Fågelperspektiv

Direktlänk till inlägg 13 augusti 2009

Matmissbruk

Av Margus - 13 augusti 2009 21:41

Läser vidare i Land om en 18-årig kille på väg mot de hundra som bantat 35 kilo genom att gå en timme om dagen och minska portionerna. Bra gjort!


Tidigare åt han ofta dubbelburgare med TVÅ 150-grams hamburgare. Nu äter han nyttig kost och bara ibland en mer normal 90-grams burgare.

Att det över huvud taget får säljas dubbelburgare gör mig förtvivlad. INGEN enda människa behöver en 150-grams burgare och ännu mindre två på en gång! Detta är matmissbruk!


Korvätnings-SM är ett annat matmissbruk. Och liknande tävlingar där folk ska knôka i sig mat de inte behöver tills de kräks. När människor i andra delar av världen inte ens kan mildra hungern. På Byn stoppades nyligen en tänkt sådan tävling efter protest från en som använt både hjärna och civilkurage och vågat säga emot. Arrangörerna tänkte först att det var "en rolig grej". Men tänkte om.


Att vi blir fetare och fetare har kanske sin förklaring i det utbredda matmissbruket. Varför gör konditorier gräddbakelser och tårta med så mycket grädde att till och med kunderna klagar?

Varför måste det finnas enorma amerikanska jättemuffins som man blir proppmätt på? Varför har wienerbröden svällt till sin dubbla storlek mot förr? Varför görs vanliga bullar i kolossalformat som vräker sig ur och fullkomligt plattar till pappersformarna de satts i?

Behövde vi egentligen flintastek, den där gigantiska kotletten? Och varför blir pizzorna bara blir större och större? Nu räcker inte ens specialtillverkade pizzatallrikar till och folk frågar efter barnportioner.


Jo… om man gör stora portioner kan man ta ett högre pris. Tror jag. "Jamen, de är ju så stora..." Och man tycker sig ha fått valuta för pengarna och äter tills man spricker.


Minns vagt ett kinesiskt ordspråk (tror jag?), ungefär så att man ska bara äta för att dämpa hungern... inte för att bli mätt.

 
ANNONS

Från
    Kom ihåg mig
URL

Säkerhetskod
   Spamskydd  

Kommentar

Av Margus - 19 september 2015 23:25

Bloggen gör uppehåll. För inre tjänst. På egen tid. För att skapa energi. Ska bara ta in. Uppleva. Njuta. Bearbeta. Inte omedelbart omvandla för utgivning till offentligheten. Tid för motion och träning. Frisk luft. Vila och eftertanke. Sjukdom...

Av Margus - 19 september 2015 23:10

  Två och en halv mil. Rätt bra cykeltur, menar jag. Så duktiga är Husbonden och jag numera. Vi går eller cyklar var eller varannan dag. Och har väldigt roligt. Med kilometermätaren blev det ännu roligare... Vi har gått närmare två mil också, och ...

Av Margus - 19 september 2015 22:53


  Den första valvbron i Fåglum byggdes troligen under 1800-talets första hälft. Den hade två större valv och ett mindre där överloppsvatten släpptes fram vid flod. På strömsidan fanns en så kallad klyvare gjord av uppstaplade stenar. 1923 revs de...

Av Margus - 19 september 2015 22:17

  Öbrona är namnet på en liten stenvalvsbro i Fötene, Södra Härene socken, Vårgårda kommun. Den är byggd över Öbrodiket som rinner till ån Nossan. Vem blir inte fascinerad av dessa vackra gamla stenvalvsbroar som syns lite varstans och ännu fun...

Av Margus - 14 september 2015 23:50

  Mitt i redigeringen av sommarens minnesresor hamnade vår "trösksafari". Vi gav oss ut för att njuta av tilldragelsen när startskottet gick. ALLA var ute med gott humör och alla upptänkliga vagnar och kärror. Jag tog några bilder från evenemanget...

HEJ, OCH VÄLKOMMEN !

      

  Visa presentation

KLICKA PÅ BILDERNA FÖR ATT GÖRA DEM STÖRRE

Här kan du se mina videoklipp

 Välkommen in till hemsidan

Avdelningar i bloggen

Så var det då... denna dag

Sök i bloggen

ARKIV från start 14 mars 2007

   

     

Ti On To Fr
          1 2
3 4 5 6 7 8 9
10 11 12 13 14 15 16
17 18 19 20 21 22 23
24 25 26 27 28 29 30
31
<<< Augusti 2009 >>>

   Underbar video från YouTube

  

Bra historiebok på internet

 

Mina länkar

      

Följ bloggen


Skaffa en gratis bloggwww.bloggplatsen.se