Fågelperspektiv

Alla inlägg under februari 2009

Av Margus - 19 februari 2009 23:42


De fyra kanariebarnen som hoppade ut i går kväll är redan på pinne. Högt upp! Vi häpnar bara. Årets första! Vaddå hjälplösa..? Vanligen studsar ungarna omkring på golvet i nästan en vecka innan de tar sig upp, så detta har vi aldrig upplevt. För övrigt slits man mellan hopp och förtvivlan över hur det ska gå.

Har nästan glömt hur lång väntan känns när barnkammarbestyren är igång. Vi går där som kypare med handduk på armen och en till bristningsgränsen lastad bricka varje morgon. Idag blev det rönnbär, ärter, kokt ägg, gurka, äpplen, rivna morötter och nypon. Nya överraskningar i huset var dag.


Tre ytterligare kanariekullar verkar gå helt enligt ritningarna. Gulan och Gretchen har benäget bistånd av respektive fäder. Åh, det är sååå gulligt att se papporna hjälpa till, idogt och målmedvetet. Grit har däremot valt att klara sina själv och hon är en mästare på att köra bort fridstörare från boet.


Hur det ska gå med Grynets tre ungar "svältorna" är en annan fråga. Här var jag ett tag allvarligt bekymrad. Hon kläckte tidigt och matade tillsammans med en hane men sen kom en period då jag undrade om hon bara lagt ner. Såg henne aldrig i boet och det var långt mellan matningarna. Grynet var ute och levde loppan. Inget liv syntes i redet…


En dag samlade jag mig för att ta ut tre befarade "lik". I boet fann jag… tre varma, sprattlande och livaktiga ungar som dock hade förfärligt lite i krävan. Inget läge för avdagatagande. Saken fick bero.

Sen vände det. Grynet hittade tillbaka till modersrollen och matar nu lite oftare. Hoppet tänds på nytt för henne och "svältorna".


Helmut ligger på fyra ägg i nytt bo, såsom kanarieflickor har för sed. Dom flyttar till nytt bo andra gången och därför bör det finnas lediga reden när det pockar på. Annagreta har övertagit Helmuts gamla (vi rev ut det begagnade förstås) efter att ha misslyckats med sina fyra första ägg. Synd, hon som ruvade så träget. Vi håller tummarna för andra gången gillt, nu ligger hon där så trygg igen. Pricken är hennes trogne livskamrat. Han sitter alltid i närheten och matar henne så rart i boet.

Av Margus - 18 februari 2009 22:55

Dagens Stora Eftersök gav ett roligt fynd; åtskilliga läroböcker från min utbildning till verktygsmakare. En jättehög. Där var böcker om verktyg för klippning, pressning, bockning, om jiggar och fixturer, formverktyg för plast och gnistberabetning. Kära nån vad mycket man kunde. Mindes nu att jag faktiskt tillverkat kugghjul (bilden). Som fungerade. Ett fasligt räknande på vinklar var det.

Men dessa böcker slängs nu. På annat ställe har jag redan sparat andra böcker till minne. Man kan inte samla på allt, man måste gå vidare i livet.

-----------

Suck. Det jag EGENTLIGEN sökte efter misslyckades. Efter en månads eskalerande sug efter mina gamla diabilder tog jag mig i kragen och startade Stora Eftersöket. Hade väl ett hundratal gamla bilder monterade i plastramar och prydligt placerade i stabelbara boxar. Senast jag såg boxarna var när vi röjde ur förrådet för att skapa fågelrummet 2005. Sen är dom puts väck…


Påbörjade ett metodiskt sökande. Grundligt trevade jag mig fram i garderobens innersta vrår, kände på varje pryl. Tyghögar, skor, gamla tidningar, tröjor som inte används… herregud vad mycket som ska röjas till sommaren. Men inga boxar. Alla skåp och lådor i Lilla Huset granskades. Inget resultat. Retfullt! Gick vidare till Loftet i fågelhuset. Borta. Till och med garaget kollades. Har jag varit så sinnesförvirrad att jag slängt dem? Har de blivit kastade av misstag? Ingen vet.


Har nu nått insikten att jag inte vet var jag ska leta. Bäst att låta bli. Man kan ju inte bli manisk. Väldigt tråkigt är det. Där fanns gamla bilder på mig, mamma och pappa, finfina bilder på älgar från Hunneberg och inte minst englandsbilderna! Men, men… är dom borta så är dom.


Sommaren 2009 ska bli ett Röjningens År i Lilla Huset. Det är bestämt sen tidigare. Tills dess släpper jag projektet. Då kanske dom bara dyker upp av en slump. Så är det ju ibland.


Av Margus - 18 februari 2009 20:52


Åhej, vad det gick undan… Den Vilda Bebin kastade sig ut när jag skulle se efter om dom fortfarande var tre i boet. Den fångades på golvet för snabbt återförande i boet men nej (!) det gick han inte med på. Han sprattlade å det värsta och fick igång sina syskon. Och vips var Tuvalisas tre ungar ute ur boet för att aldrig mer gå tillbaka.


De var kolossalt spralliga så det var nog i precis rätt tid. Dom kutade omkring och tog sig upp på grenar… yiiip, yiiip… ropandes på mamma. Hoppade som grodor när mamma kom… heltaggade, så att matningen fick vänta. Dom var så uppskruvade att det var stört omöjligt. Så företagsamma kanarieungar har vi aldrig haft förut.


Namnet på den vilde gav sig självt… Vilda Bebin. Han (nederst på bild ovan) går dessutom lätt att känna igen på den skäckiga färgen, beige på bröstet, vit på magen och vita vingkanter. En sådan har vi aldrig fått förut. Syskonen får väl hela Sprakfålen och Sprallan eller nåt sånt.




När Helmuts lille Solo (till höger) som varit ensam i boet fick se detta spektakel blev även han på hugget. Han fick lång svanhals och kikade ut över bokanten på vad som tilldrog sig på golvet. Reste sig upp och steppade på kanten, han hängde ut och plupp… där kom även han med en liten duns på golvet. Då blev det en väldig fart på alla mammor och pappor som undrade om det var deras ungar som kommit ut. Gretchen och Grit skulle prompt fram och titta liksom Grynet. Helmut som håller på att bygga nytt såg att det var hennes unge men överlät bestyren åt pappa Bruno.


Så nu är det fritt fram för Annagreta att ta över Helmuts bo. Hennes första häckning misslyckades ju men hon verkar ha hämtat sig nu för i ett par dagar har hon släpat in material och provlegat ihop med Helmuts lille Solo. Vid sista kollen i kväll låg alla ungarna tillsammans i ett hörn på golvet.

Av Margus - 17 februari 2009 21:55


Hela Västsverige håller andan i oro för Saab. Det mesta går på sparlåga. I avvaktan och skräck.


I medio av februari har vi sisådär 12 minusgrader om nätterna här. Ingen verksamhet utomhus, folk håller sig i stillhet och inne. Man kunde nästan tro vi bodde i norr, för där är det verkligen kallt, typ dryga trettio. Men där studsar dom väl omkring med sina sparkar eller pilkar efter fisk ute på isarna eller nåt sånt. Där bor ena riktiga friskusar! Här får vi aldrig tid att vänja oss vid kylan som dom. (Fast Husbonden HAR fällt några träd mitt på dagen. Och jag har varit hos tandläkaren.)


Om somrarna gnäller jag när värmen stiger över 25 grader för jag är en sån där växelvarm typ, på kokpunkten när det är hett och stelfrusen när det är isigt. Måste jag välja skulle jag kanske ändå välja vintern för man KAN klä sig, värma huset samt förvara mat... men vad gör man mot stekhet värme…? Brinner upp och matförgiftas…?

Nä, jag är en sån där tråkig lagomsvensk. Allt ska vara lagom. Lagom rusch, lagom ro, lagom glad, lagom ledsen, lagom pigg, lagom trött osv. Åt fanders med alla ytterligheter.


Om det ändå vore så väl att det blev en lösning för Saab. Just nu pågår väl utpressning på högsta nivå, men att skrota hela Trollhättan…? Då bleve det verkligen kris i Västsverige. Undrar om regeringen tänkt så långt.


Nån som minns Saabs första logga? Här är den. Nostalgirysningar. Ett industri- och kulturminne.


Och nu spelar proggbandet Kebnekaise igen, 30 år äldre. Inte en dag för tidigt.

Av Margus - 16 februari 2009 21:23


Blir enbart sur på Konstfack när konsten missbrukas å värsta sätt. Visst ska konsten ibland provocera för att få människor att tänka till och upptäcka det man annars missar, men att spela psyksjuk och missbruka vårdens knappa resurser helt i onödan eller att sabotera t-banan med klotter är kriminellt. Om mina ögon öppnades av detta så var det nog över Konstfacks brist på utbildning. Och om detta är kännetecknande för unga konststuderandes fantasi ligger konstutvecklingen risigt till i framtiden. Skäms.


Vore lugnare om de arrangerade Pecha Kucha Nights, den nya mingeltrenden där nätverken nätverkar så det glöder, och ’hjälper varann’ under globalt ryggdunkande. Pecha Kucha är en japansk term för ljudet av konversation (småprat). Konceptet utformades i Tokyo 2003 som en plats för unga formgivare att mötas i nätverk och visa sitt arbete. Det har spridits World Wide bland designers, arkitektur, foto, konst och på senare tid även …näringslivet. Förstås. Folk i farten är ju som galna i Japan och Kina nuförtiden. Så har man Pecha Kucha Karaoke också. Och Pecha Kucha Accesoirer. Kan veta.


Apropå nya ord så fann jag ett från Språkrådets nyordlista 2007, gammalt nu men fantastiskt. En "reinfeldtare" är en "omläggning av ett partis politik som gör att det närmar sig motståndarnas politik". Inte bara folkhumor utan faktiskt antaget av Språkrådet (svenska institutet för språk och folkminnen).

Från 2008 finner man ordet celebritariat = grupp av B-kändisar (kommet från orden celebrity ’celebritet’ och proletariat, fyndigt). Ett nyord för januari är hemester (semestra hemma) och svemester (semestra i Sverige).


Kan inte längre undanhålla läsekretsen uttrycket "kommandoran Husmark" funnet på Kommunisternas blogg i Astrid Bomans läsvärda inlägg "Vilka duktiga moderater".

 --------------

För övrigt jobbar jag hemmave' en del med ord om fåglar. Har gjort små faktaskyltar över arterna i fågelhuset. Att sättas vid respektive voljär. Bra när grannar och vänner tittar in. Nu skulle man bara haft en laminatmskin också...



Av Margus - 15 februari 2009 21:10


I februarikylans depression finns tack och lov några "glädjor". Trots vackra dagar med sol, rimfrost och snö går själen i kramp när tempen visar – 11,8 grader om morgnarna. Solen må skina för full hals, det hjälps inte. Undertecknad funkar bäst i töväder.

Så jag eldar i kaminen, helt övertygad om att den där cancerrapporten var ett beställningsjobb av någon kärnkraftsjeppe och ägnar mig åt avsmakning av allt som nu åter blivit lovligt efter ingreppet i tarmen. Lite i taget, med små bitar och tuggar väl.

Ahh… det vattnades i munnen vid blotta tanken på de söta och krispiga granatäpplena som är fulla med kärnor. Länge kastades lystna blickar på dem i butiken och nu blev det av. Precis lika läskande som jag mindes.

Clementiner, paprika (särskilt den gula), räkor, nötter, russin… ja, listan är lång. Dagens grönsakssoppa kunde åter piffas upp med gröna ärter. En lång rad favoriter återstår ännu, t.ex ananas och grapefrukt… yes. Små nöjen blir stora.


Har också dragit ner på sockerransonen. Trist för en sockernasse med stort S, men det HAR varit för mycket av den varan. Bra passa på nu när man kan ersätta med andra godsaker. I långa loppet blir det rena hälsoförtjänsten. Livet är en strid, många laster att ta tag i.

 ---------------

För några minuter sen passerades tv:n där Mia och Klara snackade om hundar. Följande sketch om bajsplockning utspelades, ungefär så här:

Kvinna är ute i skogen med hund och stöter på en man som sitter och skiter vid ett träd. Hon säger då "Här är jag tvungen att plocka upp efter hunden varje gång medan du sitter här och lortar ner". Hon ger honom då en bajspåse och beordrar honom att plocka upp efter sig…

Härligt. Tänk om man finge chansen nån gång...


Dagens VM-guld till Helena Jonsson i skidskytte satte guldkant även på min dag. Fantastiskt säker skytt, denna där.

Av Margus - 14 februari 2009 23:14

Bilden på Tråvads spinneri i lokaltidningen sände tankar till bygdens forna industrihistoria med sina gamla byggnader mer funktionella än vackra men som betytt så mycket för orten, regionen och landet. Industrihistoria handlar om gårdagens människor, om traditioner, folkrörelser, våra far- och morföräldrars historia och om en industriproduktion som vid sekelskiftet 1800-1900 gick på högtryck och där människor såg ljust på framtiden.


Tankarna ledde mig till en fantastisk hemsida om Västsveriges industrihistoria med bild- och filmarkiv, journalfilmer, arbetslivsmuseer och besöksmål. Dit måste jag återvända och frossa i nostalgi och fakta.


Tanken hamnade snart på spinnhus som var något helt annat. De förekom 1724-1825, kallades förbättrings- och straffanstalter men var i praktiken kvinnofängelser. Där samlades kvinnor för allt från lösdriveri till barnamord, levnadsomständigheter, andra brott, häktning och domstolsbeslut. De placerades på spinnhuset och fick ägna sig åt att spinna garn. Kvinnor som t.ex bara haft samlag med en man utom äktenskap kallades prostituerade och placerades på spinnhuset. Rysansvärt.


Ödelagda industribyggnader blir tyvärr ofta hemsökta av hemlösa eller kriminella element. Hur många filmer har man inte sett där poliser och banditer smyger på varann i den farliga miljön, hur ett gammalt band med vagnar plötsligt börjar gå och… ja, vi kan historien.

Just så blev det för spinneriet i Tråvad fast det visste jag inget om…då (läste väl tidningen slarvigt). Spinneriet var ett välkänt tillhåll för nazister, ser jag nu på nätet. Det blev deras kursgård istället för rehabiliteringscentrum för funktionshindrade för att kommunens ansökan för att utnyttja förköpsrätten kom in en dag för sent! Man saknar ord...


Antifascistisk aktion (AFA) tog på sig ansvaret för branden som ändade byggnadens öden och äventyr.. och slutligen revs byggnaden förra sommaren. Så det kan bli.

Av Margus - 14 februari 2009 11:42

Det var längesen vi såg så här många nymfer samtidigt i fågelhuset (bild från januari). Alla trycker nu i sina holkar och kläckning pågår. Mellis och Pärlvit har en unge och två ägg, vad jag såg i morse. Pappi och Topsy har två ungar kläckta hittills. Nio ägg hos Thomas och flickorna.


Så det är på gång! Tyckte väl att de glufsade i sig uppmatningsfodret ganska ivrigt i går. I normala fall skulle jag inte fyllt på, men misstanken gjorde att jag smög ut i kvällningen med en extra portion. Den var slut i morse. Se där... djurinnehav handlar mest om iakttagande.


Risfågelholkarna har många ägg men inget kläckt, det handlar om dagar nu... Många risfåglar saknas oftast i flocken, de ligger därinne och trycker. Och man får som jag misstänkte använda en trappstege för att kolla holkarna. Bokolonin i Royal Suite är högt upp på väggen. Ser inte klokt ut när man står där och svajar.

 ----------

Hos kanarierna pips det livligt i bona. Det hörs genast när man kommer in i fågelhuset. Mammorna har bråda dagar och nu går det åt kokta ägg, vill jag lova. Fick fylla på där också i går kväll. Tyvärr har alla honorna i år valt bon som inte kan fotas från dörrspringan så det dröjer med bilder därifrån.


Grit har börjat mata! Annagreta har lurat oss... hon vände nog bara på äggen som inte kläcktes. Tog bort dem i går. Hon får samla sig och börja om. Hon uppvaktas flititgt av Pricken.

HEJ, OCH VÄLKOMMEN !

      

  Visa presentation

Avdelningar i bloggen

Så var det då... denna dag

Sök i bloggen

ARKIV från start 14 mars 2007

Ti On To Fr
            1
2 3 4 5 6 7 8
9 10 11 12 13 14 15
16 17 18 19 20 21 22
23 24 25 26 27 28
<<< Februari 2009 >>>

   Underbar video från YouTube

  

Bra historiebok på internet

Mina länkar

Antal besök

Följ bloggen


Ovido - Quiz & Flashcards