Fågelperspektiv

Direktlänk till inlägg 19 oktober 2009

Media har sabbat politiken

Av Margus - 19 oktober 2009 20:21

TV:s Agenda hade ännu en av alla dessa minidebatter. Som inte leder någon vart. Som inte ger väljaren ledning om de olika partiernas (eller nu: blockens) ideologier. Thomas Östros (S) och Anders Borg (M) käbblade om skatter. M vill sänka och S vill höja, och både metoderna skulle leda till FLER JOBB. Hur klok blir man av det! Som vanligt pinsamt att lyssna på. Tog mig om huvudet, kröp längre ner i fåtöljen och skämdes. Över hur dåligt det framställs.



Det slog mig då att...

Det är media (läs: TV) som fördärvat de politiska diskussionerna! Det ges inte tid att utveckla orsak och verkan. Korthugget och på minsta möjliga sekunder ska kontrahenterna säga kärnan i sina budskap. "Hur påverkar detta folks vardag" kan frågan vara eller ännu värre: "Vad ger det i plånboken?" eller som i tidningarnas långa listor "Vem är vinnare, vem förlorar". Och sen... NU ÄR TIDEN SLUT.

Media har i den allmänna hetsen dragit ner politiken till plånboksfrågor. I tron att folk inte förstår annat (den vanliga fördumningen alltså). Och politikerna har anpassat sig till villkoren för att inte bli överkörda. Man drillas i konsten att på kortast möjliga tid få fram ETT budskap, två hinns inte med. Pratar allt fortare och till slut hör vi inte vad dom säger. Många svåra ord. ... OCH NU ÄR TIDEN UTE.


Detta är vidrigt. Det är under vår värdighet som lyssnare. Vi vill veta mer. Vi BEHÖVER veta mer. Om hur vårt land ska styras, vilket samhälle vi ska ha. Herregud, detta är viktiga samhällsfrågor. Inget jäkla Monopolspel. För att välja rätt måste vi veta mer, förstå mer. TV SABOTERAR VÄLJARNAS CHANS att förstå vad det handlar om! Visst ligger det i den enskildes intresse/skyldighet att SJÄLV sätta sig in i frågorna, ta reda på vad de olika partierna står för. Man kan läsa partiprogram, prenumerera på deras tidningar och följa debatten för att VERKLIGEN FÖRSTÅ DE OLIKA VÄRDEGRUNDERNA.


Men även MEDIA HAR SKYLDIGHETER här. Åtminstone Public Service - Sveriges Television (SR:s P1 sköter sig utmärkt - där får man veta mycket, synd att inte fler upptäckt det).

Och varför i Herrans namn måste alla politikerframträdanden vara DEBATTER????? Varför inte ett lugnt samtal om ideologier och värderingar? Så att folk hinner med. Hinner tänka. och förstå.

 

Kan vi få media att tänka om inför nästa valrörelse?

Kan vi få be om lite FOLKBILDNING värd namnet, tack.






 



 
 
Flanören...

Flanören...

20 oktober 2009 09:32

Jag är av den hädiska typen, så jag tror, att grundproblemet är journalisters och studioarbetares erbarmerligt dåliga kunskaper.
Det är livsfarligt.
1984 är nära.
Blir inte bättre av Piratpartiets "ultrademokratiska" kongress på nätet.
Mycket 70-talsflum känns igen.

http://www.nabbsjuan.bloggplatsen.se

 
Ingen bild

Uffematten

20 oktober 2009 11:13

Det var det klokaste jag har läst på länge!!!
Visst är det så att man bara får reda på det där lilla, lilla i dessa (oftast pinsamt rumphuggna) "debatterna"...
Och fort går det också. Många gånger hinner man inte uppfatta varken fråga eller svar.
Men det verkar inte finnas plats för lugn och eftertanke i dagens samhälle. Varken vad det gäller information eller detta med att gå från förslag till beslut. För nog har det hastats fram en hel del förändringar som inte är det minsta genomtänkta... Säger bara; konsekvensanalys!!!! DET är något som saknas både här och där!!!

 
Erika

Erika

20 oktober 2009 12:26

Ja, vad säger man om allt detta. Finns snart inga bokstäver kvar att tar till. Råkade byta kanal i dag på morgonen och hamnade på kanal 1. Där satt Maud Olofsson och SD Jimmie Åkesson. Nu tänker jag inte ventilera vad som sas där, det jag starkt reagera mot är detta prata-i-mun-på-varandra. Tyckte det enda Maud sa var...kan jag få prata till punkt. Visst alla ska få säga sitt innan nästa hugger in. Dom kan börja med att prata en i taget, inte i munnen på varandra. För min del fick jag nog och skiftade kanal. Oftast, för att inte säga alltid, slänger dom mest skit på varandra. Det är väl ändå inte det politiken handlar om, eller har jag missat något igen? Blir så fruktansvärt trött på deras sandlådenivå, vuxna människor beter sig på det viset. Vad månde detta sluta med. Nästa år är det val, återstår och se resultatet när det är överspelat.

http://mintidmittliv.bloggplatsen.se

 
Ingen bild

margus

20 oktober 2009 16:26

Ååååh, jag måste få reagera på Uffemattens härliga ord "konsekvensanalys". Tack för det! Tänk att det finns fler än jag som använder det.
Det har hänt att jag efterlyst detta i olika sammanhang och bara fått stön eller gapande fågelholkar som reaktion, typ: "vad är det?" "Guuud, så tråååkigt".
Fram för fler konsekvensanalyser i livet! *Fniss*

 
Flanören...

Flanören...

21 oktober 2009 12:41

Visst behövs det konsekvensanalyser i många sammanhang.
Men i regionen har man blivit allergisk.
Det är alltid Sjukvårdspartiets linje för att slippa delta i beslut.
Ibland har tåget redan lämnat nästa station, medan man konsekvensanalyserar gårdagen.
Konsekvensanalysen ska vara ett naturligt inslag i varje beslutsprocess, inget som man klistrar på i efterhand.

http://www.nabbsjuan.bloggagratis.se

 
Uffematten

Uffematten

23 oktober 2009 18:55

Det här med konsekvensanalys var något av det första jag fick lära mig när jag läste företagsekonomi... (Är inte Borg ekonom, förresten? Undrar hur han lyckades missa den poängen???) Och egentligen är det ju så självklart! Man måste ju tänka igenom följderna av ett beslut INNAN man fattar beslutet...
Så klart :-)!!!
Dvs JAG tycker att det är självklart, men alliansen har visat sig ha ruggigt svårt för att fatta det!

http://uffematten.blogspot.com

Från
    Kom ihåg mig
URL

Säkerhetskod
   Spamskydd  

Kommentar

Av Margus - 19 september 2015 23:25

Bloggen gör uppehåll. För inre tjänst. På egen tid. För att skapa energi. Ska bara ta in. Uppleva. Njuta. Bearbeta. Inte omedelbart omvandla för utgivning till offentligheten. Tid för motion och träning. Frisk luft. Vila och eftertanke. Sjukdom...

Av Margus - 19 september 2015 23:10

  Två och en halv mil. Rätt bra cykeltur, menar jag. Så duktiga är Husbonden och jag numera. Vi går eller cyklar var eller varannan dag. Och har väldigt roligt. Med kilometermätaren blev det ännu roligare... Vi har gått närmare två mil också, och ...

Av Margus - 19 september 2015 22:53


  Den första valvbron i Fåglum byggdes troligen under 1800-talets första hälft. Den hade två större valv och ett mindre där överloppsvatten släpptes fram vid flod. På strömsidan fanns en så kallad klyvare gjord av uppstaplade stenar. 1923 revs de...

Av Margus - 19 september 2015 22:17

  Öbrona är namnet på en liten stenvalvsbro i Fötene, Södra Härene socken, Vårgårda kommun. Den är byggd över Öbrodiket som rinner till ån Nossan. Vem blir inte fascinerad av dessa vackra gamla stenvalvsbroar som syns lite varstans och ännu fun...

Av Margus - 14 september 2015 23:50

  Mitt i redigeringen av sommarens minnesresor hamnade vår "trösksafari". Vi gav oss ut för att njuta av tilldragelsen när startskottet gick. ALLA var ute med gott humör och alla upptänkliga vagnar och kärror. Jag tog några bilder från evenemanget...

HEJ, OCH VÄLKOMMEN !

      

  Visa presentation

Avdelningar i bloggen

Så var det då... denna dag

Sök i bloggen

ARKIV från start 14 mars 2007

Ti On To Fr
      1 2 3 4
5 6 7 8 9 10 11
12 13 14 15 16 17 18
19 20 21 22 23 24 25
26 27 28 29 30 31
<<< Oktober 2009 >>>

   Underbar video från YouTube

  

Bra historiebok på internet

Mina länkar

Antal besök

Följ bloggen


Ovido - Quiz & Flashcards