Fågelperspektiv

Direktlänk till inlägg 16 december 2008

FOLKHEMMET - IN MEMORIAN

Av Margus - 16 december 2008 22:02

Du kära gamla Folkhem, vi sörjer Dig. Du världens bästa samhällsmodell, skapad 1928 efter en idé av statsminister Per Albin Hansson, framburen av en enig svensk arbetarrörelse i fack och parti under nästan ett halvt sekel. Först som en vision och senare som faktisk realitet när vi fyrtiotalister kom upp i mogen ålder.


Du skulle fyllt 80 i år, men nu är Du borta. Arbetarna svek sina ideal när de fick gott om pengar. Man sålde ut Dig till motståndarna som nu river de sista resterna av Dig, bit för bit och slänger delarna rakt i käftarna på Marknaden. Nu finns snart inget kvar. Endast förtvivlan, besvikelse och djup sorg återstår.


Jag vill att Du återuppstår medan detta ännu är möjligt. De sjuka och arbetslösa som snart sitter utblottade i fattigstugorna måtte tas in i den sociala omsorgen. Jag önskar att alla som tagit för sig på andras bekostnad känner ånger och inser människovärdets betydelse, att det finns det som är viktigare än att trycka ner andra.

I åminnelse av Dig återges nedan Per Albin Hanssons vackra vision om Dig för allmän kännedom. Må vi aldrig glömma de vackra orden om social omsorg, förr än vi anar behövs de igen.

---------------

Ur Per Albin Hanssons Folkhemstal 1928:

"Hemmets grundval är gemensamheten och samkänslan. Det goda hemmet känner icke till några privilegierade eller tillbakasatta, inga kelgrisar och inga styvbarn. Där ser icke den ene ner på den andre.

Där försöker ingen skaffa sig fördel på andras bekostnad, den starke trycker icke ner och plundrar den svage. I det goda hemmet råder likhet, omtanke, samarbete, hjälpsamhet.

Tillämpat på det stora folk- och medborgarhemmet skulle detta betyda nedbrytandet av alla sociala och ekonomiska skrankor, som nu skilja medborgarna i privilegierade och tillbakasatta, i härskande och beroende, plundrare och plundrade.


Det svenska samhället är ännu icke det goda medborgarhemmet. Här råder visserligen en formell likhet, likheten i politiska rättigheter, men socialt består ännu klassamhället och ekonomiskt råder fåtalets diktatur.

Olikheterna äro stundom skriande; medan några bo i palats betraktar många det som en lycka om de får bo kvar i sina kolonistugor även under den kalla vintern; medan en del leva i överflöd, gå många från dörr till dörr för att få en beta bröd, och den fattige ängslas för morgondagen, där sjukdom, arbetslöshet och annan olycka lurar.

Skall det svenska samhället bli det goda medborgarhemmet måste klasskillnaden avlägsnas, den sociala omsorgen utvecklas, en ekonomisk utjämning ske, de arbetande beredas andel även i det ekonomiska förvaltandet, demokratin genomföras och tillämpas även socialt och ekonomiskt."

 
 
skogsfrun på dal

skogsfrun på dal

18 december 2008 15:09

Ja det är för sorgligt, hur mycket ska DE hinna med att förstöra.
Du tar nu ett break från bloggeriet...jag önskar dig lugn och ro och en trivsam julhelg tills vi ses igen.
kram sara

http://barasaras.bloggagratis.se

Från
    Kom ihåg mig
URL

Säkerhetskod
   Spamskydd  

Kommentar

Av Margus - 19 september 2015 23:25

Bloggen gör uppehåll. För inre tjänst. På egen tid. För att skapa energi. Ska bara ta in. Uppleva. Njuta. Bearbeta. Inte omedelbart omvandla för utgivning till offentligheten. Tid för motion och träning. Frisk luft. Vila och eftertanke. Sjukdom...

Av Margus - 19 september 2015 23:10

  Två och en halv mil. Rätt bra cykeltur, menar jag. Så duktiga är Husbonden och jag numera. Vi går eller cyklar var eller varannan dag. Och har väldigt roligt. Med kilometermätaren blev det ännu roligare... Vi har gått närmare två mil också, och ...

Av Margus - 19 september 2015 22:53


  Den första valvbron i Fåglum byggdes troligen under 1800-talets första hälft. Den hade två större valv och ett mindre där överloppsvatten släpptes fram vid flod. På strömsidan fanns en så kallad klyvare gjord av uppstaplade stenar. 1923 revs de...

Av Margus - 19 september 2015 22:17

  Öbrona är namnet på en liten stenvalvsbro i Fötene, Södra Härene socken, Vårgårda kommun. Den är byggd över Öbrodiket som rinner till ån Nossan. Vem blir inte fascinerad av dessa vackra gamla stenvalvsbroar som syns lite varstans och ännu fun...

Av Margus - 14 september 2015 23:50

  Mitt i redigeringen av sommarens minnesresor hamnade vår "trösksafari". Vi gav oss ut för att njuta av tilldragelsen när startskottet gick. ALLA var ute med gott humör och alla upptänkliga vagnar och kärror. Jag tog några bilder från evenemanget...

HEJ, OCH VÄLKOMMEN !

      

  Visa presentation

Avdelningar i bloggen

Så var det då... denna dag

Sök i bloggen

ARKIV från start 14 mars 2007

Ti On To Fr
1 2 3 4 5
6
7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27 28
29 30 31
<<< December 2008 >>>

   Underbar video från YouTube

  

Bra historiebok på internet

Mina länkar

Antal besök

Följ bloggen


Skapa flashcards