Fågelperspektiv

Alla inlägg under augusti 2008

Av Margus - 12 augusti 2008 22:29

Härmed noteras att Bloggaren är trött. Mycket trött.


Doktorn har genom en rad prover konstaterat att alla värden är perfekta och att inget fel finnes.

Undersöker som bäst om Rosenrot är vad jag behöver. Ska visst vara ett underverk vad beträffar energitillskott. På alla plan. Och är dyrt som attan. Må dä... hursomhelst har nöden ingen lag. Det blir nog ett test.

Av Margus - 12 augusti 2008 22:13


"Den som joggar i 70-80 års åldern lever längre och är mycket friskare än pensionärer som inte motionerar regelbundet. Någon eller några timmars löpning per vecka räcker för att ge i snitt 16 friska år extra i livet."
Det visar enligt Ekot en ny studie från Stanforduniversitetet i Kalifornien.


Detta låter förstås väldigt trevligt.
För den som inte är sjuk eller handikappad alltså…


Under 20 år svarade medlemmar i en amerikansk löparklubb på frågor om sin hälsa. Svaren jämfördes med en kontrollgrupp universitetsanställda. De totalt 500 deltagarna i undersökningen var 50 år och äldre när studien började.


Enligt studien löpte de fysiskt aktiva mindre risk att drabbas av hjärt- och kärlsjukdomar, klarade sig bättre från sjukdomar överhuvudtaget, fick ett starkare skelett, fick färre neurologiska sjukdomar och bevarade sitt minnet bättre mm. Forskarna hävdar att motion är ett sätt att skjuta upp åldrandet.

Gärna det… men VARFÖR just LÖPNING?


Ifrågasätter inte alls motionens betydelse vilket för övrigt redan är väl känt. Det är också väl känt att promenader ger minst lika bra effekt som joggning.

Rebellen i mig betvivlar dock värdet av undersökningen och ställer följande frågor:


1.  Hur många människor i DEN åldern klarar av att löpa alls?
- Jo, de som är lyckliga nog att ha bra gener fria från sjukdomsanlag och lyckan att ha haft "rätt" föräldrar samt lyckligtvis klarat sig från sjukdomar i övrigt.

2. Vilka människor är medlemmar i en LÖPARKLUBB – i DEN åldern?
- Jo, samma grupp som ovan förstås.

3. Vilka gener hade kontrollgruppen bland universitetsanställda?
Svar: det har dom troligen inte en aning om.


Man måste vara kritisk till allt man får höra. 

Amerikaner älskar att hylla sina framgångsteorier och de gäller ofta dem som haft förutsättningar nog.

Av Margus - 10 augusti 2008 18:52

Bloggsemestern har gått över i OS-feber… eller vad det ska likna. Här händer INGENTING. Tiden har stannat. Lilla Huset har fyllts med en härlig OS-atmosfär, något som till och med får Husbonden att vila.


Kärran blev kvar vid grinden. Regnet öser ner och det känns som om vi var på plats vid Kinesiska Muren uppe i bergen när vår Emma Johansson i hällregn tog SILVER i linjeloppet på cykel. Sveriges första medalj! Särskilt duktigt där flera medtävlare vurpade i halkan.


Här står allt stilla idag. Det känns som en enda lång härlig söndagsvila… visst ja, det ÄR söndag. I och för sig välförtjänt för det är inte ofta det är stiltje i Lilla Huset med omnejd. Husbonden har gjort ett ryck och städat akvariet och jag badade samtliga sex marsvin i diskbaljan i går så samvetet är rent 'som ett ösregn', hehe.


Till och med hundarna dåsar med oss i tv-soffan framför OS. I pauserna röjs det i pärmar och brevkorgar för att lämna plats för nytt, man brygger kaffe, löser Sudoku (fast det är japanskt), nyper tag i en bok eller ringer ett samtal.


Söndagslättjan räckte i Lilla Husets Kinafeber inte längre än till makaroner och 'Falungong'… förlåt, falukorv till lunch.


Hundarna har en stund gått ut och in och om varandra i trädgården. Först gick båda ut mellan två skurar. Snart tröttnade Ulrik, han gick in och upptäckte att Sigrid inte var där. Medan han gick ut för att leta efter henne kom Sigrid in och saknade Ulrik. Så var det hennes tur att gå ut och leta… och så där höll det på.

Av Margus - 10 augusti 2008 18:44


Skyll dig själv om du blir arbetslös på grund av rationaliseringar,

skyll dig själv om du föds av fattiga föräldrar,

skyll dig själv om du föds med eller får en obotlig sjukdom,
skyll dig själv om du blir försliten i hårt arbete eller
skyll dig själv om du föds eller blir handikappad

Nu vill högerregeringen spara in 3 miljarder på personliga assistenter till handikappade, allt det som ger en rörelsehindrad guldkant på tillvaron, det som kan ge dem en värdig tillvaro. Det är inte värdigt ett välfärdsland

Tillväxten rekordhög, sägs det. För andra kvartalet i år ökade värdet av de varor och tjänster som vi producerar med 5,5 procent jämfört med samma period föregående år. Handeln och exporten ökar och i de flesta internationella jämförelser står sig svensk ekonomi mycket stark. 

Trots att vi ständigt hör varningar om en åldrande befolkning, förväntade höga pensionskostnader med färre som jobbar så FINNS det pengar.

  

Sveriges EU-medlemsavgift är i år 30 miljarder. Endast 12 miljarder kommer tillbaka i stöd. 30 miljarder berövas oss. Varje år. Nästa år ökar det säkert. Tänk så mycket vi kunde gjort för de pengarna här i vårt eget land.

Av Margus - 8 augusti 2008 22:20

 

Regntunga skyar. Vad kunde passa bättre än att under hällregn se invigningen på tv, särskilt när den egna OS-formen infann sig precis lagom till sändningen så man orkade följa all pompa och ståt.

Den 8/8 2008. Siffran åtta har en stor symbolisk betydelse i Kina. Så ock för mig; här firas ettårsjubileum av "Resan tillbaka". Det var då jag på allvar tog tag i övervikten och tappade 13 kilo. Efter visst bakslag var jag just idag tillbaka nere på 72,5 kg. Augusti är MIN månad.


Nu är facklan tänd, nu gäller det… sen smäller det. Och det gjorde det. Enormt. Maken till inledning har världen sällan skådat. Hemskt roligt att ha sett. Vi tuppade av några gånger så där direkt efter lunch men missade inget.


Den massiva kollektiva samordningen i uppvisningarna var verkligen värd uthållighet. Här fick man sitt lystmäte. Tyvärr med enastående hög volym i kontrast till kommentatorernas låga prat. Man vill väl att vi ska få HELA upplevelsen ostörd, men jag tror att sändningen skulle vunnit på ett eller ett par snäpp lägre dån. Mäktigast var nog de 2008 trumpojkarna med varsin rullande antik byrå.



Är helsåld på det där örnnästet, Bird nest som folkhumorn så träffande döpt stadion till. Den är … ALLT man kan önska inför ett OS. Tjusig oavsett från vilket håll man ser den, nyskapad, mega-kreativ och så byter den ju skepnad… ibland blå, ibland röd osv. Ja, jag kan inte se mig mätt på byggnaden.



Enda frågetecknet från min sida var fyrverkerierna som var nåt i hästväg. Ja… tjusiga förstås men… här tycktes som man ville återfå den normala Peking-smogen efter att man nu idogt kämpat för att klarna upp himlen inför spelen. Pekingeserna har till och med fått skåda blå himmel med små molntussar efter att industrier och trafik en tid gått på halvfart. Men som sagt, strax efter invigningens fyrverkerier var smogen återställd, man såg knappt de sista bombardemangen! (Klimatet…???)
En märklig mänsklig vurm detta, med smällar.

Av Margus - 7 augusti 2008 22:07

Inte min dag.

Hur kniven som låg stilla och fredligt kunde göra en saltomortal i luften, snitta insidan på mitt lillfinger för att sedan störtdyka till golvet... det övergår min fantasi.

Men när man står där med den där svidande känslan och blodet tränger fram får man ju annat att göra med förband och sånt.

Men visst undrar man...

Hade just slantat morötter till köttgrytan, var precis färdig och tänkte bara flytta kniven till disken, fumlade lite med greppet om det hala rostfria handtaget och kniven måste ha studsat mot diskbänkskanten och fått fart till detta livsfarliga språng.

Man lever farligt hemma i sitt eget kök. De flesta olyckor lär ju inträffa just i hemmet.


Att man sen tappade balansen halvvägs ner på knä mot grytskåpet och dunkade handleden rätt in i grytskåpsgallret gjorde inte dagen bättre. Och guess what... Husbonden bankade ett stort terrakottafat rätt i axeln på mig...! Av misstag förstås, delvis mitt som gick rätt i vägen... men ändå.


Man får alltså ALDRIG VARA GLAD. Just som mina ryggbesvär lämnat Lilla Huset och promenaderna verkar 'gå vägen' händer detta. För all del... 1) snittet i fingret var tunt, 2) kniven landade på sidan på golvet, 3) ingen hund var i vägen, 4) handleden är OK och 5) axeln bara öm, så... får man väl vara glad ändå.


Peppar, peppar...

eller som mamma från Bohuslän sa "peppar, salt och ingefära", något som jag varken förr eller senare hört någon annan yttra.

Av Margus - 5 augusti 2008 23:16

Fortsätter på nostalgitemat eftersom det blev några bilder hos Hembygdsföreningen. Man hade iordningsställt en skolsal med hygglig samling bänkar från olika epoker. Här kan nog nästan varje generation känna igen sig. Längst till vänster är "mina" bänktyper.


Moralkakor ingick också i läroplanen.

Av Margus - 5 augusti 2008 22:42

Jag säger bara stackars husmödrar och kvinnor förr i tiden, vad dom slet ont. Och slet ut sig, inte minst på tvättandet. Iskallt vatten, utomhus och alla vet hur tungt våta textilier blir, värst av allt trasmattorna... Värkande stelfrusna röda ledbrutna händer och böjda kroppar. Aj aj aj.

Rätta svaret på undringen i tidigare inlägg HÄR finner vi i Hembygdsföreningens utställning av gamla tvättmetoder där den lilla bordsmodellen av "tvättkulan" för liten handtvätt (som Väninnan bl.a gissade) finns i sitt sammanhang. Kanske var det en lyxpryl för det var inte många av besökarna som stiftat bekantskap med den.

Träbänk och rotborste, balja och tvättbräde (vilket senare återanvändes som skiffelboard i musikskapande) samt det böjda klappträet där bakom. Allra längst bort den första (?) tvättmaskinen "tvättvaggan", se nedan. Just denna vagga har jag själv sett i bruk. Flera av bygdens äldre bondhustrur sa sig ha haft mångårig stor nytta av vaggan. Senare kom fler varianter av vaggan som gjorde samma jobb under eldrift. Tack och lov gick det framåt.

Måste bara återge de gissningar som nämnts, där den ena inte är sämre än den andra, ty vad ska man tro:

A. En efterföljare till den ålderdomliga smörkärnan

B. En potatisskalare till tunnskalig potatis.

C. Smetvispare till större mängd smet (pannkakor, sockerkakor mm.)

D. En maskin för en mycket liten handtvätt.

E. Om det finns någon typ av avtappning, så kunde det vara en handdriven centrifug. Men då måste man nog veva mycket fort om den skulle fungera.

F. Kan ha använts ute i ladugården till något som hade med djuren att göra. Nå’n typ av separator.

  

HEJ, OCH VÄLKOMMEN !

      

  Visa presentation

Avdelningar i bloggen

Så var det då... denna dag

Sök i bloggen

ARKIV från start 14 mars 2007

Ti On To Fr
        1
2
3
4 5
6
7 8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30 31
<<< Augusti 2008 >>>

   Underbar video från YouTube

  

Bra historiebok på internet

Mina länkar

Antal besök

Följ bloggen


Skapa flashcards