Fågelperspektiv

Alla inlägg under februari 2010

Av Margus - 11 februari 2010 20:00

  

Ny köldknäpp förfluten natt med – 16,2. I natt befaras ännu mer.


-------------

Lilla Husets invånare har inte för vana att läsa horoskop. Det händer egentligen ALDRIG. Men nu har det hänt. Och nåt mer pricksäkert än veckans utlåtande får man leta efter. Så här lyder det för Oxen:

"Fundera över om du ska göra förändringar i inredningen både hemma och på jobbet. Du behöver känna att rummet ger dig energi när du är trött, styr upp dig när du är virrig och får dig att koppla av när du är stressad. Det låter som mycket att kräva av ett rum, men med rätt inredning arbetar du och lever mer bekymmersfritt."


Februari är alltid min värsta tid och i år är det värre än nånsin. Har därtill konstaterat att det är för mycket som flyter omkring och behöver stramas upp. Det måste ha varit meningen att mina blickar sögs dit just i dag.

Ta mig fasen… uppryckning. Ju mindre bostad, desto viktigare med funktionaliteten. På’t igen! Men först... Antikrundan...

Av Margus - 11 februari 2010 19:53

     

Kärt barn...

Kråkvinge

Kråkguld

Kråkspark

Kråkfötter

Det fina i kråksången

"Prästens lilla kråka skulle ut och åka..."

"Den ena kråkan hackar inte ut ögonen på den andra"

Kråkbär

Kråks Värdshus (i Skara)

Kråkornas tid

Av Margus - 10 februari 2010 22:42

Dagligen hör man desperata läkare och sjuksköterskor som säger upp sig p.g.a orimliga arbetssituationer. Stress och vanmakt, läser jag. Den borgerliga politiken svälter ut landstingsägd vård som med rationaliseringskrav hetsas att driva patienterna i armarna på nya privata vårdcentraler och sjukhus.

Kömiljarden går endast till dem som kortar köerna genom att sälja ut dessa till privata alternativ. Många patienter vägrar dock ta alternativet utan väntar hellre kvar, men då i osynliga köer. Det kallar jag ett tecken på folkvilja.

Landstingen i norra Sverige har det nu särskilt tufft. Jobbet ska göras på kortare tid med färre resurser och underbemanning. Patientsäkerheten hotas. I Sundsvall sägs 700 anställda upp, i Jämtland ska 200 bort. På Östersunds sjukhus springer man som hamstrar. Utbildning finns inte tid för. I morgon demonstrerar anställda mot nedskärningarna.

Läkaren Hans Boberg på vårdcentralen i Hoting i Jämtland säger upp sig. Han tycker sig inte längre kunna göra ett bra jobb. Han har inte den tid och tillänglighet för patienterna som fanns förut. Tidsfaktorn, stress och glömska orsakar fel i sjukvården. "Nu känner man igen sig i patienternas symptom på stress", säger han. Primärvården har fått för lite intresse i beslutskorridorerna.

Landstingsrådet Robert Uitto (S) vill ge mer medel men det förhindras av det påtvingade vårdvalet som isåfall skulle ge konkurrensfördelar. Han hoppas att höstens val kommer att göra skillnad.

En riktig brandfackla inför höstens val. HÖR INSLAGET HÄR.

Den borgerliga regeringen tänker tydligen svälta ut landstingsvården helt och hållet.

 

 

Tio sjuksköterskor säger upp sig på Akademiska i Uppsala p.g.a orimlig arbetssituation. Tre fasta läkare på Kvarnsvedens vårdcentral likaså. Åtta röntgenläkare på Södertälje sjukhus har slutat. Sju läkare har slutat på KK vid Universitetssjukhuset i Malmö...

  

Hur det går med små billiga privata kliniker fick vi höra i kvällens Uppdrag Granskning som tog upp tandläkarsituationen. Ett hundratal personer med fördärvad tand- och munhälsa efter behandling av klåpare har gått samman i en förening. Flera tandläkare är fällda, en tredjedel var lågpriskliniker.

 Patienterna är helt utlämnade till dessa klåpares jakt på pengar. Här har man verkligen öppnat för lycksökare. Nu gäller det att vara på sin vakt. Sverige har snabbt har blivit ett USA i miniatyr med "de härliga marknadskrafterna" i full frihet helt utan kontroll.

 



Själv går jag alltid till Folktandvården, pålitligt och säkert.

Gud bevare oss för fria marknadskrafter.

Gud give oss en regering på folkets sida.


Av Margus - 9 februari 2010 22:32

Lyckades idag locka en halvsvulten koltrast till egen matplats dit inte kajor och kråkor kommer. Såg den lille när han med hängande vingar och i väldigt dålig kondition försökte mätta sig med miniatyräpplen från en prydnadsbuske, de sista som går i naturen - sen är allt slut. Rådjuren kommer till fågelbordet och äter av solrosfröna, något en expert sagt att dom klarar av. Det är nu fyra där varje natt. Varsågod, säger jag bara…

I en skottkärra har vi slängt fröskräp från fågelhuset och där la jag både nypon, rönnbär och russin till koltrasten och efter någon timme hade han hittat det. Han satt i skottkärran under tak i flera timmar, även när det snöade. Vem vet… hans lilla magsäck kanske har krympt till ingenting…? Nej, den här vintern är ett enda långt och utdraget lidande för många. Hörde att institutionerna för skadat vilt nu får massor av utsvultna djur att ta hand om.

-------------

Dagens svårmod lättade först i tv-soffan framför Mästarnas Mästare, med "gamla bekanta" från sportens värld. Som tur är finns många bra tv-program till tröst i denna segdragna vinter. Förra årets premiäromgång var det bästa vi då sett på mången god dag, med en himla go’ stämning rakt igenom. Då var alla deltagarna snälla mot varann, hade trevligt och skiljdes av nattduellerna med sorg i hjärtat. Undrar om inte den stämningen grundlades av brottaren Ara Abrahamians, chevalereska och fina personlighet.


Denna omgång har tyvärr tjatas sönder av divan Patrik Sjöbergs ändlösa trakasserier mot alla men i synnerhet mot Stefan Holm. Han är faktiskt erbarmerligt trist med sina tykna kommentarer, men det är lite intressant att se hur övriga tacklar det.

I kvällens avsnitt åkte tyvärr gruppens finaste Mästare ut, skridskoåkaren Tomas Gustafson. Han föll på eget grepp när han tröttnat på Sjöbergs göteborgska kaxighet och utmanade denne att utmana honom själv. (Skulle gjort detsamma själv.) Och Patrik Sjöberg som gör stort nummer av att ingen kan slå honom i nattduellen är orättfärdig lång och har lika orättfärdigt långa armar. Så om det hänger på nattduellerna borde han bli vinnare, men jag har fått för mig att Tomas Brolin står som slutsegrare. Min privata gissning, men jag slår aldrig vad.

Av Margus - 7 februari 2010 21:54

Idag har vi laddat för OS i Vancouver genom SVT:s Vinterstudio som visat gamla OS-klassiker. Bara ynka FEM dagar kvar och OS-stämningen i Lilla Huset är på topp. Inte så mycket för medaljerna, det går som det går. Här väntas massor av trevlig och spännande sport att titta på i hela två veckor. Visst vore det enastående om Helena Jonsson fixar en medalj, men detta blir svårt - konkurrensen är mördande. Wolfgang Pichler har i alla fall drillat dem tillräckligt, förstår vi.

Själv är jag så långt från vintersportare det går. Avskyr kylan av hela mitt hjärta och går i totalstrejk. Ingen bra kognitiv beteendeterapi, jag vet. Fick ett frysanfall idag och kröp ånyo under filtarna i tv-soffan. En grårutig om huvudet, och en blå om resten av kroppen. Som en burka ungefär. Löjligt…? Det bjuder jag på. Befinner mig nu i ständig väntan på vårtecken. JAG VILL TINA UPP I SJÄLEN.

     

Fast hellre en sån här vinter emellanåt än att vi ska få stekhett med torka och förtvining som standardklimat. Om man får välja, alltså. Dubbelt...  

Luftvärmepumpar ligger nu tydligen risigt till vid så extrem kyla som vi haft. Det får man höra NU. Ingen har varnat tidigare. Vi har tre, en i garaget, en i fågelhuset och en i Lilla Huset. Pumpen i garaget har skrikit illa, men tuffar än. Nu ska antagligen försäkringspremierna höjas för dessa värmepumpar. TYPISKT.

Finner ideligen att man är en looser. Hur man än bär sig åt blir elräkningarna skyhöga, investerar man i något som ska få ner elförbrukningen så blir det vargavinter. Snart blir man väl straffbeskattad för att ha braskamin och elda med ved. Suck…

Väninnans gubbe är hemma från sjukhuset, lite omtumlad med annars vid god vigör. Några små strokar tycks ha passerat enligt röntgen, nästan omärkliga, men Waran ska försöka hejda vidare framfart på sådana. Lite livskris blir det när man blir varse att livet hänger på en skör tråd. Samtidigt får man vara tacksam över att det inte blev värre.

Tankar denna afton i tidig februari.

Av Margus - 6 februari 2010 20:29

Nu är Di Blåe nervösa. Med flackande blick och sneglande mot vänster staplar de skattesänkningar på löpande band. Pensionärerna, de lågavlönade, TCO-grupperna… och jag vet inte ALLA som ska få sänkt skatt. Men när…? Det får vi inte veta. Lögner igen, förstås.

Högern har insett att maktinnehavet är i gungning. På ett fritidshem för äldre häromdagen "lovade statsministern att pensionärerna går före sänkta inkomstskatter. Jobbskatteavdragen ställs in. Den tidigare hårt marknadsförda arbetslinjen ges upp. Parollen att det ska löna sig att arbeta tonas ned. Reinfeldt vill också lyfta fram ensamma arbetslösa mammor eller kvinnor med deltidsjobb." Citat ur Sydöstran.

Väljarna förstår mycket väl vad som händer i landet. Vi har hört alliansen blåljuga i 3,5 år. Varför skulle de vara trovärdiga nu, med snaran om halsen. Utanförskapet har ökat med det "nya arbetarepartiet". Man slår sönder gamla vårdcentraler med nya, medan sjukvårdsköerna ökar. Man har sålt ut våra gemensamma tillgångar utan att fråga ägarna, dvs OSS. Nästa gång åker sjukhusen. Oppositionen ifrågasätter nu om skattesänkningarna lett till att resurser saknas för snöröjning hos Vägverk och Banverk. Och… jo, "sjuka ska visst få vara sjuka", säger högern i tv och skyller på Försäkringskassan som kastar ut folk enligt regeringens egna riktlinjer.


Man kan inte leka politik med människors liv på detta viset.

Partier ska locka väljare med sin egen politik, sina egna visioner. Inte låtsas vara några andra. Vad är det annars för mening med partier.


Det värsta med högern är att de inte vågar stå för sin egen politik. Man ljuger och luras, snor motståndarnas paroller, låtsas vara ett arbetar- och folkrörelseparti. Reinfeldt är ju som en kameleont. Tala om vad du vill med samhället istället för att stjäla andras idéer!

Även Maud Olofsson, lovade skattesänkningar till pensionärerna i Ekots lördagsintervju. Men kunde inte svara på frågan om hon ville att inkomstgapet mellan pensionärer och arbetande skulle minska på kort eller lång sikt. Frågan ställdes fyra eller fem gånger.

Nej, det är inget annat än thatcherism som Alliansen vill införa i Sverige. Ett gigantiskt högerexperiment som engelsmännen bittert fått ångra.

Det finns inget samhälle… sa mrs Thatcher. Hon menade att politiken var som marknaden. Rösterna var kapital, politiken en vara. Man röstade som man konsumerade, som en egennyttig individ. Samhället fanns alltså inte, bara individer, konsumenter.


Bevare oss!

Av Margus - 5 februari 2010 23:48

Det är inte bara höken som slår sina lovar kring fågelhuset. Även ugglan gjorde en attack sent i går kväll. När vi gick ut för sista rastningen lämnade en stor uggla på ljudlösa vingar sin post utanför fåglarnas fönster. Stackars vännerna i Royal Suite. Så går det när man har stora fönster. Då har alltså ugglan kunnat sitta där och titta in på nymferna i nattlampans sken. De satt som frimärken på väggarna. Som tur är låg flera i sina holkar och slapp se odjuret.

------------

Dagarna går och läget är tämligen låst. Gårdagens plusgrader gjorde att livsandarna vaknade lite. Hann bara tänka "promenad i morgon" så smällde det till med 12,5 minus på natten. Mitt psyke totalknockades omedelbart, värken blommade upp, somnade vid köksbordet och fick släpa mig in i tv-soffan för någon timmes undflyende sömn på eftermiddagen. Har verkligen fått nog. Nytt hopp inför morgondagen om en lättnad, om än aldrig så liten.

-------------

I finkavdelningen matas det nu i kanariebona. Tio honor ligger på ägg och Helmut matar, liksom även Brynja, Grynet och Gulan. Ungarna är i början så yttepyttesmå att man alls inte ser dem bland allt hundhår. Dessutom sitter flertalet bon ganska högt och vi har inte en tanke på att störa dem.

Vad man ser är att honan reser sig och står framåtlutad och gör matningsrörelser med huvudet ner i boet. Små, små, försiktiga matningar med något gram i taget. Det är obegripligt hur dom klarar att trycka ner något i det lilla gapet på vinglig hals.

Hos nymferna ruvar Pappi och Topsy, Thomas och Sussie likaså. Husbonden fick raskt bygga en ny holk till Lilis och Isabell eftersom en ensam hona från höstens inköp, Pärlgrå, fick för sig att vakta en av holkarna för egen del. Hon satt där som en spottkobra och körde bort alla.

Hon flyttades från flocken en period för att hon skulle lugna ner sig när hon kom tillbaka, men icke… Hon spottar fortfarande ;-)

Lillis höll på att krypa ur skinnet av otålighet. Han och Isabell är mer intresserade av holk i år, nu när Mellis har flyttat. Nu hoppas vi verkligen att dom ska våga att få till det. I andra nymfavdelningen ligger Sigge och Isadora på fyra ägg.

Av Margus - 4 februari 2010 22:35

Stora bördor har bokstavligen lyfts från våra skuldror… och från voljärernas tak. Snön är avskottad och de bågnande takreglarna återgick genast till sin forna form. Vi är verkligen lättade. Ett mycket viktigt arbete är gjort. Även växthuset befriades från sin börda, liksom verandataket.

Husbonden fick i egenskap av mod och styrka sköta grovjobbet, medan det svagaste könet - jag - fördelade nedfallande massor ovanpå de redan höga vallarna.

           


Trädgården ser nu ut som ett enda stort alpmassiv i miniatyr med sina uppstickande Matterhorns av varierande höjd och formation. Vi måste ju fram till dammen ibland, till fågelhuset, till växthuset, till verandan med ved, till soptunnan… Man vet snart inte var man ska lägga snön. Livet kan ju inte göra paus för att det snöar. Och hundarna måste ha dalgångar mellan alpmassiven till sin rastning. Där kutar de runt i sin vita värld och letar efter varann. Man får hoppas att ingen lavin utlöses av hundskall.

       

Stackars alla buskar som befinner sig underst. Morronsoffans trädgårdsexpert rådde redan efter första snöfallet i december att skaka snön av buskarna. Ha ha ha… Det gjorde vi då, men sen har vi haft fullt sjå att leka snöslunga. Med dagens temperatur lämpad för fruset avtryckarfinger (+2,4) kunde jag äntligen dokumentera eländet för mannaminnet.

Lägger ut lite klickbara bilder på vår alpvärld i miniatyr, inklusive dammvaken för gårdagens tillbud.

HEJ, OCH VÄLKOMMEN !

      

  Visa presentation

Avdelningar i bloggen

Så var det då... denna dag

Sök i bloggen

ARKIV från start 14 mars 2007

Ti On To Fr
1
2 3 4 5 6 7
8
9 10 11
12
13
14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
<<< Februari 2010 >>>

   Underbar video från YouTube

  

Bra historiebok på internet

Mina länkar

Antal besök

Följ bloggen


Ovido - Quiz & Flashcards