GÄSSEN är också tillbaka. Vi bor i gamla klassiska fågelmarker sen urminnes tider, vilket väl förklarar ett rikligt fågelliv.

I går kom ÄRLAN också! Han tog mig på sängen, var inte beredd. Plötsligt när jag gick till fågelhuset satt han på taket som om inget hänt. - Men kära, söta… är DU här, sa jag snopet och bara stirrade. Han flög i stora lovar över åkrarna, trippade på fågelhustaket och fångade nyvakna flugor men när jag plockade fram kameran var han utanför grinden och badade i grusvägens dypölar. Fick en halvkass bild av honom på garageplanen, den får duga som bevis.

Toste, Sigrids bror, var här på dagis för matte och husse skulle till tandläkaren långt, långt bort. Förutom att hitta just påbörjade krokus i rabatterna roade jag hundarna med att dammsuga inne. För näst efter att jobba själva njuter västgötar av att se andra jobba. De är födda och avlade för att traska med och iaktta så att allt blir rätt gjort, gårdshundar som de är.

        

Mindre lustigt är att alla fiskar i dammen är döda. Finnes icke tecken till liv. Den elaka vintern gjorde stor skada. Det var inte bara jobbigt medan det pågick, det gjorde ont för lång tid framöver. På många håll. Efter mycket spolande har den tjocka isen betvingats och ett stort isflak kunde puttas undan som ett sista hopp. Men, nej! Liken måste ligga nere i dyn eftersom de inte flutit upp. Tänk så många andra vintrar de överlevt och kikat upp på oss om vårarna och känt igen oss. Saknar dem mycket. Det blir till att skaffa nya, men jösses vad trist det är med en död damm. Gott att jag hann filma dem i somras. Se HÄR.

 
 
Flanören...

Flanören...

27 mars 2010 08:32

Härliga bilder ackompanjerade av lika härlig rapport.
Jo, nu kommer den våren.
Vi ligger lite senare här på kanten till Småländska höglandet.
Ha en bra helg.

http://www.nabbsjuan.bloggplatsen.se

 
Ruth

Ruth

27 mars 2010 13:01

Ja du har verkligen fått våren inpå knutarna, har inte sett några av dessa fåglar här uppe u Värmland ännu, men fortsätter vädret så här så dröjer det inte. + grader både dag och natt, i dag vräker regnet ner, alla vägar som har körts upp med snöslungan syns nu bara barmark. många fina fina foton i dag, min blick föll lite extra på Sigrid, vilket vackert kort.
Trotts all fågelsång så blir jag ledsen för din fiskdamm, fy så trist att dom inte lever längre, ja riktigt ledsamt är det.
Ha en fin och solig helg !

http://bernamis.bloggplatsen.se

 
Erika

Erika

27 mars 2010 13:45

Denna delen av landet, eller där jag bor finns det knappt någon snö kvar. Ligger en och annan hög kvar,färgad svart av avgaser. Såg också i dag när jag stod innanför balkongdörren hur en liten pippifågel kom med ett vissnat blad från i höstas, förmodligen skulle det börjar byggas. Han hade nog fått sitt bygglov beviljat. :)

Synd om fiskarna, men som du skrev gjorde nog den bistra vintern sitt till. Den var liksom i sitt esse på alla platser i landet. Vi är inte riktigt vana vid att det vräker ner snö så som det gjorde, eller kylan som greppade oss alla och envar.

I kväll skall det släckas ner för dem som anser det är av stor vikt, att bidrar till en bättre miljö. Den lilla timme det handlar om kan man verkligen visa sin goda vilja och medverka till. Det gör vi hos mig.

Sedan skall klockan skruvas fram en timme innan vi intar vår skönhetssömn. :)


Vinkelevink.

http://mintidmittliv.bloggplatsen.se

 
Ingen bild

Toste med husse och matte

27 mars 2010 14:35

Jag får tacka så mycket för senast. Alltid trevligt att träffa syrran och ”svågern”. Vi har en del att snacka om när vi ses. Jag var dödstrött när jag kom hem, men jag verkar vara ”schleten” redan när fotona togs. Vad gör jag med höger framben? Viker det sig? Kul i alla fall att inte alltid gå i husses och mattes ledband. Tack och hej!

 
skogsfrua på Dal

skogsfrua på Dal

27 mars 2010 14:46

Ja denna vinter värst i mer än mannaminne har satt sina spår i själen;-) Vi planerar förbättringar inför en ev. upprepning men gläder oss nu ivrigt åt alla vårtecken som tittar fram.
Döda fiskar var ju inget kul, kanske skulle dammen täckts eller en värmeslinga....?
Mysiga Västgötaspetsbilder:)

http://barasaras.bloggplatsen.se

 
oldmolly

oldmolly

27 mars 2010 16:41

Åh, så tråkigt. Läste att de slutar att äta, när det blir för kallt, och dör då av svält.

http://oldmolly.bloggplatsen.se

 
Marianne

Marianne

28 mars 2010 00:12

Mina vänners fiskdammar är också tomma på fisk. Men det är en naturlig följd av den hårda och långa vintern vi har haft.
Vi har återkommande ärlor som häckar på vårt hustak, men de har ännu inte dykt upp. Men vi ser verkligen fram emot deras ankomst.
Ha det gott

http://www.ekoxenskennel.se

 
Ingen bild

kusinen

28 mars 2010 18:32

Så härligt det låter med alla vårtecknen - så långt har vi inte kommit i huvudstaden ännu - men de fåglar som finns kvittrar som sjutton

Från
    Kom ihåg mig
URL

Säkerhetskod
   Spamskydd  

Kommentar

Av Margus - 19 september 2015 23:25

Bloggen gör uppehåll. För inre tjänst. På egen tid. För att skapa energi. Ska bara ta in. Uppleva. Njuta. Bearbeta. Inte omedelbart omvandla för utgivning till offentligheten. Tid för motion och träning. Frisk luft. Vila och eftertanke. Sjukdom...

Av Margus - 19 september 2015 23:10

  Två och en halv mil. Rätt bra cykeltur, menar jag. Så duktiga är Husbonden och jag numera. Vi går eller cyklar var eller varannan dag. Och har väldigt roligt. Med kilometermätaren blev det ännu roligare... Vi har gått närmare två mil också, och ...

Av Margus - 19 september 2015 22:53


  Den första valvbron i Fåglum byggdes troligen under 1800-talets första hälft. Den hade två större valv och ett mindre där överloppsvatten släpptes fram vid flod. På strömsidan fanns en så kallad klyvare gjord av uppstaplade stenar. 1923 revs de...

Av Margus - 19 september 2015 22:17

  Öbrona är namnet på en liten stenvalvsbro i Fötene, Södra Härene socken, Vårgårda kommun. Den är byggd över Öbrodiket som rinner till ån Nossan. Vem blir inte fascinerad av dessa vackra gamla stenvalvsbroar som syns lite varstans och ännu fun...

Av Margus - 14 september 2015 23:50

  Mitt i redigeringen av sommarens minnesresor hamnade vår "trösksafari". Vi gav oss ut för att njuta av tilldragelsen när startskottet gick. ALLA var ute med gott humör och alla upptänkliga vagnar och kärror. Jag tog några bilder från evenemanget...

HEJ, OCH VÄLKOMMEN !

      

  Visa presentation

Avdelningar i bloggen

Så var det då... denna dag

Sök i bloggen

ARKIV från start 14 mars 2007

Ti On To Fr
1 2 3
4
5 6 7
8 9
10
11 12
13
14
15 16 17
18
19 20
21
22 23 24 25 26 27 28
29 30
31
<<< Mars 2010 >>>

   Underbar video från YouTube

  

Bra historiebok på internet

Mina länkar

Antal besök

Följ bloggen


Skapa flashcards