Fågelperspektiv

Alla inlägg under september 2009

Av Margus - 27 september 2009 21:08

Vi är något av Mästare på pillestygn. Om jag får säga det själv blir det jäkligt bra. Osynligt och starkt. Min generation drillades i denna ädla konst i skolans syslöjd (eg. smygstygn eller fållstygn, tror jag). Vi skulle fålla ETT HELT LAKAN med just sådana - trots att det fanns symaskin... Undrar om inte vi skulle övas i att klara oss utan, i händelse av kristid (det var ju strax efter kriget).

 

Annars var syslöjden aldrig min grej. Mamma (salig i åminnelse) fick rycka in i akuta lägen så att jag kom vidare med stickade sockar, vantar, grytlappar... Utan henne hade jag väl suttit där än...

Inte så att jag slarvade... nej, noggrannhet är min arvedel. Långsamt och filosoferande 'pillade' jag vidare. Sånt går väl inte för sig i dessa tider.


   Vi fållade alltså ett, säger ETT FÖRKLÄDE plus ETT LAKAN med pillestygn! Ser det framför mig än i dag. Även här fick mamma rycka in före sommarlovet. Men övningen sitter, och kommer till användning nu och då.


Hos Vännerna häromsistens kom ämnet på tal. Klassiska gympapåsen först. Den fanns i rött, blått eller grönt bomullstyg, rutat med små tunna vita linjer. Alla hade likadana. Namnet broderat i korsstygn. Den påsen hade jag länge kvar som bottenskydd i en korg, men nu är den borta.


Trots syslöjdens prövningar var jag ingalunda förkrossad. Mästarprovet kom först efter skolan. Med symaskin självklar i huset växte man upp med uppfattningen att ALLT GICK ATT SY, bara man gav sig fasen på det. Alltså började jag sy mig... en bikini!


   Inte det enklaste, men... yes. Med tecknad bild på läcker dito som förlaga (solbikini, vill säga) samt fullkomligt besjälad av idén räknades det och mättes i en väldig fart. Avböjdes vänligt mammas erbjudande om hjälp. Kördes själv, kanveta! Och den blev klar! Och bra! Fullt användbar och höll i flera år. Det skulle slöjdfröken ha sett...



Fållstygn:

"Stygnen bör vara prydliga, små, nästan osynliga. Fogningen bör vara extra stark."

Av Margus - 26 september 2009 21:57

Tur att man ändå kollar...

   Vi hade just bestämt oss för att INTE se Här är ditt liv, men när vi såg Jan Eliasson, vår svenske toppdiplomat, i bild satt vi som klistrade. En fin och fantastisk man, alltid lika hörvärd med kloka ord och stor erfarenhet. Och så är han spontan och rolig också. Och göteborgare!!! Synd att så mycket var på engelska med släpande direkttextning för dem som inte förstår, istället för att vara inspelat (måste ju klaga på nåt Flört). Det blev kvällens clou.


Den go'a stämningen stendog och kvardröjande leenden stelnade dessvärre av påföljande Tina Turner-show med juckande porrhoppor i minimala kroppsfärgade bikinis under inledningslåten Steamy Windows, ruskande sina rumpor och smekande sig själva som i vilken porrshow som helst. VARFÖR....!!!!!!! Blir alltid lika ledsen i ögat av att producenter inte tror oss om att kunna uppskatta häftig musik i sig själv utan att detta ska accentueras av utlevande sex (närbilder också förstås). Vi är med andra ord på förhand dömda som tondöva sexdårar allihop. Kränkande. Låten genomleds motvilligt, bytte till fotboll och 'sket' sen högaktningsfullt i hela Tina Turner.


Han kom som ett yrväder med pälsen som en gloria omkring sig och försvann tämligen slätstruken... Vännerna var här en stund på kaffe och kardning av Toste. Inte måttligt heller... trodde nästan det snöade i stormbyarna... Att bo i lägenhet på Byn begränsar friheten. Knappt vågar man borsta hunden nånstans... och alltid blåser det... Skönt då med landsbygd där man kan släppa 'allt naturligt' i det fria.  

Ulrik var strålande glad över besöket och låg sen på rygg som en valp under bordet och larvade sig med svågern. Båda är kastrerade och härligt prestigelösa - en drömtillvaro. Det är inte synd om kastrerade hanhundar som en del tror, de är lyckliga och bekymmersfria.

Av Margus - 24 september 2009 19:35

Hehehe... herregud vad jag har funderat...

Plötsligt började beteckningen [BULK] dyka upp i rubrikraden på inkommande mail. Ett gick väl an, men när det kom flera blev det "kymmersamt". Man tänker ju virus och så... Följaktligen kördes viruskoll på hela datorn. Inga fulingar där, tack och lov. Allt annat fungerade. Tills igår...


Då stängdes utforskaren när jag jobbade med bilder. Om och om igen.

Det kom upp en skylt om "dataexekveringsskyddet", kan veta. Ny viruskoll på enbart bilderna. Allt lugnt. Startade om datorn ett par gånger utan resultat. Tills slut var jag tvingad att läsa instruktionerna om att stänga av det där exekve... -skyddet. Lugnande besked från datanörd så nu ska det exekveras. I afton.


Men... [BULK]-mailen fortsatte gnaga. På nätet fick jag hur många besked som helst, typ; BULK-SMS, BULK-mail (massutskick per vanlig post i England), Pellets och spannmål på BULK, Stena BULK, BULK i kroppsbyggande, tanksläp med BULK... och så där höll det på.


Själv är jag mest bekant med BULK i västgötskan som står för BURK.

ULEBULK... är ett annat gammalt västgötabegrepp som är rätt äckligt. Nämligen OLJEBURK... men inte vilken olja som helst. Det kommer från den tiden man hade en burk dinglande på kärrorna med gamla trähjul. Som smörjmedel i dessa burkar hade man... SNIGLAR som man tryckte in i navet. Bläää, stackars små sniglar.


Nå... till saken: Bredbandsleverantören visste besked, nämligen: Ett nyinstallerat spamfilter sätter taggen [BULK] på mail som filtret misstänker kan vara massutskick. Så enkelt...! Och så mycket bekymmer för detta lilla ord!



Av Margus - 23 september 2009 18:21

   

Ur spår... var är godbitarna?


    Den bästa födelsedagen hittills... tror jag.

Ost- och äpplebitar att leta upp... mmm... det är nog bättre än tårta iallafall. Man sover så gott efteråt. 

Nykardad och nyklippta klor också... fint ska det va'... och på landet ska man bo.

Urlik tackar för grattishälsningar och känner sig som den Lille Prins han är.

  


  

Här firar vi hela dagen lång. Man vet aldrig hur länge det varar... 





Av Margus - 23 september 2009 09:41

Detta är numera gamlingens favoritställning, att bli gosad med. Han har värk och är tämligen döv, men har anpassat sig till detta. Han vet sina begränsningar och är glad, uppmärksam och aktiv efter sina förutsättningar. Han hoppar fortfarande upp i sängar och soffor och går upp och ner i trappan. Han har lärt sig hur han ska göra med sin värk. Han har medicin förstås (Previcox). Han äääälskar uppmärksamhet och kel. Det har han gjort sig förtjänt av. "Det är mitt liv det. se." Fast liiite skeptisk mot kameran;-)

Födelsedagen firas med ost- och äpplebitar att söka efter på gräsmattan i konkurrens med fästemöa. Himla kul.

  

     

  

Av Margus - 22 september 2009 13:25

Nu har jag kämpat ett bra tag med den nya Bloggplatsen och dess förändringar. Och jag börjar faktiskt tappa lusten att blogga. I går kväll tvingades jag ändra och ändra... och ändra igen efter att inlägget sparats och befunnits oigenkännligt. Jag trodde och hoppades att tokerierna skulle sluta nån gång, men de fortsätter. Varje dag.


Jag drabbas dagligen av att sparad text inte finns kvar när jag tittar i bloggen. Där ligger enbart rubriken. Jag måste lägga in den igen och igen. I går hade plötsligt första stycket lagt sig sist vid en av de oräkneliga sparåtgärderna. Ändra igen... Förr kunde man lägga in både fetstil och kursivt samtidigt. Det går inte nu utan att spara om och om igen. Det är frustrerande.


Raduppehåll mellan stycken är svårt att få till. Man får jobba om och jobba om, för oftast ligger texten i en enda lång och svårläst följd. Funktionen för kursiv text är ingen idé att använda nu längre (det gick bra förr). Hela inlägget försvinner.

Och funktionen "justera text höger-vänster", den som ger jämna kanter... den fastnar först efter fjärde omarbetningen ungefär och för 80 procent av texten. Sen ger man upp.


Jamen... om det inte är meningen att det ska kunna användas så kan man väl ta bort funktionerna då. Det är ju en himla tur att man sparar ursprungstexten i word så att man inte tappar bort allt man skrivit. Förut i Bloggagratis, före ändringarna till Bloggplatsen, fungerade allt perfekt. Varför måste allt ändras...??????

Skrev igår till Bloggplatsen om saken. Inget svar än.

Av Margus - 22 september 2009 13:16

Så enastående härligt att Apotekets styrelse vägrade följa regeringens planer på avreglering av apoteksmarknaden! Civil olydnad till det allmännas bästa! Rebellen i mig jublar! Ett underbart initiativ som fler borde följa när regeringens är i otakt med verkligheten. Vilket civilkurage!



Tänk om fler kunde fördröja regeringens dumpningsplaner vare sig det gäller sjuka och arbetslösa människor eller statliga företag. När ska vi t.ex få se Försäkringskassans personal agera till de sjukas räddning. Och läkarkåren som får sina diagnoser och sin yrkesheder underkända. När ska dom ta bladet från munnen. Det blir inte lika lätt att avsätta alla som regeringen nu gör med apotekets styrelse.



Här sitter det särskilt bra med ett citat från Mona Sahlin (S) på rödgröna bloggen riktat mot "Arbetslöshetsalliansen":

"Det duger inte att gödsla lite i kanten när man redan har sålt plantorna."


Utförsäljningen av apoteken drar ut på tiden även av andra skäl. IT-problem och FÅ ANSÖKNINGAR utmärker processen, enligt SvD. Några inblandade går öppet går ut och säger att de inte klarar tidplanen (hehe…). Företagen måste ha system som klarar uppgifter om högkostnadsskydd och kan ta emot e-recept. Intressenterna tycks inte klara detta hur som helst (haha…).


SvD skriver att inblandade aktörer är belagda med munkavle från Apotekets Omstruktureringsbolag, men har tydligen fått fram vilka intressenter det spekuleras kring. Nämligen finska Tamro, Universitetsapoteket och Alliance Boots samt riskkapitalisten Altor och Wallenbergarnas maktbolag Investor.

Bland de större som vill nyetablera finns (enl. SvD) tyska Celesio och Kooperativa Förbundet i samarbete med Kronans Droghandel som vill köpa 100 apotek samt Åhléns och ICA. Bergendahlsgruppen har jag sett nån annanstans.


Inte särkilt många pharmaceuter med bland dom namnen…!

Av Margus - 21 september 2009 21:54

 

 

Man kom bara inte undan… Riksdagens budgetdebatt trängde igenom bruset idag. Alliansen är fruktansvärt effektiv och farlig. Jag tillägger gärna falsk och fundamentalistisk också. Tyvärr är Östros inte sossarnas bäste man att bemöta attackerna, men tack och lov finns duktiga personer i V och MP och det behövs. I kommande valrörelse slipper S står där ensam mot fyra partier vilket var rätt vidrigt 2006. Känner stor förhoppning.

 

För övrigt råder stora tröttheten. Guuud, vad jag har sovit idag. Lämnade blodprov på VC för koll av zinknivån. Vid senaste läkarbesöket ordinerades överdos av zink under fyra veckor. För att fylla på depåerna, hette det. Hade bara 8 mmol zink när det ska ligga mellan 10-16. Har alltså tagit 90 mg per dag (30 mg lär vara max).
Efter två veckor uppstod rejäl ömhet i muskler och leder, troligen har kroppen samlat på sig vätska. Gick som en åttioåring med ömma fötter och ben - trots stödstrumpor.

Då såg jag att tabletterna även innehöll natrium! Har alltså fått i mig 112 mg Na dagligen. Extra - för man får ju i sig salt på annat sätt också (1-2 gram per dag anses tillräckligt). I fredags avbröt jag på eget bevåg eftersom provet skulle tas idag. Har inte depåerna fyllts då så vet jag ingen lösning, men så är man inte läkare heller.

Mag-o-tarmmottagningen tyckte "biverkningarna" lät konstiga. Har inte heller hittat nåt matnyttigt om det på nätet. Ser fram mot den dag då detta överskott ska ut.


Med posten kom idag Gunnar Edmans bok "Du med livet", beställd från antikvariat på nätet. Fann häromdagen ett fullskrivet ark med citat från 1973 när jag läste boken. Har verkligen saknat den. Det är ju bättre med hela boken än lösa noteringar. Sagt och gjort. Här finns alla citat som betytt mycket för mig i mina religiösa grubblerier.

Som t.ex den här trösterika:

"En liten solstrimma genom källargluggen hade drivit upp en liten påsklilja. Hon stod där ensam och blommade för ingen i en bortglömd kruka. Ensam med solen. Ensam med Gud i källarmörkret."




HEJ, OCH VÄLKOMMEN !

      

  Visa presentation

Avdelningar i bloggen

Så var det då... denna dag

Sök i bloggen

ARKIV från start 14 mars 2007

Ti On To Fr
  1 2 3 4 5 6
7 8 9 10
11
12 13
14 15
16
17
18
19
20
21 22 23 24
25
26 27
28 29 30
<<< September 2009 >>>

   Underbar video från YouTube

  

Bra historiebok på internet

Mina länkar

Antal besök

Följ bloggen


Ovido - Quiz & Flashcards