Fågelperspektiv

Direktlänk till inlägg 16 september 2008

Utanförskap...

Av Margus - 16 september 2008 22:38

En lång historia om Kompisens ännu längre lidande i Dagens Sverige.


Anna-Lena VILL arbeta. OM det finns något hon kan klara av. Men efter tio års sjukdom och fem års trassel med Försäkringskassan är hon rätt mör. Nu har ärendet urartat till rena trakasserier vilket gjort henne ännu sjukare. Det känns mest som om man försöker knäcka henne.


Hennes liv är ett helvete, säger hon och hoppas att allt är en mardröm hon ska vakna ur. Men… hon vaknar aldrig. Ofta tänker hon att nu kan det inte bli värre. Men det kan det… och blir det.


Anna-Lena är 48 år, intelligent och klok med hög social kompetens. Hon är positiv, trevlig och verbal och nu beredd att framträda i media om det kan gagna saken. Hon menar att detta måste ut.


Hon är fråntagen precis allt. Lever på 7 555 kr/mån (halv tidsbegränsad sjukersättning och bostadstillägg) som tros upphöra om ett halvår. Trots att hon är sjuk har hon berövats sin hela sjukersättning, sin sjukpenninggrundande inkomst, sjukdomsutredning, arbetsträning och rehabilitering samt arbetsförmågebedömning. Och utöver detta… alla kränkningar, hela hela tiden.


Hennes läkare gjorde ingen kroppslig bedömning av henne under TRE års sjukskrivning. Han tordes/ville inte skriva fibromyalgi rent ut, men påstod ändå att han var specialisten. Hon fick själv begära RA-prov men har vägrats remiss till reumatologen för undersökning. Hon ville ju veta vad som drabbat henne.


INGEN ENDA GÅNG har A-L remitterats till specialist för grundlig utredning av värken.


På tredje året krävde Försäkringskassan arbetsträning. Första platsen var olämplig och avbröts i samråd med Fk. Anna-Lenas förslag på annan plats förvägrades henne. "Nej, det går inte, ta semester" sa Fk.


Dödsstöten var Fk:s konsult CAFA med s.k. "försäkringsmedicinsk utredning och arbetsförmågebedömning" på inalles TRE TIMMAR. De frågade om barndom och uppväxt. Frågade bl.a "varför har du ingen karl?". Kallade henne arbetsskygg och lat och sa att hon slagit dank i tre år.
Sa: "Ställ klockan tre veckor i sträck så löser sig alla dina besvär". Därmed var den s.k utredningen klar med utslag till Fk på 50% arbetsförmåga. Hon som hoppats så mycket av denna "utredning" var oerhört kränkt och grät hela vägen hem.


Fk tvingade henne till 50% tidsbegränsad sjukersättning och skickade henne till Arbetsförmedlingen. Hon fråntogs SGI (sjukpenninggrundande inkomst) och får därmed inget om hon är sjuk under arbetssökande.


AF sa: "Vad gör du här? Du är ju inte färdigutredd." De insåg ju att Anna-Lena var för sjuk för arbete och förstod att CAFA inte var rätt utredning utan bara en av alla dessa "konsulter" som Fk anlitade då.


I samråd med AFs sjuksköterska skrevs ett intyg som hjälp på vägen: "AF är inte den myndighet som kan hjälpa dig. Du behöver vända dig till vården för den sjukvård som krävs samt medicinsk rehabilitering". Detta nonchalerades fullständigt av Fk – och läkaren. Sjukvården svarade: "Du är ju halvt arbetsför. Ut och sök jobb!"


Hon hade fortfarande inget svar på vad hon led av och letade själv upp en sjukgymnast och bad på knäna om hjälp med undersökning för fibro som hon misstänkte. Han fann 17 av 18 "tender points" (för fibromyalgi).

Tipset från AF:s sjuksköterska om att söka sig till Gottfrieskliniken* blev en kick. Hon fick äntligen sin diagnos: "kroniskt trötthetssyndrom och fibromyalgi" samt förslag på behandling och medicin som skulle hjälpa henne till ett drägligare liv. Men kliniken får inte sjukskriva.


Hennes läkare VÄGRADE ånyo skriva remiss med orden: "nej, jag kan inte hjälpa dig för det är inte jag som diagnostiserat" - trots sakkunskapens råd om behandling. A-L har själv sökt sig till arbetsterapi och kurator för stöd och hjälp, men dom har ju inte makten…


Anna-Lena har anlitat advokat för att överklaga Fk:s rättsvidriga handlande. Hon hävdar att hon har rättighet till sjukskrivning på heltid under en medicinsk utredning och rehabilitering med arbetsträning. Men det är lång väntan i rättsinstanserna… Tydligen finns många Fk-ärenden på kö och "något" har hakat upp sig. Hon får då höra av Fk-personal och läkare: "Jaså, DET kan du lägga energi på!!!"


Arbetsterapeut, kurator, arbetsförmedling, advokat, sjukgymnast… alla "vettiga" människor hon kommer i kontakt med fattar inte hur hon har kunnat bli så felbehandlad. Men… dom har inte heller makten.


Arbetsterapeut försökte få in henne i en kommunal åtgärd för att "hjälpa ut personer som inte varit i arbete på länge", en slags arbetsförmågebedömning. Motsvarande f.d Fk:s utredningsinstitut och behandlingshem som numera ligger på kommunernas ansvar. Hon träffade sju personer för att "visa upp sig" - en rättighet för personer med dessa problem. Men nej… fortsatta kränkningar.


INGEN hade läst hennes journaler vilket hon gett tillåtelse till i februari. INGEN HADE LÄST NÅGONTING. Ingen visste vad fibromyalgi var. Ingen visste vem som ska betala för henne (försäkringsfrågan).

Men till vuxenpsyk ville dom skicka henne…!!! Hon tänker att det nog är några andra som behöver gå dit.


Frågor som ställdes vid mötet:

Hur ser din vardag ut? Har du försökt ta Alvedon? Hur har det kunnat bli så här? Så lite kan man väl inte leva på?


* Gottfriesklinken är en forskningsmottagning i Mölndal. Klinken får inte sjukskiva.


I Dagens Sverige är det så här.

Om du blir arg över kränkningarna heter det att du är frisk.

Är du glad någon dag är du frisk.

Är du ledsen är det bara en "normal krisreaktion i din ekonomiska situation"

 
 
Ewa

Ewa

16 september 2008 23:34

Jag blir gråtfärdig...
Hälsa A-L från en som vet men som är förskonad jämfört med henne.

http://fundringar

 
Ruth

Ruth

17 september 2008 00:11

Man blir så ledsen och bestört över hur människor behandlas i dagens samhälle, det finns inte ord. Så illa behandlat din vän har blivit från alla håll och kanter. Får en klump så stor i halsen. Ditt inlägg SKALL skrivas ut och skickas till dom stora tidningarna samt ortstidningen, även ett fall för "Uppdrag granskning", med en kopia till våran regering!
En ros till dig och din vän !

http://bernamis.bloggagratis.se

 
Ingen bild

Z

17 september 2008 08:02

Har en snarlik historia med denna kamp...mot alla. Mycket psykiskt lidande hade man sluppit. Ja inte blev man friskare inte.
Nu efter de nya reglerna som trädde i kraft kommer det bli en lång kamp till.Så länge det inte finns "jobb" att tillgå för oss sjuka så kan man inte bara skicka ut till otryggheten.Om inte vi sjuka har en plats i samhället... var ska vi då ta vägen? Gick så långt att jag funderade på att "försvinna", att jag sitter här idag är ett under, hur det blir nästa gång... kan bara tiden utvisa.

Man måste vara frisk för att orka vara sjuk, hur sjukt det än låter.

Hälsa vännen så gott, hoppas det ordnar sig för henne...

 
Jenny

Jenny

17 september 2008 09:49

Det finns "bitar" i denna historien som även jag känner igen...
Är det konstigt att människor till sist slutar att söka hjälp, och blir helt apatiska och "lever på ingenting"?

Jag håller med Ruth, helt och fullt.
Du har formulerat det hela så bra och tycker att sånt här ska uppdagas, så att även arbetsföra i Sverige, får en möjlighet att förstå hur situationen ser ut för många sjuka i dag...
Din vän har tur som har dej! Och orkar föra hennes talan, och berätta sanningar som ingen vill höra...
Önskar och hoppas av hela mitt hjärta att "NI" orkar gå vidare till media och press med detta fruktansvärda kränkande av våra med-människor.
Världens största ros till Er i dag!
Kramar till båda från Jenny

http://tantanimalia.blogspot.com

 
Ingen bild

Fallen

17 september 2008 20:52

Din vän är inte ensam. För mig är det att jag HAR diagnos, så förKRÄNKningskassan inte har SETT min arbetsförmåga. Förkräkningskassan har inte ens velat utreda mig för arbetsförmåga. De har inte ens tillåtit sysselsättning. För enligt förKRänkningskassan, så har jag varit för sjuk. Fast det motsatta har istället varit så de lämnade mig med att sitta och stirra in i väggen.

Idag går jag min väg men vägen hit har varit lång. Full av kräkningar, hot och mycket mera. De har inte sett mig som person utan de har sett min diagnos. Jag och vad jag behöver har aldrig existerat.

Så nu flyr jag fältet. För jag ska fortsätta att må bra.

Fast vet om nästa steg i sjukförsäkringen går igenom så skulle jag bli utförsäkrad på stört. Helt emot vad de har behandlat mig.

Värsta är nog att leva med vetskapen att de kan sätta en helt utan inkomst bara så där. Utan att bry sig om om det handlar om att man blir hemlös. Enligt FörKräkningskassan så är det inte deras ansvar utan mitt eget.

 
Ingen bild

Radiopiraten

23 september 2008 01:30

Jupp, så är det i dagens Sverige där statistiken ska hyvlas till från Rosenbad med Försäkringskassan som verkställare!
Där ska sjuka och utarbetade sparkas halvt ihjäl så att dom kanske orkar göra ett handtag till med veckolångt lidande som resultat, vem eller vad gör väl detsamma det så länge statsfinanserna saneras, och våra riksdagsledarmöter och regeringsanställa kan öka på sin lön i samma omfattning....!
NU ska det ut!! JAG sponsrar AL:s behov i detta fallet, och om AL och jag så ska gå till Högsta Domstolen i detta fallet så ska rättvisa skipas.
Jag i detta fallet är en nära vän till AL som har den förmånen att ändå ha ett jobb i det här landet. Efter en lång period själv av ekonomisk turbelens har jag nu resurser att sponsra AL med en del som gör att hon kommer på fötter och kan gå vidare i sin kamp mot FK.Jag tvekar inte!!!! Jag öppnar min börs för det som behövs! För rättvisa SKA skipas mot myndigheter som kapar fötterna på sina medborgare, där myndigheten i samma andetag påstår: Hos oss ÄR ALLA FÖRSÄKRADE!!! Ja det var då det.. för en 10-15 år sen! Kram AL!

Från
    Kom ihåg mig
URL

Säkerhetskod
   Spamskydd  

Kommentar

Av Margus - 19 september 2015 23:25

Bloggen gör uppehåll. För inre tjänst. På egen tid. För att skapa energi. Ska bara ta in. Uppleva. Njuta. Bearbeta. Inte omedelbart omvandla för utgivning till offentligheten. Tid för motion och träning. Frisk luft. Vila och eftertanke. Sjukdom...

Av Margus - 19 september 2015 23:10

  Två och en halv mil. Rätt bra cykeltur, menar jag. Så duktiga är Husbonden och jag numera. Vi går eller cyklar var eller varannan dag. Och har väldigt roligt. Med kilometermätaren blev det ännu roligare... Vi har gått närmare två mil också, och ...

Av Margus - 19 september 2015 22:53


  Den första valvbron i Fåglum byggdes troligen under 1800-talets första hälft. Den hade två större valv och ett mindre där överloppsvatten släpptes fram vid flod. På strömsidan fanns en så kallad klyvare gjord av uppstaplade stenar. 1923 revs de...

Av Margus - 19 september 2015 22:17

  Öbrona är namnet på en liten stenvalvsbro i Fötene, Södra Härene socken, Vårgårda kommun. Den är byggd över Öbrodiket som rinner till ån Nossan. Vem blir inte fascinerad av dessa vackra gamla stenvalvsbroar som syns lite varstans och ännu fun...

Av Margus - 14 september 2015 23:50

  Mitt i redigeringen av sommarens minnesresor hamnade vår "trösksafari". Vi gav oss ut för att njuta av tilldragelsen när startskottet gick. ALLA var ute med gott humör och alla upptänkliga vagnar och kärror. Jag tog några bilder från evenemanget...

HEJ, OCH VÄLKOMMEN !

      

  Visa presentation

Avdelningar i bloggen

Så var det då... denna dag

Sök i bloggen

ARKIV från start 14 mars 2007

Ti On To Fr
1 2 3
4
5
6
7
8
9
10
11 12 13
14
15
16 17 18 19 20
21
22 23 24
25
26
27
28
29
30
<<< September 2008 >>>

   Underbar video från YouTube

  

Bra historiebok på internet

Mina länkar

Antal besök

Följ bloggen


Ovido - Quiz & Flashcards