Direktlänk till inlägg 13 augusti 2009
När jag hörde professorn berätta om sin nya bok på radion höjde jag roat på ögonbrynen. Genom "Kokbok för hjärnan", av Charlotte Erlanson-Albertsson, tillåts vi att leva som vanligt igen. Back to basic. Dags att damma av den gamla hederliga kostcirkeln igen. Åhej... nästan som att svära i kyrkan ju...
Detta kommer att reta GI-folket, tänkte jag roat. Precis vad som hände. Det bubblar nu irriterat lite varstans på nätet.
Att maten ser aptitretande ut på tallriken är också viktigt, säger författaren. Hjärnan behöver färgrik mat och de inspirerande signalerna ska komma både från maten och dryckerna. Även kolhydrater, proteiner och fetter måste vara med, men lagom mycket och av rätt kvalitet.
Härligt med en motvikt till den nya religionen GI och andra konstlade bantningsmetoder som dominerat medierna länge nu.
Charlotte Erlanson-Albertsson är verksam vid Lunds Universitet som professor och forskare i medicinsk och fysiologisk kemi. Hon forskar på aptitreglering och betydelsen av olika näringsämnen för hälsan.
Själv har jag aldrig lämnat kostcirkeln och har den största respekt för landets alla dietister som predikar den. De komponerar för övrigt med framgång menyer för en massa svåra grupper som har problem med näringsupptag, t.ex mag- och tarmsjuka, andra svårt sjuka, personer med ätstörningar, äldre m.fl m.fl Det kan inte vara helt fel.
Bloggen gör uppehåll. För inre tjänst. På egen tid. För att skapa energi. Ska bara ta in. Uppleva. Njuta. Bearbeta. Inte omedelbart omvandla för utgivning till offentligheten. Tid för motion och träning. Frisk luft. Vila och eftertanke. Sjukdom...
Må | Ti | On | To | Fr | Lö | Sö | |||
1 | 2 | ||||||||
3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 | 9 | |||
10 | 11 | 12 | 13 | 14 | 15 | 16 | |||
17 | 18 | 19 | 20 | 21 | 22 | 23 | |||
24 | 25 | 26 | 27 | 28 | 29 | 30 | |||
31 | |||||||||
|